Min artikel om Tito Beltran


Att vara frilansjournalist är ingen dans på rosor. I fredags gjorde jag en exklusiv intervju med Tito Beltrán som jag sålde till Expressen. Tito var lite skeptisk till att jag sålde till just dem eftersom de skrivit så mycket skit om honom tidigare. Och bara någon vecka tidigare hade reportern Annsofie Näslund ljugit om rättegången i hovrätten och påstått att det uppstod tumult i rättssalen när Tito vägrade bära handfängsel. Men eftersom Aftonbladet av någon outgrundlig anledning inte var intresserade av att köpa artikeln, ringde jag Kvällsposten (där jag själv jobbade fram till 1999).

– Okej, jag litar på dig, Ingrid. Men försök kolla så att de inte vrider till rubriken, sa Tito.

Sagt och gjort. Så här löd artikeln som jag mejlade dem:

Tito Beltrán friades i går av Svea hovrätt från bråket på Salbergaanstalten.

– Detta är första steget på min väg mot revansch! Nästa steg blir att avslöja Thomas Bodströms maktmissbruk, säger Tito Beltran till Expressen.


Operasångaren som dömdes för våldtäkt av Maria Lundqvists barnflicka, hamnade i bråk med en annan intagen i februari förra året. Åklagaren lämnade ut en videosekvens där man ser hur Tito Beltrán välter omkull ett bord efter att ha provocerats av en medfånge. Enligt åklagaren landade bordet på foten på medfången som i rätten vittnade om att han inte kunnat gå på tre veckor och att han blivit väldigt rädd.

Tingsrätten dömde Beltrán för olaga hot, men gav honom ingen påbackning på straffet. Han överklagade och friades alltså i går.

– I hovrätten ställde jag mig upp och anklagade åklagaren för att ljuga. Om man zoomar in filmen och spelar upp den långsamt, så ser man tydligt att bordet inte landar på den andre fångens fot. Detta har åklagaren undanhållit, vilket är ett grovt övertramp.

Tito Beltrán flyttades nyligen till fängelset i Kristianstad. Egentligen borde han redan ha varit ute och fått avtjäna sista halvåret med fotboja.


– Jag nekas fotboja av två skäl. Det ena är att jag vägrar delta i ROS-programmet, gruppterapin där man förväntas erkänna att man är skyldig – vilket jag aldrig skulle göra.

– Det andra är den fällande domen i tingsrätten, säger Beltrán.

Men trots den friande domen i hovrätten tror han inte att han kommer att beviljas fotboja, utan räknar med att sitta kvar tills straffet är avtjänat 23 april.

– Så fort jag kommer ut ska jag bevisa att jag är oskyldigt dömd och i den processen ska jag också sätta dit Thomas Bodström. Han utnyttjade sin ställning som makthavare genom att uttala sig om att jag var skyldig, långt innan domen skulle falla.

– Under rättegången förnekade han att han känner privatspanaren Monica Dahlström Lannes, men sanningen är ju att de båda satt i Ecpats styrelse samtidigt.

Ingrid Carlqvist

FAKTA

10 oktober 2008 dömdes operasångaren Tito Beltrán av hovrätten för Västra Sverige till 2,5 års fängelse för våldtäkt, sexuellt utnyttjande av underårig och övergrepp i rättssak. Detta efter en spektakulär rättegång där kändisar som Maria Lundqvist och Carola vittnade.

Beltrán, som hela tiden hävdat sin oskuld, har avtjänat sitt straff på Salbergaanstalten i Sala, men flyttades för en tid sedan till fängelset i Kristianstad.

Dagen därpå öppnade jag Kvällsposten/Expressen och såg till min stora förvåning den här artikeln:

Tito friad från misstankarna om att ha dödshotat fången

Tito Beltran frias från misstankarna om att ha dödshotat en annan fånge. Enligt hovrätten saknas bevis.

– Jag kommer att få mer rätt framöver, säger Tito Beltran till Kvällsposten.

Den våldtäktsdömde operastjärnan dömdes i somras för olaga hot efter ett uppmärksammat bråk på Salbergaanstalten. Övervakningsfilmen visar hur en förbannad Tito Beltran välter ett bord mot en av sina medfångar.

