Ingrid Carlqvist och Pelle Billing föreläser


Om två veckor kommer Pelle Billing och  jag att föreläsa tillsammans i Malmö. Här under ser ni inbjudan – det skulle vara kul om ni som läser bloggen och bor i Skåne dyker upp.

Mansfrågor, pappafrågor och rättssäkerhet

Välkommen till en spännande föreläsnings- och diskussionkväll med journalisten och författaren Ingrid Carlqvist, och läkaren och jämställdhetsdebattören Pelle Billing.

Tid: Onsdag 27 januari kl 18.15-21.30
Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47, rum 202
Pris: 100 kr
Föranmälan krävs, boka din plats hos pelle@pellebilling.se

Ingrid kommer att prata om hur den rådande situationen uppstod och ge en historisk tillbakablick. När hon skrev artikelserien “Incestpaniken” 1992 i Kvällsposten rådde rädsla och förvirring bland myndigheterna – var det verkligen så vanligt med incest? 2010 är rädslan borta, nu har myndigheterna i samarbete med Roks och Barnahusen byggt in incestövergrepp som ett vanligt förekommande problem i svenska familjer. En mamma som vill bli av med sina barns pappa har all anledning att “dra incestkortet”. Oftast lyckas det och hon riskerar inga konsekvenser av en falsk anmälan.

Den som försöker prata om problemet med de falska incestanklagelserna riskerar mycket. Man kan bli kallad pedofilkramare och förlora jobbet – vilket var precis vad Ingrid gjorde. Hon berättar om vad som ledde fram till detta.

Ingrid Carlqvist
är journalist och författare. Hon är aktuell med boken Inte utan mina söner om George Pesors kamp för sina kidnappade pojkar.

Pelle kommer att prata om hur pappors rättigheter och avsaknad av rättigheter ser ut, från att ens partner väntar barn till att man hamnar i en eventuell vårdnadstvist. Vilka reformer är det som krävs för att pappor ska få samma föräldrarättigheter som mammor? Dessutom ges en översikt av forskningen om pappors betydelse för barnen, samt vad internationell forskning säger som våld i nära relationer, vilket ger en betydligt annorlunda bild av pappor än den som råder i samhället.

Pelle kommer även att ge en helt ny bild av könsroller och jämställdhet, som utmanar synen på att könsrollerna bygger på den s k könsmaktsordningen.

Pelle Billing utbildar och föreläser om jämställdhet och mansfrågor, samt skriver debattartiklar och bloggar. I grunden är han leg läkare och han jobbar även som tangolärare.

22 svar till “Ingrid Carlqvist och Pelle Billing föreläser

 1. Gillar din lilla smiley på den här bloggen!
  tog ett tag innan jag såg den.

  Dan

 2. När kommer ni till Västergötland?
  Väntar ivrigt

 3. Appropå överlevar sekten jag tycker det är en felaktig benämning på¨människor som inte kan gå vidare utan fortsätter att älta obehagliga upplevelser geom resten av sitt liv. Här ges ett utmärkt exempel på en riktig överlevare http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6424167.ab

 4. Pappasekten är en bra benämning på människor som inte kan gå vidare i sina liv utan ältar sina obehagliga upplevelser genom resten av sina liv.

  Det finns riktiga män som glömmer, precis som riktiga överlevare som glömmer och gör något av sina liv i stället för att älta.

 5. Monalisa:
  Menar du att dessa pappor du syftar på skall glömma sin barn.
  Blir du nöjd då?
  Jag tänker på dina andra kommentarer.

  Utöver det skulle det vara intressant om du slutar att upprepa dig på samma sätt oavsett vad du har för nick.

 6. Monalisa. Det är en ofantlig skillnad mellan ”överlevarna” (jag citerar det för i min värld är en överlevare en människa som varit nära att mista livet, inget annat) och papporna. Många av ”överlevarna” bygger sitt elände på så kallade förträngda minnen och kan alltså inte på något sätt bevisa att de faktiskt har varit med om sexuella övergrepp. Papporna har bevisligen blivit förhindrade att träffa sina barn, fråntagna sina rättigheter som föräldrar. ”Överlevarna” kämpar för att sätta alla som anklagas i fängelse, för att fler ska dömas och för att alla anklagelser ska anses bevisade i samma ögonblick de utslungas. Papporna kämpar för att inte bli diskriminerade, på samma sätt som kvinnor kämpat för att inte bli diskriminerade på arbetsmarknaden, kämpar nu papporna för att inte bli diskriminerade i hemmen.
  ”Överlevarnas” problem hade kunnat lösas med psykiatrisk vård som gick ut på att lägga saker bakom sig och inte ägna hela livet åt gamla oförrätter, särskilt inbillade sådana. Pappornas problem kan bara lösas om fler (särskilt kvinnor) öppnar ögonen och ser vad som händer. Och kräver förändring.
  ”Överlevarna” ställer till stor skada för de barn som dras in i deras sjuka tänkande. Papporna är till stor glädje och nytta i sina barns liv, massvis med forskning visar att barn som växer upp utan kontakt med biologisk pappa är överrepresenterade i dålig självkänsla, skolk, missbruk, kriminalitet och slutligen i våra fängelser.

