Max Scharnberg svarar Anna Laestadius Larsson – en artikel som refuserades av SvD


Jag lyfter upp Max Scharnbergs artikel. Den som Svenska Dagbladet alltså inte tog eftersom som den kritiserar krönikören Anna Laestadius Larsson … Jag ger inte mycket för så fega redaktörer. Själv står jag ut med mycket usel argumentation här (ingen nämnd och ingen glömd), men tycker att alla ska få säga sin åsikt. Åtminstone en gång. Hans börjar bli väldigt tröttsam. En sak som du Hans borde tänkt på innan du kritiserade Scharnberg för fadäsen med namnet är att Birgitta Allmo gick ut med sitt eget namn när hon skrev boken. Det är ju ett betydligt värre avslöjande av Elviras identitet än det faktum att hon en gång hette Irene. Såvitt jag vet lever hon nu med skyddad identitet och namnet Irene för oss verkligen inte ett enda dugg närmare henne.

Ordet går till Max:

SÖDERTÄLJEFLICKAN SOM OFFER FÖR INDOKTRINERING?

Det finns två böcker som nästan helt handlar om Södertäljefallet. Den ena har skrivits av Södertäljeflickans fostermoder Birgitta Allmo, och den prisades av Anna Laestadius Larsson i SvD 7/1 Den andra har skrivits av mig och heter Textual Analysis of a Recovered Memory Trial Assisted by Computer Search for Keywords. Den kan laddas ned gratis från http://www.yakida.se/max/maxbok.pdf . I min bok har Södertäljeflickan och hennes ett år yngre syster fått pseudonymerna Elvira och Ingrid.


– – Jag rekommenderar alla att läsa båda böckerna och jämföra dem, ty de är mycket olika. Allmo och Laestadius accepterar alla Elviras berättelser, därför att man bör tro på barn.
– – Men tror Laestadius att ett namngivet hovrättsråd och hans tonårsdotter har slaktat barn och ätit upp dem? Har fadern haft samlag med båda döttrarna i varandras närvaro? Har moderns älskare våldtagit båda systrarna i varandras närvaro? Har föräldrarna uthyrt båda flickorna som prostituerade? Elvira har utförligt beskrivit 11 övergrepp vid vilka Ingrid var ögonvittne. Vid 7 av dessa fanns det ytterligare ögonvittnen.


– – Tyvärr förnekar Ingrid att hon har upplevt eller sett något otillbörligt. Skall man inte tro på Ingrid? Och om Elvira är väldigt trovärdig, varför åtalades ingen för övergreppen på Ingrid?
– – Under de tre månader innan polisanmälan tog olika personer initiativet till fyra gruppmöten. Fadern deltog inte. Vid alla möten sade Elvira att hon inte hade något minne av några övergrepp. Det samma sade hon under det första polisförhöret. Men där var hon absolut säker på att det inte hade förekommit några övergrepp under de senaste 5½ åren. Och i de fyra första polisförhören finns det intet spår av de övergrepp som fadern fälldes för några få veckor senare.
– – Skall man inte tro på Elvira när hon säger att intet har hänt?
– – Systrarnas läkare hade länge misstänkt att Ingrid, men inte Elvira, hade utsatts för sexuella övergrepp. Den 19:e mars 1992 träffade hon Elvira som hade smärtor efter ett fall nedför trappan. Elvira berättade att hon gick i incestterapi, och att hon inte hade några minnen av övergrepp. På denna grund anmälde doktorn nästa dag till socialtjänsten att båda flickorna sannolikt hade missbrukats.
– – Hur vet jag allt detta? Rättegångsmaterialet i Södertäljefallet är gigantiskt, 245 000 ord. Jag har skannat det in i en dator och använt datorteknik för att analysera underlaget. Mitt viktigaste resultat är, att Allmo ”vet” allt vad Elvira har upplevt veckor eller månader innan Elvira själv vet det. Detta är ett klart bevis för att Allmo har fabricerat och indoktrinerat berättelserna.
– – Man kan finna många flera överraskande resultat i min bok. Och de har redovisats på ett sådant sätt att läsaren själv kan bedöma hur väl belagda de är.

