Kvinnan som fick pappan att döda – en klassisk tyrann och mansmisshandlare


Hon dömdes till tio års fängelse, den 30-åriga kvinnan som enligt Jönköpings tingsrätt fick en pappa att med berått mod slå ihjäl sin egen 3-åriga flicka. Om detta kan vi läsa bland annat här:

Aftonbladet

Expressen

TT:s version

Men ingenstans ges bakgrunden, ingen berättar den grymma historien om hur den här kvinnan som diagnostiserats med en personlighetsstörning av bordelinetyp, misshandlade, förnedrade och psykiskt terroriserade pappan tills han på fullt allvar trodde att det bästa var att mörda sin egen dotter. Först då kunde han och hans nya kvinna bli lyckliga. Hon hade ju lovat att bli snäll mot honom då …

Den här domen från Jönköpings tingsrätt borde alla läsa som tvivlar på att kvinnor kan misshandla och plåga sina män. Alla de som tror att problemet med partnervåld enbart handlar om ”mäns våld mot kvinnor” har mycket att lära av den här domen. Över huvud taget borde människor läsa fler domar för det skulle höja rättsmedvetandet och numera är det otroligt enkelt att få tag i dem. Man mejlar tingsrätten ifråga och så mejlar de domen inom någon timme. Om man inte känner till målnumret så brukar det räcka med att beskriva vad det handlar om. Den här domen har målnummer B 1852-10, för er som vill läsa hela.

Låt oss kalla kvinnan som nu dömts för Jessica. Hon är född 1979 och hade under uppväxten en del kontakter med barn- och ungdomspsyk, bland annat för självskador. I juni 2003 vårdades hon på psykiatrisk klinik efter ett allvarligt självmordsförsök och under senare år har hon haft en del öppenvårdskontakter på grund av främst ångest, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Hon har fått diagnosen emotionellt instabil personlighetsstörning av borderlinetyp.

Pappan träffade Annas mamma redan på gymnasiet och de blev tidigt gravida. Anna föddes, de gifte sig men skildes 2002. Ingen av föräldrarna var mogna att ta ansvar för Anna så hon familjehemsplacerades hos farmor och farfar.

I november 2002 träffade pappan Jessica, två dagar senare flyttade de ihop, på nyårsafton förlovade de sig och i februari gifte de sig. Två månader senare skilde de sig men fortsatte att bo ihop. Från dag ett hatade Jessica lilla Anna. Hon avskydde det faktum att pappan varit gift förut och att han hade ett barn. Trots att Anna inte bodde hos dem, drev blotta tanken på barnet Jessica till vansinne. Efter julen 2002 slutade pappa att träffa sin dotter och i februari kontaktade han socialen för att få göra ett faderskapstest.

Men som ni vet som läser den här bloggen, har en pappa ingen rätt att få hjälp med faderskapstest så han fick bekosta det med egna pengar. I augusti 2003 kom svaret: Han var Annas pappa. Några dagar senare, på sin egen födelsedag, åkte han hem till sina föräldrar, tog med sig Anna ut i skogen och slog ihjäl henne.

Vad hade hänt under denna relativt korta period? Hur kunde en pappa på mindre än ett år tappa all kärlek till sitt eget barn och gå så långt som till att mörda henne? Detta framgår tydligt av domen – han hamnade i klorna på en tvättäkta tyrann. Redan från början kallade hon Anna för ”lilla horungen” och ”den där saken”. Pappan kallade hon för  ”ditt dumma helvete” och ”din värdelösa jävel”. För rätten berättade pappan att han först blev ledsen men slutligen så pass van vid att höra glåpord att han inte reagerade.

Jessica knivskar honom i armen, slog honom så att han fick blåtiror, jagade honom med kniv och tvingade honom att kräla som en mask framför goda vänner till dem och slog sönder halva deras lägenhet. För att förnedra honom riktigt, tvingade Jessica honom att klä sig i kvinnokläder och fotograferade honom i dessa. Och så var det lappen med de 36 punkterna som han ständigt skulle bära i sin plånbok för att inte glömma hur han förstört deras liv:

1. Att du ljugit om så mycket

2. Att du tog min bil utan lov o kvaddade den

3. Att du inte firade jul med mig

4. Att du hade gemensamt konto med A 10 mån efter att ni separerat

5. Att du inte var skild

6. Att du inte var skild

7. Att du sagt fula saker till mig

8. Att du inte gav mig något drömbröllop

9. Att du inte sparade pengar till nåt bröllop

10. Att du inte försökte rädda vårt förhållande

11. Att du sabbade mitt äktenskap och lät mig genomlida en skilsmässa

12. Alla gånger du inte varit hos mig och tagit hand om mig när jag som mest behövt det

13. All gånger du gått din väg

14. Att du gav A en telefon

15. Att du gav A din första förlovning

16. Att du gav A ditt första barn

17. Att du gjorde A till din första fru

18. Att du gav A ett sånt bröllop som jag velat ha

19. Att du med A hade en sån familj som jag velat ha

20. Att du gav allt som jag hade velat ha till henne

21. Att du bara gav mig skit

22. Att du inte rett upp allt gammalt o lämnat det bakom dig

23. Att du går och låtsas att Anna inte är din.

24. Att du körde in henne till BB

25. Att du var med på kort som nybliven pappa i tidningen

26. Att du har skulder kvar från ditt liv med henne

27. Att du inte har körkort

28. Att du inte kämpade mer för att ta körkort när du visste hur viktigt det var för mig

29. Att du gav A vad hon ville

30. Att du inte ger mig något jag vill

31. Att ert äktenskap varade längre än vårt

32. Att du levde med henne i 4,5 år

33. Jag fick ingen manta

34. Att du har varit pappa i snart 5 år

35. Att du inte uppfyllde nån av mina drömmar

36. Att du tror mer på krille än mig

En dag fick pappan höra rykten om att Annas mamma skulle ha varit otrogen mot honom under deras tid tillsammans. Jessica planterade idén om ett faderskapstest i hans huvud och till sist såg han detta som en möjlig utväg. I rätten förklarade han att han tänkte att han kunde slippa slagen, sparkarna och glåporden om det visade sig att han inte var pappa till Anna.

I domen står:

Redan i början av år 2003 uttalade (Jessica) att det var lika bra att han gjorde sig av med Anna, eftersom hon inte borde ha funnits. (Jessica) sa uttryckligen att han borde döda Anna eftersom det vore bättre för Annas egen del och för deras framtid. Hon föreslog bland annat att han skulle knuffa ner Anna för ett stup. Under den sista perioden fick han dagligen förslag på hur han skulle mörda Anna. Slutligen tänkte han att det vore bäst att göra som (Jessica) ville, för då kunde han få lugn och ro.

När faderskapstestet visade att han var Annas biologiska pappa, var Annas dagar räknade. Jessica tvingade honom att åka in till stan och köpa ett gosedjur så att ingen skulle misstänka hans mordiska planer och sa sedan till honom:

– Våga inte komma hem utan att ha dödat henne!

Nu blir det nästan outhärdligt att läsa domen. När pappan dömdes 2003 nekade han och påstod att Anna kommit bort från honom och trillat och drunknat utan att han visste var hon var. I rättegången mot Jessica berättade han sanningen: Ute i skogen tog han stryptag på Anna men släppte. Tog i stället upp en meterlång trädgren och slog ett hårt slag över pannan så att hon ramlade ner i vattnet och sedan sprang han därifrån. Det första han gjorde var att skicka ett sms till Jessica, tala om att det var gjort och att han hoppades att hon var nöjd.

I tre dagar efter mordet var Jessica snäll och trevlig mot honom. Passade upp honom, lagade mat och var glad. På tredje dagen greps pappan av polisen men trots att han dömdes för mordet på sin dotter, angav han aldrig Jessica – han ”var så förälskad i henne”.

Pappan dömdes till rättspsykiatrisk vård och ett år senare fick han, troligtvis av misstag, ett sms från Jessica:

”Jag fick min gamla kille att mörda sin dotter. Visst är det konstigt att snuten inte fattade det.”

