Kvinnor drabbas värst – alltid!Debattören Pär Ström har skrivit en mycket intressant liten bok som heter Mansförtryck och kvinnovälde. Den kom ut 2007 på Den nya välfärden, men har inte gjort några djupare avtryck i debatten. Det är synd, för den är verkligen tänkvärd och borde vara obligatorisk läsning för gymnasister. Om de fick lära sig att tänka kritiskt och inte med en ryggmärgsreflex utgå från att kvinnor alltid är det svagare könet, de som alltid drabbas värst och som det alltid är mest synd om, så kanske vi kunde vrida skutan rätt igen. Vrida den bort från könskriget och sätta kurs mot ett verkligt jämställt samhälle där män och kvinnor ges precis samma möjligheter men inte tvingas att vara exakt likadana.

Boken visar tydligt hur vi alla, i radikalfeministernas rike, blivit så vana vid att betrakta män som starka och priviligierade och kvinnor som svaga och förfördelade att vi inte reagerar på rubriker som dessa, som jag lånat från bloggen Genusnytt:

Kvinnor mår sämst i uselt förhållande

Larm: Kvinnor drabbas hårdast – och i onödan

Kriget värst för kvinnor

Kvinnor drabbas värst av cyklon

Kvinnor värst drabbade av kuratorbristen

Kvinnor drabbas hårdast av varsel

Kvinnor drabbas hårdare än män av klimatförändringarna

Kvinnor drabbas lättare än män av spelmissbruk

Kvinnor drabbas hårdare av KOL

Kvinnor drabbas hårdare av ledgångsreumatism

Barn och kvinnor drabbas hårdast av drogen kat

Fler kvinnor har otrygga anställningar

Kvinnor drabbas – 15 argument mot privatisering

Kvinnor drabbas av flyttkarusell

Unga kvinnor stressar mest

Kvinnor drabbas av borgerlig politik

Amnesty: Kvinnor drabbas värst i krig

Kvinnor värst drabbade av cyklonen Nargis

Antalet hemlösa kvinnor ökar och de drabbas hårdare än männen

Flickor drabbas lättare av fetma

Flickor drabbas värst av våld och övergrepp

Utlandsfödda tjejer drabbas hårdare av krisen

Uppvärmningen drabbar kvinnor värst

Kvinnor drabbas oftare än män av whiplashskador

Borelia drabbar kvinnor hårdare

Kvinnor hårdast drabbade av varslen

Hårdare tider för Älvsborgs kvinnor och arbetslösa

Kvinnor och barn drabbas hårdast i katastrofer

Matkrisen slår hårdast mot kvinnorna

Kvinnor hårdast drabbade av sämre arbetsmiljö

Kvinnorna hårdast drabbade av kroniskt trötthetssyndrom

Musarm drabbar kvinnor ofta
re än män

Kvinnor hårdast drabbade av fattigdom

EMU skulle drabba kvinnor hårdast

Höjda a-kasseavgifter slår hårdast mot kvinnorna

Kvinnor och barn offer i barnens krig

Ensamhet drabbar unga kvinnor hårdast

Unga flickor drabbas värst

Tjejer i majoritet bland skolavhoppare

Kvinnor i industrin värst drabbade

Kvinnorna får ta värsta smällen

Kvinnor mest utsatta för kadmium

Svarta kvinnor mest utsatta bland homosexuella

Kvinnor mest utsatta för diskriminering

Unga kvinnor mest otrygga

Kvinnliga bloggare är särskilt utsatta

Flest kvinnor utsätts för våld kring nyår

Kvinnor mobbas mest på europeiska arbetsplatser

LO-kvinnors arbetsmiljö allt sämre

Kvinnor mer utsatta för trakasserier på jobbet

Unga tjejer mest utsatta i Stockholms nattliv

Tjejer mest utsatta även i domstol

Sörmländska tjejer mest utsatta för våld

Kvinnor med låg utbildning mest drabbade av arbetslöshet

Kvinnor mest drabbade av ficktjuvar

Äldre kvinnor mest drabbade av s-politiken

För många kvinnor är vardagen en kamp för att överleva

Pär Ström googlade ”män drabbas värst” och fick sex träffar. Sedan googlade han ”kvinnor drabbas värst” och fick 851 träffar. Om tidningsartiklarna överensstämmer med verkligheten är alltså kvinnor 142 gånger gånger så drabbade som män. Rimligt?