Mannen påstår att Tito Beltran samtidigt hotade att hugga en kniv i halsen på honom, men enligt Svea hovrätt går det inte att bevisa. Uppgifterna kommer bara från medfången och ett vittne – som är vän med medfången. Mannen hade dessutom trakasserat Beltran vilket förklarar varför han brusade upp, menar hovrätten.

– Det här är bara den första friande domen. Jag kan bevisa att jag är oskyldig till allt, säger Tito Beltran.

Tito Beltran dömdes 2008 till 2,5 års fängelse för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av underårig.

Annsofie Näslund

Annsofie Näslund och jag har inte mycket gemensamt. Det där med sant och relevant verkar inte betyda något för henne, för när hon inte får citat av den hon vill intervjua så hittar hon helt enkelt på egna. Näslund fick tag på Tito strax efter att jag talat med honom, men han förklarade för henne att hon inte skulle få några citat eftersom hon ljugit ihop kalabalikartikeln. Och för att han redan lovat mig en exklusiv intervju. Men sådana petitesser stoppar inte en tuffing som Annsofie Näslund …

Och det lönar sig att stjäla. Tack vare min artikel som de alltså aldrig publicerade, fick Annsofie Näslund löp och stor ettapuff i dag:

Tito vägrar att delta i terapin

Just nu ligger den artikeln femma på listan över dagens mest lästa artiklar. Grattis, Annsofie! Bra jobbat!

Tito och Jenny Beltrán kommer att anmäla Expressen till Pressombudsmannen, men frågan är om det gör någon nytta. Ni kanske inte tycker det här är något konstigt, ni kanske tror att det är så det går till på kvällstidningar. Men det ska jag säga er att under mina tolv år som anställd på Kvällsposten och mina nästan tio år som frilans för Aftonbladet har jag aldrig varit med om något liknande. Visst förekommer fel och övertramp, men att ljuga ihop hela artiklar och hitta på egna citat var fram till nu något helt okänt för mig.

Tillägg 20 januari. Jag har nu fått veta att Annsofie Näslund redan hade tillgång till kriminalvårdens beslut att inte tillåta Tito fotboja, så hon hade kunnat skriva terapiartikeln ändå. Rätt ska vara rätt, men det fråntar henne inte ansvaret för de påhittade citaten.

44 svar till “Min artikel om Tito Beltran

 1. Dikt och förbannad lögn tycker jag passar in här på denna Annsofie Näslund.

  I min värld är detta extremt ohederligt gjort av denna Annsofie och rakt av en stöld.

  Nä, jag blir så upprörd igen och får inte ihop mina tankar till vettiga meningar.

  Jag hoppas att anmälan till Pressombudsmannen leder till att människan får sparken så det ryker om det.
  Man stjäl varken på jobbet eller någon annanstans Annsofie, hör du det?

 2. Jodå de har länge ljugit på Expressen. I hela artiklar. Det råkade jag själv ut för nyåret 1987 då min äldste son skadades svårt i en nyårsolycka med en raket.

  Då ville jag inte prata med den kvinnliga journalisten, som ljög för mig och sade att hon stod utanför mitt hus och kunde hon inte få komma in och prata.

  Hon hade alltså inte hittat mitt hus för vi hade då -precis som nu – en konstig adress så huset syns inte, där det borde vara.

  Då när hon ringde hade jag suttit på sjukhuset hela dagen hos min son, som hade ett sönderslaget ansikte och ett blint öga.

  Eftersom hon ljög om att hon stod utanför mitt hus så sade jag bara: Nej jag vill inte prata med er och lade på luren.

  Dagen efter stod det en artikel i tidningen, som var ihopljugen om att min son hade haft en raket som inte tände och då hade han gått fram och tittat på den – och fått den i ansiktet. Formulär 1A när det gäller raketolyckor. Hur många gånger har vi inte läst den artikeln?

  Jag ringde upp henne och skällde ut henne och berättade att jag jobbade på DN, vilket hon inte ens hade lyckats ta reda på.