Själv hävdade Jessica i rätten att hennes telefon varit stulen vid den här tidpunkten och att någon annan måste ha skickat sms:et. Tingsrätten menar att så kan ha varit fallet, men finner ändå gott om bevis för Jessicas skuld. Många vittnade om hennes makt över pappan och hur besatt hon var av sin avundsjuka mot hans tidigare liv. Hon fick honom till och med att byta förnamn, för att fjärma sig från allt som han tidigare varit med om. De berättade också hur nöjd hon varit efteråt med att Anna var död.

Jessicas egna dagboksanteckningar stödjer också pappans berättelse. Från själva morddagen finns flera anteckningar, bland annat dessa:

”Hans mamma berömde honom idag över hur gullig han är och att han tar sitt ansvar. Då mådde han så dåligt att han sprang och spydde. Själv vet jag att han har åkt dit för att mörda ungen. I alla fall har han sagt att det är därför han skulle hem. Naturligtvis så tror jag inte på honom.”

Vet du vad han sa mer? Att om han kommer hem utan att ha gjort det så får jag 1000 spänn och får hugga av hans högra hand.”

”Han har gjort det. Han har dödat henne. Han sa att när han hade gjort det skulle han skicka ett mess till mig och bara skriva. Det har hänt en olycka. När jag kom tillbaka hem efter att ha varit ute med hunden Fanns det ett sånt mess på mobilen. Han gjorde det verkligen. Det trodde jag aldrig. Jag trodde att han bara snackade skit. ”

”Jag har ett rätt misstänkt smile på läpparna faktiskt. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta ”stackars W”. ”Råka ut för något så här hemskt på sin födelsedag och allting. Och han som älskade lilla Anna såå mycket.”

Jessica dömdes till tio års fängelse och ska sitta kvar i häktet tills hon ska börja avtjäna straffet. Och fängelsemiljön är inte ny för henne. 2008 dömdes hon till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel – hon knivskar sin nuvarande sambo, en man som fortfarande lever tillsammans med henne och vittnade till hennes fördel i detta mål. (Även misshandlade män har svårigheter att lämna en våldsam partner …)

Målet överklagas säkert till hovrätten, men jag tror inte Leif Silbersky har någon chans att få Jessica friad där. Vad tror ni?

108 svar till “Kvinnan som fick pappan att döda – en klassisk tyrann och mansmisshandlare

 1. Jo, domen blir säkert överklagad, för som Silbersky sa: ”pappans trovärdighet är lika med noll”. Det må så vara, men det finns ju tillräckligt mycket som talar mot den här kvinnan ändå. Pappan har väl tagit bladet från munnen nu när han har insett att han aldrig kommer att komma ut från rättspsyk om han inte samarbetar och talar om hur det verkligen gick till. För tvärtemot vad Silbersky säger så sätter jag större tilltro till mannens version och är förvånad att det tagit så lång tid som sju år för honom att säga sanningen. Pga av ridderlighet och vilja att skydda anstiftaren? Det är sorgligt att varken mor- eller farföräldrar som uppenbarligen brydde sig om den lilla flickan kunde skydda henne mot den här tyrannen och och flickans far.

 2. Ja det är en mycket sorglig historia (skrev också om den igår) och visar att det verkligen går att bli en djävul om man vill. Både för kvinnor och män. Jag håller helt och hållet med dig att det är mycket trist att inte släkten kunde skydda detta lilla barn.

 3. Bra inlägg om en fruktansvärd kvinna och ett fruktansvärt brott mot ett oskyldigt litet barn !

  Silbersky är lite putt på domen, om jag har förstått allt rätt. Men han brukar ju sura när hans klienter åker dit för vad de bevisligen har gjort.

  Jag finner det som mycket svårt för Silbersky att kunna prata ut sin klient ur denna soppa som hon själv har tillrett med sin svartsjuka.

 4. Det jag hoppas mest på är ”ny” forskning av partnervåld. Könsmaktsordning och misshandlade som enbart offer har som jag ser det gett oss helt fel verktyg.

  Den här typen av misshandel kan inte lösas med en förändrad maktordning, dessa individer är störda och vad jag förstår mycket svåra att ”bota”. Den kunskapen tror jag skulle få fler misshandlade att lämna snabbare.

  Dessutom skulle vi kanske även börja se på offren inte bara som offer för en normaliseringsprocess, utan att man faktiskt även har en del i misshandeln. Varför man trots den kunskap vi har stannar efter ”första slaget”.

  Jag vill poängtera att jag inte tror man har någon skuld till själva misshandeln (hur man än vrider och vänder på sig blir den här typen av misshandlare mycket riktigt aldrig nöjda) men man har ett ansvar för om man låter det fortgå.

 5. Tommy Jonsson

  Det är hemskt att läsa om detta fall och det är märkligt att ingen utomstående hade tillräcklig insyn för att kunna stoppa det.
  Vidare att hon dömdes till 10 års fängelse och inte till vård. Hon har inte behövt framträda på bild med sitt namn i media. Att styvföräldrar kan hysa en sådan svartsjuka mot ett litet oskyldigt barn har jag tidigare noterat men har själv mycket svårt att förstå det.
  Som vanligt mycket bra skrivet med dommen som bakgrund Ingrid.
  Tänkte själv beställa den men det är för mig för tungt att läsa och jag mår dåligt av att se hur människ0r kan vara så grym mot ett litet barn.

 6. Tommy Jonsson

  Mia,
  jag inbillar mig att forskningen redan finns, men den dols i en politik som har en annan agenda som inte bygger på kunskaper.

 7. Jag saknar ord…ryser…mår illa och halvt chockad samtidigt som jag inte är förvånad. Det här är tyvärr vardag för väldigt många och alla borde ta del av den här historien för den ger verkligen en tankeställare! Skam att det krävt ett barns liv och det gör ont i hela hjärtat att detta lilla flickebarn blir ödet för en kvinnas kontrollbehov och psykiska sjukdom!
  Hon skulle väl behöva vård likaväl som pappan och jag hoppas att den ”nya mannen” får ett uppvaknande…
  Ska beställa domen för vidare läsning trots att den skrämmer mig!

  Förresten Ingrid…skickade jag ljudfilerna till dig angående Caring Dad’s? Mitt minne har slutat fungera… :s

 8. Fy fan!! Klarar knappt av att läsa detta… Så jävla hemskt…. Jävla äckelhorkärring den där styvmorsan.. GAAAH!! Okey hon är psykiskt störd och bla bla, blir så jävla förbannad…

  Och pappan var också en svag idiotjävel.

  Precis samma hade jag tyckt om det var ”ombytta” kön.. om det var styvfarsan som hade blivit dömd för anstiftan till mord och det var morsan som utfört brottet”..

  Var det inte så med bobbyfallet?? Eller? Kan ha fel…

  Hatar iallafall äckliga föräldrar som blir tillsammans med psykon och gör vad som helst för psykot.. Som den här farsan och som Bobbys morsa… Och galna kärringar och gubbar som går lösa..

  Som sagt – upprörande att läsa..

  Stackars flickan =(

 9. Om pappan fått vårdnaden om den lille tvååringen som slogs ihjäl häromdagen, skulle han förmodligen levt nu..

 10. Bitten : vaa vilken 2åring slogs ihjäl?? Av vem?? HAr missat det =(

 11. Mia // 17 juli 2010 vid 15:06

  ”Det jag hoppas mest på är ”ny” forskning av partnervåld. ”

  Klicka för att komma åt Kvinnor-lika-v%C3%A5ldsben%C3%A4gna-som-m%C3%A4n-i-parf%C3%B6rh%C3%A5llanden.pdf

  Mia, det behövs ingen ny forskning ang.
  partnervåld – det räcker med att media
  inte sopar den som finns, under mattan.
  (DN plockade bort artikeln från Internet,
  men som tur är finns YakiDa).

  Med vänliga hälsningar

  Uffe från PappaRättsGruppen

 12. Ulf Andersson

  Ja nu satte jag ju ny inom citationstecken just för att jag vet att den finns och inte är ny. Jag efterlyser dock inte bara forskning som konstaterar att både män och kvinnor använder våld (symptom). Utan att det ”sjuka” våldet just utförs av störda individer (orsak). Samt att de misshandlade behöver hjälp med sitt ”medberoende” och inte bara ses som offer sas (behandling?).