 7. ”…på samma sätt som kvinnor kämpat för att inte bli diskriminerade på arbetsmarknaden, kämpar nu papporna för att inte bli diskriminerade i hemmen.”

  Vilken fantastisk formulering Ingrid! Jag har följt dig och Pelle med flera (tack för allt ni gör/gjort!) länge nu men den där formuleringen fick det att ”klicka till” i huvudet! Mottofierat och klart! 🙂

  Keep up the amazing work!

 8. Susanna, med respekt för pojken Shawn som blev kidnappad och troligen sexuellt utnyttjad under fyra års tid, så skulle jag vilja ge ett annat exempel på en verklig överlevare i ordets traditionella mening:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/trettonarig-flicka-overlevde-flygkraschen-1.902154

 9. Självklart är de flesta pappor till glädje för sina barn, och viktiga. Men det utesluter ju inte att det finns män som beter sig väldigt illa på flera sätt och sen skyller på mamman att barnen inte vill träffa dem. Som gör sig en karriär på det här, precis på samma sätt som en del kvinnor gör sig en karriär på att vara misshandlade.

  Sen finns det så klart de par där bägge två är skadade och skyller på varandra att allt går snett. Då kanske ingen är lämpad att ta hand om barnet.

  Att lyssna på parterna i deras beskrivning av förhållandet visar ju inte alls vad som har hänt. Det är bara prat. Man kan ha teorier och spekulera men man kan inte veta.
  Det kan ju vara så att de ljuger lika mycket bägge två.

 10. Monalisa!

  Självklart finns alla de former du säger.
  Men ! De fall som Ingrid tar upp är inga rena partsinlagor utan fall där pappor blivit gravt diskriminerade ur ett neutralt synsätt och där myndigheternas handlande och beslut är en tung post.

  De så kallade ”överlevarna” däremot är nästan till 100% påverkade av bara en part.

  Jag förstår att du tror/tycker att plötsligt så är det BARA papporna det handlar om och det verkar göra dig riktigt pissed off. Har du själv erfarenhet kanske som är det omvända eftersom det stör dig så, annars så borde väl du som alla andra tycka att det är bra om orättvisor kommer fram och förhoppningsvis rättas till i framtiden.

 11. Bernt.

  Jaha överlevare är till 100% såna som är påverkade av en part?

  Då har jag missförstått, ursäkta. Jag trodde det var folk som var utsatta för sexuella övergrepp som barn.

  Vad är överlevare då, vad är det för part de är påverkade av och till att göra vad?

 12. Monalisa!

  Ja! Du har missförstått, ursäkta. Det har inget med att göra att dom själva har blivit utsatta när dom i nästa steg själva utsätter barn för trauman.

  Ta det fall som diskuterats på sistone om namninsamlingen till ”Matilda”. Där har pappan friats av myndigheterna gång på gång av anklagelserna som kommer frå mamma och mormor.
  Tvärtom! Han har fått vårdnaden om barnet och mamman har vid ett tillfälle tom. kidnappat barnet. Ändå så lyssnar ”överlevarna” på mamman och mormodern och börjar denna hetsjakt på pappan och barnet.

  Det! Om något är väl att lyssna på bara ena sidan och riktigt enögt också.

  Det måste väl även du begripa eller är du själv part i målet?

 13. Nej jag är inte någon part i något mål. Men varför kalla dem för överlevare om de utsätter andra för trauman?
  Jag trodde att det var sin egen barndoms övergrepp de överlevt, då blir uttrycket jätte konstigt.
  Det är dörför jag tycker det låter så hårt när ni här pratar omöverlevare för att jag tagit det som att det är överlevare av sexuella övergrepp.

 14. Monalisa!

  Ja!
  Det vet jag faktiskt inte. Om det är dom själva eller andra som har gett dom den benämningen

  Jamen jag tror att dom har blivit utsatta själva, i alla fall några av dem. Det är som jag har fattat det och det är tragiskt som tusan i sig. Dom behöver egentligen allt stöd från psykologer och vad som behövs.

