Jag hatar faktiskt ingen alls


Vänner och ovänner! 

Man bör inte räkna med att folk ska förstå allt man skriver och/eller hålla med om det. Men vad ska man göra med alla yttrandefrihetshatare som påstår att man tycker saker som man inte gör? För ordningens skull känner jag därför ett behov av att slå fast några saker:

1. Jag hatar inte muslimer. Jag är oroad över att så få sekulära muslimer står upp för demokrati och yttrandefrihet utan låter islamisternas tolkning av Koranen och deras anspråk på världsherravälde vara det som dominerar.

2. Jag hatar inte bögar. Tvärtom älskar jag många bögar – i min värld är de precis som alla andra. Vissa är generösa och underbara, andra är inskränkta och elaka. Att jag alltid har varit av uppfattningen att folks sexualitet är deras ensak är just en av anledningarna till att jag oroas över islamisternas framfart.

3. Jag hatar inte olika raser. Att påpeka att det finns forskning som visar att den generella IQ:n i vissa länder är högre än i andra, betyder inte att man hatar eller föraktar människor från länder med hög eller låg IQ. Ett av den här gruppens mest elaka troll la upp en länk där det påstods att rasister har lägre IQ och med den logiken undrade jag om han då oroade sig över att vi skulle få fler rasister i Sverige när det nu kommer många människor från länder med generellt lägre IQ. Antingen tror man på teorin om att rasism har med IQ att göra eller så gör man det inte. Man kan liksom inte bara välja att skälla blonda och blåögda människor med lågt IQ för rasister.

4. Jag hatar inte kvinnor heller. Det faktum att det finns fler män än kvinnor med extremt högt IQ, gör mig varken förbannad eller ledsen eller hatisk. Det är som det är, so what? Det betyder inte att alla kvinnor har lägre IQ än alla män.

5. Jag hatar faktiskt inte någon människa alls. Många hatar uppenbarligen mig för att jag säger sanningar som en del inte vill höra. Det är smällar man får ta. För mig är sanningen det viktigaste och jag kommer att fortsätta skriva om problemen i vårt samhälle utan att dölja vissa obekväma saker. Ni som önskar hata mig får naturligtvis fortsätta med det, men jag tycker ni ska sluta anklaga mig för saker jag inte står för. Eller förresten, fortsätt med det. Det visar ju bara att ni inte kan debattera mot mig med sanningen som vapen. Ni måste ljuga för att ”vinna”.

104 svar till “Jag hatar faktiskt ingen alls

 1. Du är en klok tjej, Ingrid. Att säga sanningen, som man upplever den, är inte alltid välkommet. Den med störst svans av medlöpare tenderar dock att vinna, en synvilla för de blinda.

 2. Jag avskyr statsfeminism.
  I övrigt …ingenting.
  Per Hagman

 3. Laszlo Mihocsa

  Mycket bra Ingrid, stå på dig, vi är väldigt många som håller med dig…

 4. Sanningssägare har i alla tider stött på motstånd även om det har blivit bättre eftersom vi inte längre avrättar budbärare med dåliga nyheter, iaf inte officiellt, är väl säkrast att påpeka.
  Det känns alltid lika befriande att läsa det Du skriver, Ingrid.
  Kämpa på!!!

 5. Jag har för mig att den person med högst uppmätta IQ faktiskt var en kvinna som jobbade på NASA om jag inte missminner mig hade hon en IQ på i runda slängar 220 och det måste väl anses vara ganska högt 😉 ..!

  Nu får säkert en och annan feminist vatten på sin kvarn men det bjuder jag på för jag hatar inte heller kvinnor.. 😉 ..!!

  Hon fick en gång frågan om vad som var det bästa valet att göra i fråga om religion och tro.. vad är det smartaste valet att tro alt. vara en god kristen eller att inte tro alt. vara en dålig människa var frågan..!

  Och hon svarade att det är mycket smartare att tro…t.ex på kristus och på ett liv efter detta..än att inte tro alls !

  Hon lämnade däremot ingen förklaring till sitt ställningstagande.. ;). Det kanske är en fråga som hon vill att andra mindre begåvade själva ska försöka besvara..och kanske klura på..!

  Jag kan dock kanske ge en hint själv eftersom jag har funderat lite själv på det hela hehe…och vad jag förstår så är valen 1.Paradiset i evigheten 2. Skärselden i evigheten 3. Livet slutar med ingenting i evigheten……!!