 13. Tommy Jonsson

  Bitten,
  jag anser att du har rätt. Modern hade tydligen umgängessaboterat i ett år så fadern hade inte träffat grabben. Hade de haft växelvis boende så hade fadern kunnat upptäcka en ev. misshandel av grabben i god tid och styvfadern hade kanske inte vågat misshandla grabben. Hur var det i detta fall hade inte modern anat något innan grabben blev mördad? Om hon gjort det är hon medskyldig till mordet. Blir hon dömd för det?

 14. Tommy..

  Tyckte jag läste att han nyligen brutit armen? Jag tror att det hänt saker före dödsfallet!! Mamman verkar ju inte ens nu vilja se att sambon gjort något fel!!

 15. Statistiskt sett så är chansen stor att både den morddömda mannen och kvinnan i fallet med tvååringen upplevt övergrepp som barn.

  ”The children learn to use violence in their homes, and they pic people who know that dance, and the violence just ceps going on and on.”

 16. Jag tror som Mia att det är hög tid att ta till sig vad partnervåld egentligen beror på. Under 20-30 års tid har vi matats med ”könsmaktsordningen” och föreställningen att män slår kvinnor för att hålla dem på mattan. Med denna ”kunskap” har vi hällt miljarder kronor rakt ner ner i avloppet och inte kommit någon enda stans. Kvinnojourerna har tvärtom cementerat bilden av kvinnor som menlösa våp och offer som inte förmår förändra sin egen situation. Som jag ser det är det av högsta vikt att vi nu:

  1. Slutar tala om kvinnomisshandel och börjar kalla eländet för dess rätta namn – partnervåld.

  2. Slutar låtsas att helt normala kvinnor och män slår sin partner sönder och samman – det rör sig om störda och/eller sjuka människor. En del kan nog botas medan andra (med personlighetsstörning) antagligen inte går att förändra.

  3. Slutar låtsas att offret inte bär en del av ansvaret. Internationella undersökningar visar t ex att kvinnor som själva slår första slaget är de som skadas värst av partnervåld.

  4. Drar in bidragen till kvinnojourerna och öppnar kommunala inrättningar dit både män och kvinnor är välkomna. Förbjuder dessa att skriva intyg hit och dit om att de hjälpsökande är utsatta för misshandel – det är polisens uppgift att bevisa detta.

  På förekommen anledning vill jag berätta att jag aldrig kommenterar på Antonssons blogg längre. Jag upplever dock, precis som någon skrev där, hennes intresse för mig som osunt, på gränsen till stalkande. Och så kan jag passa på att rätta några av hennes vanliga missuppfattningar:

  Annas biologiska mamma blev inte tvingad att lämna Anna till pappan och Jessica eftersom Anna var fosterhemsplacerad hos farmor och farfar. Av domen får man känslan av att Jessica aldrig träffade Anna, hon hatade henne ändå. Att kalla henne styvmor är alltså helt uppåt väggarna.

  Jessica lider inte av en allvarlig psykisk störning, då hade hon givetvis inte dömts till fängelse. Hon har en personlighetsstörning av borderlinetyp. Jag förstår att det är mycket begärt av en journalist med skräck för psykiatriska tillstånd att känna till skillnaden mellan dessa båda ting, men det är ett bra tips att läsa på och inte bara skriva rakt ut i luften … Resten orkar jag inte ens kommentera.

 17. Ingrid

  Ang punkt 3
  Ja en del misshandlade är även våldsamma själva. Men en del är ”bara” vana att bli kränkta och misshandlade som barn och har därför inte lärt sig sunda gränser, inte för sig själv men ibland inte heller för sina barn tyvärr.

 18. Tommy Jonsson

  Du har rätt Ingrid!
  Hur många miljarder har inte satsats på mantrat män som hotar, misshandlar, slår, våldtar och dödar kvinnor och barn”?
  Detta har skett under de senaste 30 åren så att många i dag tror att det är sant.
  Noterade att den biologiska modern får ett skadestånd på 192 000 kr trots att det var farföräldrarna som hade vården av flickan.

 19. Ingrid..

  Såg att ”din” kommentar hos Antonsson var skriven av någon som gjort sig besväret att hitta på en hel ”personlighet” och bloggprofil i ditt namn!! Om man klickar på namnet i kommentaren ser man det!! Sjukt är väl bara förnamnet!!

 20. Bitten. Suck, vad ska man göra? Mot dumhet kämpar även gudarna förgäves …

 21. Ja.. som vi redan konstaterat!! 🙂

 22. Silbersky må vara en stjärnadvokat, men den här gången får han nog se sin stjärna falla.

 23. Silbersky har inte bättre statistik med fler vunna mål än genomsnittet. Han är en genomsnittsadvokat men en som älskar att glassa i media, men han är inte bättre/sämre än så.

  Har inte läst fup eller dom än så jag kan inte uttala mig om vad jag tror om detta. Indirekt eller direkt uppsåt? Någon som vet?

 24. ”Redan från början kallade hon lilla Anna för ”lilla horungen”…

  Men varför gick då inte pappan direkt, för hon lär ju inte kunnat ha tryckt ner honom så illa ”redan från början” ???

  Ursäkta, men jag tycker att din artikel enbart skuldbelägger ”Jessica” och pappan degraderas bara till någon det är synd om.

  Är det så du menar eller läser jag helt galet?

 25. Ingrid. Pappan fick sitt straff redan för sju år sedan och har ännu inte släppts ut. Han konstaterades lida av en allvarlig psykisk störning och dömdes därför till rättspsykiatrisk vård. Nu har vi fått förklaringen till varför han mördade sitt eget barn – han (som redan hade psykiska problem) hamnade i klorna på en borderlinekvinna.

  Han är givetvis inte utan skuld, men jag tycker det är viktigt för oss andra att förstå varför saker och ting händer. I och med den här domen blir det lättare att förstå vad som ledde fram till den här tragedin. Man kan jämföra hans situation med den som Sara Svensson befann sig i under Knutby-dramat. Även där dömdes anstiftaren till fängelse och mördaren till rättspsykiatrisk vård.

  Jag tycker alltid synd om människor som lider av psykisk sjukdom. De kan, lika lite som diabetiker eller cancerpatienter rå för sin sjukdom, men de blir oerhört hårt dömda av sin omgivning.

  Förstår du nu hur jag menar?

 26. Det är inte ovanligt att nya partners är svartsjuka på exen, allra helst om den personen är förälder och därför helt naturligt har en fortlöpande kontakt med den andra föräldern genom att de har gemensamma barn.
  Det är ju den föräldern som måste reagera om den nya partner inte accepterar en så väsentlig roll i den förälderns liv.

  Jag måste protestera mot din vinkling att framställa män som värnlösa offer i sin föräldraroll där de totalt skulle sakna det ansvaret, dina påståenden är ju ett hot mot att män skulle vara lämpliga föräldrar.

  En riktigt ansvarsfull pappa skulle ha slängt ut den kärringen för länge sen.

  Att det förekommer misshandel mot män håller jag med om, men att försöka utnyttja detta fallet för att påvisa det är en missgärning. Du förstör mer än du rättar till när du påstår att denna pappa inte hade ett eget ansvar.

  Varje förälder, oavsett om det är en man eller kvinna måste ju främst se till sitt eget föräldraansvar.

  Eller menar du i samma mening att stackars lilla Bobby enbart var ett offer för sin dominerande styvfar som som i sin turdominerade och misshandlade Bobbys mamma?
  Var fanns mammans ansvar? Hon blev ju dömd och med all rätt.
  Lika rätt tycker jag det är att Annas pappa blev dömd då han egenhändigt tog livet av sin dotter.
  Sjukt!

 27. Varför ska psykiskt sjuka inte bli hårt dömda då de begår fruktansvärda brott mot andra människor?
  Skulle jag tycka att det vore ok om min dotter blev mördad för att mördaren var psykiskt sjuk?
  Tror du det? Menar du att jag skulle ha förståelse framför smärtsam sorg och förtvivlan?
  Nu får du allt förklara dig.

