Mammans misstag i hovrätten


En och en halv timme efter utsatt tid satte äntligen rättegången mot George Pesors exfru i gång i Svea hovrätt i förmiddags. Åklagaren Thomas Malmenby och den misstänkta hade fastnat i varsin snödriva och blev kraftigt försenade.

Mamman som tvingade sina söner att leva gömda med henne i 174 dagar sitter rak som en eldgaffel på den anklagades stol. Under hela sakframställan rör hon inte en min, det är som om detta inte rör henne, som om hon bara är där kroppsligen, inte andligen. En enda gång rör hon på sig och säger något till sin advokat, Susanne Ekberg Carlsson (bilden), och det är när pojkarnas och Georges skadestånd kommer på tal. Mamman vill hålla skadeståndet så lågt det bara går.

Via sin advokat förklarar hon varför hon inte vill betala hela summan för Georges hotellkostnad när han var här och letade efter barnen: ”En vecka borde ha räckt, efter det var det inte påkallat att stanna här längre.”

Inte påkallat?! Två barn har kidnappats, de befinner sig på andra sidan jordklotet och deras vansinnigt orolige far är här för att leta efter dem och så tycker kidnapparen att han borde gett upp efter en vecka? Jag tycker det är osmakligt att anföra detta som skäl, men pengar tycks vara viktigare för denna kvinna än andra människors lidande.

Efter lunchpausen spelas ett bandat samtal mellan äldsta pojken och mamman upp. George och hans målsägarbiträde Ia Sweger försökte på alla sätt att få ut detta samtal från Australien för att kunna spela upp det i tingsrätten, men fick aldrig tag i cd-skivan. De ville bevisa att det inte var sant som mamman sa, att utskriften och bandet hade klippts hop från en stor mängd samtal.

Nu har försvaret lyckats få ut skivan och samtalet spelas upp. Det är helt obegripligt att mamman vill låta hovrätten lyssna till detta. Gång på gång frågar pojken om han och hans bror verkligen kommer att få åka tillbaks till Australien när umgänget i Sverige är slut och inte en enda gång säger mamma: Givetvis ska ni det! Hon säger: Kanske, vi får väl se, mamma älskar dig jättemycket, jag vill inget hellre än att ni ska bo här och så vidare.

Under pausen efter banduppspelningen skiner Ia Sweger som en sol.

– Jag vet inte hur försvaret har fått ut bandet, men det var mycket bra för oss att det spelades upp! säger hon glatt.

Sedan börjar uppspelningarna av förhören med George. Rättvisan får inte kosta så mycket nuförtiden, så därför hörs varken målsägare eller vittnen på nytt, hovrätten får nöja sig med att se tingsrättens förhör på videoband. När George dyker upp på vita duken händer något med mamman. Hon börjar virra på huvudet, gapar åt saker han säger, pratar med sin advokat och vänder sig mot två släktingar som är på plats i rättssalen. Vid ett tillfälle nästan skrattar hon.

Men här finns inget att skratta åt. Här sitter sex domstolsledamöter, en åklagare, ett målsägarbiträde, en misstänkt, en försvarsadvokat, två bloggare och ytterligare ett par besökare och ser en tragedi utspela sig. En allt vanligare tragedi därför att ett växande antal föräldrar inte kan acceptera att dela med sig av barnen till den andra föräldern. Så starkt växer sig deras hat att de offrar sina egna barns lycka och rätt till ett normalt liv.

Den här kidnappande mamman dömdes till tio månaders fängelse av tingsrätten. I morgon avslutas hovrättsförhandlingarna och vi får se hur den högre rätten bedömer brottet. Själv tror jag inte att fängelse är särskilt avskräckande för den här sortens föräldrar, men att kidnappa barn måste trots det straffas hårt.

Men inne i fängelset kanske man kunde erbjuda någon slags terapi. Den förälder som inte förstår hur illa man gör sina barn när man rövar bort dem från allt de håller kärt och berövar dem rätten att leva ett normalt liv, behöver uppenbarligen hjälp. Om den här mamman verkligen vill fortsätta spela en roll i sina barns liv måste hon komma till insikt om vad hon har gjort. Innan dess finns ingen väg tillbaka till förlåtelse och läkning.