  Jag tror jag förstår vad hon menar…!

  Och ja Ingrid du är en god människa dessutom med huvudet på skaft..ta inte åt dig av elaka tungor som vill försöka pracka på dig egenskaper du inte besitter..!!

  //GandalfGrå

 6. Hur kan det komma sig att människor som inte håller med dig blir utkickade ur en grupp som säger sig vilja värna yttrandefrihet? Jag menar alltså gruppen ”Tryckfrihetssällskapet” på Facebook. Är inte det att motverka själva syftet med er verksamhet? Eller ska yttrandefrihet bara få komma från ert håll?

 7. 1: hatar inte muslimer…nej men du tvekar inte sprida den felaktiga bilden av Islam, du sprider enbart den fundementalistiska åskådningen några puckon går efter.
  2: oroa dig inte för homosexuellas rätt i samhället, här i sverige har vi lagstiftning som skyddar dem…javisst ja…hets mot folkgrupp som du vill ha bort…
  3: när man tar upp resultat av forskning ska man även fatta att om den är djupt kritiserad från flera håll att man inte kan vidhålla att kritikerna skulle ha fel…mig veterligen har du inte varit med och bedömt forskningen.
  4: hata kvinnor…men du fråntar gärna rätten till religionsval…
  5: när du kallar en person för den värste bespottaren här anser jag det som ett hån…mao hat som du som grundare befäster och bemyndigar andra till.
  japp, och jag ser att ni i inver gräver efter info om mig, vad sägs om att fråga istället?

 8. Om man är tvungen att skriva att man faktiskt inte hatar någon alls så har man antingen varit väldigt otydlig från början eller så försöker man bara urskulda sig.
  Var helt kort medlem i Tryckfrihetssällskapet, ett mer hatiskt och intolerant sällskap får man leta efter. Ett enda stort hyckleri när man säger sig stå för yttrandefrihet, men kastar ut folk med åsikter som inte passar sällskapet.
  Du får ursäkta, men du hatar nog mer än du själv tror, det finnns hjälp att söka för denna sorts vanföreställningar. Öppenvården väntar på dig.

 9. Om man ska kunna älska sin nästa måste De kunna 6-Budordet.
  : Du skall icke dräpa.:

 10. Ingrid Carlqvist 1. De sprider den alldeles utmärkt själva, det är bara väldigt få i Sverige som tror på det de själva säger.
  2. Alla lagar som inskränker yttrandefriheten är dåliga. Vi borde få ett First Amendment i Sverige. Det är inte orden som är farliga, utan handlingarna.
  3. All forskning om IQ kritiseras därför att människor inte orkar med tanken på att vi är olika.
  4. Alls icke, bara ”rätten” att klä sig i groteska skynken för att slippa bli våldtagna.
  5. Du framstår som en mycket hatisk person, Mika. Den bilden sprider du alldeles själv. sen blev man kickad 😛

  dina svar Ingrid.

 11. Gandalfgrå, det står dig fritt att tro på det som du funnit trovärdigt. Det är dock farligt med människor som blundar för på vilka grunder de låtit sig övertygas. Om det inte är på rationella, empiriska grunder så lär man inte heller använda rationella argument och hänvisningar till fakta i debatter med oliktänkande. Istället blir den omgivande verkligheten och människor som håller sig till det som kan bevisas ett hot och tyvärr ser vi hur långt irrationella troende är beredda att gå för att tysta och utplåna dem som tänker annorlunda och utmanar deras världsbild. Men, kan man förhålla sig öppen till att man kanske tagit fel och acceptera att grunderna för sin arbetshypotes kanske är väldigt bräckliga så ska man väl kunna fungera i en omgivning med med männsikro som tror på annat än en själv. Jag tror nog att du är sådan.

 12. Lovisa, det där var väldigt dumt. Om man försvarar sig mot eller kommenterar påhopp mot en själv så erkänner man alltså att påhoppen var berättigade? Var det så du menade? Hmm, det där bör kunna räknas in i härskarteknikerna. Eller det kanske det redan gör?