  Så visst är det tradition att ljuga på Expressen. Fråga Liza Marklund varifrån hon har fått sin förmåga att ljuga ihop böcker och kalla det för sanningen.

  Att kvinnor i Sverige blir så förföljda av män att de måste leva Gömda och att myndigheterna står så handfallna att de till sist kan bli tvungna att söka Asyl i USA.

  Senast i går såg jag att dessa böcker fortfarande finns på faktahyllan på Åhléns.

 3. rosemarie markert

  jamen det är ju fruktansvärt att man inte kan lita på tidningar längre. Det är så svårt att förstå att en journalist kan ljuga ihop en hel artikel! Har de ingen yrkesheder? Är de bara lata? De drar ju skam över en hel yrkeskår.
  rosemarie markert

 4. Ann Helena !!

  Du pekar på ”Lögnen” och min uppfattning är att ”lögnen” är en härskarteknik som ödelägger hela vårt demokratiska system. Framför allt för att den är den tredje statsmaktens verktyg att förleda och lura hela samhället vilket i sin tur innebär att hela den politiska och juridiska plattformen kommer att vila på lösa grunder. Hela samhället bygger nämligen på att man talar sanning och kan lita på vad som sägs.

  Det blir lögnaren som styr och har makten !!!
  http://www.yakida.se/tekniker.html

  Men det det saknas också många gånger verktyg att hantera lögnen och lögnaren. Vårt samhälle har en stor avsaknad av skyddsmekanismer mot lögnaren. Represalier och straff kan vara några skyddsmekanismer. Korskörning av offentliga register, FRA-lagen kan vara några andra mekanismer.

  Men i en domstol där Tito fått bita i det sura äpplet, ljuger både advokater och åklagare. För det är väl ingen som tror att en åklagare eller advokat sitter där som en ”Guds sanningsängel”.
  Och mot dessa lögner har vi svårast att skydda oss emot.

  Hitills finns det, vad jag vet, bara ett utvecklat verktyg som kan vara lösningen på det problemet, nämligen här:
  http://www.yakida.se/trattmodell.html

 5. profanum_vulgus

  rosemarie market:
  Längre? När kunde man lita på tidningarna?

 6. profanum_vulgus

  Förresten:
  Man ska ALDRIG lita på en journalist och man ska spela in samtal man har med dem. En kamrat till mig blev uppringd av en journalist från aftonbladet därför att han uttalat tvivel om Christine Schyrrers skuld. Journalisten påstod att de ville skriva om bevisläget i rättegången och undrade om han kunde föredra bevisläget. Min kamrat som inte var engagerad utan bara intresserad sa dock inget särskilt utan försökte skicka journalisten vidare till en mer insatt person, journalisten fortsatte dock att ställa frågor.
  Igår kom en artikel om ”mördargroupies” ut på aftonbladet där finns ett (troligt) förvrängt citat av min kamrat med. Journalisten har inte fått tag på kvinnan som träffar Schyrrer och försöker hjälpa henne med resningen utan hittar istället på att de fått tag på henne och att hon förnekar att hon känner till fallet alls (möjligen har de pratat med någon annan med samma namn).

 7. Såg själv löpet igår när jag var och handlade och reagerade direkt på att det måste handla om att han vägrade på grund av att han ser sig som oskyldig.

  Men hur försåtlig blir inte en sån rubrik om man inte tänker sig för. Det låter ju som han bara är en motsträvig bråkmakare.
  [Tito vägrar delta i terapi]

  Nu när jag får mer kött på benen genom dig Ingrid så framkommer ju saken i en annan dager och blir ännu mer försåtlig.

  Har inte kvällstidningar någon moral alls längre?

 8. Jag tror inte Tito är skyldig vare sig det ena eller det andra. Vad som ligger honom i fatet är hans moraliska övertramp tidigare gentemot sin ex-fru och allmänt överlägsna sätt. Någon gång kommer straffet, men för fel saker.