 28. Jag förstår vad du menar, men var pappan redan sjuk. när han träffade ”Jessica” ?

 29. Jonas. Jag skrev just att pappan redan fått sitt (rättmätiga) straff och att han är psykiskt sjuk. Givetvis borde han inte ha låtit denna galna kvinna övertala honom att mörda sitt barn, men hans sjukdom gör det ändå något mera begripligt.

  Jag följde rättegången mot Bobbys mamma och styvfar och det var verkligen ruskigt. Mamman bedömdes inte lida av en allvarlig psykisk störning men hon hade ju också den där genen som gjorde att Bobby var utvecklingsstörd. Hon var inte riktigt som vi andra och styvfadern Eddie var en riktigt obehaglig typ, antagligen personlighetsstörd.

 30. Ingrid. Det förutsätter jag. Allting gick ju väldigt snabbt. Om du läser min artikel ser du att de träffades i november och redan vid jultid slutade han träffa sin dotter. Så snabbt låter inte en frisk människa sig övertygas om att ta avstånd från sitt eget barn. Jag vet inte om någon frisk människa kan förmås att göra det, vad tror du? Och då menar jag inte vuxna barn, utan små värnlösa 3-åringar.

 31. Fasansfull läsning. Men bra inlägg, som vanligt är du påläst och det uppskattas!

  Jonas

  ”Varför ska psykiskt sjuka inte bli hårt dömda då de begår fruktansvärda brott mot andra människor?” Nu pratar jag inte om det här fallet för jag vet inte hur sjuk pappan är, men det finns t ex fall i USA där förståndshandikappade blivit avrättade för brott de begått. Om någon t ex inte förstår vad de har gjort, ska de behandlas på samma sätt som någon som på alla sätt förstår?
  Naturligtvis är det lika förskräckligt om ens barn mördas av någon oavsett om personen är psykiskt sjuk eller inte. Man måste verkligen inte tycka synd om mördaren om det visar sig att h*n är psykiskt sjuk men det kan ju förklara brottet på ett annat sätt. Och just den här pappan har ju fått och avtjänar fortfarande sitt straff och det är ju bra.

 32. Eftersom flickan var familjehemsplacerad hos farföräldrarna måste väl även hennes mamma haft någon form av problem? Det verkar som om den lilla tjejens förutsättningar inte var särskilt bra ens från början…

 33. Funderare

  Tommy Jonsson, som vanligt hänger du mamman högt, som du gör i det andra fallet.

  Kan råda dig att läsa på nätet för där finns allt. Namn, adress och personnummer till alla inblandade. Boggar och bilder, hur livet varit för de inblandade och vilka de var.

  Bitten, en bekants son trillade från en klätterställning på dagis förra veckan och bröt armen. Alla kan få en fraktur, vi ska inte döma innan vi vet. Då kan det bli så som i fallet med Liam som Ingrid skrev om….

 34. Jonas // 17 juli 2010 vid 22:10
  Du skriver:
  ”En riktigt ansvarsfull pappa skulle ha slängt ut den kärringen för länge sen.”

  Enligt ditt resonemang kan man då vända på det och mena att de ”alla” kvinnor som blir utsatta och ”låter” sina barn bli utsatta inte är ansvarsfulla föräldrar, de kan ju kasta ut gubben! och allt är då frid och fröjd…

  ELLER hur menar du?
  För det var väl frågan om föräldraansvar?

 35. Tommy Jonsson

  Funderare,
  Ja du har rätt jag håller kvinnan högt. Andra stycket förstår jag inte alls?

 36. Tommy Jonsson

  Jonas,

  ”pappa skulle ha slängt ut den kärringen”

  tycker du uttrycker dig respektlöst även om jag håller med dig om den rent praktiska lösningen kan vara korrekt.

 37. Tommy Jonsson, du spekulerar om ett annat fall och genast dömer du mamman och anser att den biologiska pappan hade varit räddning…som vanligt. Då råder jag dig att kolla på nätet, där finns all information. Du kanske skulle prova att läsa där innan du dömer.

 38. Med facit i handen så borde denna pappa bara fått ha bevakat umgänge. Frågan är hur man i framtiden skyddar barnen från liknande incidenter?

 39. Jag har läst och läst inlägget och kommentarerna och känner mig helt tom efter en orkan av känslor.
  Jag vill skriva något vettigt, men det går inte.
  Det blir kortslutning hela tiden.

  Jag förstår att barnet varit i klorna på två psykiskt sjuka människor därav denna tragedi.

  Det jag däremot inte förstå (om jag inte missat något i texterna) att ingen kunde se att dessa två personer är så psykiska sjuka innan det blev försent.

  Samtidigt vet jag att i många fall av misshandel/övergrepp blior folk runt omkring chockade att förstår inte att denna trevliga barnvänliga människa kunde göra detta mot barnen.

  Jag är i chock, återigen.

 40. Jo som jag skrev i första kommentaren borde flickan ha skyddats från sin egen far, men hur skulle farföräldrarna kunna veta vad som rörde sig i hans huvud? Jag vill poängtera att jag inte lägger någon skuld på dem, tvärtom gjorde de ju vad de kunde för flickan genom att ta hand om henne dagligdags. Och nog är det mer än en ”incident” om man blir mördad?

  Det är alltid mycket lättare att vara efterklok än ”förklok”. Hur många i omgivningen kände till den här ”Jessicas” sjukliga svartsjukhet, och hur långt den sträckte sig? Hon måste vara en mycket omogen person. Jag tror knappast att hon lät någon annan än barnafadern ta del av hennes kriminella önskemål, och människor är inte tankeläsare, inte ens psykiatriker. Så kontentan är att man kan inte skydda sig mot allt ont i världen, det enda man kan göra är i efterhand lära sig något av händelsen för att möjligen kunna förhindra liknande saker i framtiden. Med människor är det som sagt svårt eftersom man inte har rätt att ingripa så länge ingenting har hänt. Vid andra typer av olyckor, som trafikolyckor, brukar man åtgärda ett säkerhetsproblem först när någon har råkat ut för en olycka.

  Ingrid, jag beklagar att du har råkat ut för en namnkunnig stalker. Eftersom hon inte längre har något stoff att skriva om i sitt eget uttömda ämne så måste hon nu haka på allt som du skriver om, men det blir mest pannkaka av det hela, som vi märker.

 41. Precis Maria, precis som fallet Hensvold. Han som dödade exet med en slaktmask. Hans mamma är dessutom psykolog och hon märkte inget.

  Men samtidigt, Ingrid skriver ju att många vittnade om hennes makt över pappan och hur besatt hon var av sin avundsjuka mot hans tidigare liv. Så lite varningsignaler måste det ju ha funnits….

 42. Mr Galahad

  I alla sådana här fall så finns det givetvis varningssignaler men tyvärr så är vi rätt dåliga på att se dem eller att ta dem på allvar.

  Barn blir mobbade till självmord men det är inte förrän barnet tagit sitt liv som skolan, omgivning och föräldrar inser allvaret.

  Kvinnor och män blir ihjälslagna av sjuka partners men det är inte förrän de begår ett grovt brott som omgivning reagerar.

  Ungdomar mördar varandra men återigen är det inte förrän efteråt som omgivningen reagerar, oftast med bestörtning och avsky som genast följs av krav på hårdare tag, bättre psykvård etc etc. Att ta något eget ansvar är inte att tänka på…

  Vi får de barn och följaktligen de ungdomar och vuxna som vi förtjänar…

  //Mr G

 43. Tommy Jonsson

  Madde,
  Det var tydligen bara han som var psykiskt sjuk och hon var frisk och fick därför 10 års fängelse. Ingrid skrev härovan kring hennes störning bipolär någonting?

 44. Tommy Jonsson

  Mr Galahad,
  som ett exempel på problemet kan jag nämna något som kallas för ”Barnets asocialitetsslalom”
  Redan på mödravårdscentralen kan en riskförälder noteras men man ingriper endast i få fall. Då i form av ett så kallat ”brunt kuvert” vilket innebär att barnet tvångsomhändertas. Sker inte det så fortsätter färden neråt via barnläkare, dagis, förskola osv. Barnet passerar många kunniga personer och ingen ingriper trots att misstankar finns men man saknar kanske konkreta skäl att ingripa.
  En sak som jag anser mycket väsentlig är att dra in och kalla den biologiska fadern redan på mödravårdscentralen, men döp om den till Föräldravårdcentralen. Fadern kan också behöva stöd och kunskaper kring sin blivande roll som förälder och få reda på att han är lika viktig för barnet som modern.

