Om kvinnors våld mot män


YK/Faderland skrev i en kommentar till mitt förra inlägg:

Spännande med dina framtida projekt och att fler böcker i ämnet nalkas. Jättebra svar till recensenten. En fråga bara, för jag tappade bort mig i det sista:

”Forskning visar också att kvinnor som slår sina män blir värre skadade än de som inte gör det, om han slår tillbaka. ”

Kan du formulera om det där för jag förstår inte vad du vill säga?

Eftersom det finns en sådan kompakt okunskap om hur partnervåldet egentligen ser ut och fungerar, så tänkte jag att det enklaste faktiskt är att hänvisa till mig själv. Det här inlägget skrev jag 2 augusti på min gamla blogg och det hade rubriken: Vem är det egentligen som slår?  Jag fick 373 kommentarer på det inlägget, undrar hur många det blir den här gången?! (Obs, detta är en nedkortad version. Jag klippte bort slutet med EBD & Co för det har hänt så mycket sedan dess.)

Vem är det egentligen som slår?

Har ni tänkt på att de som själva utnämnt sig till kvinnors och barns försvarare oftast är väldigt aggressiva? Skriver man som jag att det inte är sant att det stora problemet är kvinnomisshandel utan relationsvåld eller att det faktiskt inte är särskilt många barn som blir utsatta för sexövergrepp, då blir de alldeles rasande. I själva verket borde de väl bli glada – det är ju goda nyheter! Det är inte sant att det bor en misshandlare i var och varannan man – toppen! Det är inte sant att minst ett barn i varje klass är utsatt för incest – kanon! Vi kan fortsätta stödja utsatta barn men behöver inte kasta anklagelser på var och varannan pappa – hallelluja!

Men så tänker de inte alls. I deras värld får inga ”etablerade sanningar” ifrågasättas, inte ens om fakta hoppar upp och biter dem i näsan. Det finns naturligtvis psykologiska förklaringar till att de beter sig så. Har man satsat hela sin vakna tid (de flesta verkar vara förtidspensionärer) på att belysa ett problem som man menar är värst i världen, så rasar ju hela ens tillvaro om det inte ÄR världens värsta problem. Många organisationer som i dag uppbär mångmiljonbidrag skulle få slå igen, alternativt helt ändra inriktning på sin verksamhet och många skulle förlora både jobb och status. För att inte tala om sitt anseende …

Men för oss andra borde det vara extremt intressant att få reda på sanningen. Daddy har lagt ut en intressant video av Paul Elam på Mens News Daily, som går igenom ett antal studier om det som i Amerika kallas Domestic Violence (våld i hemmet). Namnet skulle kunna tyda på att de är mindre fixerade vid våld som uttryck för patriarkatet, men så är det inte alls. Domestic Violence handlar även där uteslutande om kvinnomisshandel. I videon berättas bland annat om en studie från Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta Georgia, publicerad i American Journal of Public Health i maj 2007. I studien deltog 11 370 heteropar mellan 18 och 28 år. Här några fakta:

24% av alla relationer innehöll någon form av våld. I hälften av dessa var bara en av parterna våldsam, i den andra hälften slog båda.
70% av de ensidiga våldsverkarna var kvinnor. Alltså, i de relationer där bara en av parterna slogs var över 70% kvinnor! Sjuttio procent! Fler än 7 av 10 av dem som slår sin livskamrat är en kvinna.
Hur tycker ni det stämmer överens med de 900 miljoner kronor som regeringen anslog till ”det stora problemet med kvinnomisshandel”?

Här kan ni se videon och läsa texten samtidigt.

En annan intressant sak som studien visade var att det våld som ledde till allvarliga skador oftast förekom i de relationer där båda slog och att det då framförallt var kvinnorna som skadades. Det var också i dessa relationer som våldet upprepades gång på gång. Det våld som ensidigt utövades av en man mot en kvinna upprepades mindre ofta, ett faktum som också går helt emot rådande uppfattningar. Den bild vi har av kvinnomisshandel är ju just en man som slår och slår och en kvinna som tar emot år efter år för att hon skäms och inte vågar söka hjälp. Det farligaste för en kvinna är alltså att ge sig in i en relation där hon själv slår sin man, då är risken störst att hon skadas – när han slår tillbaka.

