Succé för Tryckfrihetssällskapets första möte!


Första mötet avklarat – och vilken succé det blev! Över hundra personer kom, trots att vi inte hade annonserat om mötet och trots att medierna försökte tiga ihjäl oss och inte skrev minsta lilla rad om Tryckfrihetssällskapet i förväg. På bilderna under syns fr v Hans Rustad, Gunnar Sandelin, jag (Ingrid Carlqvist), Lars Hedegaard och Mikael Jalving.

Men Niklas Orrenius på Sydsvenskan hade tidigare på dagen intervjuat mig i egenskap av intiativtagare till föreningen. Jag gjorde mitt bästa för att få honom att förstå att syftet med Tryckfrihetssällskapet är att sprida kunskap om hur våra demokratiska fri- och rättigheter är hotade i ett land där journalisterna idkar en sådan självcensur att de faktiskt döljer fler obehagliga problem och sanningar än avslöjar dem.

Jag tycker att Orrenius är en av de bättre kollegerna. Han har t ex skrivit många reportage om Sverigedemokraterna och deras kamp för att nå riksdagen och inte som så många andra kallat dem främlingsfientliga i var och varannan mening. Han har också i en väldigt självutlämnande artikel i Publicistklubbens årsbok 2007, skrivit hur han en gång lät sig dras med i den obehagliga och ohederliga kulturen på svenska redaktioner att ljuga om människor och partier man ogillar. Det som hände var att när Sverigedemokrater vid ett möte i Rottne blev misshandlade, så antydde Niklas Orrenius att partiet själva iscensatt misshandeln – trots att han egentligen inte trodde det.

Så här skrev han i sin utlämnande artikel i årsboken:

”Jag tycker illa om Sverigedemokraternas politik och lät detta påverka mitt omdöme. Därmed anslöt jag mig till en redaktionell tradition på Sydsvenskan och, vågar jag påstå, på de flesta andra nyhetsredaktioner.”

Det var trevligt att träffa Niklas Orrenius och jag t-r-o-r att han förstod vad som driver mig och varför dessa frågor är så viktiga – inte bara för mig utan för hela Sverige. Hela Europa, för den delen, men läget är värst i Sverige eftersom vi lever under en sådan bedövande tystnad och konformism.

Niklas Orrenius kom också på mötet och skrev därifrån  en tämligen förutsägbar och insinuant artikel. Men det kunde ha varit värre och jag har fortfarande förhoppningar om att det större reportage han ska skriva om både oss och våra danska kolleger, har en annan ton och går betydligt djupare in på vår tids svåra frågor.

En ganska otrevlig bekantskap var Daniel Vergara på Expo. Han bad att få ställa några frågor till mig efteråt, men inte mycket av det jag sa fann nåd inför hans penna. Han försökte hela tiden få mig att säga att Tryckfrihetssällskapets enda mål är att kritisera islam och invandring och vad jag än svarade så tittade han bara ilsket på mig. Lägg märke till hur han i sin artikel skriver att föreningen ”säger sig vilja ta upp tabubelagda frågor som inte får utrymme i media”. Vår dolda agenda är uppenbarligen något hela annat …

När Lars Hedegaard hade berättat lite om hur danska Trykkefrihetsselskabet bildades 2004, var det dags för Gunnar Sandelin att berätta sin historia. Han jobbade i många år på Aktuellt där chefen kommenderade honom att göra sådana snyfthistorier om invandrare att ”folk skulle gråta framför tv-apparaterna”. När Gunnar skrev en avslöjande debattartikel i DN med rubriken ”Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna”, tog det hus i helvete. Vänner tog avstånd från honom, kolleger vågar inte äta lunch med honom på stan och han får inga jobb.