 45. Tommy Jonsson

  Funderare,
  måste tydligen i fortsättningen göra som ofta sker på socialförvaltningen att bara nämna det positiva om modern och bollstra ordentligt samt skriva endast det negativa om fadern.
  Eftersom du tydligen bara kan acceptera det så undrar jag om du möjligen jobbar där?

 46. Tommy Jonsson

  Grattis Ingrid
  såg härovan att du fått en dubbelgångare på MAs trivsamma. Utmärkt då behöver du inte skriva där själv det gör din dubbelgångare. En sådan skulle jag också vilja ha.
  Tydligen har de inte heller något att skriva om där, så trollen hämtar alla inlägg här för att de ska ha något att läsa där.

 47. Mr Galahad: Det är helt sant det du skriver. Många av dessa händelser går ofta att i efterhand rationalisera, och då är det enkelt att vara efterklok och säga att sådana här saker skulle aaaaldrig hända mig, och människor i omgivningen borde ha sett det ske. Istället väljer vi i de flesta fall att blunda eller i värsta avstå från att ta ställning. Samtidigt är stora frågan vad de skulle ha sett, och vad de kunde ha gjort. Vem tror detta om en medmänniska?

 48. Tommy. Kvinnan ”Jessica” har fått diagnosen: emotionellt instabil personlighetsstörning av borderlinetyp.

  Om dessa kan man läsa t ex här:

  http://www.inter-nos.se/viewNavMenu.do?menuID=50

  Visst är det kul med en dubbelgångare. Fast bilden är tydligen för söt för att vara jag …

 49. Tommy Jonsson, jag ber dig helt enkelt att kolla fakta innan du hänger någon. Vilket du ankalgar socialförvaltningen för. Varför ska inte du behöva göra det eller ska det bli som med alla som klarar sig undan för att de har mens….

 50. Ingrid, det är inte bara du även Ann Helena Rudberg har fått en egen liten en. Men söta är ni så länge det används och uppfattas som skämt =)

 51. Tycker du det, Funderare?

  En sak är säker i alla fall – det är symptomatiskt att detta förekommer hos den största skrymtaren jag någonsin stött på.

 52. Det är för mig otroligt hur kan någon vara så patetisk och så utan egna uppslag att hon måste koncentrera sig på allt som du skriver. Lustigt att det kommer från någon som gång på gång hävdar att hon inte bryr sig om dig, du är ointressant osv. Hennes enda önskan verkar vara att göra ned dig, men det är fullständigt uppenbart att den enda som hon gör ned är sig själv. Hon har förlorat all respekt och hon är nog medveten om det, på något plan. Men det är kanske viktigare att få blogg-besökare än att få respekt?

 53. Tommy Jonsson

  Funderare
  jag kanske har mera koll på fakta än dig, men du verkar intelligent så med tiden kommer du säker att lära dig fakta som du får presenterat för dig utan att fundera på om du har mens eller inte.
  ‘Hänger du med på det.

 54. Monica Antonsson kommer för all framtid vara den frontfigur som visade hur mammor ljuger i domstolar och vårdnadstvister. Alla i en mammarörelse är naturligtvis inte som Mia i Gömda, men det var Monica Antonsson som lyckades få avslöjandet ända upp till regeringsnivå så att alla beslutsfattare kunde se hur illa ställt det är med mammarörelsen. Men framför allt vilka hemska metoder de använder.

  Jag tycker Monica Antonsson ska bli papparörelsens hederspappa.

 55. Funderare

  Tommy Jonsson, hade du koll på fakta så skulle du kanske inte skriva som du gör i detta fall, sorry.

 56. Funderare och Tommy – vad är det för ett fall ni pratar om? Vilka fakta?

 57. Det är en liten 2-årig pojke som blivit dödat av sin styvpappa i Mjölby. Pappan och mamman låg i VT. Tommy skyller allt på mamman och påstår att pojken skulle leva om pappna haft vårdnaden.

  Nu tycker jag att han skulle ta reda på lite fakta om fallet innan han hänger endast mamman. Och mycke fakta finns på nätet i bla mammans blogg. Det finns allt om alla, som man brukar säga. Namn, bilder, adresser och personnummer samt en del skvaller.

 58. Tommy Jonsson

  Funderare och Ingrid
  Modern hade umgängessaboterat i ett helt år med den 2 åriga pojken. Bara det är ett brott m0t barnet och den biologiska fadern så henne behöver man inte hänga, det sköter hon så bra själv. Hade hon förlorat vårdnaden och grabben varit halva tiden hos modern så kanske styvfadern inte mördat grabben. F.ö. vet vi inte i vilken utsträckning hon medverkade eller underlät att ingripa mot styvfaderns agerande mot pojken.
  F. har du några domstolsprotokoll från vårdnadstvisten eller annat tittar jag gärna på det. Mordet är nu under utredning så det dröjer

 59. Tommy Jonsson

  Ingrid
  Kunde i går inte låta bli att gå in och kolla din dubbelgångare och hon var fin.
  I övrigt har MA gjort inlägget om samma fall som dig men inlägget handlar mest om dig med hånfull ton och detsamma med kommentarerna.
  Skulle man ta bort allt som skrivs om dig så skulle bloggen bli så tom att det ekade.
  Tråkigt nog är jag inte lika berömd och bara omnämnd vid ett tillfälle som pedofilen Tommy.

 60. Tommy Jonsson, nu struntade jag i att skriva nått om detta fall pga att det är mycket skvaller i omlopp. Som att mamman lämnade pappan pga av misshandel när hon var gravid.

  Men både de du hört och de jag hört är än så länge skvaller och/eller ena sidans åsikt.

  Nu har ju tydligen mamman kompleterat endel uppgifter. Som att pojen hade hjärtfel och vid ett upplivningsförsök har det gått snett. Men i stället för att döma kan vi ju vänta tills vi vet..

 61. Ja, låt oss vänta och se hur det egentligen låg till i fallet med den dödade pojken. Men rent generellt kan man konstatera att myndigheterna har en övertro på att den man som mamman för tillfället har sex med, är en bättre och säkrare pappa än den biologiske fadern. Detta är en mycket märklig inställning.

 62. Det bästa för barnen är väl 2 fungerade föräldrar.

 63. Självklart är två fungerande föräldrar det bästa. Helst två föräldrar som respekterar varandra och aldrig talar illa om den andra inför barnen.

  Vad jag menade var att många pappor avskiljs från sina barn utan att det är minsta fel på dem, bara på lösa anklagelser från mamman. Men vilken man mamman väljer att utsätta barnen för, bryr man sig inte ett vitten om.

 64. Det är därför jag ifrågasätter det jag gör hos Maukonen. För jag utgår från att de VT som leder till gemensamvårdnad är det bästa för barnen, så länge båda föräldrarna har alla hästar hemma så klart. En ren vinst för barnet. Och naturligtvis Ingrid, precis som du skriver….

 65. Fast jag tror du har fastnat på fel grej där, Funderare. Vad Per Frennbro menar är inte att GV inte är bra – han vill belysa att domstolarna utan problem ger mammor EV men i princip aldrig ger detta till pappor.

  Som vi konstaterat förut är GV förstås alltid att föredra, men i de fall där en föräldrar HATAR den andre och kräver EV för att ”slippa ha idioten i sitt liv”, bör tingsrätterna i stället ge EV till den andre föräldern, den som förstår att barnen har RÄTT att älska och träffa båda föräldrarna. En klok förälder använder inte EV som ett straff och det går förstås utmärkt att inkludera den andra föräldern i allt som rör barnen även om man har EV. Men det kräver som sagt en klok förälder som inte förväxlar sina egna känslor med barnets.

 66. Håller med Ingrid. Men det som stör mig mest är att de redovisar saker och ting fel. Samt det som skrivs på andra forum. Som att i Lund förlorar alla pappor vårdnaden när vi vet att i 46% av alla VT i Lund blir det gemensamvårdnad. Och då undrar jag ifall en gemnsamvårdnad räknas som förlust för de räknas ju tydligen inte som vinst.
  Ja, du får väl läsa där och gärna kommentera min syn på redovisningen av allt. Har aldrig sagt nått om hur de genomfört det utan redovisat det och kommenterat detta på andra forum. Tycker precis som många andra att det är ett jätte viktigt arbete det genomfört, men redovisningen måste vara lika viktig.