 13. Jag skriver som Maukonen gjorde. Att Ingrid inte hatar någon är inte en nyhet och inte förvånande. Förstår inte ens vad det kommer ifrån.
  Vad det gäller Facebook gruppen så är jag medlem där och har endast läst. Jag tror inte ens att det går att frambringa mer ociviliserade beteenden av endel. Det finns inte en chans att kunna få till en debatt. Jag är väldigt oinsatt och såg min chans att lära mig något där. Men det är rent omöjligt pga av det rådande klimatet. Flashback är en gemytlig och trivsam plats att läsa på när jag jämför med Facebook gruppen.

  När jag gick i skolan och elevers beteenden slutade att vara acceptabelt så åkta man ut, i vissa fall fick man kvarsittning. Det är en lärdom jag i varje fall har tagit med mig in i vuxenvärlden. Tycker inte att det är ett dugg konstigt att några har åkt ut. Personligt hade jag ingen behållning av dessa individers kastande och gapande. Kanske någon annan hade det, men inte jag.

 14. @Lovisa

  Det där med att öppenvården väntar på Ingrid är det ett hot eller ett löfte..??
  Vi som kan vår historia vet att oliktänkande i totalitära stater alltid har börjat med att dessa har stoppats undan i madrasserade celler med elektroder hängandes från könsorganen.. eller gulag..eller koncentrationsläger som Treblinka och Auschwitz..!!

  Det börjar med att man hotade dem för att sedan genomföra det..Sovjetunnionen hade ett enormt kapital i intelligensian som bara råkade försvinna ingen vet riktigt hur många som dödades i Sovjet men uppskattningar har gjorts och mellan 30-50 miljoner människor fick sätta livet till under en dryg 70-års period.

  Är det ett sådant ”drömsamhälle” som du Lovisa vill att Sverige ska vara…man kan börja fundera..!

  //GandalfGrå

 15. bravo Ingrid ge inte upp nu Sverige och världen behöver såna budbärare som dig.
  jag vet att det är inte lätt i den cyniska samhället som vi lever men man måste bara kämpa mot radikal islam, demokraturen, rainfilismen och det värsta av alla ideologier STATSFEMINISTERNA.

  Tomislav

 16. kan Lovisa, om kan inte debattera detta på en icke nazzi sätt bara lämna och försvinna för alltid från detta forum.
  du ser Lovisa jag och många utländska män känner vem Ingrid är och hur mycket kämpar hon tillsammans med oss pappor. oavset vart vi kommer ifrån, muslimer, kristna, ortodoxa osv
  kämpar mot den radikala feministerna och öppet riskerar att bli attackerat av någon galen fundamental muslim eller feminist när hon är på väg hem.
  Detta kallas för mod, öppenhet, medmänniska och kämpare för jämställdighet,
  öppet framför allas ögon med hennes bild på detta forum.
  VART ÄR DIN BILD LOVISA OCH VART ÄR DINNA NAZZI FEMINISTER?
  karisman som Ingrid har du kan inte ens drömma om, därför det är bättre för dig att bara lämna denna forum och ägna dig åt saker som klarar din stackarn hjärna.
  Tomislav

 17. Sådana kommentarer Ingrid får bl.a. av Lovisa tycker jag det osar Expo och AFA
  som inte tycker om yttrandefrihet och demokrati som inte passar dom.

 18. Vet ni inte vad Öppenvården är? Om man mår dåligt så är det dit man vänder sig. Man kan inte bli tvingad att ta hjälp av öppenvården så där blev din slutledning helt fel Gandalf. Varför denna förkälek till jämförelse med kommuniststyren så fort någon inte följer mainstream? Måste ni verkligen vara så politiskt korrekta hela tiden?
  Tomislav bilden blev som den blev, vet faktiskt inte varför. Om du verkligen tror att Ingrid är nån sorts Moder Theresa så beklagar jag dig. Du är vilseförd. Och nej, detta är inget stängt forum så jag får skriva här så mycket jag vill och behagar. I yttrandefrihetens namn, amen.

 19. Tack Ingrid, jag håller med i det du skriver och ser fram emot nya kloka inlägg!

 20. Lovisa, det är Ingrid som bestämmer om du får skriva här eller inte…

 21. Sådana kommentarer Ingrid får bl.a. av Lovisa tycker jag det osar Expo och AFA
  som inte tycker om yttrandefrihet och demokrati som inte passar dom.

  hm luktar gnäll för min del, dessutom osaklig sådan, ingen som helst förankring till någon fakta.
  tillhör varken expo eller AFA tack.
  anser ändock att Ingrid C enbart ljuger och är en rasist.