På videon berättas också om den brittiske professorn John Archer (bilden), University of Central Lancashire (där han leder The aggression research group), som gått igenom hundra brittiska och amerikanska studier om relationsvåld. Han slår därefter fast att det är vanligare att kvinnor initierar våld i sina relationer och att det är kvinnorna som slår ofta. Professor Archer tar därefter död på myten om att kvinnor bara slåss i självförsvar – 29% av kvinnliga collegestudenter erkände i en studie att de slagit sin pojkvän utan att något hot eller våld från hans sida förekommit.

Jag håller helt med Paul Elam om att den verklighetsförfalskning vi fått oss till livs de senaste årtiondena är farlig och leder till att vi inte kan bekämpa problemet med relationsvåld. Om något så gör vi det hela ännu värre genom att sätta in hjälpen på fel ställe. Han drar tre slutsatser om relationsvåld:

1. Det handlar inte om kön
2. Allmänheten är helt förd bakom ljuset
3. Vi förvärrar problemet genom att inte berätta sanningen

Richard Gelles (bilden), Murray Straus och Susan Steinmetz heter tre amerikanska forskare som redan på 1970-talet började forska om relationsvåld. I början var de lika fördomsfulla som alla andra och utgick från att det handlade om män som slog kvinnor. När de för första gången stötte på en uppgift om en kvinna som stuckit kniven i sin make utgick de från att hon handlat i självförsvar och först långt senare insåg de att de fallit offer för sina egna förutfattade meningar.

Nu har trion genomfört ett hundratal studier med över 77 000 deltagare. De kom fram till att 12 procent av alla familjer upplever våld. I en fjärdedel av dessa slår mannen kvinnan, i en fjärdedel slår kvinnan mannen och i hälften av de våldsamma relationerna slår både mannen och kvinnan varandra.

Tror ni amerikanska och brittiska politiker har jublat och börjat jobba efter fakta i stället för fördomar? Öppnat männniskojourer dit alla som misshandlats av en partner kan vända sig? Stoppat utmålandet av män som våldsamma monster och försökt hitta de verkliga orsakerna till varför vissa människor slår den de säger sig älska? Givetvis inte. Däremot har de som jobbar med ”kvinnomisshandel” och nu ser sina ”sanningar” hotade, mordhotat forskarna ett antal gånger och ringt in bombhot till de konferenscentrer där de ska föreläsa.

Det påminner mig om när Heikki Sariola (bilden) vid Centralförbundet för barnskydd i Helsingfors skulle presentera sin studie om förekomsten av incest, baserad på en studie bland tusentals finska niondeklassare. Dåvarande undersökningar (utförda på högst ovetenskapligt sätt) talade om att 25-30 procent fick utstå sexuella övergrepp i hemmet, så Heikki Sariola trodde att han skulle mottas som en räddare i nöden när han kom till en nordisk konferens med siffror som slog fast att det bara handlade om 2-5 promille. Men i stället för applåder och kommentarer av typen ”Gud, så skönt att det inte är så många som vi befarat” så blev framförallt de svenska och norska deltagarna arga. Sådana undersökningar borde inte få göras, förklarade de för honom. För då kan folk tro att problemet inte är så stort och då blir det svårare att få ”förövarna” dömda …

25 svar till “Om kvinnors våld mot män

 1. Fortfarande en mycket viktigt och bra inlägg Ingrid.

  Tyvärr så blir det alltmer tydligt att man ifrån dessa grupperingars sida inte vill veta av något annat än sina egna idéer och teorier.
  När man ifrågasätter dem med sakliga och fakta underbyggda argument så börjar de nästan mässa om könsmakt hit och hetero-normativ indoktrinering dit.

