Fosterbarnen får en oberoende utredare


De två fosterbarnen som så brutalt rycktes från sitt hem och placerades i jourhem med syfte att flytta tillbaka till sin utvecklingsstörda mamma, får nu en oberoende utredare. Detta skriver Hallands Nyheter i dag. Utredaren ska skissa en framtid för syskonen, där barnens bästa sätts i centrum.

Underbara nyheter, tycker jag. De här syskonen har redan gått igenom ett sannskyldigt trauma som är helt ovärdigt svenska myndigheter. Hur någon människa kan förespråka att barn slits från sitt hem, från de föräldrar de betraktar som sina utan att de på något sätt behandlats illa i detta hem, är en gåta för mig. Men det beror kanske på att jag har en ”empatistörning” som vissa somliga påstår. Empati har tydligen bara den som alltid, i vartenda fall, tar en biologisk mammas parti.

Mater semper est, som min vän Peter alltid säger. Mamma är alltid. Mamma can do no wrong.  Detta synsätt är så inpräntat i de flesta människor att när jag påpekar att biologiska mammor ibland är rena monster, så beskylls jag för att vara empatistörd. Mammor kan per definition:

* inte vara utvecklingsstörda

* inte lida av psykisk ohälsa

* inte lida av borderline personlighetsstörning

* inte vara psykopater

* inte ha narcissistiska personlighetsstörningar

* inte lida av Münchhausen by proxy

* inte slå sina barn

* inte utsätta sina barn för sexuella övergrepp

* inte mörda sina barn

Om man, med vetenskap och fakta i ryggen, skriver att mammor faktiskt lider av/gör sig skyldiga till något av ovanstående så hatar man mammor. Detta gör man för att man inte kunde få några egna biologiska barn …

Maken till inskränkt och korkat resonemang får man leta efter.

Jag är i alla fall glad för fosterbarnens skull. Den skada de redan lidit av att ha skilts från de människor de känner som mamma och pappa, kan möjligen gå att reparera. Mia Magné (C) som är socialnämndens vice ordförande och en längre tid krävt granskning av fallet, säger till Hallands Nyheter:

– Jag är jättenöjd för nu kan vi få en objektiv bedömning av hur barnens situation är och hur man kan gå vidare med barnen för att de ska få det så bra som möjligt, säger Mia Magné.

– Någon måste ta barnens perspektiv. Har det inte skett tidigare måste vi verkligen se till att det sker nu.

Att socialförvaltningen har polisanmälts för tjänstefel är intressant. Är det möjligt att döma tjänstemän för att ha orsakat barn svåra skador? Jag hoppas det.

PS. Här är en lite tuffare version av beslutet om oberoende utredare, från Borås Tidning.

15 svar till “Fosterbarnen får en oberoende utredare

 1. Härliga nyheter. Funderade lite på status över detta ärende.
  Frågan är, var bor de nu? Hur många hem har de hunnit passera sedan i oktober? Har de fått möjlighet att träffa fosterföräldrarna än?

 2. Du Ingrid, det hoppas jag med.

  /Mr G

 3. Inget ovaligt att flertalet nämnder försvarar förvaltningens handlande till de är i en återvändsgränd utan att bry sig om följderna för enskilda desvärre kan troligen stora mörkertal förekomma. De flesta orkar troligen inte kämpa emot trots de behandlas fel av myndigheter.

 4. Toppen!!!

  Barnen behöver någon som ser på denna tragedi ur deras synvinkel.

  Att inte barnperspektivet har varit i första rum i Marks kommun är ytterst pinsamt men så himla typiskt.

  Jag förmodar att jag ska lösa ett medlemskap i sällskapet för empatistörda jag med ??? !
  Fast jag kör ju med att Kvinnor Kan! som irritationsmoment…
  Vilket verkar vara en smula irriterande och chockerande för vissa…. 😆

  Vi ska ju inte prata om VAD kvinnor Kan, inte vissa saker de kan göra i alla fall verkar det som…..

 5. Ping: Lite bloglovin angående mina engagemang « Trollan's Tankar om stort och smått

 6. Barnen bor i samma jourhem som det placerades i den 28/10 2009. Familjehemmet har fått träffa barnen i gång under 1/2 timma…det är allt och de är misshandel!

 7. Ping: Lite nytt om Rasmus & Fanny « Ann-Mari's Blogg

 8. Låter jättebra det för det verkar som att de inblandade socialtjänsterna Vara och Mark ställt sig på varis sida Vara på fostermoderns och Marks på biomammans en oberoende utredare lär ha större möjligheter att dels se till den aktuella situationen dels se vad som är bäst för barnen på lång sikt.