Jag säger ibland, halvt på skämt och halvt på allvar, att Sverige allt mer liknar DDR. Men när Gunnar berättade om hur människor efter artikeln ringde hem till honom och avslöjade att de inte vågar tala om för sina kolleger och inte ens för sina barn och äkta makar att de tycker som han i invandringsfrågan, insåg jag att det är alldeles sant. Sverige är exakt som DDR. Det var också ett samhälle där folk inte vågade tala med sina familjer om sitt missnöje med statens politik. Där fanns risken att familjemedlemmar angav dem för Stasi – här är risken att familjemedlemmarna tar avstånd från en. Kan det bli värre? Är inte detta så nära man kan komma totalitarism utan att införa diktatur?

Mikael Jalving analyserade tystnaden i Sverige och la fram flera dogmer som han menar styr oss. Jag hoppas kunna lägga ut hans tal översatt till svenska senare – alla hänger nog inte med i danskan. Till sist sa Hans Rustad några ord om situationen i Norge där etablissemanget så förtvivlat gärna vill att Anders Behring Breivik ska tillhöra en högerextremistisk falang att de vägrar tro på psykiatrernas diagnos om paraniod schizofreni. Nu har de lyckats driva igenom en ny undersökning av två  nya psykiatrer.

I publiken fanns de båda kontroversiella konstnärerna Lars Vilks och Dan Park. Vilks är som vi alla vet så jagad av galna islamister att han måste vara omgiven av flera säkerhetsvakter vart han än går. Jag tycker det är ynkligt av hans kolleger att de inte alla ritar varsin rondellhund och därmed täpper till truten på alla lättkränkta dårar. De kan ju inte slå ihjäl varenda konstnär i Sverige och om detta hände skulle kanske Vilks kunna leva ett normalt liv igen.

Dan Park (ovan t v)  dömdes nyligen för sitt tilltag att skoja med dem som blev kränkta av ett skämt om negerslavar på en nationsfest i Lund. Det är lätt att vara provokatör i ett land så överfullt med lättkränkta människor, och skrämmande att man kan dömas så lättvindigt. Allt tyder på att Dan Park överklagar – jag håller tummarna.


Positivt inställda till vårt möte är Snaphanen.dk och avpixlat.info. Läs deras artiklar!

Vi kommer snart att lägga upp videor från talen samt översättningar till svenska.

28 svar till “Succé för Tryckfrihetssällskapets första möte!

 1. Hej Ingrid och ett stort tack för en mycket givande kväll.
  Men så himla konstigt med alla poliser i, utanför och runt lokalen. En bra kväll som behövs i det skruvade samhälle vi lever i.
  Den där expoDaniel antecknade inte många ord (satt bakom honom)han visste nog på förhand vad han skulle skriva, tror jag.
  Vänliga hälsningar Eva-Marie

 2. Det var ett brilliant möte i tisdags.
  Roland Huntford såg redan 1972 hur det såg ut i Sverige.
  Boken ”The New Totalitarian” översatt till svenska ”Det blinda Sverige” och till danska ”Fagre ny Sverige” var inte välsedd på den tiden – och inte mycket har hänt sedan.
  Niels

 3. Ping: Hotbild? | Pettersson – försöker göra skillnad

 4. Ping: Succé för Tryckfrihetssällskapets första möte! | MyPress.SE - Universal News Agency

 5. Ingrid, vikten av vad du skriver gör att jag återpubliserar din ”feed” för hela världen via mypress.se Det är sunt, rättvist och ger dig långt fler besökare! Hela tanken är som ”TT” en nyhetsbyrå som levererar världens nyheter till varje mediakällas newsdesk för att därifrån kannaliseras ut till reporter. Den biten kan du och vill du inte synas så hör av dig. till skillnad mot för andra nyhetsbyråer är mypress.se gratis. Gratis både för mediakällor och för läsare, tanken är: VI ÄR EN FAMILJ, du, jag och alla andra…

 6. Tack, det uppskattar jag mycket, MyPress.se!

 7. god fortsättning.
  Per Hagman

 8. Hoppet spirar om en framtida förändring i media Sverige.
  Hoppas på en spännande fortsättning.
  Och lycka till.

 9. Tror det är värre än i DDR. Där visste man i alla fall vilken makten/staten/fienden var. Men här är det flytande. Man får treva sig fram.

