Kloka ord från Luxemburg


Jag gör som Monica och lägger ut det mejl med kloka åsikter som vi fick från en läsare i Luxemburg.

Hej!

Jag har under en längre tid följt era bloggar och även haft viss kontakt med Ingrid och Monica tidigare via e-post (har aldrig lämnat någon kommentar någonstans, mest beroende på att vissa tekniska hinder måste övervinnas). Hur som helst känns det nu angeläget att kommentera Maja Lundgrens agerande efter de senaste utspelen.
Min åsikt är följande: Maja Lundgren intresserade sig för Gömda-skandalen liksom många av oss andra, ur ett presskritiskt perspektiv. Hon fick många läsare till sin blogg, som hon startade med Monicas tillskyndan om jag förstått saken rätt, och kommentarer när hon skrev inlägg som hade med Gömda att göra. I de många snuttinläggen som har att göra med det ämne hon är insatt i, maffian i Neapel, fick hon inga kommentarer (kanske inte så konstigt i och för sig, hur många svenskar kan detta ämne bra?). Sedan när hon upplevde att Monica inte längre sparkade uppåt, utan nedåt mot ”häxorna”, privatpersoner som pga olika bagage i livet utsatt Monica för stalking, så vände hon och började kritisera Monicas blogg och förhållningssätt. Pris som hon tidigare delat ut till Monica drogs in. Samtidigt deklarerade hon att alla kommentarer var välkomna, även anonyma, vilket var rena rama julafton för Monicas kritiker. Den som förlorar i respekt är däremot Maja. Jag slutade läsa hennes blogg efter denna vändning, eftersom jag ogillar inkonsekvens och fann Maja opålitlig. Först förklarade jag hennes vändning med att hon är feminist och att Monicas ställningstagande för även pappors rätt blev för mycket för henne, men nu lutar jag åt att hon i egenskap av ”intellektuell” nog anser sig ha rätt att inta en egen ställning, inte tillhöra någon sida, och att hon som enligt egen utsago själv utsatts för våldtäkt till viss del kunde identifiera sig med Monicas stalkers. Vilket i och för sig är ett haveri, dessa människor tillhör ju inte begåvningsreserven. Men jag insåg också att Maja inte riktigt var insatt när hon tog dessa personers parti och sjasade iväg två kommentatorer som jag uppskattar, Alexis och Kimzha.
Så om hon nu kritiserar Daddy så ska man inte ta det på allvar, hon har helt enkelt inte grepp om saken, än mindre insikt i frågan om vårdnadstvister på det sätt som Ingrid har. För min del tror jag att det var Ingrids förhoppning om att Valette-mamman skulle få fängelse som hon ansåg vara hjärtlöst. Men att därmed kalla Ingrid för sadistkärring är att sänka sig till en alltför låg nivå. Jag anser att man hädanefter kan sluta bry sig om vad Maja Lundgren tycker. Jag hoppade trots mina tidigare föresatser in på hennes blogg när daddy diskuterades, och behållningen där var de vettiga kommentarerna, framför allt daddys egna. För övrigt är det deprimerande att läsa empatilösa och rent dumma kommentarer, en anledning till att hålla sig borta från Maja Lundgrens blogg.
Ann Helena Rudberg kallade Maja labil i en bra kommentar på Monicas blogg, och jag håller med. Jag tycker man kan märka något av detta redan i hennes texter. Det som störde mig i ”Pompeji” var just stilbytena, bra och informativ text hoppade plötsligt över i vardagsspråk, vilket var mycket inkonsekvent. Säkert ett medvetet stilbyte, men ändå störande för mig som läsare.
Vad jag däremot gillar är personer som driver en sak konsekvent och med fakta som underlag, och därför följer jag era bloggar med intresse. Först lite ljumt, eftersom jag lyckligtvis själv inte är drabbad, inte heller någon i min närhet, av någon vårdnadstvist, men med allt stigande intresse och insikt i att den bristande jämställdheten i vårdnadsfrågor är ett stort samhällsproblem i Sverige. Det krävs stort mod och civilkurage att utmana en världsbild som rått de senaste 30 åren, och man märker av kommentarerna att många fortfarande är fast i denna världsbild och inte förstår att den nu utmanas av sådana som daddy och Ingrid (och Monica för den delen i och med avslöjandet av Mia som den långt ifrån perfekta modern).
Hoppas ni inte ger upp i er upplysningskampanj! Jag följer den och tycker ni gör rätt som ger offentlighet åt maktmissbruk. Utan tvivel är det detta det är frågan om i Daddys fall. Ingen gillar dock att avslöjas som inkompetent, så man får hoppas att de myndighetspersoner det nu är frågan om inte vidtar hämndåtgärder och ägnar sig åt ytterligare maktmissbruk. För övrigt är det en pseudodebatt om Daddy ska lägga ut bilder på sin dotter eller inte – när jag ser bilderna förstår jag ännu mer varför han inte ger upp kampen. Jag tycker snarare det är en bekräftelse av dottern att visa bilder, annars är hon ju bara anonym.
Det finns mer att diskutera men det får vi återkomma till.
Med vänlig hälsning

Maria Halldorf (alltså ej den Maria som kommenterat på Ingrids blogg i dag, men hennes åsikter är mina)
bosatt i Luxemburg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s