 22. Nej, Ingrid är en antidemokratisk, hycklande charlatan. Tryckfrihetssällskapet är bara en fånig liten sekt av paranoida stackare som gillar incest (eller i alla fall tillräckligt för att glamourisera det så som Ingrid gjort sig känd för.) Ni är en skam mänskligheten.

 23. man ska ändock inte tycka att alla i tryckfrihetssällskapet är rasister, nazister ochh allsköns paranoida typer (gör man det där blir man kickad) men Ingrid C som ljuger om sin bakgrund samt öppet uppmuntrar i flera trådar där till rena hetsen mot oliktänkande människor att hon är rasist.

  hon må försöka dölja sådant men söker man i hennes bakgrund hittar man alltså saker som sparken för just rasism med mera, Ingrid C : hade du inte begått rasistiska saker i ditt arbete hade alltså du inte blivit just sparkad och inte heller kunnat bli det…med andra ord att du inte fick stanna kvar efter sådant påstående…visar klart att det skett.

 24. Mika, jag ljuger inte och jag är inte rasist. Det blir inte sant bara för att du upprepar det gång på gång. Jag tycker att du är en ynklig stackare som borde ägna dig åt att titta på alla avsnitt av Hjernevask, men det vågar du antagligen inte för du vill inte att dina världsbild ska rasa samman. Sanningen kan göra väldigt ont.

  Malte, skammen får du stå med. Din kommentar säger allt om dig och din syn på demokrati och hyckleri.

 25. Siz xardal ilə yaxşı görünür!

 26. Musse Pigg, hon kan radera mina inlägg, det är sant….

 27. 你是邪恶的,你要放肉丸颈部

 28. Ingrid C ditt hat lyser rakt igenom dig, kolla vad som skrivs i tryckfrihetssällskapet nu och rannsaka ditt förflutna : sparkad för rasism, anser pedofili vara ok samt har jag alltså skärmdumpar vari du direkt uppmuntrar till just olagliga aktiviteter mot min person 🙂

 29. Är du medveten om att du sprider förtal om mig nu, Mika? Fått sparken för rasism – var får du dina lögner ifrån? På vilket sätt har jag uppmuntrat till olagligheter mot din person?

 30. “You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life.” (W. Churchill)

  Flera som du Ingrid, med ditt kurage, och världen skulle vara en bättre plats!

 31. Ingrid C, som sagt fakta har jag.
  i alla de avseenden som jag tillstått, se över ditt lilla sällskap nu 😛
  finns rena oegentligheterna där nu 😀

 32. nadacomprende

  Vad göra åt troll som Mika?

  Stå på dig Ingrid.

  Ser fram emot nästa tryckfrihetskväll.

 33. Håller helt med dig SANNINGEN kommer alltid fram.Jag önskar att du kunde nysta i mitt fall som är fruktansvärt och dessutom när barn blir drabbade då har sk myndigheter ingen som helst EMPATI,En stor kram Hälsn Maria

 34. עזוב את השנאה, אבל פיקולו. אתה, אני יכול של מרק קמפבל .. אני יודע שאתה רוצה ..

 35. Ping: Jag hatar faktiskt ingen alls | MyPress.SE - Universal News Agency

 36. ”Mika”, din stil känns bekant på något sätt….Du verkar nödig. Har du någon skit att komma med så kläm ur dig!

 37. @Lovisa

  Om man hotar människor som står för något som man själv inte gillar..då är man nära att vilja ha ett totalitärt samhälle…om du inte förstår kopplingen jag gör..så är det faktiskt inte mitt problem…!

  //GandalfGrå

 38. ”Det faktum att det finns fler män än kvinnor med extremt högt IQ, gör mig varken förbannad eller ledsen eller hatisk. Det är som det är, so what?” Faktum är att våra ”IQ”-tester är utformade att passa manligt tänkande bättre. Kan kanske ha att göra med att män, i högre grad än kvinnor, är de som utformat testerna.. Det finns ju faktiskt forsknig som visar att män och kvinnor verkligen tänker olika, har olika lätt att klara specifika områden. Men eftersom det rent traditionellt är män som stått för forskning och ”framsteg” så är testerna utformade att passa män och mäns sätt att tänka. Tyvärr!!

