Kidnappade Ethan är hemma hos pappa Jens!I nästan elva månader pågick Jens helvete. Hans son Ethan hade kidnappats av sin mamma och det enda Jens visste var att de befann sig någonstans i Thailand.

– Ibland kändes livet helt meningslöst, säger Jens och får en stor puss mitt på mun av Ethan, 3. Han vill nog trösta pappa men har inga ord. Efter ett år i Thailand har han glömt all svenska och danska.

Solen gassar ner över uteserveringen på Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Jag och Ethan hänger över räcket för att kolla om vi kan upptäcka några fiskar där nere i vattnet, medan pappa köper varsin dricka åt oss. Scenen kunde inte vara mera olik den första gången jag träffade Jens – 27 januari i ett Malmö lamslaget av snöstorm.

Jens är en av alla danskar som bosatt sig i Malmö. Här träffade han en danska med rötterna i Thailand. Efter ett kortare förhållande gjorde de slut, träffades en gång till och så var hon med barn. En tid fungerade det ganska bra. När Ethan föddes kom föräldrarna överens om att ha gemensam vårdnad i både Danmark och Sverige. När Ethan var två år blev hon gravid igen, med en annan man, och började prata om att tillbringa mammaledigheten i Thailand.

– Men jag ville förstås inte att Ethan skulle vara borta så länge. Vi gick till familjerätten och de förklarade för henne att hon under inga omständigheter fick flytta Ethan någonstans mot min vilja, eftersom vi hade gemensam vårdnad.

Den där januarikvällen, när jag och Pelle Billing föreläste om pappor och jämställdhet, satt en sorgsen man i lokalen. Efteråt kom han fram och berättade sin historia. Om hur sonen Ethan rövats bort till Thailand och att han inte visste när, eller ens om, han någonsin skulle få se pojken igen. Han kämpade med advokater, poliser och UD men kände sig fullständigt maktlös. Han hade läst min bok Inte utan mina söner och hoppades att hans eget fall skulle sluta lika lyckligt. Vi talade en stund och jag bad Jens att hålla kontakten och berätta hur det gick.

I slutet av maj började saker plötsligt hända. Ethans mamma mejlade och skrev att hon var på väg hem till Malmö för att sälja sin bostadsrätt och därefter bosätta sig i Danmark. Om Jens lovade att ge upp vårdnaden om pojken, skriva under alla papper och överlämna 10 000 kronor till henne, så skulle han få träffa sin som.

– Pengarna var alltså det underhållsbidrag som jag givetvis inte betalat sedan hon kidnappade vår son, berättar Jens. I hennes värld var det självklart att jag fortfarande hade alla skyldigheter, trots att hon berövat mig alla rättigheter och all kontakt med min son.

Om inte Jens uppfyllde kraven skulle mamman behålla Ethan i Thailand tills han fyllde 15 år och Jens kunde glömma att någonsin mer få se honom. Han hade två dagar på sig att fatta sitt beslut. Hon skrev:

Bliver det et nej, saa fortsaetter vi livet her, saa er der ikke mere at snakke om og al fremtidige kontakt eler henvendelse frabedes. Jeg skifter mail.
Den naeste mail du sender skal vaere et svar ja eller nej og fristen er paa onsdag for jeg rejser snart til DK og Frankrig og ikke tid til at diskutere frem og tilbage. Livet er for kort til saadan noget. Jeg har 3 boern at passe.”

Jens var så nervös att han höll på att gå sönder. Han ville invagga mamman i säkerhet så att hon verkligen kom tillbaka, samtidigt tänkte han förstås aldrig acceptera hennes utpressning. Vi bet på naglarna allihop. Skulle hon komma? Skulle hon ha Ethan med sig? Skulle polisen hinna gripa henne?

På midsommaraftonskvällen satt jag på Aftonbladets redaktion och textredigerade. Då ringde en mycket upphetsad Jens:

– Hon är i Malmö, Ingrid! Jag var just där och ringde på hennes dörr, som jag gör varje kväll, och plötsligt öppnade hon!

Så fort hon fick syn på Jens smällde hon igen dörren, men det spelade ingen roll. Nu stod han utanför huset på Möllevången och väntade på polisen. Han var glad och nervös och skräckslagen på samma gång. Fanns Ethan i lägenheten? Skulle han få hålla sin son i sina armar inom några minuter?

Så blev det inte. Mamman hade lämnat Ethan i Thailand eftersom Jens inte uppfyllt hennes krav. Men polisen grep henne och tre dagar senare häktades hon, misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Mormor erbjöd sig att åka till Thailand och hämta pojken och det gick ytterligare några nervpåfrestande dagar innan Jens kunde återförenas med sin son.

– Hela vägen till Kastrups flygplats tänkte jag: Glöm inte att få passet från mormor, glöm inte passet!

