Jens har fått vårdnaden om Ethan!


Häromdagen kom beskedet från Malmö tingsrätt – Jens beviljas interimistisk vårdnad om Ethan, 3, i väntan på att en vårdnadsutredning ska göras.

– Detta är så stort, jublar Jens. Jag är den lyckligaste pappan på jorden!

Jens historia kan du läsa i det här inlägget. Efter nästan ett års vånda och djup hopplöshet fick han äntligen hem sin son och är nu livrädd att Ethans mamma ska kidnappa pojken på nytt. Detta är anledningen till att han begärt ensam vårdnad, inte för att skära bort mamman ur pojkens liv, utan för att försäkra sig om att sonen får växa upp med båda föräldrarna i sitt liv.

Malmö tingsrätt höll med honom. Att låta Ethans mamma i det här läget ha fortsatt gemensam vårdnad, är inte rimligt. Och när man läser mammans inställning till sitt brott, slås man av häpnad. Men hennes totala förakt för sonens behov av sin pappa och pappans behov av sin son, är nog ganska typiskt för just den här sortens mammor. När hennes advokat la fram mammans syn på kidnappningen, lät det så här. Jag citerar från tingsrättsdomen:

”Mellan parterna finns förvisso en pågående osämja som förelegat under hela Ethans liv. Det är vidare riktigt att samarbetssamtalen hos familjerättsbyrån misslyckades. (Mamman) var redan vid dessa samtal tydlig med att hon vill ta med Ethan till Thailand, eftersom hennes familj vistades där. Hon genomgick en svår graviditet med sin dotter och hon behövde därför familjens stöd. Hon förklarade detta för Jens, som dock inte var lyhörd för hennes önskemål, varför samarbetssamtalen upphörde.

Det är även riktigt att (mamman) visste om att Jens motsatte sig att hon tog med Ethan till Thailand. Anledningen till att hon ändå tog med sig Ethan var att familjerättsbyrån hänvisat parterna till domstol för att lösa konflikten. Trots att hon bevakade sin post kom emellertid aldrig några handlingar från domstolen. Eftersom Jens inte vände sig till domstol trodde hon att Jens accepterat att hon skulle ta med Ethan till Thailand.

Det är riktigt att hon krävt ensam vårdnad om Ethan, men dessa uttalanden gjordes i affekt. Hon trodde inte att Jens skulle göra en sådan stor sak av att hon reste till Thailand. Omständigheterna kring hennes graviditet gjorde att hon stannade längre i Thailand än väntat. Skulle Jens tillerkännas ensam vårdnad finns risk att att han skulle diktera villkoren för umgänget mellan Ethan och (mamman).

För att Ethan ska få tillgång till både mor och far är det väsentligt att vårdnaden även fortsättningsvis är gemensam. Det är även viktigt att klargöra att Ethan i princip bara varit tillsammans med sin mor tidigare. I Thailand har hon och Ethan haft ett rörligt liv och de flyttade runt på många olika platser. Därför uppgav hon inte någon adress till Jens. Hon trodde dock att Jens skulle komma till Thailand för att hälsa på sin son.”

Detta fullständiga förakt för pappan, denna totala fixering vid sina egna behov och det hundraprocentiga negligerandet av barnets bästa, gör mig nästan mållös. Tack och lov trodde inte tingsrätten ett dugg på hennes försök att förringa sina handlingar. Men så fick de ju också se de vidriga mejl hon skickade till Jens, där hon hotade med att hålla Ethan kvar i Thailand tills han fyllde 15 om inte Jens skrev över vårdnaden på henne och betalade henne 10 000 kronor.

Så här skriver de:

För att gemensam vårdnad ska fungera är det av största vikt att föräldrarna kan diskutera frågor rörande barnet och att de kan fatta olika beslut kring barnet tillsammans. Mot bakgrund av att (mamman) mot Jens uttryckliga vilja bortfört Ethan till Thailand, och låtit honom kvarstanna där i nästan ett helt år, anser tingsrätten att det för närvarande inte kan finnas förutsättningar för ett sådant fungerande samarbete mellan föräldrarna.

Enligt tingsrättens mening kan det inte heller i nuläget, trots att (mamman) lämnat uppgifter om att båda föräldrarnas samtycke krävs för thailändskt pass, uteslutas att det finns en risk för att (mamman) ånyo för Ethan ur landet om den gemensamma vårdnaden skulle bestå. Just nu får det därför anses vara i enlighet med Ethans bästa att Jens har ensam vårdnad om honom.”