 10. Sorgligt…………att läget är sådant att man måste bilda en tryckfrihetsförening i Sverige. Om det behövs? Tja, det manifesteras varje dag!!

  Carlqvisten! du har mitt fulla stöd!!! (Tänk om det fanns några 100 till!)

 11. intrumcleaner blev avstängd här på wordpress, jag liksom många andra har följt hans kamp mot inkassobolagen! jag har själv använt mig av hans mallar för avskrivningar av skulder med framgång, men om man jobbar med att informera data-inspektionen och kronofogden om inkassobolagens stöldräder av medborgare så kan man motas som olle i grinden! ett klart fall av tryckfrihetsbrott!!! Agera!

 12. Bra initiativ, och roligt att höra att premiärträffen blev en framgång! Från Expo ska du inte vänta dig annat än skit. Expo är en lobbyorganisation för massinvandring och har väldigt nära kontakter med rent kriminella element inom AFA. Läs t.ex. den här artikeln om hur Expos ordförande Robert Aschberg driver bolag tillsammans med en ökänd vänsterextremist och våldsbrottsling:

  http://solguru.motpol.nu/?p=1045

  Och här är ytterligare två artiklar som behandlar Expos kopplingar till våldsvänstern:

  http://solguru.motpol.nu/?p=2007
  http://solguru.motpol.nu/?p=1768

 13. Galne Gunnar

  Grattis till att premiärkvällen blev en lyckad tillställning!

  Jag uppskattade Gunnar Sandelins föredrag mycket, och jag är väldigt intresserad av att höra vad Mikael Jalving har att säga om ”Situation Sverige.” Eftersom jag kämpar med danskan så ser jag ser fram emot att ta del av hans föredrag när den textade versionen dyker upp.

  Tack för ditt initiativ Ingrid, och jag önskar dig fortsatt framgång med framtida evenemang!

  PS: Dan Parks affischer är ju hur kul som helst!

 14. Det var lite mycket om Sverigedemokraterna i din text. Får mig att undra lite. Ert initiativ med tryckfrihetssällskapet är kanon. Hoppas att ni inte har någon koppling till Sverigedemokraterna.

 15. Hej Musse Pig!
  Enda anledningen till att jag nämner SD är att de är ett sådant tydligt exempel på hur svenska journalister försöker uppfostra folk. TFS har ingen som helst partipolitisk koppling. Vi välkomnar alla människor som stödjer vårt syfte – att slåss för det fria ordet varhelst det hotas.
  Precis som danskarna har vi bestämt oss för att ingen i styrelsen får ha ett politiskt uppdrag, däremot får de förstås ha vilka åsikter de vill. Precis som danskarna hoppas jag att vi ska samla folk från alla partier, alla religioner och alla slags ursprung.
  Yttrandefriheten tillhör oss alla!

 16. OK, Ingrid, låter bra! Det håller jag med om. Jag har dessutom ett grundmurat förtroende för dig från dina tidigare skriverier och framträdanden i TV.

 17. Kan man säga att det är värre nu än förr? Det är svårt att få överblick. Det är inte så att samhällssituationen har gjort det tydligare? Som sagts här ovan, tillkomsten av SD kopplat till en rejäl invandring har kanske satt saker på sin spets. Vid jämförelse med många andra länder finns både likheter och olikheter. Vi säger inte ännu Afro-Svensk om en person från något Afrikanskt land men det kommer väl snart. Bakverk: Afro-Svensk-boll?