  En dag kommer vetenskapen och samhället att skratta åt oss och de dumheter vi hållit på med i 20-30 års tid.

  //Mr G

 2. Även när du upprepar dig, så är du perfektionist !

  Mycket bra inlägg!

  De tre slutsatserna om relationsvåld:

  1. Det handlar inte om kön
  2. Allmänheten är helt förd bakom ljuset
  3. Vi förvärrar problemet genom att inte berätta sanningen

  Hur ska man få ut dem till alla som inte VILL veta utan hävdar det gamla vanliga kvinnojour mantrat att det är ALLTID kvinnan som är offer och mannen förövare???

  Jag antar att välgrundad forskning och statistik från säkra källor eventuellt kunde få någon av motståndarna och de som förnekar sanningen kring våld i nära relationer att tänka om.

 3. Jag tror att det gäller att ha redigt gjorda undersökningar, rapporter och forskningsresultat.

  Och konstant föreläsa, peka på och lyfta resultaten i alla sammanhang.

  Informera, informera, informera…

  Inte låta viktiga forskningsresultat med ”kött på benen” falla mellan stolarna.

  Aktivt och hängivet hänvisa till forskningsresultat får den mest inbitna eventuellt att till sist inte kunna blåneka utan grunder.
  Även om h*n fortfarande gör det så har många kloka blivit upplysta på vägen.

  Det viktigaste är att undersökningar, rapporter och forskningsresultat finns samlade och väldigt lättillgängligt för allmänheten att finna.
  Det kan vi se till.

  En forskare eller två kan bli hotade till tystnad, men det kan inte många människor med samlad styrka bli.

  Upplysa är nog sammanfattningen för verktyget som behövs. Våga prata om det kontroversiella och politiskt inkorrekta, med alla i sin omgivning. Inte hålla informationen för sig själv.

 4. kimhZa Bremer

  Jättebra att du lägger ut detta inlägg igen, Ingrid!

  Ja, kunskap är inte bara makt – men också farligt att handskas med.

  Det finns en armé av radikalfeminister, ”överlevare” och andra som tjänar grova summor (eller status), på den rådande politiken, som står redo att försöka krossa alla som ifrågasätter normen.

  Sorgligast av alla är Män för Jämställdhet, som så smärtsamt naivt och okritiskt tar till sig av exstremfeminismens doktriner (ja, annars skulle de ju inte heller få bidrag).

 5. det är väl helt enkelt så att slå är alltid fel, oavsätt vad man har för kön.

 6. Nu blir jag snart riktigt förbaskad.

  I Malmö öppnas det ett kriscenter för barn i kris.
  Jättebra OM det inte hade varit för…

  http://svt.se/2.33782/1.1874054/har_ska_barn_i_kris_fa_hjalp?lid=senasteNytt_1851293&lpos=rubrik_1874054

  Döm själva.
  ”I väntrummet finns det bilderböcker som handlar om när pappa slår mamma”

  Alltså, vad är det frågan om?
  Fattar de inte att de styr in barnen till detta feministiska tänk?
  Vad är det för människor som driver detta och dessutom tycker att en bilderbok som handlar om när pappa slår mamma är en bra ide.

  Jag är mållös för stunden.

 7. Ping: Är Eva Lundgren galen? | Basic personligt

 8. Ingrid !

  Rätt tid till Tv-Programmet är 22.40 – Kvällsöppet med Ekdahl.
  Alltså på 4án, inte som Tittermeddelandet kl 22.45.

  Bänkad men inte borta.

  Får väl hoppas att en del av sanningen får komma fram, du får tala till punkt.
  Inte Tv4 som ägs av ….Bryter där det blir för känsligt.

  Leroy

 9. Kvällöppet ikväll alltså, det ska ses!

 10. Härligt, klarsynt Ingrid! Det är inte utan att jag har funderat i riktningen av ”vad håller de på och målar fan på väggen för” det verkar ju inte riktigt klokt. Men det är klart när det finns makt, pengar o jobb med i bilden, så lär ju dessa kvinnor fortsätta att försvara sina postitioner..
  Keep up the good work!

