Ett smakprov ur Mellan himmel och jord


De två veckorna i Marocko gjorde susen. Jag har just satt punkt för boken Mellan himmel och jord, skickat manuset till Benny Rosenqvist och om allt är till belåtenhet så kommer boken ut senare i år på Forma Publishing Group och blir månadsbok hos bokklubben Livsenergi.

Den första boken jag skrev tillsammans med Benny heter Ljusfolket och blev en riktig succé – på förlaget sa de att de aldrig hade skickat ut så många månadsböcker någonsin och befarade massreturer. Men de fick nästan inga böcker alls i retur! Många människor finner stor tröst i Bennys berättelser om hur allt funkar på andra sidan och varför vi lever många liv här på jorden.

Nya boken handlar mera om hur vi lever våra liv. Om ödmjukhet och tacksamhet, om att se möjligheterna i stället för problemen, om att undvika offerrollen genom att förstå att det finns kunskap i allt vi går igenom. Även sorgen och smärtan.

Även om du inte tror på gud, ödet och andra sidan så kommer du att ha stor glädje av boken, det garanterar jag. Benny är en sådan otroligt klok och god människa och hans budskap är så vackert. Här ett litet smakprov ur kapitlet om barn och föräldrar:

Att man själv känner sig sviken av sitt barns pappa eller mamma, har inte med barnet att göra. Det är svårigheter som du själv måste hantera och absolut inte dra in barnen i. Om du kritiserar dina barns pappa så kritiserar du samtidigt dig själv, det var ju du som valde honom, inte sant? Om han nu plötsligt inte är vatten värd så betyder det att du har dålig smak och dåligt omdöme som skaffade barn med honom.

Ändå värre är att du också kritiserar dina barn när du hackar på deras pappa. Barnen består ju till femtio procent av hans gener så när du gör ner pappan gör du även ner dem. Var i stället tacksam för att just den mannen eller just den kvinnan skaffade barn med dig för annars hade ju just era barn inte funnits. Låt aldrig barnen lida för att de blivit till, knäck inte deras självkänsla genom att tala illa om deras far eller mor och ge dem aldrig känslan av att hälften av deras gener inte duger.

Om ni inte lyckades hålla ihop ert äktenskap och förbli en kärnfamilj så är ni ändå skyldiga era barn att göra bästa möjliga av situationen. Du är skyldig dina barn att inte förtala deras andra förälder och du får inte ge dem skuldkänslor för att de älskar er båda lika mycket. Du måste till och med finna dig i att det kommer att finnas perioder i era barns liv när de älskar den andra föräldern mer eller har mer behov av den andra föräldern.

Visa aldrig barnet att du blir ledsen för att du inte är universums mitt just då, glöm inte att din kärlek ska vara villkorslös och det är den inte om du tvingar barnen att avstå från det de har störst behov av just då. Barnen måste få möjlighet att rusta sig för vuxenlivet och om det innebär att de just då behöver bo mera hos den andra föräldern så måste du finna dig i det. Annars är det inte villkorslös kärlek.

Om du tycker detta låter tufft och omöjligt så försök sätta dig in i vad som händer med barn som tvingas välja bort en förälder. Sådana barn dras med ständiga skuldkänslor och kommer att ta dessa med sig in i vuxenlivet. De får problem i relationer till vänner och kärlekspartner på grund av skuldkänslorna som sitter djupt. Det värsta med de här skuldkänslorna är att barnet inte hade någon verklig möjlighet att påverka det som hände. Det skapar en känsla av hjälplöshet som man tar med sig i livet.

Tro inte att du bara sårar barnen genom att förneka dem deras andra förälder – du dödar deras biologiska band och skapar livslånga problem för dem. Du tvingar barnen att ta vuxna beslut och gör dem olyckliga. Den som förlorar banden med en biologisk förälder som fortfarande är i livet, kommer alltid att titta tillbaks och sörja det man förlorat.