 9. rättssystemet håller på och totalhavererar. Läs den här artikeln på Newsmill samt de kommentarer som hittils kommit in. http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/18/domstolar-g-r-myndigheternas-renden

 10. Janne Runsvik

  Det är tråkigt att inte alla har erfarenhet av hur artiklar kan vinklas eftersom då skulle alla ta allt som står i tidningarna med en nypa salt.
  Har själv kunskap om saker som skrivits om i tidningar, känner knappt igen situationen o har intervjuats i radio. Vägde svaren noga men de klippte ändå så att mitt budskap tappade mycket…
  Lite aldrig på en reporter.

 11. Janne det stora problemet är nog egentligen inte journalister som hårdvinklar sina reportage. Det är trots allt de flesta svenska medvetna om. Problemet är att det sättet att skriva spridit sig till våra myndigheter och då framför allt socialtjänsten tyvärr är denna sjuka på väg att sprida sig till polisens förundersökningar. Kvällstidnings reportage hör hemma i kvällstidningar inte i myndigheternas utredningar.

 12. Så sorgligt att många av er har så dåliga erfarenheter av journalister. Själv lägger jag mig alltid vinn om att inte bränna mina källor, och folk som vill läsa mina texter för att kontrollera att de blivit korrekt citerade får självklart göra det.
  Adrenalinkicken man får när man drar hem en bra grej är svår att beskriva i ord, man blir rätt och slätt hög, kan man säga. Uppenbarligen kan somliga inte hantera denna ”drog” utan går över lik för att få uppleva ruset.
  Personligen skulle jag inte kunna njuta av ett väl genomfört jobb eller för den delen se mig i spegeln om jag visste att jag hade bluffat det till mig. Bara så att ni vet att alla journalister faktiskt inte är svin och svindlare.
  Jag anser att Näslundska aktiviteter borde rendera inte bara sparken utan också omedelbar uteslutning ur Journalistförbundet.

 13. Trist när journalister faller på eget grepp.

 14. För övrigt så håller jag med Ewa här!
  Jag tror banne mig att han är helt oskyldig jag också. Detta är ytterligare ett litet justitiemord.

  Att jag kallar det litet trots att det är våldtäkt och flera års fängelse, beror bara på att det börjar se ut som det är mer en vana än undantag med feldomar. Det borde vara stort men tyvärr så har vi sett mycket värre, tråkigt nog.

  Rättsrötan börjar bli betungande i Sveriges land nu. Finns det inga lagmän med hög integritet längre?

 15. Äsch! Det är typiskt traditionellt och insnöat manligt tänkande, det där att det skulle finnas objektiva sanningar och objektiva lögner.
  Det handlar ju bara om att Annsofie Näslund tillämpat lite hermeneutisk journalistik, på samma sätt som en del framstående genusvetare tillämpar hermeneutisk forskning.

  Ni måste se det där med ”sanning” och ”lögn” ur ett friare perspektiv. Näslund upplever antagligen det så som hon skriver det, och därför är det sant för henne. Ni vill väl inte lägga munkavle på hennes rätt att uttycka sin uppfattning?

  *obs ironi*

 16. Access!

  Låter som du är slängder i genusvetenskap du. 🙂 🙂

 17. Titta på SVT Play och Stjärnorna på Slottet, avsnittet i lördags med Kjell Bergqvist som dagens firare. Han spydde galla över kändisreportern Johan T Lindwall som arbetar på Expressen. Jag skrev om det idag och hängde ut fanskapet! Ett sånt svin till journalist. verkar som att Expressen har något slags magnet som drar till sig de största lögarna.

 18. Ramona!
  När då? Tid?

 19. OK!
  Såg inte att du skrev SVT play. Glöm mina fråga!

 20. 33 HÄRSKARTEKNIKER ❗ – av Maria Knutsson – passar perfekt in i sammanhanget – tycker Josef B. 😉

 21. Med sorg i hjärtat läser jag. Trodde det skulle handla om Tito Beltran men sidospåren blir bara fler och fler. Titos frikännande för bråket han var inblandad i på anstalten har ingen relevans när det gäller de sexualbrott han är dömd för och som prövats i flera instanser. Det vanliga beteendet hos pedofiler är att förneka sina brott. Tito Beltran är inget undantag där. Den lilla grannflickan som han utnyttjade under 20 månader från hon var bara 6 år har ingen försvarare bland dessa inlägg. Därför vill jag påminna om henne. När hennes förövare släpps ut efter ett kort straff i år är hennes lidande efter sexövergreppen han utsatte henne för inte slut. Beställ domar och läs dem i stället för att läsa rumphuggna referat i pressen!

