Schyman övertygade mig!


Det här kommer säkert som en chock för er som följer min blogg, men jag har faktiskt låtit mig övertygas av Gudrun Schyman! Men ta det nu lugnt innan ni får blodstörtning – jag har INTE blivit feminist och jag tror fortfarande inte på könsmaktsordningen och patriarkatets strukturella förtryck av kvinnor.

Men! När jag intervjuade Gudrun Schyman i förra veckan om hennes planer på att byta hemmakontoret i Skåne mot ett EU-kontor i Bryssel, så kunde jag förstås inte låta bli att tjafsa emot henne i en del frågor. När hon talade om det strukturella diskrimineringen av kvinnor (att de tjänar mindre, har färre chefspositioner etc) så kontrade jag med:

– Ja, precis som männen är förtryckta när det gäller makten över hemmet och diskriminerade i vårdnadstvister.

Och det var då det hände. Där satt jag och trodde att hon skulle säga emot mig, att det inte alls är så, att männen minsann får skylla sig själva bla, bla, bla. Då säger hon:

– Ja, så är det. Det är därför vi måste göra föräldraförsäkringen helt individualiserad så att inte den ena föräldern kan stänga ute den andra från omvårdnaden av barnen.

Man skulle nästan kunna säga att jag genomgick ett Halleluja Moment där! Jag värjer mig instinktivt mot kvotering och alltför mycket detaljstyrning av staten och har därför aldrig tänkt så mycket på det där med pappamånader och föräldraledighet. Kanske för att jag inte fick några egna barn och att frågan om föräldraledighet inte blev aktuell.

Nu inser jag helt plötsligt att individualiserad föräldraförsäkring skulle ta ifrån mammorna deras trumfkort. Om mamman får sina åtta månader och pappan sina åtta månader av den maximalt 16 månader långa föräldraförsäkringen, har de haft samma möjligheter att knyta an till sina barn och ingen kan anses vara en bättre vårdnadshavare enbart på grund av sitt kön.

Varför ger domstolarna nästan alltid vårdnaden till mamman? Jo, för att hon är den som varit hemma mest och därmed står för tryggheten i hemmet. Det har sällan något med personlighet eller lämplighet att göra, utan handlar nästan uteslutande om att räkna dagar. Om vi i framtiden har två föräldrar som tillbringat exakt lika mycket tid med de små barnen, måste domstolarna börja ta hänsyn till vem av föräldrarna som är lämpligast som vårdnadshavare!

Fantastiskt – jag har blivit frälst av Gudrun Schyman! I en enda fråga, märk väl. För övrigt tycker jag inte att man ska rösta varken på henne eller hennes feministkompisar i Vänsterpartiet. Malin Siwe skriver jätteroligt i DN i dag om hur Vänsterkvinnorna presenterar sig i partiets valreklam: Jag är ett offer – rösta på mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s