Barnen berättar själva om kidnappningen


Barn älskar mamma och pappa och barn har en FN-stadgad rätt till båda sina föräldrar. Men vissa föräldrar gör barnen så illa att de ibland får stå tillbaka ett tag. Mammor och pappor som inte kan skilja sina egna behov från barnens, utan kidnappar dem och tvingar dem att leva gömda och utan kontakt med den andra föräldern, måste bestraffas. När straffet är avtjänat får de nog finna sig i att de inte längre har en självklar rätt att umgås med och uppfostra sina barn. Inte för att fortsätta straffa dessa föräldrar utan för att barnen måste få tid att läka. Mammor och pappor som inte ens förstår att det de utsatt barnen för är kriminellt och skadligt, kanske inte kan träffa dem förrän de fått hjälp. Inte utan övervakning i alla fall.

Som ni vet har jag i boken Inte utan mina söner beskrivit såväl George Pesors kamp för att hitta sina kidnappade barn, som barnens utsatta situation när de levde gömda här i Sverige. Jag tillbringade tio dagar hos familjen i Melbourne förra sommaren och pojkarna berättade en hel del för mig om hur de haft det hos mamman och vilka känslor de hade för henne nu och för det hon gjort. Ingen av dem hade lust att träffa mamma, framförallt inte eftersom hon inte på något vis tagit avstånd från sina egna handlingar eller bett barnen om ursäkt.

Det finns människor som hellre lyssnar på kidnapparmamman och gråter floder för hennes skull. De förutsätter att barnen är lika ledsna som hon över att kontakten mellan dem är bruten just nu, men har inga andra bevis för detta än den kriminella mamman själv. Hon som inte på många år har förmått se sina barns behov utan ägnat all kraft och energi åt att svärta ner deras pappa med ständiga polisanmälningar om inbillade övergrepp. Att det var hennes egna handlingar som ledde till såväl fosterhemsplacering, polisingripanden och till sist en flytt över hela jordklotet, har hon aldrig förstått. Utsikterna att hon ska förstå det med hjälp av sina nya ”vänner” lär inte vara särskilt goda.

En del föräldrar förstår helt enkelt inte att deras barn är egna individer som de inte har rätt att låsa in eller tvinga iväg från den andra föräldern. Jag har tidigare försökt föra resonemang kring varför vissa föräldrar tappar dessa insikter och jag tror att de kan delas in i två grupper: De psykiskt sjuka/personlighetsstörda och de hatiska. Den första gruppen måste få något slags hjälp och blir säkert inte ett dugg bättre av att sitta i fängelse. Den andra gruppen måste samhället tydligt och klart markera mot: Det du gjort är kriminellt och du har tillfogat dina barn skador som kanske aldrig helt läker.

Två andra barn som kidnappades av sin mamma var Emma och Sammy Bolin. I ett helt år tvingade hon dem att bo i en av världens farligaste städer – Bagdad. De fick inte ringa hem till pappa i Skåne och Emma visste inte ens om han fortfarande levde, han hade ju sagt att utan dem skulle han inte klara sig och nu var han ju utan dem …

Lyssna på de underbara och kloka ungarna som i radions Barnaministeriet berättar om kidnappningen. Hör hur förrådda de känner sig av mammans svek och hur upprörd Sammy är över att mamman fortfarande ljuger. Han får frågan av reportern:

Men hur skulle det kännas för dig då om mamma hamnade i fängelse?

– Jamen, alltså det är ju det hon ska få. Jag tycker ändå att hon ska få ett straff och tänka igenom vad hon har gjort. Fast det är ju ändå tråkigt att ens förälder ska behöva sitta i fängelse.

Han säger också att han mest är ledsen och besviken på mamma. Och pyttelite arg.

I slutet visar det sig att Lunds tingsrätt tar mycket lätt på grov egenmäktighet med barn. George Pesors exfru fick först tio och sedan sex månaders fängelse för att ha hållit barnen gömda i Sverige under ett halvår. Barnen Bolins mamma fick 160 timmars samhällstjänst för att hon utsatte sina barn för bomber och misshandel i Bagdad … Domen är dock överklagad.

I intervjun med henne framgår också att hon mest tycker synd om sig själv och tror att barnen en dag kommer att förstå att hon gjorde som hon gjorde av kärlek till dem. Vissa föräldrar har sannerligen en märklig syn på vad kärlek är …

Lyssna på radiodokumentären här: http://www.ur.se/play/155292

13 svar till “Barnen berättar själva om kidnappningen

 1. Ja! det är konstigt hur mammor alltid ska skyddas, vad de än gör mot sina barn.
  Att kidnappa någon är en kriminell handling och skall självklart straffas utifrån brottets grovhet inte utifrån vilket kön man tillhör.
  Tyvärr är det tydligt att det är utifrån kön det beslutas i domstolar, resoneras på olika bloggar mm.
  Hemskt att alla inte är lika inför lagen och att barn är helt rättslösa och inte är värda ett liv i frihet.