  Problemet blir som det blivit nu, att de drar allt till sin spets och ser enögt och obalanserat pedofiler överallt. Därmed utsätter de oskyldiga män och barn för ännu större trauman. Jag vet att dom gör det av empati, men den blir överstyrd och förstör mer än den hjälper. Hade dom varit mer balanserade och agerat bara när det bevisligen utan tvekan är sant, då hade läget varit ett helt annat. Jag är tveksam även då om man ska hänga ut folk, men i alla fall.

  Dessutom så blir de som verkligen utför dessa vedervärdiga handlingar bara en i mängden och nästan osynlig bara för att ”överlevarna” ser pedofiler i var och varannan man.

 15. Jaha okay, hur många är det i den här överlevarsekten? Vilka är det, var hittar man fakta om dom?

  Allt sånt måste ju handla om fakta, man kan inte tycka att någon har gjort si eller så och säga att det är sant. Det är sant.

 16. Monalisa. Försök nu att förstå. Vi som skriver här är djupt upprörda över att ”överlevarsekten” utnyttjar sina egna offerpositioner för att lägga sig i utredningar och påstå att barn som utretts fram och tillbaka är utsatta för övergrepp, trots att det inte finns några bevis och trots att alla andra omständigheter talar MOT att de skulle ha blivit utsatta. ”Överlevarna” tror att sexuella övergrepp är vanligt förekommande i svenska familjer (det är det inte) och att det är papporna som står för övergreppen. Ta gärna en titt på Daddys blogg där en amerikansk utredning visar att det i 95 procent av fallen är mammorna!
  De är så övertygade om att de har rätt (utan att kontrollera fakta) att de t ex startat namninsamlingen om Evelina på rena lögner. Så vi har goda skäl att vara arga och upprörda över deras metoder och retorik. De skadar barn!

 17. Monalisa!

  Hur många, vem?
  Nu börjar du fråga frågor som andra är bättre på att svara på.

  Jag har reagerat starkt på denna fasansfulla namninsamlingen t.ex som ”överlevarna” står för. Då vill jag att du läser texten och tänker på vad jag berättade i tidigare inlägg..:
  http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=3997

  Fakta kan du läsa in dig på denna blogg i tidigare inlägg och/eller:
  http://www.saknadebarn.org/2009/12/08/evelina-oscarsson-rykten-och-sanning/

  Sista länken är till en seriös sida om saknade barn

 18. Jag vet inte vad det var bara för något. Jag menar att de inte heller ska tycka att någon gjort fel om de inte har någon fakta. Det är ju fel. Det var det jag sa.

  Jag har läst om överlevarsekten och vet inte vad det rör sig om. Jag har aldrig läst något av någon överlevare.

 19. Jamen Monalisa!

  Gå in på namninsamlingen som du fick länk till. Där få du en text som en ”överlevare” har skrivit. Helt utan bevis , som du kan läsa in dig på faktalänken jag gav dig eller denna blogg i tidigare tråd.

  Är du seriöst intresserad så tycker jag att du kan lägga ner den lilla tiden på det.
  Jag tror nog att du också kan bli berörd om du tänker dig in i att du eller någon närstående skulle bli helt oskyldig anklagad för så vedervärdiga handlingar av 1000-talsmänniskor. Bara på grund av fanatiker.

 20. Äsch det var här jag skulle skriva om överlevare. Jo Ingrid jag förstår att ni är djupt upprörda. Och jag tycker att det är bra att någon reagerar och engagerar sig. Men de här pratet om överlevarsekt gör ju det ser ut som om ni tror på att det sitter registrerade medlemmar som hatar pappor och barn och därför gör som de gör. Och det gör det hela faktiskt löjligt. Och det är synd, eftersom det stöter bort folk.

  Men om ni tycker att det är viktigt att skriva om överlevarsekten och föra ut något budskap om dem så ska ni göra det. Det är bara det att man undrar vad det är ni tror – egentligen? Eftersom ni är väldigt oprecisa på den punkten är det upp till en att tro vad man vill. Och vill ni lämna öppet mål för att fantisera om vad ni tror så gör det. Men det är både obehaglift att läsa om och hjälper inte alls att se problemen för pappor och barn. Snarare tvärtom.

 21. Ni målar upp en bild av en överlevarsekt som faktiskt får er att framstå precis som de som ser ritualmord på spädbarn och dylikt.

  All den komcentration på dem, all ondska och allt som påstås om dem och som ni påstår att de gör liknar faktiskt den beskrivning som pedofilhysteriker har inför män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s