Som förälder är du skyldig att skydda dina barn från vuxenproblemen. Givetvis kan du inte dölja att du själv är besviken och ledsen om deras pappa lämnat dig för en annan kvinna, men låt inte din egen sorg även bli barnens sorg. Lyft fram det positiva du fick av deras pappa – barnen själva! Se dem som den mest fantastiska gåva du fått av någon människa och påminn dem om att deras föräldrar faktiskt älskade varandra en gång. Det är bra för barns självkänsla att få veta att de är en produkt av kärlek, även den kärlek som bara varade en stund!

Att få barn är ett mirakel som faktiskt inte är alla förunnat. Tänk på alla dem som inte får några barn, trots att de inget högre önskar, och inse hur idiotiskt det är att inte vara tacksam för de barn du fått. Och att du samtidigt måste vara tacksam mot den person du fått dem med, utan honom eller henne hade just de barnen inte funnits.

PS. Snart ska jag skriva om varför jag tycker att det är oerhört viktigt att bevaka rättegångar mot kvinnor som kidnappar sina barn, varför det inte alls handlar om en vårdnadstvist och varför man inte alltid kan lita på att traditionella medier gör sitt jobb. Jag ska också skriva om att mitt engagemang för de två fosterbarnen inte har ett spår med deras mammas romska ursprung att göra utan till hundra procent grundar sig på hennes oförmåga att ta hand om dem. Men just nu vill jag fira påsk i lugn och ro och inte förgifta mitt sinne med de många hatiska personer som har svårt att skilja ärtorna från morötterna.

Glad påsk!

16 svar till “Ett smakprov ur Mellan himmel och jord

 1. Åh, jag väntar med fingrarna trummandes på att boken skall komma ut.
  Gärna nu, helst i går 😉

  Texten går rakt i i hjärtat på mig och lämnar en tår som sakta rinner nedför kinden.

  Det är ju så här det är.
  Allt annat är att svika sig själv, svika förtroendet att få bli förälder.

  Det är inte en rättighet att få det stora ansvaret att rusta barnen in i framtiden, det är något man skall vårda.
  Vara tacksam för.
  Utvecklas som människa.
  Ta lärdom av.
  Bli visare av.

  Det är också att lära sig sätta någon annan först.
  Det är att lära sig att vara ödmjuk eller mer ödmjuk.

  Det är kärlek och åter kärlek.
  Det är hårt och tufft.
  Många beslut som i många fall inte visar sig vara fel eller rätt förrän efteråt.

  Det är att älska och bli älskad.

 2. Glad påsk, Ingrid!

  Verkar vara en mycket intressant bok. Ett ex ska jag bara införskaffa när det finns tillgängligt.

 3. Ferat Korkmaz

  just fantastiskt beskrivet…

 4. Ovanligt många kloka ord i det lilla smakprovet !!!

  Jag är glad att du åkte till varmare breddgrader och skrev ihop alla dessa kloka ord till en bok!

  Ser fram emot dina reflektioner på pågående debatter i aktuella och viktiga ämnen nu när du är tillbaka bland oss andra igen!

  Glad Påsk på dig din skånska käring!

 5. Det som skrivs om föräldraskap efter en separation är sant, om man inte har med en störd individ att göra.

  I de fallen talar tyvärr Benny för döva öron då dessa individer just saknar förmåga till empati och ömsesidighet, det är själva grejen sas. De ser sig som universums mitt och villkorslös kärlek är för dem ett totalt främmande begrepp.

  Dessutom kan man naturligtvis även tycka att folk haft dålig smak och dåligt omdöme. Efter att ha bevistat en Dr Jekyll och Mr Hyde (hide) transformation blir man emellertid lite mer medkännande på just den punkten.

  Men ja den funktionella föräldern ksa göra allt den kan för att hålla barnet/nen utanför, även om det inte alltid låter sig göras, tyvärr.

