Vem styr vem?


I dagens Expressen kan man läsa om bakgrunden till tonårsmordet i Stureby i södra Stockholm. Enligt åklagaren har de häktade 16-åringarna varit ett par i två år och deras relation har varit av det kontrollerande slaget. Men inte som vi brukar föreställa oss en kontrollerande relation – i det här fallet är det flickan som styrt sin pojkvän totalt och fått honom att göra ”allt hon bad om”.

I våras flirtade den nu mördade Therese med pojkvännen på en fest. Inget hände men flickvännen blev vansinnig när hon fick höra talas om det och ska, enligt Expressen, ha slagit pojkvännen rakt över munnen. Sedan dess har mordet planerats. Pojkvännen har plötsligt dykt upp i närheten av Therese och försökt få med henne ut i skogen. I lördags lyckades han. Alla var på festen, men såvitt man vet nu var pojkvännen ensam när han slog ihjäl Therese. Någonstans i närheten fanns flickvännen – och väntade på besked om att rivalen var röjd ur vägen. Ett stort antal sms har mellan 16-åringarna ska enligt åklagaren visa att mordet var planerat.

Påminner detta er om något? Jag får tydliga associationer till Knutbymordet 2004. Pastor Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. Han ansågs ha hjärntvättat och fjärrstyrt den till utseendet änglalika Sara Svensson att utföra dåden. Trots att det var hon som höll i pistolen som dödade en och svårt skadade en annan, kan hon snart vara på fri fot. Hon dömdes visserligen för mord och mordförsök men dömdes till rättspsykiatrisk vård eftersom hon inte ansågs ha varit vid sina sinnens fulla bruk när hon sköt.

Om vi bortser från att det här rör sig om två väldigt unga människor – tror ni att pojken och flickan kommer att dömas enligt samma måttstock som pastorn och barnflickan? Att flickvännen döms som huvudansvarig, att hon med sitt kontrollerande av pojkvännen förmått honom att döda och att han därmed inte är riktigt ansvarig för vad han gjorde? Jag tror inte det.


Har ni ännu inte läst Gärningsmannen är en kvinna så gör det! Ni som tvivlar på att kvinnor kommer lindrigare undan i Myndighetssverige kommer att gapa av förvåning när ni läser. Domstolarna försöker så gott som alltid hitta undanflykter för grovt kriminella kvinnor, gärna att de tvingats eller förmåtts att begå brottet av en man. Han har då antingen hotat eller lurat henne att mörda, råna eller stjäla. Poliser, åklagare, domstolar och de flesta av oss vanliga dödliga VILL helt enkelt fortsätta tro på bilden av den goda madonnan och hjälper henne därför att hitta bortförklaringar till sina brott.

Jag ser med spänning fram emot hur det här fruktansvärda brottet ska bestraffas. Inte för att jag tror att tonåringar blir bättre av att sitta i fängelse, men flickor och pojkar som slår ihjäl andra måste ju tas om hand på något sätt. Och framförallt – de bör behandlas lika inför lagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s