När jag själv googlar blir siffrorna helt absurda. Jag får upp 8 920 träffar på ”kvinnor drabbas värst” och nio på män. Jag prövar med ”kvinnor värst drabbade” och får 220 träffar, ”män värst drabbade” får två träffar som båda handlar om samma sak: Att rekordvarslen i gångna februari drabbade männen värst.

Jag undrar hur det står till med de yngre och skriver in ”flickor drabbas värst” – 2 440 träffar. ”Pojkar drabbas värst” får tre träffar och de är alla ironiska inlägg av typen ”den rubriken får vi väl aldrig se”. ”Flickor värst drabbade” får två träffar och ”pojkar värst drabbade” får noll.

Vad i hela fridens namn är detta? Är det någon av er som på fullt allvar tror att allting drabbar kvinnor och flickor värst? Oavsett om det handlar om krig (som bevisligen skördar tusenfalt fler mäns än kvinnors liv), mobbning, arbetslöshet, anorexi, fetma, liktornar eller mjäll?

Värsta boven i detta drama är förstås medierna – och dess läsare. För journalister skriver tyvärr nästan alltid det folk förväntar sig att läsa. Ytterst få av mina kolleger har lust att sticka ut hakan och dra på sig kritik från chefen eller från läsare. Det är tusen gånger bekvämare att skriva sånt som folk förväntar sig och som stryker våra föreställningar (och fördomar) medhårs.

Ibland leder det till rena lögner och hela bisarra vinklingar. Ett rykande färskt exempel är Folkhälsorapporten 2009 som refererats i tidningarna i veckan. Här är några fakta ur rapporten som tidningarna KUNDE ha skrivit om:

* Det är vanligare att pojkar föds med missbildningar som leder till att de dör i späd ålder.
* Pojkar har svårare än flickor att klara omställningsprocessen under tiden som nyfödda och det
är fler som dör under förlossningen och under den första levnadsmånaden
* Det finns också skillnader i lungfunktion mellan nyfödda pojkar och flickor, vilket sannolikt bidrar till att pojkarnahar högre dödlighet under den första levnadsmånaden och även till att pojkar har 30 procent högre risk att dö i plötslig spädbarnsdöd
* Det är vanligare att flickor som föds mycket för tidigt överlever än att pojkar gör det, och de för tidigt födda flickorna har bättre kognitiva förmågor vid uppföljningar i 5–6-årsåldern

* Cp-skador är 30–40 procent vanligare hos pojkar
* Vidare är det något vanligare att pojkar vårdas på sjukhus för luftvägsinfektioner, men också för livshotande infektioner som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Anledningen är sannolikt att pojkars immunförsvar fungerar sämre än flickors, eller i alla fall annorlunda
* I tonåren är dödsfall till följd av skador och förgiftningar vanligare bland pojkar
* Betydligt fler unga män än kvinnor dör i självmord, fordonsolyckor och övriga olyckor samt på grund av alkohol- och narkotikamissbruk

Och så vidare, och så vidare. Ändå är den riktigt stora nyheten (som till exempel Metro vill att vi ska förfasas över):

Allt fler unga tjejer försöker ta sitt liv

”Orsaken till att självmordsförsöken hos just unga kvinnor ökar kan Maria Danielsson, projektledare och redaktör för Folkhälsorapporten, inte svara på. – Vi ser ingen större förändring mellan pojkar och flickor i årskurs fem, men i nian blir det jättestor skillnad. Flickor i den åldern är också mer stressade över hur de presterar i skolan än vad pojkarna är, så det kan vara en anledning.

Ja, visst är det hemskt att flickor försöker ta livet av sig. Men är det ändå inte åtminstone lite hemskare att dubbelt så många pojkar som flickor lyckas ta sina liv varje år??? Borde det inte vara värt ens en liten notis?