Men när han efter nästan ett år äntligen fick hålla sonen i sina armar, glömde Jens allt annat.

– Först kände jag inte igen honom, det var nästan otäckt. Barn förändras ju så mycket i den åldern …

Och inte kunde far och son prata med varandra heller. Mamman hade under året hon höll Ethan kidnappad bara pratat thai med honom …

När jag träffar dem har far och son haft två veckor på sig att återknyta kontakten med varandra. Trots att de talar olika språk märks det hur trygga och glada de är för varandra. Ethan går omkring på bryggan och studerar alla som fikar, särskilt barnen. Han sätter på sig sina coola solbrillor och svänger lite med sitt svärd. Plopp! Svärdet råkar hitta vägen över räcket och ställer sig upprätt i vattnet. Ethan tittar förvånat medan pappa hämtar en lång båtshake och fiskar upp svärdet.

– Det går så otroligt bra, säger Jens och ler med hela ansiktet. Jag var rädd att han skulle bli ledsen och sakna sin mamma, men det har gått över förväntan. Jag har ett par veckors semester kvar och har redan fått in Ethan på ett dagis här i Malmö.

Nu är Ethans mamma släppt ur häktet. Snart ska de mötas i tingsrätten där Jens begärt att interimistiskt få ensam vårdnad om pojken.

– Min högsta önskan är att Ethan ska få ha både mamma och pappa i sitt liv, men just nu vet jag inte hur jag ska kunna lita på henne igen. Mormor har hans pass och eftersom han är både dansk och thailändsk medborgare så är jag rädd att mamman när som helst kan hämta ut ett nytt pass till honom utan mitt tillstånd.

Men just nu finns inga moln på himlen. Jens och Ethan är tillsammans – i kärlek och lycka.

32 svar till “Kidnappade Ethan är hemma hos pappa Jens!

 1. Vilken lycka denna pappan måste känna!

  Själv så undrar jag när jag ska få träffa mitt äldsta barn igen… Lagar och domar gäller inte för vissa, dock så kommer sanningen en dag fram.

 2. En Pappa – jag vet att du är drabbad av ett brott som är TOTALT nonchalerat i Sverige i dag: egenmäktighet med barn inom landet. De föräldrar som kidnappar sina barn men stannar inom landets gränser har inga straff alls att vänta. De får tvärtom hjälp av myndigheterna att hålla den andra föräldern utanför sitt barns liv. Åtminstone om kidnapparen är en mamma …

 3. Ingrid.
  Vad som kan anses som ”Kidnappning” kan alltid diskuteras, men om man ”försvinner” utan att föräldrarna är ”överens” (eller för den delen ens ha pratat om olika alternativ) och gör sig okontaktbar under lång tid och genom hot/utpressning få sin vilja igenom anser jag INTE är annat än kidnappning.
  Då spelar det ingen roll om man har ensam ELLER gemensam vårdnad, en mamma kan göra som hon vill med barn och detta med det självklara stödet av familjerätten, som skriver i ett brev till mig efter att jag ha försökt komma i kontakt med dem:

  ”Som jag ser det idag är det viktigaste just nu att ert barn får det omvårdnad som behövs för att utvecklas på ett positivt sätt. Det är därför viktigt att den som vårdar barnet, i ert fall mamman, inte utsätts för stora påfrestningar.”

  Så att en mamma tar ett barn ifrån pappan och försvinner anser myndigheter är OK, de ansåg även att mamman inte behövde samarbeta (eller för den delen låta mig få vara pappa) med mig för att ”få” mina föräldradagar, för hon kan ju få socialbidrag!

  Det finns så mycket fakta som en dag kommer att offentliggöras hur framförallt pappor och deras barn blir behandlade, den dagen är snart kommen.

 4. Ja man ska inte bara stirra sig blind på fysiska misshandeln. Detta är också misshandel, på hög nivå. Bara tanken att mitt barn skulle försvinna utan att jag skulle veta om jag någonsin skulle få se det igen. För att inte tala om vad detta gör med ett litet barn. Hoppas nu han får lugn och ro.

 5. Helt rätt Ingrid det är så att man kan kidnappa ett par barn inom landets gränser och sedan är de borta för evigt med hjälp av socialen. Det gäller min svåger, som har blivit av med sina både pojkar på det viset. De bor i Nynäshamn, Mamman anklagade pappan för sexuella övergrepp och då det är ett brottmål så tas omedelbart vårdnaden ifrån honom förstås. Han var naturligtvis oskyldig, men har fortfarande inte fått se de båda pojkarna, som har blivit hjärntvättade av sin mamma. De har förlorat en stor del av sin släkt. Mammor kan göra så och utsätta sina barn för allt detta medför utan straff. Så sorgligt.