 67. Ingrid skrev:

  ”Men rent generellt kan man konstatera att myndigheterna har en övertro på att den man som mamman för tillfället har sex med, är en bättre och säkrare pappa än den biologiske fadern.”

  Det var som tusan. Du har genomskådat dem!

 68. Funderare

  Vi protesterar för att det oftast finns två väl fungerande föräldrar, när mammor får enskild vårdnad.
  Varför ska en mamma få ensild vårdnad om det finns en bra pappa också?
  Många gånger betyder inte gemensam vårdnad samma sak i praktiken, eftersom en del mammor vägrar lämna ut barnen till pappan.

  Mammor kan om de vill bedriva en smutskampanj mot pappan utan att behöva bevisa ett skit.
  Oftast tas alla påståenden från mamman på fullaste allvar och pappan får försvara sig istället för att kunna visa att han är en lika fullgod förälder som mamman.
  Det är inte lätt att bevisa något när alla redan från början tror på den som smutskastar.

  Det finns många bra föräldrar som inte får träffa sina barn endast grundat på ”ingen rök utan eld” mentalitet.

  Att arbeta för att pappor ska slippa denna könsdiskriminering är inte samma sak som att säga att alla mammor är idioter, vilket många tycks tro.

  Mammor får oftast all hjälp, och papporna trycks undan och ingen vågar diskutera eller skriva om det, förutom några få som Ingrid, Joakim, Maukonen och några till.
  De får utstå mycket skit på grund av sitt ställningstagande, tyvärr.

 69. Lilla My

  Jag är relativt väl insatt i hur pappor som kämpar med ”samarbetsovilliga” mammor har det. Det jag däremot ”protesterar” mot är att det ofta, inte oftast 😉 florerar myter om att mammor, som kämpar med ”samarbetsovilliga” pappor, får all hjälp i världen. De som är i den situationen vet nämligen att det inte stämmer.

  De mammor som är skrupelfria kan utnyttja systemet ja, men de som saknar det personlighetsdraget för ofta en kamp mot ”förhandlingsförlamade” myndigheter de också. Många mammor blir inte tagna på allvar de heller.

  Jag tycker det är starkt av de som orkar ta kampen för att visa på att det sannerligen inte bara är mammor som kämpar med ”samarbetsovilliga” ex. Men samtidigt finns det ofta, inte oftast 😉 en tendens till att pendeln svänger över till andra sidan i dessa diskussioner också. Och det är i de fallen jag ”protesterar”.

  Tex tror jag inte att detta stämmer:

  ”Vi protesterar för att det oftast finns två väl fungerande föräldrar, när mammor får enskild vårdnad.”

  Kommer man till en segdragen vårdnadstvist tror jag att minst en av föräldrarna inte är en välfungerande förälder. Jag betvivlar inte att det kan vara pappan som är den mest välfungerande föräldern när mamman får enskild vårdnad. Men att det underförstått? oftast skulle vara så vill jag nog ha fakta på isf.

 70. Mia

  Du är en av de få som ser båda sidorna av myntet.
  Det är tyvärr många som protesterar så fort en pappa får vårdnaden, de påstår att mammorna är allsmäktiga och att barnen bara behöver sina mammor.
  Det måste du hålla med om att det faktiskt låter så på många bloggar.
  Jag anser att det behöver belysas, men är inte omedveten om att många mammor kämpar mot pappor som är manipulerande.

  Fakta är inte så lätt att få fram, eftersom det inte är så många vill ta tag i det, av förklariga skäl.
  Se hur Ingrid får ta emot skit på grund av detta.

  I många av domsluten står det att båda föräldrarna är lämpliga, men mamman har varit mammaledig och anses då vara bättre.
  Även då det står att mamman saboterar, kan hon få enskild vårdnad.
  Maila domstolen där du bor och be om att få några domslut skickade till dig, så kan du läsa vad som står i dem.
  Kolla vem som får vårdnaden mot vem som är lämplig/saboterar.
  Det går en ganska röd tråd i de flesta domsluten, självklart med undantag.

  Jag vet en socialmyndighet som såg båda föräldrarna som likvärdiga ikontakt med barnen, livärdigt boende mm.
  Trots det ansåg soc att mamman var lämpligare för att hon hade ett nytt barn med sin nya kille. En kille hon blev gravid med efter två-tre månaders bekantskap.
  Domstolen höll inte med den här gången, utan såg faktiskt att mamman inte ville sammarbeta för att barnen skulle ha lika god kontakt med sin pappa som med henne.
  Hon sa även i domstolen att hon ansåg att hennes nya kille var viktigare för barnen än deras biopappa.

 71. ”Kvinnan som fick pappan att döda – en klassisk tyrann och mansmisshandlare”

  Ingrid Carlqvist – Du är modig Du – som vågar sätta rätt ord på sådant här, verkligen…

  Om klassisk barnmisshandel håller jag själv på att skriva om HÄR.

 72. Funderare

  Lilla My: om du följt vår lilla debatt hos Maukonen så inser du att jag tycker utredningen i sig är jätte viktig, jag anser att det måste vara nått fel när Lund anser att alla mammor måste vara bra när de ger enskild vårdnad bara till dem. Jag håller på samma sida som dig och många andra i allt detta. Tyvärr ser jag väl med lite andra glasögon än andra. Men skriv gärna en kommentar om detta hos Maukonen och läsa allt innan.

  Men när man skriver att inte en enda pappa i Lund fick vårdnaden när de gick upp i rätten överensstämmer med att 43% fick gemensam vårdnad?

  Sen har inte minpappa räknat på hur fördelningen av domen varit utan kommit fram till fördelningen av domar. Man måste utgå från att de som läser en rappoort inte har stor kunskap innan.

  Det som också skulle vara av intresse genom att de i stort endast belyser enskildvårdnad det är hur många sökte enskild vårdnad. Bara för att 10 pappor fick det i en stad betyder inte att 100 pappor blev åsidosatta. Vem vet, det kanske bara var 5 pappor som ansökte om enskild vårdnad och 10 fick det. Nu tror jag ju inte det men har man inte fakta, fakta som man dels skyller på och dels använder på sidan om. För man måste man visa på vilket underlag man använt och hur beräkningarna gjorts. Annars blir det som i detta med att i Sverige begås flest våldtäkter. Och ser man på vad pappa-ombudsmannen påstår så stämmer det ju än mindre. Enligt han så är det inga pappor som sööker enskildvårdnad, det är mammorna som sliter, drar och förstör.

  Förstår du nu Lilla My, det är inte utredningen i sig jag har funderingar om utan hur man framställer resultatet och vad man skriver på andra forum. Risken blir ju att vissa biter sig där bak och allt blir fel fast tanken var god…som detta med våldtäkter.

 73. Lilla My

  Jag tror att skillnaden är att mitt mynt ser annorlunda ut. Där finns mammor OCH pappor som kämpar med ”samarbetsovilliga” ex på samma sida. Och på den andra? De manipulativa exen och ”okunniga och förhandlingsförlamade” myndigheter?

 74. Tack, tack och åter tack för att du skriver om den snedvridna jämlikheten/manshatarfeminismen i vårat samhälle. Att du som modern, upplyst kvinna och mediarepresentant gör detta är ovärderligt eftersom det blir svårt för manshatarna i samhället att rasera din trovärdighet.

 75. Mia

  Förstår vad du menar, men mitt mynt och många andras visar att mammor oftare får den hjälp de behöver för att förskjuta en pappa ur barnens liv utan att pappan alls är olämplig.
  Varför inte bara tro på dem som blivit drabbade av detta och se att det är ett problem som faktiskt existerar.
  Det är fel enligt vissa att skriva om orättvisor mot pappor utan att samtidigt skriva om mammor som kämpar mot män som är olämpliga som föräldrar.
  Detta trots att det skrivs spaltmeter om pappor, män som misshandlare, pedofiler utan att behöva ta ansvar för det.

