Max Scharnberg om fejkaren Freud


Max Scharnberg har skrivit en mycket upplysande kommentar (till mitt inlägg om Thomas Quick) om Freud som jag väljer att lyfta fram här så att ingen missar den. Max är en av våra främsta experter på Freuds arbeten och har i flera böcker dissekerat hans falsarier.

”Ingrid Carlqvist citerar vad hon skrev redan för sju månader sedan, bl a följande: ”Att en chefspsykolog (Birgitta Ståhle) vid en rättspsykiatrisk klinik hjälper sin patient att fabulera fram mord efter mord och sedan springer till polisen och berättar vad hon fått fram så att polisen kan börja jobba. Hennes ”vetenskapliga” teori går ut på att den som begår grova sexuella övergrepp och dödar sina offer, själv har blivit utsatt för grova sexualbrott som barn.”

Jag kan berätta hela linjen av de vetenskapliga bedrägerier som Birgitta Ståhles ideologi bygger på.

Det är inte längre kontroversiellt att Sigmund Freud var en svindlare. Ingenstans i hans skrifter kan man finna en intressant klinisk observation. Dessutom kommer Freud inte ihåg sina egna lögner från den ena sidan till den andra. Det är därför uppenbart att han fabulerar utan att ha några patienter i tankarna.

21 april 1896 höll han ett föredrag för sina kolleger, som trycktes och vanligen kallas ”den tredje förförelse-artikeln”. Han hävdade att han hade botat 12 kvinnor och 6 män från hysteri. Sjukdomen hade i samtliga fall orsakats av minnesförlust av ”förförelse” under förskoleåldern. Och när Freud fick patienterna att återerinra händelserna, försvann symptomen.

På en sida diskuterar han alla patienterna av båda könen. Där säger han att det barn som tog initiativet till sexuella lekar ALLTID hade förförts av en vuxen dessförinnan.
På en annan sida diskuterar han enbart pojkarna. Där säger han att somliga av initiativtagarna MEN INTE ALLA tidigare hade förförts av en vuxen.
Detta är ett av oräkneliga exempel på att Freud fabulerade utan att ha konkreta patienter i tankarna.

Det står tydligt i artikeln Freud själv hittade på förförelse-historierna. Patienterna förnekade dylika upplevelser. – Men, fortsätter han, just deras förnekande utgör bevis för att de verkligen har förförts. De skulle nämligen inte förneka om de inte skämdes. Och man kan endast skämmas över ting som verkligen har hänt.
Min kommentar: Anta att professor Alfason drack för mycket vid en fest och nästa morgon ingenting kommer ihåg. En kollega som gillar practical jokes berättar att han dansade naken framför en chockerad folkmängd och med nöd och näppe hann undan när polisen kom. Skämtaren uppvisar ”äkta bevis”. Han har nämligen låtit trycka en kopia av lokaltidningen vari en enda nyhet har bytts ut mot en annan som skämtaren har skrivit. Om Alfason skäms i den situationen, så skulle skamkänslan bevisa att han verkligen dansade naken.

Det har aldrig bekymrat Freud eller hans efterföljare att de inte har kunnat bota sina patienter. Men 1960 kunde de inte längre dölja existensen av beteendeterapi, som botade snabbt och effektivt. Antalet patienter decimerades och de tvingades söka nya marknader. En av dessa var incestklinikerna. De fabricerade att Freuds tidigare patienter verkligen hade missbrukats. Och de plagierade Galileis återkallade av Copernicus teori. Freud skulle ha återkallat förförelseteorin mot bättre vetande och p g a feghet inför kollegernas fientlighet. Likväl var han 100 år före sin tid och kunde redan 1896 skilja mellan sanna och falska sexuella berättelser. Dessutom kunde han bota skadorna av övergreppen. Dessa fabrikationer utgjorde en rekommendationsskrivelse för att anställa just Freuds efterföljare vid incestklinikerna.

Fabrikationerna gjordes världsbekanta av Alice Miller och Jeffrey Masson, men det var inte dem som hittade på dem. Däremot förvanskades innehållet. Man låtsades att patienterna helt av sig själva hade berättat om sexuella övergrepp, samt att offren mestadels var flickor på 8-15 år som missbrukades av vuxna män.

I verkligheten tänkte Freud sällan på vuxnas missbruk av barn, utan på småbarns sexuella leker. Och i diametral motsats till Millers och Massons förvanskning påstår han att sexuellt missbruk efter åldern 8 år 4 månader aldrig kan leda till psykiska skador.

Det är m a o Freuds fabulering om de förutgående vuxenförförelser, i Millers och Massons dubbla förvanskning, som har fått Birgitta Ståhle och tusentals av hennes kolleger att hävda att vuxna som missbrukar barn själv har missbrukats som barn.