 22. Yvonne Domeij. Det finns inte ett enda bevis för att Tito Beltran begått något av de brott han dömdes för. Den helt inkompetenta åklagaren lyckades sprida lögnen om att Tito skulle ha smittat flickan med könsherpes och därmed trodde folk att han begått övergrepp. Sanningen är att varken flickan eller Tito led av könsherpes, bara av den helt vanliga munherpes som 90 procent av Sveriges befolkning har.

 23. Yvonne jag har läst domarna mot Tito och de övertygade inte mig om att han var skyldig utan tvärs om. Helt klart att Tito är offer för en skvallerkampanj igångsatt av Dalström Lannes. Den så kallade barnflickan kom ju inte ens ihåg om han hade pendetrerat henne. Snacka om rättsskandal.

 24. Tragiskt att påståenden skall kunna leda till fällande dommar och att inte rättvisan eller sociala utredningar skall kunna leda till att rättvisan kommer fram.

  Tragiskt.

  Leroy

 25. Oavsett detta fall med Beltran förekommer felaktigheter i utredningar och dommar. Några saker jag tror bidrar är fördommar, myter, skvaller( sk hörsägen), känner, upplever, tror mfl sådana utryck som egentligen inte visar( bevisar) något. Frågor som hur vet du/ni det, varför osv behövs.
  Vidare bör en utredning i minsta möjliga mån lämmna utrymme för olika tolkningar samt baseras på vetenskaplig evidenc.

 26. Rättsväsendet fäller – vi friar!

 27. profanum_vulgus

  susanna:
  Jag tror att skvallerkampanjen startades av Titos älskarinnas äkta man, men det var när Lannes fick tag i den som det tog skruv.

 28. pv, så var det. Det lär finnas uppgifter i slasken om att MDL sagt till Maria Lundqvist, Carola och gänget att ”ni måste hjälpa till att sätta dit honom, för den lilla flickans skull”. Detta sagt med reservation, för jag har inte allt material ännu. Men det låter rimligt. Vad skulle få människor som för åtta år sedan ryckte på axlarna att plötsligt påstå att de är säkra på att Tito Beltrán våldtog barnflickan? Jo, att någon sagt till dem att de gör det ”för den goda sakens skull”. För att ett litet barn behöver deras hjälp …

  Till Verup. Din travesti över Marina Engans devis ”Rättsväsendet friar – vi fäller” gör mig stolt. I varje rättssamhälle begås det misstag, i morgon kanske det är du som grips och anklagas av någon som vill dig illa. Då kan det hända att du blir väldigt glad över att det finns några som vi, som är beredda att granska tveksamma domar och i den mån vi kan, bidra till att rättsrötan kommer fram i ljuset.

 29. Ingrid Carlqvist! Du gör ett mycket bra jobb! Det är inte många som vågar skriva om Tito Beltran på det sättet som du gör. Jag undrar varför de andra bloggarna inte ens nämner honom? Jag menar Genusperspektiv, GenusNytt, Daddys osv…. Vad kan det bero på?

 30. Yvonne Domeij;
  Domarna är fullkomligt ointressanta, dom säger bara att personen är skyldig eller ej. Det är förundersökningen som är intressant, där finns alla handligar som visar om personen är skyldig eller ej. Sedan väljer och vrakar åklagaren i materialet som sedan ska gå åtal. Objektivt? Nope

  Johann Binninge

 31. profanum_vulgus

  WS:
  Daddy har nämnt Tito.

 32. Vilken tur att nätet och bloggarna kommit till. Nu kan ju sanningen komma fram. Nu kan inte drakarna segla på som om inget har hänt i sin jakt på braskande rubriker och lögner.