  Ingrid skriver om ett ämne som behöver belysas. Jag tror även att de mammor som kämpar förgäves i slutändan får hjälp av det när socialförvaltningarna måste ta ansvar för sina partiska utredningar.

  Funderare

  Jag har inte följt debatten hos Maukonen. Under vilket inlägg ligger den?

 76. Lilla My: …..som fan läser bibeln.

  En enkel fråga till alla och en var – när någon nämner vårdnad vad menar man då, gemensam vårdnad eller enskild vårdnad eller vårdnad vilket som?

 77. Funderare

  Det får stå för dig, men undrar vad du menar…

 78. Lilla My: vad får stå för mig?

  Det jag menar är att när vissa säger att pappor i Lund alltid förlorar vårdnaden så menar de enskild vårdnad. Men de skriver endas vårdnaden. Därför undrar jag vad man menar med ordet vårdnad när man refererar till det. Vill inte känna mig ”blå ögd” igen och därmed skapa mig en åsikt om nått som är fel för att jag tydligen missförstår….

 79. För jag antar att det är det jag frågade om i inlägget ovanför ditt här hos IC. Annars kan jag förklara igen vad jag menar hos Maukonen=)

 80. Lilla My

  Det är namnet på tråden ”…som fan läser bibeln” 🙂

  http://maukonen.wordpress.com/2010/07/17/%e2%80%a6-som-fan-laser-bibeln/

  Och

  Just Lilla My. På ena sidan en samarbetsvillig förälder (oavsett kön) och på den andra en samarbetsovillig (oavsett kön). Jag tror inte bara jag vet att det är ett problem som existerar (oavsett kön). Och som jag sa förut tycker jag att det är bra att det finns de som belyser att det inte bara är mammor som kämpar med ”samarbetsovilliga” pappor. Men när pendeln slår över 180 och man i mitt tycke gör samma misstag som ”radikalfeminister” så ”protesterar jag också som sagt.

 81. Funderare

  ha ha jag trodde du menade att jag läser som fan läser bibeln….
  Har varit för mycket på bloggar där man får skit så fort man inte tycker som dem…

  Jag har inte läst den, så jag kan inte yttra mig om den.

  Håller med om att det inte ska slå över i 180, men jag känner inte att Ingrid är riktigt så. om det nu är det du menar.

 82. Duktiga Lena

  Ja, Jag röstar också för att Monica Antonsson blir hederspappa för papparörelsen. Monica Antonsson hederspappan för hela Sverige.

  Eller ska man skriva Monica Fjant o son. Hahhahaha

 83. Lilla My: där ser man vad fort man kan misstolka det skrivande ordet. Sorry, borde kanske ha varit tydligare. Och när du frågade så fattade jag inte det heller, så tokigt. Tack Mia, för att det är någon som har huvudet på skaft=)

 84. Lilla My

  Nej på det stora hela tycker jag inte att IC ”är så” men ibland smyger det sig in saker som jag uppfattar som felaktigheter och då är jag där som a pain in the…:) eller i kommentarerna.

  Och jag sa det för länge sedan och säger det igen att det just är för att jag inte vill att dessa frågor ska halka ner i diket. Som Funderare tex i ”…som fan läser bibeln” 🙂 För där håller jag helt med. Man kan inte säga att pappor får vårdnaden i 26% av fallen om de facto 60% av pappor i VT får vårdnaden. För om jag räknat rätt är siffrorna ca 47% GV, ca 40% EV-mamma och ca 13% EV-pappa, eller?

 85. Mia

  Jag har inte hängt med i den debatten alls, så jag vill inte yttra mig där. Ska försöka kolla upp det innan 🙂

  Funderare

  Ja det blir missförstånd ibland 🙂

 86. Max Scharnberg

  Det är ofta en stor plåga att redovisa somliga egna upplevelser, därför att man vet att det alltid finns människor som är beredda att missbruka dem. När jag i min ungdom var naiv nog att berätta om min barndoms familj, bemöttes jag nästan undantagslöst med avsky.

  Jag blev klokare med åren. Och jag höll käften, t.o.m. inför mina närmaste vänner.

  Idag är det är första gång på 60 år som jag återigen berättar sanningen. Och jag gör det med stor fruktan. Det är bekant att jag har många fiender som i mer än 25 år systematiskt har försökt stoppa min forskning. Jag förväntar mig inga moraliska betänkligheter från dessa håll.

  Vi använder ordet ”autism” i flera betydelser. Filmen ”Rainman” beskriver en kategori. Den är byggt på en verklig persons personlighet, och jag kan hitta förebildens riktiga namn i min bokhylla.

  Men det finns radikalt annorlunda autister. Somliga har ingen ”omkopplingsstation” i hjärnan, som kan kontrollera om det är rationellt att ge efter för impuls, eller att hålla tillbaka den. Istället tar varenda impuls sig omedelbart uttryck i handlandet. Den svenska patienten ”Elizabeth”, som har omtalats mycket i massmedia, kallades ”Sveriges farligaste kvinna” när hon var 22 år.

  Jag vill inte säga att min mor var ”Danmarks farligaste kvinna”, men hon var bestämt någonting i den riktningen. – Jag har aldrig sett något tecken på att hon tyckte om min far. När han var hemma på söndagarna höll hon alltid på att skälla ut honom i många timmar, medan han alltid satt tyst med en hemtrevlig min.

  Men hon kan ha känt sig kränkt i sin ”ägandeträtt” (eller vad vet jag?). När jag var 12 år träffade han på en affärsresa en barndomsväninna. Han är faktiskt född i Stockholm av en tysk far och en dansk mor, och familjen immigrerade till Danmark när han var 11. Det måste alltså ha rört sig om en förpubertetslekkamrat. Men han upplevde med henne en helt ny sorts kärlek, och ville skiljas och gifta sig med henne.

  Min mor pryglade honom hela natten. Hon språng omkring och gallskrek, och så ett tjog brutala slag och så da capo. Han gjorde inget motstånd.

  Nästa dag bodde han på hotell. Men så tiggde hon honom om att komma hem igen. Och när han var hemma började aggressionerna ånyo. Under månader flyttade han fram och tillbaka. Men även om hon småningom slutade med kroppsligt våld, så fortsatte hon i åratal med timlånga tirader om vilken usling han var.

  Mig hatade hon speciellt därför att jag hade samma förnamn som min far.

  Men hon pryglade alla barnen dagligen innan de var ett år. Ett av hennes favoritritual var att få barnen att kissa på potta så att de inte kissade i byxorna. Hon höll dem över pottan i flera timmar och omväxlade med en massa stryk (mer än 20 slag på bara rumpan), gallskrikande, vänliga uppmaningar, imitation av ksssss-ljudet.

  Hon slutade ingalunda med försök till bestraffelser av mig efter att jag hade blivit stor nog att försvara mig och lyfta ut henne ur rummet. – Jag har intet minne av att ha förhindrat stryk av andra än min 10 år yngre syster. Den yngste i syskonskaran blev vettskrämd när han såg mig och sade ”Du slår mor ihjäl”.

  Men slutligen lyckades hon övertyga min far att det var hans fel att äktenskapet och familjen inte var bättre. Hon hade blivit till någonting stort om hon inte hade haft honom som en kvarsten kring halsen. (Man skall inte räkna med mina subjektiva intryck, men jag tror faktiskt att min far blev mindre olycklig genom att ta på sig hela skulden.)

  Men det medförde även till att han blev hennes lydiga redskap. Han gick till skolans rektor och klagade över att jag slår min mor. Och jag fick en utskällning på två timmar.

  Fyra av mina skollärare hyste ett enormt hat till mig, som i intet fall hade någon begriplig grund. Rektorn skall nog placeras på tredje platsen i rangordningen, men hans hat var full utvecklat innan min far klagade.

  Man skall inte tro att det vore en lösning att anmäla min mor till polisen eller barnavårdsnämnden. Barnavårdnämnden var på min tid i första hand en straff-myndighet, och de ögonvittnesbeskrivningar som f.d. barn på barnhem har lämnat, är mycket värre än mina erfarenheter.