 18. Media och politiker gör en pinsam dans likt katten kring het gröt i sina försök att hitta en politiskt korrekt förklaring till varför Malmö är så hårt drabbat av våldsam kriminalitet. Malmö med en segregerat utanförskap, sociala problem, grov brottslighet och judehat… Inte bara i Malmö…!!! Kriminaliteten, våldtäkter, personrån, bostadsinbrott, bedrägerier, bränder, stölder mm har ökat rejält senaste åren i landet! Brottsligheten sjunker ner i åldrarna! Brottslingar/återfallsförbrytare kommer ofta undan med korta straff! Rättsväsendet är ett skämt!

  Att svenska journalister har övergått från att avslöja sanningar till att dölja dem visar hur feg de är och att de leder Sverige bakåt i tiden!

  Tack Ingrid för din starka initiativ! Tyvärr så handlar politiken i världen om att skapa konflikter och genom konflikter få MAKT! Det handlar om öka glappet mellan rika och fattiga! Kapitalet och korruptionen och vapen och oljebolagen styr världen!

  /Pouria Mazloum

 19. Pouria!
  Vi lever i en brytningstid, tror jag. Det är dags för alla som ser hur illa ute Sverige och resten av Europa är, att höja sina röster och försöka rädda det som räddas kan av våra öppna demokratier. Så länge vi bara är några få som vågar framträda med våra egna namn kommer inget att hända. Ensamma kommer vi inte att orka utstå allt spott och spe, alla förstörda karriärer och all svartmålning. Vi måste bli fler.

 20. Jag läste nyligen den berömda amerikanska psykologen Philip Zimbardos bok, ”The Lucifer Effect, How good people turn evil.”

  Det är en lika skrämmande som uppskakade upplevelse, som lämnat väldigt mycket tankar och funderingar efter sig.

  Det är en i många aspekter över 500 sidor lång, oerhört detaljerad och dokumenterad exposé i mänsklig grymhet. Hur enkelt ”vi”, både som individer och som grupper kan förledes att begå fruktansvärda övergrepp.

  Det mest omskakande var nog den omfattande dokumentationen kring ondskans banalitet. Hur helt normala och ur alla aspekter friska människor, som såg sig själv som hederliga och mycket omtänksamma och moraliska individer, trotts det, både kunde bevittna utan att ingripa eller själva begå helt fruktansvärda övergrepp mot andra människor.

  Hur olika dynamiska situationer, social makt, konformism, lydnad inför auktoriteter, och den ondska som kan ligga i passiviteten att INTE agera, får människor att falla från himlen till helvetet.

  Det är sällan jag läst något som så totalt stuckit hål på alla uppblåsta föreställningar om vår ”inbyggda” godhet, och så hänsynslöst skalat av, och pekat på våra mänskliga svagheter.

  Han visar också hur farligt det kan vara för en individ att blottlägga detta ansikte, att inte falla till föga för en styrande grupp eller ett rådande system, utan stå upp för sina moraliska övertygelser.

  Joe Darby, den unge menige reservisten, som tillslut avslöjade och läckte uppgifterna om Abu Ghraib till pressen, kunde till exempel fortfarande inte själv 2005 åka och ta emot sin John F Kennedy Award, för han och hela hans familj var tvungen att leva med skyddat identitet, på grund av alla dödshot som riktats mot honom.

  Det var för övrigt ingen mindre än Donald Rumsfeld som berättad vem han var och offentliggjorde namnet…

  Att bara vara en i den stora mängden är inte svårt, och kostar oftast mycket lite.

  Men att stå upp för sin övertygelse, trotts insikten om att man riskerar att drabbas svårt personligen av det, är oändligt mycket tuffare.

  Men det är ur sådana handlingar verkliga hjältar föds!

  Så bra att du finns, och vågar!

  /democritus

 21. Ping: Det högerextrema kvinnohatets fanbärare « Sanningen om Papparättsrörelsen

 22. Hur kan man tycka att det är ”skojigt” med Dan Parks affisch och skämtet med slavarna? Jag ser verkligen inte det roliga.