 6. Adam Weisshaupt

  Detta gör mig så förbannat GLAD!
  Jag har träffat denna far åtskilliga ggr och det har alltid slagit mig hur hemskt detta ter sig, först och främst för den horribla situationen men inte desto mindre av att man får en känsla av att denna far är väldigt sympatisk.

  Nu får vi bara hoppas att rätten verkligen gör vad de ska, vi är ju trots allt medvetna om hur de fungerar, och att Ethan och pappan i lugn och ro får börja bygga upp relationen igen. Det som slår mig är hur lätt det är vad alla experter säger är så svårt: Att återknyta banden till sina barn. Min son var borta 8 månader från mig när han var 6 år men när han såg mig så sprang han fram till mig och kramade mig, så mycket för teorier alltså ( kontinuitetsproncipen släng dig i väggen!)

  Nu glädjer jag mig och imorgon kommer jag att fira detta med en kall öl på någon trevlig Pub.
  Slainte Math och välkommen HEM Ethan!

 7. Vilken toppen nyhet !!!

  Jag hoppas att pappa Jens och Ethan kommer att kunna gå vidare ur denna upplevelse utan allt för djupa sår.

  Och jag hoppas att föräldrarna lyckas att inse att e är vuxna och att de BÅDA TVÅ har ett gemensamt ansvar för sitt barn.

 8. Det som slår mig (vilket också är känslan i Pesorfallet) är ju mammans totala oförmåga att förstå att pappan också behöver sitt barn. De verkar tro att det liksom inte finns några band mellan pappa-barn.

  Nu har ju mamman i alla fall ögonen på sig och förhoppningsvis så förstår hon att pappan menar allvar.

  Jag kan ju bara gå till mig själv och känslan av att inte få träffa sina barn under lång tid skulle krossa mig och jag beundrar de som orkar kämpa vidare för sina barn.

 9. En härlig nyhet, Ingrid!! 🙂

 10. Arma barn som har fått vara med om detta 😦
  En erfarenhet så tung och han borde inte behöva ta detta minne med sig in i framtiden.
  Hoppas att barnets unga ålder tar bort det värsta ur minnet.
  Hur skall Jens kunna lita på Ethans mamma när det gäller umgänge?
  Jens och Ethan, jag önskar er all lycka och styrka på den svåra väg ni har framför er.

  Jag är glad att du Jens har kontakt med Ingrid, hon är en klippa.

 11. Grattis till er Jens och Ethan och många lyckönskningar från oss alla i pappa-barn-syd

  /Anders

 12. När ska myndigheter våga följa lagen?

  https://lagen.nu/1962:700#K7P4
  7 kap. Om brott mot familj

  4 § Den som obehörigen skiljer ett barn under femton år från någon som har vårdnaden om barnet döms för egenmäktighet med barn till böter eller fängelse i högst ett år, om gärningen inte utgör brott mot frihet. Detsamma gäller, om den som gemensamt med någon annan har vårdnaden om ett barn under femton år utan beaktansvärt skäl egenmäktigt bortför barnet eller om den som skall ha vårdnaden obehörigen bemäktigar sig barnet och därigenom själv tar sig rätt.

  Till ansvar enligt första stycket döms också den som obehörigen skiljer ett barn under femton år från någon som vårdar barnet med stöd av lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, om gärningen inte utgör brott mot frihet eller främjande av flykt.

  Är brott som avses i första eller andra stycket grovt, skall gärningsmannen dömas till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. Lag (1993:207).

  *
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Egenm%C3%A4ktighet_med_barn

 13. Ingrid tack för en glad nyhet! Jag hoppas att föräldrarna kan samarbeta så att Ethan kan ha kontakt med sina båda föräldrar under sin uppväxt, på ett tryggt sätt.

 14. Fantastiskt kul att höra!

 15. Gunilla Englund

  Instämmer i glädjekören =). Jättekul ..

 16. Stort grattis till Jens och Ethan! Lycka till i framtiden!

 17. Ethan´s pappa

  Hi från Ethan och Jens,

  Dår finns ingen ord för den STORE gläde och lycke att ha tillbaka min älskade son! jag gråter glädes tårer värje dag!

  Nu skall et stabilt och trygt liv börja för min älskade son, han behöver detta efter allt det som han har varit igennom.

  Livet hadde inte mycket av betydning i al den tid min älskade son var bortfört av sin mamma.

  Jag hoppas att Tingsätten kan se alvaren i att Ethan behöver et stabilt och trygt liv och inte blive slängt fram och tillbaka på olika ståller som hans mamma har gjort.

  Vårje barn har rätten och behovet till en mamma och pappa, men värje foråldre har oxå råtten till att skydda sina egne barn mott den annnan foräldre om denna foräldre inte är en bra foräldre som tänkar på sine barn först men sig själv istället.

