Till alla som tvivlar på PAS


Det här inslaget från den amerikanska talkshowen Gregory Mantell måste ni se. Det borde vara obligatoriskt för alla föräldrar. Här berättar en polis och en läkare vilken enorm skada barn tar av att tvingas lyssna till när en förälder talar illa om den andra. En del går så långt att barnen börjar hata den andra föräldern – ett tillstånd som kallas Parental Alienation Syndrome, PAS och har till och med lett till att en 10-årig pojke sköt sin pappa.

Här visas också ett klipp från filmen Jake’s Closet där man ser hur mamman plötsligt kallar Jake’s pappa för Peter i stället för Dad och talar om besöksförbud och annat som pojken inte förstår. Det skär i hjärtat när man ser hur pojken slits mellan sin lojalitet med mamman och sin kärlek till pappan, som mamman nu säger är dum och utsätter Jake för fara.

22 svar till “Till alla som tvivlar på PAS

 1. Ingrid eller nån annan som kan upplysa mig!

  Var kan jag köpa din bok/böcker? För det finns väl över nätet väl?
  Tänkte ev. ge bort nån i julklapp också.

 2. Om inte annat så kan man kalla PAS för indoktrinering/hjärntvätt eller annan påverkan. Ju yngre barnet är desto värre påverkan också. Se bara på alla sekter som påverkar inte bara barn utan fullt friska vuxna tänkande människor!
  Stockholmssyndromet är ett annat vedertaget begrepp.
  Jag har svårt att förstå dem som helt förkastar PAS!
  Om barn får höra en lögn tillräckligt många gånger så blir den till slut sann.

 3. En riktigt bra intervju som du lyfter.

  Gillar man inte begreppet PAS så kanske man kan acceptera begreppet Otillbörlig Påverkan.

  Så att inte barnen i framtiden hamnar i kläm.

  Det i framtiden får handla om vilja lämplighet och förmåga och en möjlighet at bevisa denna och att saker utreds på ett korrekt sätt.

  Inte att påståenden skall få utgöra skillnad för möjlighet.

  Barn hamnar i kläm eller överges. De får så många sociala baser som möjligt som erbjuds inte de som tas.

  Leroy

 4. Bernt! Bokus kan tydligen inte leverera före jul, men adlibris.com verkar kunna. Annars kan du beställa böcker av mig, så kan du få dem signerade dessutom!

 5. Jamen du Ingrid!
  Det gör jag direkt det. Jag vill ha två exemplar av ”Inte utan mina söner”.
  Signerade vore toppen det.

  Postförskott eller?

 6. Jag skulle faktiskt vilja slå ett slag för Ingrids andra böcker också.
  Ljusfolket har jag läst och jag kan säga som så.
  Om det nu är så att den som läser inte tror sig veta att det finns en tid för, nu, och efter kommer ändå att ha så mycket nytt i bagaget som gör att det inte går att undvika att utvecklas.

  Ego Girl läser jag nu och det är ett möte med mina fördomar (som jag vet att jag har, men skulle vilja säga att jag inte hade).

  Jag kan också berätta att min dotter (9 år) har nominerat Ingrid till Nobelpriset i litteratur för Ljusfolket 🙂
  Jag måste säga att det är en bok som intresserar mig mer än jag trodde 🙂

 7. Korrigering:
  ”Jag måste säga att det är en bok som intresserar mig mer än jag trodde :)”
  Syftar på Ego Girl.

  Ljusfolket visste jag redan innan jag hade den i min hand att jag skulle älska.

 8. Tack för tipset om programmet Ingrid. Även del 2 var intressant.

  Och om nån tvivlar på att barn utsätts för akut risk när en PAS-indoktrinerande mamma förlorar vårdnaden efter att ha misslyckats med att övertyga en domstol om att den fd maken plötsligt blev incestuös under slutfasen av en lång och bitter vårdandstvist, se Elizabeth Fontaine, vars två små flickor som föll offer för en Medeatragedi som utspelade sig i måndags.