 39. Lena, jag tror inte att män har försökt utforma testerna så att det ska passa dem. För samtidigt som de visar att det finns fler män som är genier så visar de att det finns fler män med riktigt lågt IQ. Kvinnor uppvisar inte lika stor variation utan är mer samlade.

 40. @ Ingrid Carlqvist:

  Hur går det med översättningen av Mikael Jalvings föredrag?

  Bra inlägg för övrigt! Jag gillar hur du radar upp punkt för punkt och klargör hur du tänker, med korta och enkla – men ändå pregnanta – formuleringar.

 41. Irene Johansson

  Ingrid! En eloge för ditt civilkurage! Du är en fyrbåk i det journalistiska mörker som nu lagt sig över landet.

 42. Lena: Jag har arbetat som lärare i ca 14 år, så jag har mött ett par tusen elever. Börjar väl bli ett hyggligt sampel vid det här laget. Om jag tittar på de 10 smartaste eleverna jag mött, sådana som är rejält före sin årskurs, är det flest killar. I gruppen under, de som är duktiga, men inom ”ramen” är det mera jämnt fördelat. Flickorna har en fördel av att de gör vad läraren säger åt dem och redovisar det snyggt som vi lärare gillar. Duktiga killar tenderar att vilja hitta egna vägar, hitta lösningar utanför boken och är slarvigare i redovisningen. Det gäller för oss lärare att uppskatta båda styrkor och ge rättvisa betyg.
  När det gäller de få elever på andra änden av skalan, där man undrar om de överhuvudtaget uppfattar talat språk, förstår sociala regler och om de kan andas utan påminnelse domineras de också av killar.
  Felet vi gör i debatten är att låta ytterligheterna representera gruppen. De få störiga killarna är stereotyp för killar, och de flitiga (lydiga) tjejerna blir stereotyp för tjejer. Världen är betydligt mer komplex än debatten visar.

 43. Sverige och världen behöver fler som du Ingrid

 44. Att det finns såna som Lovisa, Mika och Malte är ytterligare bevis på att du Ingrid behövs i dagens Sverige

 45. Lena som skrivit ovan är inte jag. Det är ofta någon som skriver i mitt namn på olika bloggar har jag notera! Kan tänka mig flera.

  Vill bara säga att Lena ovan inte är samma som har min blogg och brukar skriva inne hos Aktivarum!

 46. Det skulle vara intressant att se Mika presentera bevis för sina påståenden?

 47. Ingrid

  Vissa kommentarer här är under anständighetens nivå och bekräftar lite vad du kämpar för.Jag tycker inte heller allt du ger uttryck för alltid är genomtänkt men respekterar dig för att du vågar stå för det du säger och inte fegt gömmer dig bakom främmande språk som vissa kommentarer här.
  Jag önskar dig all lycka till och något mer värdiga motståndare än vissa här ovan.

 48. Mats, då skulle du ha sett de hotfulla och hatiska kommentarer som jag inte har släppt igenom …

 49. Mika, vilken ras var det som fick sina fiskar varma när Ingrid fick sparken för ‘rasism’?

 50. Nils Jungenäs

  Ingrid

  Jag tycker du drabbas av fler infantila påhopp än många andra liknande PK-kritiska bloggar. Varför är det så?

 51. Nils, jag anar att det har att göra med min profession. En journalist som har sett hur allt går till i mainstreammedierna och kritiserar sina kolleger, får det hett om öronen. Det går ju liksom inte att avfärda mig med att jag inte vet vad jag snackar om. De vet att jag vet hur det går till och hur de medvetet döljer sanningar för människor.

 52. Ingrid.
  Bry dig inte om dessa troll som hackar på dig, de är hjälplöst förlorade i en tjock dimma de inte verkar kunna ta sig ur. Snacka om hat, de spyr ut det. Vem hatar mest i detta landet? Vem använder mest våld? Se bara på dem där de står och skriker ut sitt hat när SD har sina demonstrationer, det är bara ett exempel. Vem är egentligen rasisterna? Det är för sorgligt att det finns sådana ibland oss. Du är mycket modig och gör ett fantastiskt jobb, ge inte upp!

