Stoppa INTE matchen!


Nu tänkte jag reta upp er med en annan fullständigt inkorrekt politisk åsikt – jag kräver att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel får spelas MED publik! Ni tycker antagligen precis tvärtom. Inte konstigt eftersom Sverige har världens mest vinklade rapportering av konflikten mellan Israel och Palestina. Möjligen är den arabiska pressen mer propalestinsk, men det låter jag vara osagt.

Om man upprepar enkla slagord tillräckligt många gånger, så tror folk att det är sant. Och bilden av de stackars svaga palestinierna som inte har en chans mot den hemska och mordiska staten Israel sitter inetsad på svenska näthinnor. Om vi för en sekund vågar tänka tanken att det är otrevligt att palestinierna tar på sig bombbälten och sätter sig på israeliska bussar och spränger civila i luften, kommer genast Jan Guillou eller någon annan gammal vänsterflummare och ryter till med den gamla vanliga visan. Israel är en ockupationsmakt och palestinierna har rätt att göra uppror, jada jada jada.

Men nu uppmanar jag er att inte använda ryggmärgsreflexen. Försök hålla tag i tanken om vad terrorism är och hur den numera påverkar allas våra liv. Ända sedan staten Israel bildades 1948 har de intilliggande arabstaterna vägrat erkänna landets rätt att existera. Det är inte bara Jan Guillou som anser att Israel bör förstöras. Numer säger han det väl inte rakt ut men i en debattartikel i Svenska Dagbladet 1977 skrev han enligt Wikipedia: Jag är optimist, jag tror att Israel kommer att upphöra att existera före Harmagedon.


Det senaste kriget mellan Israel och Gaza började med att Hamas skickade raket efter raket in mot den israeliska befolkningen. Efter ett stort antal varningar, slog Israel tillbaka. I ett försök att slå ut terroristerna vars enda syfte och mål är att döda så många judar som möjligt, anföll de raketbaserna och de underjordiska tunnlar där terroristernas vapen forslas in till Gazaremsan. Vad tycker ni att de skulle ha gjort? Vänt andra kinden till? Tänk tanken att danskarna hatade oss av den enda anledningen att vi är svenskar. Vi borde inte få lov att existera som land och alla svenskar borde utplånas från jordens yta. Och så började danskarna skjuta raketer. Hur många veckor tycker ni att raketerna skulle få regna ner över Skåne innan den svenska regeringen skulle agera? Hur många skåningar tycker ni man skulle offra för att det egentligen är synd om danskarna som inte kan acceptera att Skåne inte varit danskt sedan 1658?


En söndag för ett par veckor sedan promenerade jag genom Malmö på väg till min arbetsplats som ligger intill Slagthuset, bakom Centralstationen. Jag hoppade av bussen på Gustav Adolfs torg och började gå Södergatan fram. I korsningen vid Skomakargatan tog det stopp. Där hade polisen spärrat av, piketbussarna stod på rad och ingen släpptes fram. Vad var det frågan om? Bomber, terrorister, mördarjakt? Avspärrningen täckte halva det gigantiska Stortorget och vid varje avspärrningstejp stod kravallpoliser och piketbussar. Jag har aldrig sett så många piketbussar samtidigt och då bevakade jag ändå de flesta av de våldsammaste 30 novemberdemonstrationerna i Lund när det begav sig.

Det det var frågan om var en proisraelisk demonstration. Några Israelvänliga människor ville hålla upp plakat och visa att de stödjer landets rätt att försvara sig. Och det var inte de som var så farliga att halva innerstan spärrats av. Det var för de propalestinska motdemonstranternas skull som hela polisuppbådet samlats. Ett par veckor tidigare hade de nämligen lyckats i sitt uppsåt att stoppa demonstrationen och nu skulle polisen verkligen se till att de Israelvänliga fick lov att använda sig av sina grundläggande demokratiska rättigheter: att demonstrera och yttra sin mening. Det lyckades. Den här gången blev det lugnare – bara åtta personer greps.

Demonstrationen i Malmö symboliserar Palestinakonflikten väl. På ena sidan människor som kämpar för sin rätt att existera och uttrycka sin åsikt, på andra sidan gaphalsar som anser sig ha rätt att tysta sina motståndare – med våld.

När alla tycker samma sak blir jag, som sagt, alltid misstänksam. För att få en annan bild har kag jag börjat prenumerera på ett nyhetsbrev från svenske Dick Haas som bor i Israel. Han skrev nyligen:

Genom att låtsas som om det är Israel som ska bana väg för freden, fortsätter massmedierna med klart vänsterstuk i Sverige att i princip omyndigförklara palestiniernas roll i konflikten. Det är en sorts omvänd svensk rasism. Man låtsas att palestinierna är en sorts vildar utan ansvar för vad de ställer till med. Den svenska synen är inte så konstig som det kan verka i förstone. För alla med ögon att se med, vet att Hamas inte söker en fredlig lösning med Israel. Hamas vill förinta den judiska staten och man skulle aldrig drömma om att erkänna en stat som man har planer på att bekämpa till döddagar.

Faktum att merparten av de svenska MÖ-reportrarna aldrig talar om Hamas naziliknande program är begripligt: Hamas har i grova drag stöd av hälften av palestinierna i Gaza och på Västbanken och det var dessa palestinier som med demokratiska medel röstade fram Hamas till en valseger över konkurrenterna, främst i skepnad av PLO, och även om de svenska medierna tiger om Hamas motiv, så känner palestinierna själva till vad Hamas har för program angående Israel och det är just dessa planer som lockade dem att rösta på Hamas snarare än på PLO, som försvagats svårt av inre korruption och som dessutom redan ingått avtal med sådana som Netanjahu…

Här hemma har fanatikerna dragit igång en Stoppa matchen-kampanj. Kolla det här inslaget på Youtube.

Lägg särskilt märkte till hotelserna om att ”fredsälskande Malmöbor inte kommer att låta matchen spelas”. Av rädsla för dem (?) har nu fritidsförvaltningen i Malmö bestämt att matchen på Baltiska Hallen ska spelas utan publik. Och Ilmar Reepalu vill stoppa matchen helt och hållet. Som en förnuftets röst mitt i all dumhet, träder Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson fram och kräver publik.

– Idrottsrörelsens huvuduppgift är att bygga broar, inte riva dem, säger hon till Sydsvenskan.

Ska vi slå vad om att ”motdemonstranter” kommer att locka fram ett nytt, dyrt polisuppbåd på skattebetalarnas bekostnad, oavsett om matchen spelas med publik eller ej?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s