16 svar till “Mammans misstag i hovrätten

 1. Att mamman inte har alla hemma, det vet de flesta.
  Men advokaten verkar inte förstå sin roll som advokat till mamman.
  Hur skulle hon annars ens komma på tanken att spela upp något som skadar mamman.
  Eller är det så att hon i sin proffesion verkligen på allvar trodde att denna inspelning skulle gagna mamman och således hennes själv.

  Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan om mamman och advokaten inte tycker att barnen är värda mer än så här.
  Är de inte värda en närvarande mamma och en advokat som i varje fall kan försöka visa att hon är värdig pengarna hon tjänar.

  Jag väntar med stor spänning på morgondagens rapport.

  Underbart att ni är där och bevakar 🙂

 2. Utifrån det skrivna här tycker jag likheter finns med en för mig välkänd mamma dvs känslomässiga kylan, bristen på förståelse för barnen, ägande, pengar och reaktionerna då hon ser det som troligen är hennes hatobjekt.

  Detta är nu mina tankar runt detta.

  anders

 3. Tack för att du skriver om detta! Jag ser fram emot fortsättningen, för du går väl dit i morgon också?

 4. Jajemen, jag är plats även i morgon. Då är det kompletterande förhör med mamman, kan bli spännande.

 5. Du kan inte fixa in en dold kamera och sända live 😉

  Skojar bara, så att alla vet 🙂

 6. Instämmer helt med Madde!

 7. Tyvärr är det förbjudet!

 8. Ping: liten rapport « Ann-Mari's Blogg

 9. KimhZa Bremer

  Tack för angelägen och viktig rapport, Ingrid!

 10. Bra att du följer denna del av vår nutidshistoria, och låter världen få veta. Dessa kvinnor och deras försvarare kommer att dömas hårt av sin samtid, då vinden har hunnit blåsa lite till. Kärleken mellan barn och deras fäder, växer sig starkare och starkare för varje dag som går… Tillsammans med de många kloka kvinnor som stödjer oss, ska vi förpassa dessa grymma mödrar på sin rätta plats i historien, bland tyranner och despoter.

 11. Ping: Dag 1 Svea Hovrätt « Ann-Mari's Blogg

 12. En fråga… Är det konstigt att en advokat, precis som vilken pengahungrig människa som helst, driver ett ”låångt” projekt även om det ter sig galet, så länge det genererar bra med stålar?

  Vad är skillnaden mellan oss människor egentligen när vi drivs av ett mål?

  Personligen undrar jag varför så många chockas av en advokat som driver vansinniga mål in i absurdum. Det genererar pengar. Mycket pengar.

  Precis som en människa kan njuta av naturens skönhet så kan en annan njuta minst lika mycket av stålar. Inget onormalt.

  Att många inte besitter moral och mänskliga värderingar är inte onormalt, däremot motbjudande kan man tycka.

  Är det konstigt med kronisk mental ohälsa bland många människor i samhället? Jag anser inte det.
  Folk blir fysiskt sjuka titt som tätt, minst lika många är permanent ”mentaly disabled”.
  Advokater som mammor som pappor som politiker som gatsopare som ledande toppchefer som religiösa utövare som forskare som doktorer på vårdcentralen osv.. osv…

  Det är normalt! Inte önskvärt, men normalt.

 13. Ping: Rättegång i Svea Hovrätt gällande Pesorfallet : SBN – Saknade Barns Nätverk

 14. Ping: Dag 2 Svea Hovrätt (del2 av 2) « Ann-Mari's Blogg

 15. Läste en del av texten som passade så bra in på min dotters pappa:
  En allt vanligare tragedi därför att ett växande antal föräldrar inte kan acceptera att dela med sig av barnen till den andra föräldern. Så starkt växer sig deras hat att de offrar sina egna barns lycka och rätt till ett normalt liv.

  Jag kan samarbeta med honom, men han har nekat mig umgänge i 3 månader nu.
  Socialen gjorde ett olagligt omhändertagande och placerade min dotter hos sin pappa mot min vilja.
  Och jag har fått träffa henne 2 timmar under 3 månader.
  Innan bodde hos hos mig och hade umgänge med pappan varannan helg!
  Samhället är sjukt.

 16. Goodwin Strawman

  Therese, hur vet du att socialen gjorde ett olagligt omhändertagande? Finns det en lagakraftvunnen dom på det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s