 2. Vilka fantastiska barn och samtidigt så sorgligt att de redan har dessa tankar, kloka tankar som borde kommit in i deras liv om några år.

  Så bra skriver Ingrid, så otroligt bra.

  Det du pekar på nu och innan är hur viktigt det är att det finns kompetent personal som kan se skillnaden mellan psykiskt sjukdom eller hat.
  Innan den biten helt enkelt tas tag i med ordentligt tag kommer barn att fara illa.

  Här finns det mycket att jobba med.

 3. Håller med Lilla My här: det är en kriminell handling och man bör straffas därefter. Skrämmande är ju att domstolar ger straffrabatt när det är kvinnor, eller i synnerhet mammor, som utför brottet. Inte kan en mamma väl vilja skada sina barn??
  När det är en man som kidnappar sina barn, då förbannas det till höger och vänster, men en mamma hålls om ryggen och försvaras till det yttersta. Att det faktiskt är ett brott vad hon har gjort är det inga problem att se mellan fingrarna med. Jag kan bara skaka på huvudet och sucka djupt…

  Ingrid: Menar du verkligen att pappan till Emma och Sammy hade talat om för dem att han inte kunde klara sig utan dem? Och att de satt där och var nervösa för honom? Fel av mamman att kidnappa, helt klart, men så som pappan hade sagt till barnen var lika fel. Ett sådant ansvar skall man inte lägga på sina barn…

 4. morrhugg

  I många år nu så har artiklar skrivits som varit så vinklade till kvinnors fördel, så offermålande att det nog inte är så konstigt att kvinnor ”skyddas”. Om du utöver det lägger till att killar/män från tidig ålder får lära sig att man inte ska slå svaga, att man ska beskydda svaga.. (vilket ju inte är fel).

  Hon är ju så svag. Det är ju så synd om henne. Det är ju kvinnor som drabbas hårdast. Om någon ger sig f-n på att missbruka detta så är det nog väldigt lätt att vira omgivningen runt sitt finger. Det är iaf skönt att detta lyfts fram och påvisas att det är fel, att det helt enkelt inte är ok att någon kidnappar barnen, vänder dem emot den andre föräldern – oavsett kön på den som gör det.

 5. Karina, jag vet inte hur Karl-Erik sagt det där men jag tror inte det var som ett hot. Jag tror att han sagt det som en kärleksförklaring till sina barn, typ ”ni är det bästa jag har, inte skulle jag klara mig utan er” men att det i lilla Emmas värld framstod som att han nu inte skulle klara sig.

 6. Funderare

  Men Ingrid, hur ställer du dig till den pappa som fick ensam vårdnad efter att ha kidnappat sitt barn till Belgrad i 4 år? Denna pappa blev belönad för detta. Ingen inom rättsväsendet kallade han för kriminell vad jag sett.

  Och detta tycker jag är betydligt värre än vilket straff de får de som blir straffade. Men självklart skall de få ett straff för fel är det. Men felet att bli belönad för det är än värre.

  Tyvärr så skrivs det endast om dessa fall om det är så att mamman skulle vinna vårdnaden, konstigt. Jag som trodde det var barnen som var viktigast i allt detta. (lätt ironisk)

 7. Funderare, jag tycker givetvis att han är precis lika kriminell som George Pesors exfru och Karl-Eriks exfru!

  Du har väl inte gått på de korkade påståendena om att jag hatar mammor?! Varför är det så svårt att tro på att jag sätter barnens intressen främst – deras rätt att leva fritt och öppet och få tillgång till båda sina föräldrar?

  Att jag går lite hårdare åt mammorna är just för att de inte ses som kriminella av samhället. De får straffrabatt, slipper vara häktade och får gråterskor i såväl medierna som bloggarna. Men i min värld är mammor och pappor som kidnappar sina barn precis lika hemska.

 8. Ping: Vart tog det kritiska tänkandet vägen ? « Ann-Mari's Blogg

 9. Ping: Lojal mot vem? « Ann-Mari's Blogg

 10. Ping: Påskhälsning till saknade barn « Ann-Mari's Blogg

 11. Ping: Mycket har förändrats för oss och livet blir nog aldrig detsamma igen. « Ann-Mari's Blogg

 12. Ping: Påskhälsning till saknade barn « Ann-Mari's Blogg

 13. Ping: Lina Lundin nominerad som Svensk Hjälte « Ann-Mari's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s