Jens hade inget emot att mamman fick det umgänge hon begärt om några timmar i veckan – under överinseende av kontaktperson. Det enda han vill är att skapa stabilitet i Ethans liv och skydda honom från fler kidnappningar. Den dag han vågar lita på mamman igen, kanske det kan bli tal om gemensam vårdnad.

Men först ska mamman ställas inför rätta. Grov egenmäktighet med barn är ett brott som bara har fängelse i straffskalan, lägst sex månader och högst fyra år ska utdömas till den som anses skyldig.

Jens och Ethan har det bra nu. Pojken har börjat på dagis och tar snabbt igen all den danska och svenska som han glömt under året i Thailand. Förhoppningsvis kan hans mamma en dag förstå att det hon gjorde var kriminellt och förkastligt och då kan han förhoppningsvis växa upp med ett gott förhållande till både mor och far.

42 svar till “Jens har fått vårdnaden om Ethan!

 1. Grattis Jens och Ethan!

  Lycka till. Hoppas att beslutet står fast vid huvudförhandlingen.

  Vänliga hälsningar
  Uffe/PappaRättsGruppen

 2. Grattis!

 3. Attans vad roligt att få läsa detta! Instämmer i alla hyllningar och faderns grundinställning att ett barn har rätt till sina båda föräldrar.

 4. Toppen nyheter !

  Grattis till Jens och Ethan!

 5. Ingrid!

  Skönt att höra att Malmö tingsrätt kommit till denna slutsats. Jag kan bara önska Jens och Ethan lycka till och hålla tummarna för att mamman snarast kommer till insikt att det bästa för Ethan är att få ha tillgång till båda sina föräldrar. Förhoppningsvis stabiliseras situationen för dem alla i sinom tid och de kan få till ett mer normalt umgänge och gemensam vårdnad igen.

 6. Underbara nyheter, fantastiskt.
  Jag er vällycka och att ni går en god framtid till mötes.

 7. Vi på pappa-barn-syd önskar dig och sonen allt gott för framtiden!

  Mvh Mariann/pappa-barn-syd

 8. Väljer att citera Medborgare X.
  ”Skönt att höra att Malmö tingsrätt kommit till denna slutsats. Jag kan bara önska Jens och Ethan lycka till och hålla tummarna för att mamman snarast kommer till insikt att det bästa för Ethan är att få ha tillgång till båda sina föräldrar. Förhoppningsvis stabiliseras situationen för dem alla i sinom tid och de kan få till ett mer normalt umgänge och gemensam vårdnad igen.”

  Strålande, det verkar finnas hopp för framtiden och at man grundar utredningar och beslut på ageranden och inte bara på påståenden eller hävdar att anknytning och boende bara ger mödrar rätt till fortsatt vårdnadsansvar.

  Leroy

 9. Tommy Jonsson

  Grattis Jens Och Ethan
  Skönt att se att domstolen börjar se till barnet och faderns behov. Låt inte detta bli ett enstaka fall i Malmö heller. Det ska bli spännande att se vilket dommen för egenmäktighet bli i detta fall.

 10. Ethan´s pappa

  Hej allaihop,

  Besluttet från Malmö Tingsrätt lettede MYCKET i mitt sinne! Dett är svårt att sätte ord på nu.
  Tingsrätten beslut känns fantastisk! som pappa med tanke på hvor svårt stillet man som pappa kan ha dett här i Sverige, jag håber att i framtiden Tingsrätten har mer fokus på pappa´er som oxå är bra föräldre på precis samma sett som mamma.

  Dett bästa för Ethan är att hava tillgång till båda föräldre uavsett va som tidigare är händt behöver Ethan båda! han skall INTE drabbas av att mamma och pappa inte kan komme overens.
  Jag vill altid vara rädd för att Ethan bortföres igen av sin mamma.

  Jag önsker bara att Ethan för ett stabilt och trygt liv med båda föräldre!
  Pappa´er är inte sämre föräldre!

  Tack för alla de varme ord! 🙂

  Många hilsner från Ethan och Jens
  Ingrid du är vor stjärne i himlen!

 11. Tack, Jens!

  Jag är glad att jag på något litet vis har kunnat vara ett stöd för dig! Du är en av de många moderna män som visar vilket enormt engagemang dagens pappor har för sina barn. Ett engagemang som är livsviktigt för barnen. Tänk om samhället och alla mammor insåg det och slutade motarbeta papporna som inget hellre vill än finnas där för sina barn.

  Det är du som är stjärnan, Jens – på Ethans himmel!

 12. Det ser ju lite aggressivt ut. Lyfter sonen svärdet mot sin mamma?

 13. Mimmi
  På vilket sätt ser det aggresivt ut?
  Pappan lyfter upp sonen som råkar ha ett leksakssvärd i handen.
  Förstår inte den tolkningen av bilden.