  Nu har du hamnat i samma soffa som Annika Dahlqvist som alla är så fettskrämda för. Hon har blivit använd av Expressen. Anna Bäsén tar bara några rader från Annikas blogg och låtsas att hon intervjuat henne. Så långt har det gått. Och det kan bli något så hidiöst som att Annika D är emot mammografi!

  Mitt i allt elände: Gläd dig ändå! För du är inte fast och har tungan upphakad. Du kan ju skriva det här. Det kan inte Näslund! Ha, ha, ha….

 33. kimhZa Bremer

  Jag vet alldeles för lite om fallet Tito Beltran för att ha en åsikt.

  Men jag tycker att det är beundransvärt att personer som Ingrid har kraft att våga ifrågasätta och fortsätta söka sanningen.

  När man vet hur skevt hanteringen av rättsfall av den här typen kan gå till, så är det ju begripligt att man måste vara kritisk.

  Det finns förövare. Men det finns också en ohygglig föreställning om förövare, som ibland tar över allt sunt förnuft.

  Behovet att ”sätta dit” förövare blir ibland urskiljningslös. Det vet vi. Därför är det inte alls otroligt att ännu en person är oskyldigt dömd.

  Men nya fakta kommer säkert att komma fram.

 34. Vad kan man som blir intervjuad av en journalist kräva?
  Anser ni som är journalister att jag kan begära att få läsa det som skriva INNAN det publiceras?
  Har jag ”rätt” att vägra att de skriver saker som jag inte vill ska komma fram för det är känsligt/felaktigt?
  Har inte haft många kontakter med journalister, men några.
  Vid den senaste kontakten (en uppföljning på tidigare artiklar) vägrade den nya kvinnliga journalisten i medelåldern att delge mig det som hon hade skrivit, utan hon skickade mig bara några utvalda citat.
  Det tragiska är att när väl artikeln publicerades så valde blaskan att inte lägga ut den på blaskans hemsida, förmodligen för att de inte ville att den skulle väcka någon debatt med tanke på att vid förra artikeln om samma sak blev det väldigt många kommentarer.

  När det gäller myndigheter kan jag bara konstatera att många socialtjänster fyller sina utredningar med hörsägen UTAN att ens ifrågasätta/kontrollera sanningshalten i det de skriver.
  Värre blir det när de vet att en person återkommande ljuger om allvarliga saker, MEN ändå anser socialtjänsten att lögnarens uppgifter inte ska ifrågasättas/kontrolleras/tas med en stor nypa salt nu, utan anser att det säkert är sanning som framförs.
  Och det värsta är att socialtjänstens utredningar/uttalanden blir till fakta i andra myndigheters ögon, och beslut/domar tas utifrån dessa, beslut/domar som kan få fruktansvärda konsekvenser för de inblandade.
  Så kontentan blir att många domstolar dömer utifrån obekräftade hörsägen.

  Som medborgare och framförallt som man/pappa har man väldigt begränsade möjlighet att få sitt ärende opartiskt och sakligt genomgånget.
  Säger bara TACK ROKS som har lyckats att få myndigheter till att aldrig ifrågasätta en mammas påstående!
  Hoppas att ni är medvetna vad ni utsätter våra barn/vår framtid för och är villiga att stå för det ni gör.

 35. Antar att ni vet detta redan, men en påminnelse kanske ändå är på sin plats.

  ”Nämndeman (s) ger stöd åt Tito Beltrans anmälare

  I sin partiblogg hyllar hon den kontroversiella ex-polisen Monica Dahlström-Lannes arbete med målet mot Tito Beltran.
  Samtidigt är socialdemokraten Eva-Britt Dahlström nämndeman i Blekinge tingsrätt”.

  http://blt.se/nyheter/blekinge/namndeman-s-ger-stod-at-tito-beltrans-anmalare%28475948%29.gm