 23. Ping: Tryckfrihetssällskapet, Breiviks filosofi, och hatet mot muslimerna « Sverige är inte världens navel!

 24. En ny domän är född! VK-VenusKuriren!
  I syfte att påvisa Svensk Genusforsknings betydelse för Sverige och världen har vi lanserat VK – VenusKuriren.se
  Vi bereder er härmed möjlighet att omedelbart ta del av ”sensate nytt” genom detta tips.
  Självklart är vår målsättning att alla sidor snarast möjligt översätts till 48språk, alla utlänkade i sökmotorer.
  Den framstående forskning inom området som bedrivs bl.a. vid Umeå Universitet kan locka nya studenter från världens alla hörn, vem vet?
  För att påskynda detta läggs ALLA artiklar från http://www.venuskuriren.se samtidigt in i http://www.mypress.se (mycket globalt stor nyhetsbyrå, används frekvent av globala mediakällors newsdesk).
  Inom de närmaste dagarna kommer allt material från VK-VenusKuriren även på engelska och översätts sedan ut på 48 länders nationella språk (mypress.se).

  Förhoppningsvis innan måndag kommer vi att kunna presentera Kansliet för samhällsvetenskap Umeå Universitet kanslichef Per Höglunds skriftliga svar avseende anställd lektors stöd av Universitetet sammanställt med frågeställning till Universitetet och en tydlig bild och meritlista före anställning.

  Trevlig fortsättning på helgen!
  Vänligen,
  Christer Örnestad

  Om Oss http://venuskuriren.se/om-oss

  VK – Venus Kuriren är en balanserande jämställdhets portal.

  Genus är som Anus – En oprecis vetenskap under luppen!

  Genus, genusstudier, forskning och regelrätta övergrepp är ämnen som dominerar venuskuriren.

  Genus (könsbegrepp)

  Genus (engelska gender) är ett begrepp som används för att urskilja vad som formar kvinnor och mäns sociala beteende.

  Ordet genus är latin för sort eller släkte. Inom feminismen började ordet genus att användas istället för ordet könsroll på 1980-talet och är för många feminister idag synonymt med begreppet socialt kön. Den svenska genusvetenskapen bedrivs huvudsakligen utifrån det likhetsfeministiska synsättet även om det finns genusvetare i landet som även beaktar biologin.

  Huruvida egenskaper som normativt sett uppfattas som manliga respektive kvinnliga är ett resultat av social påverkan eller biologiska, medfödda, faktorer är en omdebatterad fråga. Eftersom få mänskliga egenskaper är hundraprocentigt betingade av arv eller miljö är de flesta överens om att båda påverkar, däremot råder delade meningar om graden av de olika faktorernas påverkan för olika egenskaper. Förknippat med frågan är också debatten om jämställdhet, eftersom feminismen anser att en biologisk utgångspunkt historiskt sett har använts för att begränsa främst kvinnors livsval. De som anser att biologin är viktig för att förklara vårt sociala beteende som man och kvinna hänvisar oftast till skillnader mellan mannen och kvinnans hjärna.

  Kropp och kön i kulturen

  Från 1900-talet har man i bland annat genusforskning och queerteori försökt avskilja aspekter av människans kön som inte har biologiska orsaker. Med upprinnelse i feminismen menar man att mycket av det vi ser som medfödda eller oföränderliga egenskaper som beror på om barnet fötts med manliga eller kvinnliga könsorgan i själva verket till stora delar är ett resultat av social påverkan.

  Genusforskare anser ofta att det som förstås med kön omfattar biologiskt men framförallt även socialt kön. I visa fall talar man även om en tredje faktor, könsidentitet, som ett slags mentalt kön. Inom queerrörelsen motsätter sig vissa synen på det biologiska könet som något essentiellt och något annat än en social konstruktion. Samtidigt finns annan forskning som menar att kön främst bör förstås som resultatet av biologiska faktorer.