  Tragedin iscensattes av en ”alldeles normal” mamma som var advokat, och barnens ”alldeles normala mormor”, en pensionerad lärare och icke-legitimerad psykoterapeut. De tänkte minsann inte återvända till rättsalen där mammans kampanj att utmåla pappan som pedofil verkade ha misslyckats — igen — och när den tillfälliga vårdnaden istället verkade vara på väg att tillfalla barnens faster, eftersom föräldrarna inte kunde samarbeta.

  Enligt LA Times utspelade sig följande:

  Mamman och mormorn drog kvickt med sig 2-åriga Julia och 4-åriga Catherine in och slängde igen och låste dörren framför näsan på en kvinnlig polisen som anlänt när fastighetsägaren råkat höra vad mamman och mormorn planerade. Medan den ensamma polisen försökte bryta sig in höll mamma Elizabeth fast lilla Julia och mormor Bonnie tvingade in revolverpipan i munnen på henne och avfyrade ett skott.

  Mamman öppnande sedan sin egen mun och lät mormorn avfyra skott nummer två. När det var 4-åriga Catherines tur var mormor Bonnie ensam om att hålla fast henne och tvinga in revolvern i munnen. När även hon avrättats begick mormorn självmord, varpå hon föll ihop ovanpå de andra kropparna. I fallet snuddade hon vid dotterns hand. Man vet därför inte riktigt med 100- procentig säkerhet om mamman varit med och skjutit eller om mormorn stod för barnamorden själv och bara överförde partiklar från skottavlossningen på mammans hand under sitt fall.

  Det är oroväckande att se en mamma i aktion i den svenska bloggosfären med vad som ter sig vara ett liknande, extremt kontrollbehov och samma allt-eller-inget kamp för barnet, en kamp där det gäller att ”vinna” till vilket pris som helst. Även i det svenska vårdnadstvistfallet verkar det saknas vettiga vänner och släktingar som kan stötta konstruktivt för att hjälpa en gränslöst paranoid och rättshaveristisk person till ett normalt förhållande med sitt barn och barnets pappa.

  Och extra oroande känns det att det även här verkar finnas en galen mormor i bakgrunden som eldar på mamman och eggar fram allt värre anklagelser i en konflikt och smutskastning där pappan vägrar medverka.

  Det är också störande att en viss nämndeman i Blekinge sitter och skriver på sin blogg att”Nu får det banne mig vara nog! Mammor måste få skydda sina barn!”. Hon kvalificerar därigenom barn som en mammas ägodel, samtidigt som hon låter påskina att det bara är mammor som måste uppmanas att skydda sina barn från den andra föräldern, den störda. Papporna är per automatik förövarna i hennes värld. Hennes sexistiska rappakalja avslutas med att de som kritiserar henne är pedofiler. Så här kan väl en seriös nämndeman ändå inte förväntas uppföra sig och argumentera på nätet, ”banne mig”? Hon sprider ju ett löjets skimmer över hela rättsprocessen där med sina förutfattade meningar om skuld och förövare i vårdnadstvister. Måtte hennes texter och agerande granskas i detalj!

 9. kimhZa Bremer

  Väldigt bra att du tar fram det här materialet, Ingrid.

  Jag tycker att det är värt att ställa sig frågan varför det just är de radikalfeministiska grupperna och överlevarna som allra mest högljutt motsätter sig att PAS skulle existera.

  Vi vet ju att det är barnen som drabbas värst – och att även män kan utsätta barn för PAS.

  Som vanligt måste man dra slutsatsen att det inte skulle främja det ”politiska projektet”, eftersom detta skulle innebära ett erkännande av att falska anklagelser av mammor mot pappor i vårdnadstvister, är ett vanligt fenomen.

  Och ve, den sanningen måste ju tystas ner. Till varje pris. Till det högsta priset; att så många barn faktiskt far riktigt illa.