  När jag växte upp, var det en allmän trossats att ingen har gjort en människa så mycket gott som hans eller hennes föräldrar. Den som talar illa om sina föräldrar är närmast jämförbar med en vägglus.

 87. Max, vilken fasansfull uppväxt du haft! Jag tror det är viktigt att vi talar klarspråk om sanningen – att det finns föräldrar som aldrig borde ha skaffat barn. Både kvinnor och män.

  Vi måste våga se att misshandel av barn förekommer, både fysisk och psykisk. De barn som blir slagna av sin mamma känner sig nog enormt åsidosatta när de får se alla affischer och bilder på pappor som slår. Det måste vara som om de inte finns …

 88. ”Vi måste våga se att misshandel av barn förekommer, både fysisk och psykisk. De barn som blir slagna av sin mamma känner sig nog enormt åsidosatta när de får se alla affischer och bilder på pappor som slår. Det måste vara som om de inte finns …”

  Väl yttryckt Ingrid ❗

 89. Funderare

  Tack Mia, äntligen någon som uttalar sig om felaktigheterna jag försöker belysa 🙂 Och det utan att föringa arbetet isig. Jag vill ha en bra och sann dialog för att påverka på bästa sätt. Då kan man inte komma med felaktiga uträkningar och använda sig av dessa runt om i media och forum. När folk inser att det som kommer från pappa-rörelsen är felaktigt så tappar man intresset och det skulle vara det farliga, sett ur barnens synvikel

 90. Funderare

  Precis. I sin iver att belysa ett problem så händer det att man ”övergeneraliserar ”och tar i när man diskuterar vilket mycket riskerar att slå tillbaka (ändamålen helgar inte alltid medlen).

  I dessa sammanhang är det mycket riktigt ett problem om man har att göra med ett ”samarbetsovilligt” ex som man har barn med. Men att detta problem skulle vara gigantiskt, och att alla män är djur eller att alla män förlora sina barn stämmer inte. Däremot är det för tillräckligt många ett stort problem för att man måste göra något åt det. Som jag ser det måste man från myndigheters håll gå in och gränsa de ”samarbetsovilliga” på ett tidigare stadium. Och ljuset av detta vore det även intressant att veta hur umgänget ser ut i de falla där man dömer till EV. I de fallen där en förälder fick EV, hur mycket umgänge dömde man till? I de nya lagförslagen har jag sett att man ska kunna döma mer till vv istället.

 91. Det är ju en sak om man skarvar lite i privata debatter. Nu är ju detta en utredning som används som underlag, som många hänvisar till, som det skrivs om i tidningar visas på Tv om. Är siffrorna eller uträkningarna undermåliga så är risken stor att man struntar i budskapet för det är ju ändå fel. Vem vet vad som är sant, kanske en del tänker…. Och de som förlorar på detta är framför allt barnen och de pappor som bör få vara delaktiga.

  Jag tror att sanningen är nog hemsk som den är och därigenom borde räcka till att skapa opinion. Och visar man på verkliga fakta så vet alla att de är så här det funkar.

 92. Funderare

  Nja? Vet man att man skarvar så tycker jag man bör undvika det även i privata debatter 😉

 93. Håller med, är ingen vänn av lögner. Därför reagerar jag som jag gör när jag läser liknande som det jag nu oponerade mig emot. Konstig nog så har de inte bevisat att jag har fel utan de fortsätter att hävda detta.

  Osanningar förstör. Det är väl det som man hävdar i en vårdnadstvist, att föräldrar inte säger sanningen. Och vi har ju sett att detta inte för något gott med sig.

 94. Ja eller dessa siffror med barn som väldigt sällan eller inte träffar sina pappor alls. I vissa kretsar tror man det bara handlar om svikna pappor i andra att det bara är svikarpappor. Eller så kan det ju även röra sig om min nya definition, svängdörrsföräldrar? Där även Littorin ska räknas in vad jag förstår.

  http://www.familjeliv.se/Forum-4-117/m53645167.html

  Dessutom borde ju denna förälder inte få underhållsstöd heller om sådant finns eller? 😉

  Och ja jag känner till en svängdörrsmamma också, som inte heller tyckte att hon skulle behöva betala underhåll.

 95. Mia och Funderare, det är bra att ni försöker vara rättvisa och visst finns det sjuka och besvärliga människor av båda könen. Men den stora skandalen är att myndigheterna diskriminerar papporna. Bara för att det förekommer ”svängdörrsmammor” och ”psykopatpappor” som lyckas dupera myndigheter så får vi inte tappa fokus från den stora frågan – pappor blir systematiskt diskriminerade i vårdnadstvister.

  Hela systemet utgår från att mamman är den primära vårdnadshavaren och det är för det mesta helt omöjligt för en helt vanlig kärleksfull pappa att vinna en tvist mot en hatisk mamma som bestämt sig för att bli av med honom.

 96. Ingrid

  För mig handlar det inte om rättvisa utan isf om balans. Med bara okritiska jasägare finns det en fara att man sas hamnar i diket. Titta bara på ”radikalfeminismen”. Din stora fråga är detta. Min har en lite annan inriktning som du vet vid det här laget. Konstruktiva diskussioner där man koncenterar sig på sak och inte person tror jag dock bara är av godo 🙂

 97. Självklart, Mia, men när något är alldeles uppåt väggarna måste detta rättas till. För den sakens skull ska man inte slänga ut barnet med badvattnet, jag vill absolut inte hamna i en motsatt situation där pappor vinner alla vårdnadstvister och mammor anses oviktiga och okunniga. Det gäller att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt!

 98. Ingrid

  ”jag vill absolut inte hamna i en motsatt situation där pappor vinner alla vårdnadstvister och mammor anses oviktiga och okunniga.”

  Det har jag verkligen aldrig trott heller 🙂

 99. Ps

  Ja och när man redan är igång kanske det går att hålla två kön i huvudet samtidigt också sas 😉

 100. ”Jessica lider inte av en allvarlig psykisk störning, då hade hon givetvis inte dömts till fängelse. Hon har en personlighetsstörning av borderlinetyp.”

  I dessa tider proklameras ”hårdare straff” helt enligt populismens grundregler och detta påverkar givetvis benägenheten att döma till vård resp. fängelse.

  Har man upplevt en borderlineperson av den typen som inlägget beskriver så tror jag man ställer sig starkt frågande till psykiatriska bedömningar…eller i varje fall vad som krävs för att en förövare skall dömas till vård i dessa dagar.

  Sedan är förstås alltid frågan om en person som inte anser sig vara sjuk eller behövande av vård kan vårdas…

 101. Usch, det här var bland det vidrigaste jag läst. Ett axplock i klass med Röda Khmerernas Kambodja. Visst var kvinnan ett monster, men hon hittade uppenbarligen en man som inte heller hade tillräckliga spärrar. Människan är verkligen kapabel till nästan vad som helst, gott som ont.

 102. Ping: Starkt inflytande, men inte anstiftan « Ann-Mari's Blogg

 103. Nu är hon frikänd och hela denna historia existerar alltså inte?
  Det va bara fabler från kvinnan, eller har hon manipulerat alla nu och går vinnande ur striden till slut? Vem vet. Antingen är hon helt oskyldig eller så har hon sett till att få sin dotter ihjälslagen, mannen fängslad och kommer dessutom nu få ett saftigt skadestånd för besväret, är det så är hon nog helt klart en av de ondare mödrar vi haft i detta land. Eller också är hon bara en vanlig mamma som haft med dåligt folk att göra?

  http://gt.expressen.se/nyheter/1.2160558/30-arig-kvinna-frias-for-anstiftan-till-mord

 104. Bobbe, man kan nog konstatera att det som vanligt görs stor skillnad på kvinnor och män i svenska domstolar. Visserligen har det gått många år och visserligen ligger det pappan i fatet att han först nekat och nu, flera år senare, skyller på henne. Men av det som framgick av förra domen fanns det en hel del besvärande omständigheter för kvinnan.

 105. Jag undrar hur hovrätten kunde komma till detta beslut med allt som du har beskrivit här. Om det som du skrev är sant så är hon klart skyldig och förtjänar längre än 10 år… Jag fattar inte hur hon friades.

 106. Phil, jag har inte läst domen så jag vet inte hur de resonerat. Ska försöka hinna det så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s