Vänd på det och föreställ er att det i rapporten stod att dubbelt så många flickor som pojkar begick självmord varje år – vilket ramaskri det skulle bli! Tidningarna skulle tävla med varandra i artikelserier som pågick i flera dagar och penetrerade varenda möjlig förklaring till denna fruktansvärda KÖNSSKILLNAD, detta utslag av KÖNSMAKTSORDNINGEN, denna fasansfulla GENUSORÄTTVISA som gör att unga flickor inte vill leva medan pojkarna seglar fram i livet på samma räkmacka som deras fäder före dem …

Den som vill veta hur det egentligen står till med pojkars och flickors ohälsa, kan ladda ner Folkhälsorapporten som pdf här. Så här står det till exempel (min fetstil):

”I åldersgruppen 16–24 år dör ungefär 120 kvinnor och 300 män varje år. Figur 1 illustrerar hur antalet avlidna förändras med stigande ålder i det aktuella åldersspannet. Antalet män som dör ökar kraftigt mellan 16 och 20 års ålder. Bland kvinnor finns ingen sådan tydlig ökning, men däremot en topp vid 19 års ålder till följd av fordonsolyckor. I 20-årsåldern är det närmare tre gånger så många män som kvinnor som dör.

Alkohol är också en viktig bidragande faktor till dödsfall i olyckor och självmord. Dödsfall som inträffar i åldrarna 16–24 år beror huvudsakligen på skador, varav ungefär hälften orsakas av olyckor och hälften av självmord. Under 2000–2006 dog i genomsnitt varje år 34 kvinnor och 89 män i självmord (inklusive oklara fall), 20 kvinnor och 78 män i fordonsolyckor och 10 kvinnor och 44 män i övriga olyckor (exklusive tsunamikatastrofen i Sydostasien).

Under perioden 2000–2006 dog också i genomsnitt 13 kvinnor och 63 män om året i alkohol- eller narkotikarelaterade diagnoser. Vidare dog i genomsnitt 5 kvinnor och 8 män om året på grund av våld eller andra övergrepp från en annan person. 17 kvinnor och 23 män dog årligen i cancer.”

Jag kan inte dra någon annan slutsats av tidningarnas vinkling av Folkhälsorapporten än att raidkalfeministernas makt är så stor att man helt enkelt måste beskriva världen så att flickor/kvinnor lider och pojkar/män frodas. För inte kan det väl vara så illa att journalister faktiskt anser att pojkars liv är mindre värda än flickors?

Varenda gång man sätter på TV4 så är Amelia Adamo där och pratar om kvinnohjärtat som Hjärt- och Lungfonden just nu samlar in pengar till. Och visst är det bra att man samlar in pengar, men det är helt enkelt inte sant att kvinnor får sämre hjärtvård än män och jag förstår inte varför man ska skrämma upp kvinnor med att påstå det. För ett år sedan skrev femton framstående hjärtläkare på DN Debatt och tog död på följande myter:

* Kvinnor har diffusa och konstiga symtom vid hjärtinfarkt

* Hjärtinfarkt ökar hos kvinnor

* Kvinnor får sämre vård och klarar sig sämre vid hjärtinfarkt

* Kvinnor är förbisedda i den medicinska forskningen

Kära medsystrar! Är ni inte liksom jag hjärtligt (!) trötta på att ständigt bli beskrivna som beklagansvärda offer? Kan vi inte bestämma oss för att varenda gång vi ser en rubrik som börjar med ”Kvinnor drabbas värst av …” skicka ett mejl till reportern ifråga och påpeka hur orimligt det är. Be henne/honom googla och bli varse de skrattretande skillnaderna!

Vi kan ju också påpeka för dem att medellivslängden för svenska kvinnor 2008 var 83,1 år och för män 79,1 år. Det säger väl också en del om hur ”otroligt hårt drabbade” vi måste vara …

Ett svar till “Kvinnor drabbas värst – alltid!

  1. Ping: 55 saker som antifeminister och sverigedemokrater har gemensamt |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s