 14. @ Mimmi
  ”Det ser ju lite aggressivt ut. Lyfter sonen svärdet mot sin mamma?”

  Tolka inte in en massa saker i ett positivt inlägg.
  Barn leker med svärd och vuxna lajvare fajtas med svärd.

  En positivare attityd från din sida tack,
  annars kan du bli stämplad som troll.

 15. Fantastiskt!

  Alla hjärtliga gratulationer till Ethan och pappa!

  Hoppas att mamman kommer till insikt vilken skada hon har åsamkat pojken, så att han kan få en lugn och trygg relation med sina båda föräldrar.

  Ingrid har helt rätt Jens.. Du ÄR stjärnan på Ethans himmel!!!
  Varma tankar till Er båda från många föräldrar i avlånga landet.

 16. Det var ju ett gott slut! Men jag måste bara få fråga: mamman har ju en dotter, får hon träffa sin far?

 17. Det var bara fotot jag reagerade på, tyckte att det var väl mycket muskelspänning i det här läget. Men man ska kanske inte koppla den till själva vårdnadstvisten.

 18. karl carlsson

  Gratulerar till ett ovanligt rätt beslut av rättvisan. Det riktigt värmer i hjärtat.

 19. Ibland överträffar verkligheten dikten – Tack och Lov ❗

 20. Mimmi, jag tog själv bilden när vi varit och fikat på Ribban. Jens lyfte upp Ethan och jag fick en, tycker jag själv, kanonbild i flykten! Det säger nog mer om dig och dina tankar att du tolkar bilden så. För mig utstrålar den närhet och kärlek mellan far och son.

  PärB. Jag vet inte hur det är med dotterns far. Den äldste sonens pappa har det visst varit lite fram och tillbaka med …

 21. Grattis

  Let The Kid Dance

 22. Det är roligt att sonen får en stabil uppväxt, men återigen är alla vuxna förlorare om man inte förstår ett barns behov. Mellan lakanen är den vuxnes hjärna på ett annat plan och när barnen kommer lyckan total, därefter kryper i vissa fall fram en galenskap om äganderätt som om barnet vore en bil eller ett kylskåp. Vilken tragedi! Undrar om det någonsin kommer en dag när vuxna som ”skaffar” barn inser att barn inte är en pryl som man flyttar likt ett piano, utan en ny människa som i den stunden, i regel, bara har två vuxna de kan lita på.
  Men självklart är jag glad för Jens och Nathans skull! Tro inget annat.
  Men gladast hade jag varit om även mamman insåg att sonen inte är hennes ägodel, utan också behöver villkorslös kärlek av dem båda.

 23. Ethan´s pappa

  Ethan´s mamma berättede i Tingsrätten d. 10 augusti 2010 att hon och pappan till dottaren gjorde slut på deres forhållende efter att hon blev gravid i 2009, dett är va hon säjar. Jag vet inte va som egentligen är händt mellom dom, men dett kunne vara interressant att hitte ut av och fråga denna pappa va som är händt.

  Jag vet inte om denna pappa träffar sin dottar, men min känsle är att dom pappa´er där är till hennes 3 barn, verkar det som om att dom inte har något alls att säja! men att det skall vara henne som bestemmer hur det skall vara och va som är bäst för henne och inte va som är bäst för hennes 3 barn.
  Jag har kämpet sedan januari 2008 för att Ethan skall ha ett trygt och stabilt liv men kan se att det inte bara är Ethan som bliver slängt fram och tillbaka av sin mamma.

 24. Kan jag inte få bidra med ett till studs med Bo Diddley?

 25. Kanske bör författaren tala om för läsare HUR bloggens bilder ska tolkas, för denna verkar verkligen arrangerad, pappan nästan trycker upp barnet mot kameran, som för att visa något och jag är inte ensam om att få dessa vibrationer av att titta på bilden…

  Och till kl 15.18, 18/8. måste man hålla med och svälja allt för att få kommentera här?

 26. Ingrid, allting ligger uppenbarligen i betraktarens öga. Den som utgår från att pappor för krig mot mammor, kan möjligen tolka bilden på det sätt du gör. Vi andra ser en härlig kärlek mellan far och son.

  Men den visar nog exakt det som skiljer pappor från mammor. Pappor är oftast lite busigare och leker mer med barnen än mammor gör – det är en av de saker som skiljer pappor från mammor och därmed gör dem så viktiga i barnens liv.

 27. Ethan´s pappa

  Let´s get 1 thing clear !!

  Då min son och jag träffade ingrid Carlqvist. denna dag hvor bilden blev tagit hade jag min älskade son i mina arme och svärdet som Ethan håller har han med sig overallt hvor han är, men tänk om han istället hade haft sin nalle, va då ??