  Huruvida egenskaper som normativt sett uppfattas som manliga respektive kvinnliga är resultat av social påverkan eller biologiska, medfödda, faktorer är en omdebatterad fråga. Det finns forskning som stödjer båda teserna. Förknippat med frågan är också debatten om jämställdhet, eftersom en biologisk utgångspunkt ofta historiskt sett har använts för att begränsa främst kvinnors livsval. Inom queerteori debatteras också hur en biologistisk syn på kön resulterar i att homo- och bisexuella personer, såväl som transpersoner, uppfattas som avvikande.

  VENUS (Kuriren) – VK

  Namnet på domänen ”venuskuriren.se” förkortat VK är en naturlig spegling till ämnen som behandlas i Umeå, Västerbotten och Sverige i stort. Namnet är dessutom gångbart internationellt och ger association till domänens innehåll på ett mycket legitimt och bra sätt.

  Venus är kärlekens och den kvinnliga skönhetens gudinna i romersk mytologi. Enligt myten är Venus född ur havets skum. Hennes motsvarighet i grekisk mytologi är Afrodite.

  Ursprungligen var hon en fornitalisk gudinna vilken synes ha dyrkats som det på våren uppvaknande, svällande naturlivets gudomlighet, och som en trädgårdarnas och vinplanteringarnas skyddsgudinna. Först sedan romarna stiftat bekantskap med grekiska tankar uppgick hennes väsen i den grekiska kärleksgudinnan Afrodites, med vilken hon hade så mycket gemensamt.. Hon dyrkades även som Murcia, stundom fattat som den ”uppmjukande” eller ”förvekligande”, antagligen betecknande hennes makt över hjärtan, vidare som Cloacina, möjligen i sin egenskap av förenande, samt som Libitìna vilken var på en gång livsglädjens (samt vinodlingens) och dödens eller gravens gudinna. Uppfattningen av Venus som begravnings- eller dödsgudinna antages ha berott på den i naturreligioner förekommande sammanställningen av livet i yppig blomstring och dess motsats, döden.

  Detta är en kort beskrivning av Venus-Kuriren, kontakta oss gärna i frågor ni finner intressanta.

  Under fliken Kontakt http://venuskuriren.se/kontakt finner ni all information ni behöver för att nå oss.

  Väl mött!

  Christer Örnestad

  Publisher och ansvarig utgivare av venuskuriren.se

 25. Paul Norlander

  Är det på skämt eller på allvar??

 26. Vilket är på skämt eller allvar, Paul Norlander?

 27. Björn Skölving

  Har precis varit inne på facebooksidan och tyvärr måste jag säga att den inte har någonting med tryckfrihet att göra. Maken till halvrasistiskt dravel får man leta efter. Allt från folk som hånar romer till diskussioner om rasbiologiska institutets skapande. Var i ligger själva teyckfrihetsdiskussionen? Det finns ju flera forum på nätet, likt avpixlat etc där dessa åsikter kan luftas. Att de flesta i Sverige inte håller med dessa kommentarer beror ju inte på avsaknad av tryckfrihet utan just pga att de har en annan åsikt.

 28. EN TSUNAMI AV HJERNEVASK I SVERIGE

  Inte bara RFSL:s helt könlösa genusförskola Egalia på Söder i Stockholm: en tsunami av barn-hjernevask drar fram över Sverige:

  http://www.unt.se/barnochforaldrar/forskolan-som-utmanar-konsroller-1686999.aspx

  Förskolorna börjar äntligen fylla sina egentliga uppgifter: att UTMANA. Föräldrar och andra släktingar. Gamla unkna, biologiska mönster. Börjar utmana den förlegade föreställningen, att barn inte är Statens egen deg, som Staten kan knåda efter behag.

  ”– En kille och en kille kan faktiskt gifta sig, säger Noa Brikell, 4 år.”

  (Nästa lärdom? ”Det är fel att rösta på något annat parti än det som Staten bestämmer, säger Eva-Urban Karlsson-Sigridsdotter, 3 år.”)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s