Crimenews recenserar ”Keith och jag”


Patrik Nyberg recenserar min bok på sajten crimenews.se. Även Patrik har fastnat för partierna om mitt liv, men han är den första recensenten som ser det jag själv tyckte var så viktigt med boken: att visa på hur makalöst svårt det kan vara att välja ett laglydigt liv om man kommer från den sorts miljö som bröderna Cederholm växte upp i. Och det bara fortsätter i generation efter generation.

Jag fick ytterligare en påminnelse om detta i dag, när den trevliga mäklaren Malin kom hit för att värdera vår lägenhet. Vi satt och pratade när hon frågade vad för slags böcker jag skriver och jag förutsatte att hon var för ung för att känna till Keith Cederholm, men nämnde ändå denna bok. Då säger hon till min förvåning:

– Oh, jag vet allt om dem! Jag kommer från Klippan och min lillasyster hängde ihop med Keiths son Pierre ett tag.

Malin berättade just det som Keiths före detta fru säger i boken – att vägen varit grusad för hans barn. Malin berättade att ingen ville leka med ”mördarungarna” och att det inte alls var konstigt att Pierre drogs till nazisterna – det var det första stället dit han välkomnades.

Som Patrik Nyberg säger är det länge sedan klassperspektivet försvann från kriminaljournalistiken. Folk älskar att frossa i berättelser om läskiga brott och brottslingar, men få är intresserade av varför brotten begås och hur den söta lilla pojken blev en sådan förhärdad kriminell. Min bok är ett försök att beskriva just en sådan man.

Visst har Patrik Nyberg rätt när han i slutet av artikeln skriver:

En slutsats som kan dras när jag lägger ifrån mig denna bok är att det nog inte alltid är karriärmässigt smart att gå emot förhärskande synsätt men att det ändå är att föredra när man ser till alternativet.

Så är det för mig och har alltid varit. Att ta ställning för rättssäkerhet, och fram för allt mäns rättssäkerhet, har kostat mig möjligheten att skriva artiklar om dessa ämnen. Jag tycker att det är fegt och ynkligt att låta feminister fylla tidningarna med lögnaktiga artiklar om mäns våld mot kvinnor, men vägra mig och andra att skriva faktabaserade artiklar om kvinnors våld mot män.

En dag, det är jag säker på, kommer man att titta tillbaka på den här tiden och undra vad sjutton det var som gick så fullständigt snett.

15 svar till “Crimenews recenserar ”Keith och jag”

 1. Tommy Jonsson

  Grattis till dig Ingrid och till Peter Haglund som fick en friande dom i Högsta Dmstolen i dag.

 2. Någon ska alltid vara först med att visa vägen, alla som en gång varit först, vad det än har gällt och som varit kontroversiella, har alla blivit bespottade och hånade, men i slutänden blivit hyllade. Men tyvärr får inte alla uppleva det under sin livstid och det är därför livet aldrig kan anses rättvist.

  Önskar Dig och familjen ett riktigt gott slut och ett underbart Nytt 2011.

  Kramar
  Ramona

 3. Manhood United(barn till radikal feminist som gör tok revolt;-)

  Folk älskar att frossa i berättelser om läskiga brott och brottslingar, men få är intresserade av varför brotten begås och hur den söta lilla pojken blev en sådan förhärdad kriminell. Min bok är ett försök att beskriva just en sådan man.

  Vad kommer det sig utav? Känner sig medelklass människan bättre när den gottar sig åt andras missär och glömmer sina egna?

  En slutsats som kan dras när jag lägger ifrån mig denna bok är att det nog inte alltid är karriärmässigt smart att gå emot förhärskande synsätt men att det ändå är att föredra när man ser till alternativet.

  Så är det för mig och har alltid varit. Att ta ställning för rättssäkerhet, och fram för allt mäns rättssäkerhet, har kostat mig möjligheten att skriva artiklar om dessa ämnen. Jag tycker att det är fegt och ynkligt att låta feminister fylla tidningarna med lögnaktiga artiklar om mäns våld mot kvinnor, men vägra mig och andra att skriva faktabaserade artiklar om kvinnors våld mot män.

  En dag, det är jag säker på, kommer man att titta tillbaka på den här tiden och undra vad sjutton det var som gick så fullständigt snett.