 6. Vackert skrivet, Ingrid. Ser fram emot boken! Och glad påsk på dig också!

 7. En språklig sak:
  Det står ”Ändå värre är att du också …”
  Det heter ”Ännu värre är att du också …”

 8. Access, det har du helt rätt i! Jag att vid fel dator så jag hade inte tillgång till den korrigerade versionen. Lovar att det ska vara rätt i boken!

 9. Ingrid!

  Jag kan bara hålla med tidigare kommentarer – väldigt kloka ord av Benny! Lycka till med boken!

 10. 87.96.230.176

  Är det en bok som riktar sig till kvinnor?

 11. Nej, boken är inte direkt riktad till kvinnor utan till alla som är intresserade av den här typen av frågor. Dock är det mest kvinnor som intresserar sig för Benny så ibland blir det så här. Det handlar ju också om vilka föräldrar som oftast anklagar eller talar illa om den andra.

 12. 87.96.230.176

  Jo det är oftast kvinnor som är öppna för alternativ så det är inte så konstigt att det är samma sak när det gäller intresset för Benny.

  Menar du att han vänder sig till kvinnor med sina pekpinnar för att det oftast är kvinnor som förtalar män?
  Vad har han och du i så fall för källa på det?

 13. Jag vill inte kalla det pekpinnar, jag tycker det är kloka ord av en klok man. Ord som handlar om kärlek och ödmjukhet och förståelse.

  All statistik över vårdnadstvister och anklagelser i samband med dessa visar att det är mammor som anklagar pappor. Det är också mammor som i 9 fall av 10 vill ha ensam vårdnad, de flesta pappor vill bara ha gemensam vårdnad och inte bli bortmotade ur barnens liv. Fråga vilket familjerättsadvokat du vill.

 14. 87.96.230.176

  Det du skriver om vårdnadsfrågor är inte svar på min fråga. Har du inget svar på den?

  Jag menar inte att du anser Bennys ord som pekpinnar.
  Det är jag som gör det.

  Jag misstänker att ni vill sälja boken och då torde jag vara en presumtiv köpare, eller hur. Då är det min självklara rätt att göra en bedömning av boken som säljs.
  Att du anser honom klok är din åsikt och inte någon fakta, så det är väl upp till var och en att göra en egen bedömning. Utifrån sitt eget perpektiv.

  Beklagar att du inte inte kunde lämna några svar på det jag faktiskt frågade.

 15. 87.96.230.176 – vad exakt är det du vill ha svar på? Benny vänder sig till kvinnor eftersom det är hans uppfattning, byggd på de tusentals människor han tar emot varje år, att det oftast är kvinnor som förtalar sina barns pappor.

 16. Att ta önskan om gemensam vårdnad som belägg för att en förälder önskar samarbeta är ett felslut. Liksom att önskan om enskild vårdnad skulle vara ett bevis för att man inte vill samarbeta.

  Det finns föräldrar som inte kan ta att den andra föräldern önskat avsluta relationen och som vid gemensam vårdnad gör vad den kan för att på ren svenska djävlas. Och till slut återstår inget annat än att söka enskild vårdnad.

  Det var det jag menade när jag skrev att den funktionella föräldern ska göra allt den kan för att hålla barnen utanför, men att det inte alltid låter sig göras, tyvärr.

  Samtidigt som det naturligtvis finns föräldrar som ansöker om enskild vårdnad för att de inte önskar samarbeta.

  Att det i 9 fall av 10 är mamman som önskar enskild vårdnad säger alltså inget om vem som står för samarbetssvårigheterna. Och den dagen det blir lättare för pappor att få enskild vårdnad så är jag övertygad om att vi kommer att få se fler pappor (samarbetsvilliga som samarbetsovilliga) ansöka om enskild vårdnad.

  Därför menar jag att man måste behålla samarbetssvårigheter som ett skäl till enskild vårdnad M E N att det då är den som vill samarbeta som ska tilldömas vårdnaden och inte som nu boendeföräldern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s