  Tack för stöden alla ! 🙂

  Ingrid du år Ethan´s och min stjärne !
  1000 tack för alting Ingrid, du är FANTASTISK!

  Kram från Ethan och Jens… 🙂

 18. Det är skönt att pappor inte bara ses som en spermie, utan också fullt kapabla att hand om sina barn, vilket de också kan.

 19. hej Calle gamle dreng jeg er skide stolt over du har fået din sön hjem igen du skal også vide till hver en tid er jeg ved din side når du behöver hjälp uanset hvad det er,,, det er så dejligt og se jer 2 sammen igen efter al det der er sket jeg kan kun sige gläder mig til vi skal grille sammen med ungerne igen hygge du gamle og stort Tillykke med den lille stump 🙂 den 24/7 2010 hilsen Big T

 20. Får be om att presentera Yaki’s nya film

  http://www.tackfilm.se/?id=1280052258984RA88

 21. Tommy Jonsson

  Grattis Jens, Ethan och Ingrid!
  Vilken härlig lösning i detta fall. Jens du skall veta att du inte är ensam att ta till tårar. Det gör jag också av glädje och att det i några fall blir en bra lösning.
  Hoppas att vi med Ingrids hjälp får möjlighet att följa er i framtiden och att allt går bra för er.

 22. Ethan´s pappa

  I morgon skall jag träffa Ethan´s mamma så hon kan vara tillsammans med vor son det sker på kl. 11 på lekplatsen bredvid Stads Biblioteket i Malmö och jag år MYCKET räd för att träffa henne!

  Det är förste gång mamma träffar vor son efter hon lämnat Ethan kvar och ensam i Thailand da hon åkte till Sverige själv med sit 3. barn.

  Jag har stöd från en jätte bra kompis når jag träffar vor son´s mamma i morgon.

  Allt går JÄTTE BRA her med min son och jag .-)

 23. Tommy Jonsson

  Jens var försiktig så hon inte har medhjälpare med sig. Hon har ju passen och inte du och informera inte henne på vilket dagis grabben finns. Tala också om för dagis att hon inte fr besöka honom där.
  Du är snäll som låter henne träffa grabben så snart efter hennes brott utan att du fått ensam vårdnad.
  Risken finns att hon vill dra till Tailand med barnen innan dommen för egenmäktigheten och att du får vårdnaden om Ethan.
  Lycka till.

 24. Ethan´s pappa

  Hej Tommy,

  Det gick bra på lekplatsen igår och idag, jag hade en bra kompis med så ingenting händte.
  Jag fick igår Ethan´s pas av hans mamma.

  Jag vill altid!! vara rädd för om Ethan´s mamma vil fly till Thailand med vor son.

  Vi skall i Malmö Tingsrät d. 10 augusti ang. etimistisk vårdnad

  Tack för det Tommy 🙂

 25. Tommy Jonsson

  Ja det finns väl stor risk för att hon vill dra dit igen. Har du en interemistisk vårdnad är din ställning starkare men förhindrar inte henne att vara egenmäktig igen. Har du också hennes pass kan hon inte resa utanför EU.
  Var vaksam och försiktig hon kan få hjälp av kvinnojourer och de kan ta till många fula och olagliga knep.
  Det verkar som ni har haft bra stöd från socialtjänsten Ethan och du och det bådar gott för framtiden.
  Jag är glad för er skull. Min fd fick hjälp av soc i Skåne att flytta till Tyskland utan att jag fick någon som hellst kunskap kring detta.

 26. Ethan´s pappa

  Hej Tommy,

  Social tjänesten har inte gjort mycket i detta fall.
  Tack for dina venliga ord!

  Träkigt att höre med din flicka, träffar du henne idag.

 27. Vilken rörande historia!

 28. Ethan´s pappa

  I tisdags mötes Ethan mamma och jag varandra i Tingsrätten ang. etermistisk vårdnad for Ethan jag söker. På måndag kommer Tingsrätten beslut om hvorvidt jag får Etermistisk vårdnad.
  Jag hoppas av hele mitt hjärta att jag får vårdnad så Ethan kan få ett trygt och stabilt liv för framtiden!

 29. Lena i Göteborg

  Hej Calle!!!
  Genom våra gemensamma vänner i Göteborg T & S – har jag oxå med skräckfyllda känslor följt detta på avstånd.
  Önskar Er allt gott och hoppas vi snart få se Er båda i Göteborg.
  Stor Kram
  Lena

 30. Ping: Jens har fått vårdnaden om Ethan! | INGRID CARLQVIST

 31. Ping: Kidnappade Ethan är hemma hos pappa Jens! | INGRID CARLQVIST « Exajten – bloggat om ex…

 32. Ping: Hovrätten dömer mamma för bortförande av son. « Ann-Mari's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s