Är samtalsterapi bara bluff?


Tomas Eriksson, min synnerligen gode vän och världens bästa psykdoktor, har dragit igång en sajt som jag verkligen rekommenderar – psykiatern.se. I 35 års tid har han stridit för patienternas bästa och därmed retat gallfeber på alla de politiskt korrekta som bestämmer här i världen. På sin sajt tänker han avslöja allt som är fel i den svenska psykvården och hur den kan förbättras.


Nu går Tomas Eriksson till storms mot Socialstyrelsens förslag till nya riktlinjer inom psykiatrin, nämligen att alla som har psykiska problem som depression och ångestsyndrom ska behandlas med KBT, Kognitiv beteendeterapi. Expressen skriver i dag om det stora psykkriget som utbrutit. De krigförande är:

1. Socialstyrelsen som menar att KBT löser alla problem och ska erbjudas alla som vill. På denna sida står givetvis också KBT-terapeuterna som ser lysande tider framför sig. De kommer inte ens att räcka till för alla som kommer att kräva behandling med denna rekommenderade metod och det talas nu om snabbutbildning av KBT-terapeuter.

2. Johan Cullberg, psykodynamiker och professor i psykiatri. Han och hans kolleger har i årtionden låtit sina patienter ligga på soffan och prata rakt ut i luften utan att ge dem något slags vägledning och utan att kunna visa upp en enda tillförlitlig studie som slår fast att rotande i barndomen har gjort någon enda människa frisk. Det finns däremot ett flertal studier som visar att folk blir ännu sjukare än före terapin, att de har anklagat oskydliga föräldrar för alla möjliga hemskheter och blivit galna på kuppen. Cullberg & Co ser alla framtida jobbmöjligheter gå upp i rök med de nya riktlinjerna.

3. Tomas Eriksson som menar att de flesta depressioner läker ut av sig själv på några månader och att det oftast räcker med stöd från släkt och vänner. I de svårare fallen gör samtal ingen som helst nytta – dessa behöver botas med läkemedel. Hans främsta invändning mot KBT är att det inte heller för den metodens förträfflighet finns några vetenskapliga stöd. Läs gärna hans utveckling av resonemanget här.

Vad tror ni – är samtalsterapi bara blugg? Känner ni någon som blivit fri från en depression eller ångestsyndrom med KBT?

2 svar till “Är samtalsterapi bara bluff?

  1. Du verkar inte insatt i ämnet. Och om du nu hänvisar till studier så vore det sjysst om du gav dina källor till känna. Nej just det, du är journalist och helt ointresserad av sådant. Kanske de forskningsrapporter du hänvisar till skyddas av källskyddslagen.Så jävla korkat.Det finns massor av studier som ger stöd åt såväl KBT som PDT. Sen om dessa resultat är tillförlitliga kan man såklart diskutera som din vän gör mkt initierat. Men att som du, helt oinsatt, komma och påstå att det inte finns någon forskning som stödjer, men däremot forskning som stjälper samtalsterapin. Ja då har man övergått till att bli en demagog. Grattis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s