 9. Detta är något som skulle vara självklart i alla vårdnadstvister.
  Barnen främst – alltid.

 10. Ingrid, du gör inte saken lättare för oss anhöriga när du använder ordet monster. Det förstärker stigmat för alla.
  Det är sant att det är svårt att förstå att mödrar kan vara icke fungerande som mammor. Det tråkiga är att även personal inom psykiartin inte fattar vad det kan innebära för barn och sedan vuxna att växa upp med förälder med ex. borderline.

 11. OT…Men: Det mesta du skriver om är frågeställningar/problem som tarvar mycken ödmjuket och framför allt LYSSNANDE. Det är så oerhört tröttsamt med alla dessa sk debatter.. En av flera klyschor jag tänker på är: ”barnens bästa” Används från i stort sett diametrala utgångspunkter. Snacka om att jag längtar efter ett intelligent och utforskande samtal om vad i h-e det står för. Hur vet man vad som är barnens bästa? Hur lyssnar man på barn?
  Ett stort problem tycks vara att vi alla, nästan, glömt bort hur vi själva tänkte och fungerade som barn. Barn är också väldigt olika i olika åldrar. Att ”lyssna” på en 15åring är inte samma sak som att ”lyssna” på en 4-åring.
  Likaså är det tröttsamt när någon tycker att dennes sak är för viktig för att man ska våga lägga upp på bordet sådant som skulle kunna tala emot ens åsikt/ståndpunkt. Undrar om inte t ex Uppdrag granskning hamnat i den fällan när det gäller Bjälsta.
  Snälla Ingrid: Undvik de fallgroparna.
  I detta specifika fall låter det ju som att socialen klantat till det big time. Men uppriktigt sagt: Jag blir alltid misstänksam om något tycks alltför uppenbart. Precis som i Bjälsta. Och obs: Jag försöker INTE förminska Oskars ”skuld”.

 12. Susanna det handlar inte om för eller emot mig. Vara gjorde en bedömning anställde oss. vi har gjort ett bra jobb. Sedan övergår ärendet till Mark som gör en annan bedömmning på för kort tid och inget underlag eller dokumentation. De har heller inte tillgodosett barnperspektivet. Det är det de nu fått kritk för. Återigen det handlar inte om mig ller mamman utan om barnen. Och det är intre jag som ”tagit” barnen utan har tagit väl hand om dem och skött vårt jobb som vi har varit ålagda. Vi har talat om då barnen for illa men för döva öron och det har sedan vänts mot oss. Är så trött på alla falska anklagelser precis som om jag tagit barnen från bio mamman. jag hade inte haft några probelm att lämna ifrån mig barnen om jag visste att de skule få det bra. Om det var en ”normal2 fungerande familj. Men det är ju det som det inte är och det skall inte barnen behöva leva i, fara illa av.

 13. Nisse, jag håller fullständigt med dig. Debatterna tenderar att inte innehålla något intelligent tänkande alls, utan man bara slår varandra i huvudet med floskler som ”barnets bästa”.

  I fallet med fosterbarnen kan jag säga att jag grävt i detta under flera månader och inte kunnat hitta någon annan anledning till socialens agerande än att de fick för sig att biomamman varit diskriminerad av den tidigare kommunen. Att det bara var elakt förtal att hon lider av lindrig mental retardation och att det i själva verket handlande om att hon är av romskt ursprung. Romer har en mycket negativ inställning till fosterhem och Socialstyrelsen gjorde en stor utredning häromåret för att kontrollera om det var sant som romerna hävdade, att deras barn oftare omhändertogs. Det visade sig inte stämma.

  Jag tror att socialen i Mark blev fartblinda i sin iver att göra gott för biomamman och ”rätta till” det de ansåg förra kommunen gjort fel. Så blinda blev de att de inte förstod hur grymt det är att slita två barn från ett fosterhem där de levt i princip hela sina liv. Och så blinda att de ”glömde bort” att biomamman gravt vanvårdat barnen och att det var därför hon fråntagits dem.

  Som vanligt när myndigheter gör fel har de extremt svårt att erkänna detta. Prestigen gör att barnen och fosterföräldrarna får lida i onödan.

  Men rent generellt håller jag med dig om att man bör vara misstänksam när något är för uppenbart.

 14. Till och med DO tycker att agerandet är konstigt och har utökat sin granskning att omfatta både Vara och Marks kommuner http://nlt.se/startsidan/vara/1.783156-do-undersokning-av-barns-omhandertagande-drojer

 15. Ping: Revision : Mark « Ann-Mari's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s