 53. Tack, Rita, för dina vänliga ord!

 54. NÄTHAT OCH YTTRANDEFRIHET

  Svenska Dagbladet har upplåtit sin Brännpunkt-avdelning åt en pastor och filosofie doktor i statskunskap. Hans s.k. debattartikel den 17/2 har följande inledning:

  ”MEDMÄNSKLIGHETEN FÅR STRYKA PÅ FOTEN
  Den svenska flyktingpolitiken har blivit hårdare de senaste åren. Vi som arbetar med och träffar några av de allra mest utsatta i samhället ser hur medmänskligheten har kylts ned. Flyktingar behandlas som kriminella. Var finns barmhärtigheten? skriver pastor Stefan Swärd.”

  Härefter följer en närmast rasande uppgörelse med det vedervärdiga svenska folket: ”högerextrema”, ”främlingsfientliga”, ”högerpopulismen”, ”Sverige är i dag i det närmaste ett slutet fort när det gäller att ta emot flyktingar, inhumana och främlingsfientliga krafter har vind i seglen”, ”iranska och irakiska flyktingar som utvisas på löpande band”, ”inte låta de iskalla vindarna från Sverigedemokraterna och deras väljargrupper kyla ner medmänskligheten”.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/medmanskligheten-far-stryka-pa-foten_6856401.svd

  Artikeln slutar:

  ”På grund av alltför många kommentarer som bryter mot SvD:s regler har möjligheten att kommentera stängts av. /Redaktionen Brännpunkt”

  Tydligen har någon av många hundra kommentatorer råkat skriva något i stil med JAG HÅLLER INTE RIKTIGT MED DOKTOR SWÄRD.

  Vilket räckte för att försätta hela Svenska Dagbladets ledarredaktion i svimningstillstånd.

 55. Råkar man vara kritisk till muslimer, invandrare, homosexuell eller kvinnor, så är man per definition en som ”hatar” eller har ”fobi”. Vi har ju t o m en framgångsrik deckarroman numera som har befäst uttrycket för all framtid – ”Män som hatar kvinnor”, skriven av en kommunist. Det är ett sätt att manipulera opinionen och tysta ner folket. Men det finns ett bra sätt att förhålla sig till allt detta – ge banka den i det.

 56. @Penumbra

  Amen 🙂

 57. Som jag har skrivit flera gånger borde Stieg Larssons bok ha hetat ”Kvinnor som hatar män” – för det är en mycket mera korrekt beskrivning av bokens innehåll.

 58. Jag sprang precis på den här korta videon från TEDx, Canberra, av Ash Donaldson, om ”Cognitive dissonance”.

  Den har nog egentligen väldigt lite direkt med det ursprungliga inlägget att göra, men kanske desto mera indirekt, kring hur vi som individer bygger upp och bevarar vår syn på världen omkring oss.

  Föredraget är oerhört upplysande i all sin enkelhet, och stämmer till djup eftertanke och personlig reflektion.

  Samt att Ash också visar på vad vetenskap är, och varför den vetenskapliga metoden är så otroligt viktig och värdefull, och i de flesta fall helt överlägsen all annan metodik för att generera kunskap om vår omvärld.

 59. Jag driver själv en blogg men anonymt. Det finns två fördelar med det och en stor nackdel.

  Fördelarna är att man inte riskerar att bli påhoppad (rent fysiskt) av någon stolle som inte håller med och känner sig provocerad, samt att anonymiteten gör att man inte tar åt sig av påhoppen – de är ju riktade mot mitt nick, inte mig som person. Även anhöriga kan drabbas.

  Nackdelen är att det man skriver får mindre genomslagskraft, när det kommer från en anonym person. Ett ansikte och en person bakom får betydligt större genomslag.

  Jag beundrar människor som Ingrid som vågar uppträda med sin rätta identitet och ta en massa skit för det de tror. Bra gjort Ingrid Carlqvist! Jag kommer att följa din blogg med intresse i fortsättningen.

  @GandalfGrå: Amen! 🙂

 60. Jag skulle också vilja använda mitt riktiga namn det är bara det att jag vet hur det skulle bli om jag skyltar med mina åsikter, jag skulle förmodligen bli avskedad från mitt jobb med någon slags dålig förklaring om nedskärningar i arbetsstyrkan eller så får man en ohållbar situation med medarbetare ”inte alla dock ;)” som aldrig själva ställer sig frågan hur många människor som dom är beredda att släppa in i Sverige och kostnaderna för denna idioti..och vad vi svenskar verkligen har offrat i fråga om välfärd och försvar.