  Den naturliga vändpunkten, när kommer den? Den har inträffat flera gånger men sverige har hållit emot pga rädslan att förlora sitt goda anseende utomlands som en rättskaffens nation som respekterar dom mänskliga rättigheterna.

  Är begreppet så omfattande att gammel media,politiker och samhälls instanser mörkar pga likgiltighet eller rädsla för något som inte finns,som de själva har byggt upp iform av försvarsmekanismer med att inte skilja sig från mängden eller bryta pk feminism?

  Hur kunde det bli så här? Beror det på okunskap pga mediernas ovillighet att skriva om mäns uteblivna rättssäkerhet eller i kombination med likgiltighet från allmänheten?

 4. Ingrid, har du sett Anders Carlgrens lysande recension av din bok:
  http://stadsholmen.blogspot.com/2011/01/keith-och-jag-tva-klassresor-at-skilda.html

 5. Ja, Maria! Den är verkligen strålande.

  Jag har faktiskt inte fått en enda dålig recension, vilket förstås är jättekul. Men det är ändå svårt att nå ut med boken eftersom bokhandlarna tar in så få exemplar och den inte syns. Har du själv köpt och läst den, Maria?!

 6. Nej men jag har nyss lämnat in önskemål om att din bok ska beställas till min arbetsgivares bibliotek. Om önskemålet uppfylls så får många fler chansen att läsa den! För övrigt såg jag i höstas din bok Inte utan mina söner på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm, där den hade en framträdande placering.

 7. Ping: Debattvänligare Aktivarum, Twitter och GenusLeaks « Aktivarum

 8. Hej Ingrid. Ett litet tips: på den värsta bloggen på jordens yta (MA) är din make/sambo numera pedofil. Tycker du ska sätta stopp för MA’s och hennes lika fruktansvärda svansars framfart! Det har helt gått sönder mellan öronen på många av dem 😦

 9. Hej Jag!

  Jag har läst det och är förtvivlad, men vad ska jag göra? Ingenting hjälper mot sådan ondska. Polisen bryr sig tyvärr inte.

 10. Tycker innerligt synd om er…

  Tyvärr har inte det gänget förmågan att peka inåt istället för utåt. De vågar nog inte, för då hade de antagligen upptäckt att det stora felet sitter innanför skallbenet på dem själva 😦
  Hujeda mig, sådana borde förbjudas ha blogg….
  Ta hand om er 🙂

 11. Ping: Skrämma-upp-kvinnor-dagen – 8 Mars – Uppvisning i hyckleri « Aktivarum

 12. Hej Ingrid!

  Tänker du inte börja blogga igen? Saknar dina inlägg 🙂

 13. Nu har jag hållit boken i handen! Ser fram emot att läsa den!

 14. Vad roligt, Maria!
  SVT har ju fortfarande inte visat dokumentären och inget datum satt såvitt jag vet, så boken har tyvärr inte sålt så många ex som jag hade hoppats.

 15. Grattis på födelsedagen Ingrid! Den 9 november är ett viktigt datum i Tysklands 1900-talshistoria. Att Berlinmuren föll just den 9 november var en händelse som såg ut som en tanke. Detta datum utropas också den tyska republiken 1918, Hitler misslyckades med sin statskupp 1923 och kristallnatten inträffade 1938.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/berlinmurens-fall-firades–under-envist-regnande

  I går läste jag ut Keith och jag och du har ju gjort ett storartat jobb med att få så mycket om hans liv. Han måste ju ha varit i ett mycket dåligt skick mot slutet och kanske inte så lätt att intervjua. Man kan väl säga att knarket förstörde stora delar av hans liv och det började ju i fängelset där han satt oskyldigt dömd. Det var intressant att få höra med om fallet, som jag inte alls var insatt i tidigare. Jag har information om två franska rättsfall som också rör oskyldigt dömda. Om du är intresserad så kan jag rapportera mer. Det rör en incesthärva i början av 1990-talet och en 16-årig som blev oskyldigt dömd till livstid för mord på två små pojkar. Han friades mirakulöst efter 10-15 år och fick ett stort skadestånd (men det verkar gå bättre för honom i friheten än för Keith).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s