 11. Ping: En droppe fakta i en storm av förutfattade meningar // Skivad lime

 12. Ah! Nu förstår jag =)
  Jag instämmer i vad du tidigare skrivit. Som man förstår man kanske inte att man blir misshandlad. Om man ens erkänner det för sig själv, så håller man tyst av skam. Man vill ju inte vara en ”kärring”. Kanske är det också så att kvinnan inte förstår att hon misshandlar?

 13. Ping: Är det bara Pappa som slår? « Ann-Mari's Blogg

 14. //Har man satsat hela sin vakna tid (de flesta verkar vara förtidspensionärer) på att belysa ett problem//

  Har samma erfarenhet och att det är tämligen marginaliserade personer som ser sig i rollen av räddare/amatör psykolog med allra största förtjusning.

  Just den aggressiva läggningen du skriver om har jag tyckt mig märka hos några kvinnojours arbetare som jag vet har misslyckats i sina civila yrken p.g.a. brister i samarbetsförmåga på sina tidigare arbetsplatser.
  De har fått en ny ”karriär” inom kvinnojouren som de inte tänker riskera för att någon kommer och hävdar att offerunderlaget är mindre än vad deras behov kräver.

 15. kimhZa Bremer

  Såg Kvällsöppet först nu, Ingrid. Du var fantastisk. Nästa gång kanske frågorna kommer upp på bordet, på riktigt.

  Höll på och spricka när den här damen satt och sa att ”det här var ju några juridiska krusiduller”, som hon inte kunde uttala sig om…

  Du var skarp!

  Allt gott/KB

 16. Mamma får fängelse för spiktortyr på sina barn

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mamma-far-fangelse-for-spiktortyr-pa-sina-barn_4075027.svd

  Barnen har även tidigare tvångsomhändertagits. Men mamman fick tillbaka barnen,

 17. Ping: Kvinnovåld « Ann-Mari's Blogg

 18. Mycket bra skrivet!

  Man får hoppet tillbaka 🙂

  Keep up the good work!

 19. Läste Y.K/Faderland | 04 februari 2010 kl. 4:17 | inlägg.
  Går man som man till polisen behöver man direkta bevis och ett ruskigt bra mod och våga ta den underförstådda hånen som man blir utsatt för av myndigheter. Allt ifrågasättande trots vittnen. Det kan ta år att bevisa i mitt fall tog det nästan 8 år att få myndigheter att vakna till att jag vart utsatt för våld och hot och fortsatta hot långt efter jag hade flyttat.

  När man väl har lyckats komma igenom alla barriärer så kommer nästa instans! DOMSTOLEN, deras kommentarer var helt otroliga att läsa igenom eftersom hon hade erkänt att flertal av sakerna hade förekommit så vart hon friad på alla punkter att när ord väger mot varandra så måste man iakta största hänsyn till att orden står mot parterna.
  (Vart tog hennes erkännande vägen)

  Pratade med åklagaren om vi kunde gå vidare och hon svarade helt sonikt.
  -Dömde de inte på detta matrial så kommer vi aldrig att vinna i någon instans!
  Frågade henne om det vart tvärt om.
  -Du hade suttit inne på minst två månader och fått betalat skadestånd och böter.

  Att som man erkänna att man har blivit misshandlad är inte stora problemet utan det är samhället som har problem med att en man kan utsättas för våld!

 20. Ping: Män i mejlen & barnmisshandel

 21. Ping: Det var kvinnovåld men fel person åtalades « Ann-Mari's Blogg

 22. Ping: Jonas Colting fortsätter att reta upp PK-människor – Får dock kritik av Fitnesscoachen för genus-okunnighet « Aktivarum

 23. Ping: Kända svenska misandriker i media. « Malte on the Roxxx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s