10 svar till “Max Scharnberg svarar Anna Laestadius Larsson – en artikel som refuserades av SvD

 1. ”Hans” är lika, för att inte säga exakt, tröttsam som Rodenborg. Och de (han?) ger sig nog inte förrän så många barn som möjligt verkligen blivit utsatt för grova övergrepp av män med svans och horn, som äter små oskyldiga barn till frukost etfter att de skändat dessa å det grövsta. Om dessa två, med fler, kunde sansa sig till en mer nyanserad synvinkel skull världen, de facto, se bättre ut…

  Jag föreslår att ”hans” och Rodenborg tills vidare grottar ned sig i schizofrent symbios någon annanstans.

  /creative

 2. Gott, Max Scharnbergs analys var något mer utredande än ALL:s. Och fega redaktörer finns det tydligen alltför gott om. Av vad jag förstått var Maria Abrahamsson, tidigare i SvD, en vass granskare av Eva Lundberg, men hon har ju lämnat och redaktör Jönsson och utgivare Samuelsson tar tydligen lätt på vad man publicerar och refuserar dessutom mothugg. Jag ska därför nu byta till DN och hoppas på att det fungerar bättre där.

 3. Vilken Hans?

  ”Hans” = Jenny W , vapendragaren? Inte doktor utan doktorand, dvs akademiska bottennivån…

 4. Nu måste jag få fråga.
  Det tycks som att det ena barnet skall man lyssna på men inte det andra enligt Birgitta samt ett koppel människor.
  Varför är det ena barnets ord mer värt än det andra.
  Varför måste Elvira tala sanning (dvs den sanningen som kommer fram efter ett tag), men inte lillasysters sanning?

  Visst, de två barnen bodde på två olika ställen.
  Men enligt de som säger att man rent blint skall lyssna på barnen borde det ju inte spela någon roll.
  Det handlar om två barn som säger olika saker.
  Varför är den ena mer trovärdig än den andra?

  Skulle någon som anser att Elvira talar sanning, men inte lillasyster kunna förklara det för mig.
  Jag förstår nämligen inte.

 5. KimhZa Bremer

  Ante;

  Måste tyvärr säga att DN alltmer och allt oftare profilerar sig som ett instrument för radikalfeministiska perspektiv – både då det gäller politik och kultur.

  Det går inte en dag utan att någon artikel, intervju eller debattartikel publiceras, som är uppenbart radikal i feministisk mening.

 6. Påståenden eller två sidors möjlighet att berätta, utredningar granskar objektivt :

  Klicka för att komma åt Granskarnas_rapport.pdf

  Fundera så klart på om detta blivit Vetenskapligt o empiriskt granskat, undersökt eller om man ställt sitt material till förfogande eller om det baserats på det man påstår?

  Leroy

 7. Större sågning än granskningen an EL är svår att tänka sig. De kan inte visa att hon medvetet fuskat, en konstaterar att forskningen är erbarmlig dålig. Bristfälliga och ensidiga urval, grundlösa slutsatser, dåligt uppbyggd enkät, missbruk av statistisk analys och felaktiga slutsatser av den egna datan. HAHA. Hade en doktorand fått ett sådant omdöme är den akademiska karriären slut.

 8. Så bra att SvD åtminstone tillåter länkning av bloggar till krönikor, så att alla på det här sättet kan få ta del av synpunkter på krönikan och informeras om kontakterna som gjorts med redaktionen. Annat är det med Expressen, där tillåts inga kommentarer och länkningar till krönikor, åtminstone inte till Liza Marklunds. Ingrid, det skulle vara intressant att få dina synpunkter på den här krönikan: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1839600/liza-marklund-ett-slag-mot-rattssamhallet/

 9. Det finns de som fyller sina huvuden med sexuella fantasier men som också förstår att det är omöjligt att omsätta dessa i verklig handling.
  Vad kan dessa personer göra då för att ändock få utlopp för sina begär/fantasier?
  Det finns faktiskt en sak man kan göra som dessutom leder till att man i vissa kretsar betraktas som en hjälte, man kan hjälpa små barn att åter uppväcka förträngda minnen av sexuella övergrepp.
  Dessa personer upplever förmodligen en stor njutning av att plantera in dessa minnen hos barnen och på så vis få uppleva incesten genom barnet/ombudet.
  Incest by proxy

  Birgitta Allmo bok för tankarna till just en sådan person. Likasom Eva Lundgrens ”arbeten” för också mina tankarna till sådana böjelser o.s.v.

 10. Ping: Anna Laestadius Larssons bön till fjortisdottern « Emil Isberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s