Tio månaders fängelse + polisanmälanI dag kl 14 meddelade Nyköpings tingsrätt domen mot mamman som kidnappade Frank och André Valette och höll dem fångna på olika platser i Sverige till tio månaders fängelse. Hon döms för grov egenmäktighet med barn och ska betala skadestånd till båda sina söner samt till sin före detta man, George Pesor (bilden). Pojkarna får 20 000 kr var för kränkningen samt 13 200 kronor för sveda och värk. 13 200 får även George som dessutom får 64 010 kronor i ersättning för alla kostnader som uppstod när han letade efter sina söner.

Skadestånden i Sverige är fortfarande löjligt låga – utom i sexualbrott. Det är inte ovanligt att en kvinna som blivit våldtagen får 75 000 kronor i skadestånd för kränkningen. Märkligt att det bara är värt 20 000 att hållas fången i ett halvår, skild från sin ena förälder, sina klasskamrater och förvägrad sin rätt att gå i skolan …

Nåväl, jag talade just med George över Skype och han är nöjd med domen. Med största sannolikhet kommer den att överklagas så sista ordet är nog inte sagt, men so far so good. Jag tycker också att det viktigaste var att mamman faktiskt dömdes till fängelse, kanske kan det hindra någon som just står i begrepp att kidnappa sina barn. Om en sådan person blir varse att rättsvårdande myndigheter ser allvarligt på dessa brott och förstår att det inte alltid hjälper att påstå rakt ut i luften att man gör det ”för att skydda sina barn från sexövergrepp”, kanske de besinnar sig.

Dock hyser jag inga förhoppningar om att just denna mamma någonsin kommer att komma till insikt om vad hon gjort och hur hon skadat sina barn. Bloggkollegan Maukonen hittade detta på nätet, något mamman uppenbarligen skrivit efter att hon greps. I tingsrätten ville hon inte prata om sina misstankar om övergrepp, antagligen för att hennes advokat rått henne till det, men här visar hon med all önskvärd tydlighet att hon lever i en total villfarelse om vad som hänt och händer med vårdnaden om hennes barn. Kvinnan som just dömts till tio månaders fängelse påstår är att det är George som kidnappat barnen till Australien.

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=c5a9fdcdaa&view=att&th=12263c5985bd5fb6&attid=0.1&disp=inline&zw

I domen från Nyköpings tingsrätt står:

Ann-Louise Valette har inte endast passivt underlåtit att återföra barnen till fadern efter umgängestiden, vilket sannolikt inte varit straffbart, utan hon har såsom åklagaren gjort gällande och som utretts i målet, vidtagit en rad aktiva åtgärder för att motverka faderns rätt att utöva vårdnaden. Skälet härför är desto starkare efter den 6 november 2008, från vilken tid George Pesor haft ensam vårdnad om barnen. Tingsrätten anser emellertid att även hennes handlande under den gemensamma vårdnaden genom bortförandet skiljt fadern från vårdnaden. Några beaktansvärda skäl för detta har inte visats. De vaga och i sig osannolika uppgifterna från Ann-Louises sida om hennes rädsla för att George Pesor kunde tänkas ta livet av henne och barnen är inte av beskaffenhet att tas på allvar och lämnas av tingsrätten utan avseende.

Ann-Louise Valette skall sålunda fällas till ansvar för egenmäktighet med barn. Med hänsyn till att barnen under sex månader fråntagits möjligheten till skola och invand hemmiljö, liksom kontakt med sin far, skall brottet bedömas som grovt. Vid denna bedömning beaktar tingsrätten även att brottet varit planerat, vilket framgår av telefonsamtalet med Frank, och att det utförts med viss förslagenhet – hon har inte använt egen bil och inte betalkort.

För detta mycket allvarliga brott kan – trots att Ann-Louise Valette inte tidigare dömts för brott – annan påvöljd än fängelse inte komma i fråga.

POLISANMÄLAN

Jag har i dag polisanmält ”Moa” och ”Kjell A” som genom sina mejl till Villalivs medarbetare och annonsörer förtalat mig och försökt förmå människor att sluta läsa och annonsera i tidningen så länge jag är chefredaktör. Jag har knappt ord för hur ruttet och ynkligt jag anser deras beteende vara. Att försöka hindra mig från att använda mig av allas vår grundlagsfästa rätt till yttrandefrihet är inte bara korkat, det är odemokratiskt och farligt. Om det är någon av er som känner till vilka människor som döljer sig bakom dessa mejladresser, så var snälla och mejla mig. Jag blir glad för alla upplysningar som kan leda till att dessa kräk kan dras fram i ljuset.

karlssonmoa13@yahoo.com

kandersson24@yahoo.com

Mitt i eländet känns det otroligt skönt att Villalivs vd helhjärtat ställer upp på mig. Efter att ha lusläst min blogg sa han att det för honom är uppenbart att jag drivs av ett stort rättspatos och att ingen ska lyckas tysta mig. Tack, Fredrik för att du är modig!

Ni som undrade vad ni kunde göra för mig – skriv gärna ett mejl till Fredrik och berätta att ni gillar både mig och tidningen! Han nås på fredrik@villa-liv.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s