  Ingrid en sak DU MÅSTE forstå: jag bruker INTE min son som vapen !!
  INTET är arrangerad som du skrivar, du borde skämmas !!

  Du/Ni bruker för mycket tid på att funderer på så liten än sak, fokuser istället det positive! och få dom vibrationer 🙂

  Kanske författaren INTE skall tala om hur bloggen´s bilder tolkas, men common sence skall brukes här !!

  Ingrid Carlqvist kan du skicka mej bilden på pdf. det är ett skit bra bild av os !! 🙂 du har min mail.

  Bilden symboliserer kärlekhet mellom os intet annat !!

 28. Ethan´s pappa

  Hej JJ

  Jag forstår inte helt va menas med:
  Kan jag inte få bidra med ett till studs med Bo Diddley?

 29. Med det menades att med sång och musik få bidra med ytterligare stycke glädje.

  Sång och musik brukar många gånger framkalla mer glädje och känslor än vad skrivna ord kan göra.

 30. Det kan vara intressant att veta att det var just Bo Diddley som gjorde ett stort intryck på Rolling Stones.

  År 1963 satt nämligen Stones på bänkraden och såg just Bo Diddley göra denna showen. Därefter var Stones att annat band. Man kan till exempel se hur Mick Jagger tog efter Bo Diddleys sätt att röra sig, hans steg m.m.

  Diddley anses också som en av de första som tog med kvinnliga medspelare. En riktig jämställdhetsförespråkare.

  Till skillnad till Johnny Cash som hoppade med i ett tjejband. men det är förstås en annan historia. Men också mycket intressant.

 31. (20 aug, 20.10) :

  Aj aj, varför så aggressiv?

  ”Jag bruker INTE min son som vapen!!” Var skulle jag ha skrivit detta?

  ”INTET är arrangerad som du skrivar,du borde skämmas!!” Jag skriver att bilden VERKAR vara arrangerad, och DET är skillnad. Läs om och läs rätt, innan du far ut i insinuationer.

  ”…men common sense skall brukas här !!” Jag antar att du menar din sorts common sense då, eller? För usch och fy om man skulle våga sig på att råka ha en annan sorts åsikt än de här allenarådande eller om man skulle råka antyda att världen/vårdnadsfrågor inte ÄR svartvita, ja då får man sina fiskar varma och det är detta som börjar verka en aningens fanatiskt, då ”papparörelsen” verkar vara lika livsfarliga som de fanatiska mammorna i andra änden av snöret…

 32. @ Ingrid

  Det är en sak att vara av en annan åsikt,
  och en annan sak att vara ute i syfte att provocera.

  @ JJ
  Johnny Cash var ju gift med June Carter.
  Båda var dock otrogna mot sina respektive äkta hälfter
  när de spelade tillsammans första gången –
  åtminstone om man ska tro filmen Walk The Line.
  På tal om Jonny Cash har jag ett tips till dig:
  Jonny Kask (med två av medlemmarna från Asta Kask)
  som lirar JC covers på svenska
  http://www.myspace.com/johnnykask

  Kul med den videon du la upp.
  Tiden innan Johnny blev ”The Man In Black”.

 33. Ulf – Du har rätt. Det stämmer.

  Du ser June som nr 2 till höger. Mamman till de tre systrarna står längst till höger.

  June och Johnny gifte sig och fick en son. June och Johnny lämnade aldrig varandra. June dog först av dem båda och Johnny stod ut i 6 månader efter Junes död och dog sedan. Av sorg, sägs det. !!

  Men man kommer aldrig glömma deras gig på San Quentin. Det var förresten den första LP-skiva jag köpte.

 34. Du är mycket velkommen 🙂 og många tack för det 🙂
  Du har helt rät att musik framkallar känsler 🙂

 35. JJ: Ja låten om San Quentin är fantastisk, inte minst på grund av reaktionerna och de högljudda bifallen från publiken. De tyder på att Cash träffade precis rätt med sina textrader, som bl.a. ”San Quentin, I hate every inch of you…”

 36. Ulf, på vilket sätt skulle jag ha provocerat, anser du?

 37. Bara en till !!
  Exile on Main Street. Bästa album Stones gjort. OCH det gjorde de när de kände sig tvingade att leva i exil. Det är under prövningar som man presterar bästa resultatet.

  http://svt.se/2.122744/1.2109000/rolling_stones_-_exile_on_main_street?lid=is_search527895&lpos=3&queryArt527895=Rolling+Stones&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0

 38. Ping: Hovrätten dömer mamma för bortförande av son. « Ann-Mari's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s