  Eller kvinnor som har fått det itutat i sig sedan barnsben att kvinnor som grupp är goda ansvarstagande medborgare med ”ilsken penisavund ;)” och män som grupp är en hög mansgrisar som åker räkmacka genom livet..män som enbart är värda förakt och en spark i i det kollektiva skrevet.

  Sedan vi fick en borgerlig regering har vi fått 200000 nya jobb det är alltså 200000 fler människor som går till ett jobb nu än under det rödgröna röreriet…men ”sysselsättningsgraden har minskat med 0.7% detta enbart för att vi släpper in fler människor än vi kan svälja och ännu mindre ordna ett schysst jobb åt..hur i all världen tänker dessa insläpparmänniskor att vi ska få bukt med arbetslösheten…när vi fortsätter med detta det dåliga samvetets politik ”eller hellre det oförtjänta dåliga samvetets politik”…..

  Regeringen misskrediteras för arbetslinjen 🙂 i media men hur skulle det ha varit utan den…jo inga fler i jobb och ännu fler insläppta i landet d.v.s dubbelt trubbel om de rödgröna vunnit valet..!

  Misskrediteringen gjordes med lögn, åter lögn och statistik…! Tyvärr släpps det fortfarande in på tok för mycket folk i detta avlånga land det måste få ett slut…kvalificerad Europeisk, Indisk, Kinesisk arbetskraft som det är lätt att hitta jobb åt JA..Somaliska kvinnor som aldrig kommer att ta ett handtag på den svenska arbetsmarknaden NEJ TACK..nej tack även till muslimer över huvud taget..mest för att muslimerna aldrig tar avstånd från terrordåd..samt att det inte går att föra några teologiska samtal med en muslim för muslimen ska alltid hävda sin rätt oavsett…skrattretande speciellt som man vet att en pedofil och krigshetsare och mördare/bödel har nedtecknat ”guds” ord trots att han var analfabet suck!!

  Jämför denne så kallade helige mans liv och jämför det sedan med Jesus liv och gärning…förstår inte människor skillnaden då måste jag tyvärr jämföra människorna som säger att Islam är en helt OK religion för IQ fiskmås..!

  //GandalfGrå

 61. Nils Jungenäs

  GandalfGrå

  Jag höll med dig ända tills du på nåt sätt försöker hävda att bibeln är bättre än koranen. Jag förstår att du inte har läst bibeln. Där förekommer också att gud uppmanar till utrotningskrig, etnisk rensning och slaveri.

  Skillnaden mellan islam och kristendomen är inte att guds ord är bättre eller sämre i den ena eller andra boken. Skillnaden är att kristendomen har har genomgått en process som mynnat ut i att man tar avstånd ifrån det man faktiskt kan anse vara omoraliskt och orättfärdigt medans muslimerna i stor utsträckning forfarande är bokstavstroende. Redan Jesus själv (som du nämner) propagerar ju en annan moral än den gamla testamentet ger vid handen.

 62. Nils, jag tycker du har både rätt och fel. Rätt i att även Bibeln är våldsam på sina ställen, men fel i så motto att Nya Testamentet är oöverträffat i fråga om kärleksbudskap. I Koranen finns t ex inte det vi brukar kalla Den gyllene regeln: ”Gör mot andra vad du vill att de ska göra mot dig.” Den finns i alla de andra stora religionerna, men inte i islam.

  Jag hoppas att den muslimska världen ska genomgå sin egen Upplysning och komma in i den moderna världen, där bokstavstroendet bara lockar några få. Tyvärr ser jag inga tecken på detta utan tvingas i stället konstatera att länderna som genomgick den ”arabiska våren” alla är på väg in i mera religiösa samhällen där sharialagarna ska styra. Vi får nog vänta länge än på den muslimska Upplysningen.

 63. Jag har sämre tolerans än dig, för jag tycker mycket illa/hatar en del professionella skitstövlar……………….om jag ska vara ärlig.

 64. @Nils Jungenäs

  Jag kanske måste förtydliga mig jag talar nog kanske enbart om det andra testamentet om jag gör en jämförelse med koranen..! Bibeln i sin helhet är som du redan påpekat en ganska hård och av vissa tolkad som en okänslig gud med stort hämndbehov men inte i den bild som Jesus själv ger av fadern..!