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1651&blogg=21591

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1651&blogg=21247

 36. Natta! Jag har läst alla de länkarna som du anger här och jag måste bara konstatera att den där E-B Dahlström är en hemsk människa. Som hon för en diskussion på sin blogg! Alla som håller med henne kallar hon för ”objektiva” och ”seriösa” medan de som kritiserar henne (ofta sakligt) kallar hon för aggressiva rättshaverister och hon tom tar bort (censurerar) deras kommentarer från sin blogg. Är det så socialistisk DEMOKRATI fungerar? Det är f*ntamej ingen demokrati alls det hon håller på med! Man blir bara förbannad när man läser sådant men tack för länkarna ändå. Det var givande att se hur dessa politiker fungerar när de möter motstånd. De känner sig starka bara när de kan spela enligt sina egna regler. När de har makt och möjlighet att sopa under mattan och tysta ner allt motstånd så ingen får veta att det finns andra alternativ. Sen tilltalar de sig själva att det inte finns andra åsikter än deras. Om det ändå dyker upp en kritisk röst så är det ”rättshaverister” som pratar. Jag tycker att flera borde gå på deras bloggar och lämna ett tassavtryck.

 37. I skuldfrågan kan jag inte uttala mig gällande det Tito är dömd för. Han kan ha begått gärningarna. Men det bevisunderlag som lades fram i tingsrätt och hovrätt var för svagt för att kunna döma enligt den högst viktiga principen ”utom rimligt tvivel”. Därför skulle han friats.
  Man kan inte använda muntliga vittnen utan teknisk bevisning efter nio år. Varken hovrätt eller tingsrätt har satt sig in i ämnesområdet vittnespsykologi. Advokaten Per E Samuelsson beskriver det väl i sin bok ”Att förhöra ett vittne. En handbok i förhörsteknik” från 1996. Den mannen har stor insikt i problemet. Efter nio år förändras minnet kraftigt. Det finns många vittnen som antyder att de inte kan ge en skarp bild av händelsen ett år efteråt.
  Vad jag tar upp nu är ett problem för hela rättsväsendet. Det räcker inte med muntlig bevisning så långt efteråt. En del har ett detaljerat och skarpt minne som etsat sig fast. De kan berätta om det flera år efteråt. Andra har luddiga minnen som efterhand drygas ut med det de förväntas säga när de kallas till rättegång.
  Det jag nämnt ovan är ett viktigt område. Samuelsson tar upp det i sin bok. Väl värd att läsa!

 38. En nämnde man i annan tingsrätt än den dömande ska inte uttala. Vad får det för konsekvenser för den åtalade?

 39. Nänmndeman heter det

 40. Detta med att Rosterapin är en intressant sak i sig.
  I en utredning som jag läste om detta så var det bland annat en av vakterna som slutat följa med på denna terapi av den anledningen att han själv kände att han blev sexuellt våldsfixerad av att bara vara med som vakt. För den som inte redan är sjuk så finns det nu tydligen dokumenterat att de som är oskyldiga eller i övrigt friska riskerar att bli sexbrottsling av själva terapin.
  Horribelt!!
  I Övrigt så borde Tito aldrig ha dömts alls för våldtäkt med de bevis som lades fram. Däremot har han ett rykte om sig att vara ett riktigt svin på anstalter så kanske även den domen blev fel?

 41. JD! ”Rykte”???? Dömer man folk på grund av vad de har för RYKTE nuförtiden???

 42. Undrar om det inte är dags att någon skriver en avhandling om svenskarnas övertro på rykte och skvaller som i sin tur har skapat social kapplöpning med principen: ”Den som lyckas med att sprida mest rykten, blir förklarad som den mest trovärdiga!” Många pappor och män blev dömda på grund av de här nya spelreglerna. Det var kändisarnas skvaller och feministernas iver som fällde Tito.

 43. Jo… – WS – för alla inom reklambraschen VET – att den som säger samma sak flest gånger – blir den som säljer mest – och alldeles oavsett om produkten är den sämsta.

  Perceiving Reality (video ca 10 min)

  Ifall förundersökningen hade gjorts på det här viset – så tror jag rättegången hade fått ett helt annan utfall – hälsar Josef B. 😉

 44. Alla ska ju vara lika inför lagen, det här är bara ytterliga ett exempel på att så inte är fallet.. Titos rättegång skulle man lika bra kunnat ha i korvkiosken runt hörnet.. och med hänt i veckans läsare som domare..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s