(Samma ideologi går igen i fostermoder Allmos bok om Södertälje-fallet. Elvira är rädd för att hon är predestinerat till att missbruka sina egna barn sexuellt.)”

7 svar till “Max Scharnberg om fejkaren Freud

 1. ”Freud skulle ha återkallat förförelseteorin mot bättre vetande ”.
  Ja, Freud hävdade inte att barn blivit våldtagna i drivor. Han försökte däremot förstå psykologin bakom att patienter under stundom var upptagna av den sortens tankar – som de ibland fantierade om, ibland hävdade var minnen av riktiga händelser.
  Miller och Masson gör en revisionistisk läsning av Freud, som inte gör hans verk rättvisa. De förtjänar kritik – Freud en helt annan. Den huvudsakliga kritiken mot Freud har tvärtom varit att han skriver att somliga ”minnen” av övergrepp har en fantasins bakgrund, egen eller andras.

 2. Jo själv tycker jag mycket bättre om C G Jung, som ju också bröt med Freud därför att han upptäckte att han hade en sexualneuros. Och att Freud alltid ville tolk Jungs drömmar i riktningen att önska någon död (som när Jung drömde om skelett i källaren) medan Jung själv tolkade det som att det var han arkaiska rötter, som dök upp i drömmen.

  Freud har tolkat det mesta som människor gör som sjukt, perverst och önskan om ondska och död. Jung däremot är mer optimistisk om människan och försöker inte lägga en allomfattande teori över själen.

  Det är alltid så att vi är fria att tolka på ont och gott naturligtvis. Och visst är det mycket roligare att tro på människans godhet än hennes ondska.

  Detta skrev jag om i dag också apropå ett TV-program.

  Alltså vi är fria att välja när vi inte fastnar i -ismer av olika sorter. Vad man än må kalla dem.

  Då faller vi genast in i ett mönster och utesluter alla andra. Öppenhet är bättre.

 3. Det här är nytt för mig.
  Oerhört intressant.
  Snälla ni som är insatta i detta, kommentera så mycket ni kan.
  Jag vill lära mig 🙂

 4. Madde !

  All forskning brukde indelas i två grenar på 70 och 80 talet.

  Man pratade om Possitivism Vs. Hermanuetik, beroende på vilket ursprungligt perspektiv man antog föreligga.

  En del väljer att gå till Pavlovs hundar.
  MAsslows behovstrappa eller NEvada forskarna. Beteende forskning idag är intressant och man kan välja flera olika utgångsgrunder men det viktiga är nog Kognition.

  Inte utgånspunkten till beteendet.

  Vi kan så klart välja olika utgångspunkt, men att förklara oss eller beteendet är en annan sak.

  Säger som Madde, hoppas på att man kan få se massor av modeller som förklara en del beteenden och ageranden.

  Påstående eller konsekvens.

  Leroy

 5. Freuds pott-terapi är kul… har man inte haft rätt pott-träning är det kris. Ja, Freud hade många goa och kul teorier som man aningslöst har lyft upp och nu när vi vet bättre borde de ha spolats ut i samma maskin som spolar rent ett bäcken.

 6. Filosofie doktor

  Max Schernberg gör det, så varför skulle inte jag få ståta med min akademiska titel? Jag är filosofie doktor i teoretisk filosofi. I vilket ämne är Max Schernberg doktor? PEDAGOGIK!!! En gång till: PEDAGOGIK! (Han doktorerade vid pedagogiska institutionen i Uppsala 1984) Enligt Ingrid Carlqvist här ovan är han ”en av våra främsta experter på Freuds arbeten”. Himmel! Om hon med ”våra” menar ”Sveriges” är det illa ställt med Freudkunnandet.

  Ett råd: om någon insisterar på att titulera sig själv ”filosofie doktor” och är vag i fråga om var och hur denna titel förvärvats, kan man vara helt säker på att man inte har att göra med en seriös forskare, utan med en ideologiskt driven person som tror att hans eller hennes egna åsikter är gångbara som forskningsresultat eftersom de kommer från en ”doktor”.

  Det funkar tydligen. Max verkar ju fått folk att tro att han är framstående Freudexpert.

  Och ni andra: Hur friskt och fräscht är det att klanka ner på Freud? Alla är väl ense om att detaljerna i Freuds arbeten är … skakiga, men det omintetgör på intet vis hans enorma betydelse för den moderna psykologin. Man bör ju komma ihåg att Freud verkade i en tid där frenologi och rasbiologi togs på allvar inom vetenskapen… I jämförelse framstår Freud som rena undret av vetenskaplig stringens och trohet till empirin.

 7. Filosofie doktor, vill du vara så vänlig och upplysa om din avhandlings titel, årtal och författarnamn då så att vi kan undersöka ditt renommé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s