 10. Bra att du ”lyfte” inslaget så fler får ta del av det då jag också tycker det är väldigt sakligt, informativt och heltäckande. (Hittade det i en gammal tråd på Pappaliv).

  Och just som någon sa förstår jag inte varför detta ska vara så kontroversiellt då inte heller detta är könsbundet som sagt. Men kanske blir det det om man omnämner det främst vad gäller mödrar. ..? (och hur många pappor har inte tagit livet av sin familj och sen begått självmord, ang kommentar ovan).

  Man ska även veta att PA förekommer inom relationer också, dvs när man inte separerat. Mammor och pappor som baktalar, förminskar, kränker och misshandlar den andra föräldern tills detta även blir barnets ”sanning”.

 11. Hade missat del 2 (tack Pia!)

 12. Ops, ville bara länka och så kom det upp en hel ruta…?

 13. Här fick jag även än en gång bekräftelse på att det handlar om personlighetsstörningar, kluster B ( borderline, histrionisk, antisocial, narcissistisk).

 14. Thommy, min make, håller just nu på och skriver om hur hans X hjärtvättade och förtsätter att hjärntvätta den gemensamma dottern. Som nu är 33 år. Kvinnor kan!

  Det är bra att han skriver av sig sin besvikelse. Att han som helgpappa gjorde allt han kunde för att dottern skulle få det så bra som möjligt har nu vänts mot honom till att han inte brydde sig!

  Ja, what goes around comes around. Trist men så ser verkligheten ut ibland.

  Jag hoppas att när jag blir klar med min bok Ändhållplats Sverige där jag berättar om min barndom kanske en del som jag idag betraktar som osnutna bortskämda skitungar, inser hur bra de hade det och har det!

  Idag verkar det som att en dålig pappa är detsamma som att inte poppa upp likt ett popcorn när barnet ropar. Livet är inte lika classic, sexigt och enkelt som i vissa tv-serier, som en del tycks tro.

 15. Ingrid och Mia!

  Tack för de intressanta och sakliga inslagen. Bra att de så tydligt påpekade att detta inte har någonting med kön att göra, utan att den som utsätter sina barn för PAS kan vara både mamma eller pappa.

 16. M X

  Just…

  ”Disturbed people that would do these kind of thing are both men and women. And it´s very important to not get in to gender wars about women against men and, and vise-versa. Because it´s really taking us of track.”

 17. Intressant även detta med ”power by domination”.

  Störda individer använder den makt de har, tex ekononisk makt, känslomässig makt, den fysiska makten eller makten över barnen. Kanske därför misshandel är ett större problem för mammor och PA ett större problem för pappor? Och som jag sagt förr tror jag inte man tjänar på att käbbla om vems lidande som är störst.

 18. I början av min separation från mamman hörde jag en kommentar av mina barn som fick mig att reagera. Efter sommarlovet hos fd svärföräldrarna sade barnen: Mormor sade att…(om mig) varför sade hon så?
  Jag skrev genast ett mail och förklarade att hon skulle lämna barnen utanför vuxendiskussioner. Om hon hade något att anföra om min barnuppfostran kunde hon ta det med mig direkt. Dessutom är det mamman och jag som uppfostrar barnen, inte hon.
  Sedan har jag inte hört något mera. Nu tror jag inte det var en medveten strategi, utan oaktsamhet, men det gäller att hålla ögonen öppna och barnen utanför.

  Keep up the good work.

 19. Min dotter och jag lever precis i detta. Vi sågs få ggr i år, men jag bär henne ständigt i mitt hjärta.
  Tre års process i domstol för att hon ska ha få rätt även till sin pappa. Så försenat av ”false allegations” , precis som Dr Mayor belyser.
  Tack till er som ser!

 20. Hej Ingrid går det fortfarande köpa böcker av dig?
  Betalar i förskott. Maila gärna om detaljerna.

  Tack på förhand.
  Vänligen / Sven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s