  Det mesta i andra testamentet är klokt och värt att studera för gjorde människorna det..skulle många av våra problem som mänsklighet kanske försvinna..!

  //GandalfGrå

 65. Jag ska säga det ”nya testamentet” jag lider förmodligen av Alzheimers 😉 för jag kunde inte för mitt liv komma ihåg vad det egentligen heter…hehe jag börjar på att bli gamal..hoppas att du ursäktar en virrig själ Nils..!

  //GandalfGrå

 66. Nils Jungenäs

  GammalGrå

  Du är ursäktad. 😉

  Jag ville uppmärksamma det faktum att båda dessa öken-filosofier är galna i skriften de grundar sig på.
  DEN FRÄMSTA orsaken till att de flesta kristna lever ett helt annorlunda liv än de flesta muslimer är snarare att de kristna samhällena har genomgått en upplysning som mynnat ut i att man faktiskt tar sin skrift med en nypa salt. Det gör fortfarande inte många muslimer, även om de i sammhällsdebatter försöker ringakta, ursäkta och släta över de mest komprometerande delarna. Jag tror inte särskillt många kristna tar alla budord på fullt allvar. Vi har tex yttrandefrihet och håller inte slavar.

 67. Den kristna bibeln består av två delar som måste läsas tillsammans – Gamla Testamentet och Evangeliet. Det går inte att bara peka på GT och dess lagar och säga att kristendomen är lika primitiv som islam. Det är helt fel och beviset blir uppenbart när man jämför den kristna och den muslimska världen.

  Den stora muslimska invandringen borde stärka människors strävan efter att hålla fast vid sina kristna rötter, men används istället mycket skickligt av ateisterna för att föra allmän antireligiös propaganda, som inkluderar vår traditionella kristendom.

  Ännu svårare är att skydda sig mot medias och kulturelitens antikristna manipulationer, bortsett från några speciella radio-/tv-program och tidningar. Jag tror att det främst har att göra med att media och den intellektuella eliten lutar åt vänster och vänstermänniskor, vare sig de är kommunister, socialister eller vänsterliberaler, ser på kristendomen som en konkurrent om makten över den svenske medborgarens själ, tankar, värderingar och moral. De vill att deras värderingar och (brist på) moral ska råda.

  Vad gör folk som har ett andligt behov då? Jo, söker sig till icke-komprometterade religioner, som buddhism, hinduism eller rent flum. Dessa religioner skulle också vara under attack från samma ateistiska grupper, om de fick något märkbart inflytande i samhället.

  Det är bara att beklaga. Vi kommer till en tidpunkt då vi inser misstaget med att i praktiken ha avskaffat kristendomen i samhället. Det är jag övertygad om.

  Jag kan tänka mig att den hårda ton och grova attacker som förekommer på debattsidorna på Internet är ett resultat av avkristnandet, för att anknyta till den här debatten. Folk idag har helt enkelt lägre moraliska spärrar. Jag tror inte att vi hade sett samma sak under låt oss säga 1950-talet, ifall Internet hade funnits då.

 68. Tack, Penumbra, för din analys. Jag tror som du – att det är ett stort misstag att göra oss av med de kristna värderingarna eftersom de står för så mycket gott i samhället. Folk ser på muslimska länder och förfäras, men är så rädda för att vara rasister eller snobbar som tycker att den egna kulturen är bättre, att de genast måste hitta motsvarande dumheter inom den kristna världen.

  Därför är det så att varje gång man påpekar bristen på demokrati i muslimska stater, bristen på jämställdhet, bristen på religionsfrihet och alla andra brister så kommer någon och skriker om kristen höger i USA. Som jag i och för sig inte gillar, men som har så enormt mycket mindre inflytande än den sharia som sprider sig över världen nu.

  Vad hände med den arabiska våren? Var är alla ystra, svenska ledarskribenter som var övertygade om att Tunisien, Egypten och de andra skulle bli ”västerländska demokratier”? Vad säger de om al-Qaradawis löften om att inte hugga av några händer i Egypten förrän om fem år?

 69. @Ingrid
  @Nils Jungenäs
  @Penumbra

  Först Nils det som Jesus för fram det är för mig det vackraste och starkaste någon människa någonsin har sagt..och gjort.. det är inte galenskaper. Jag håller med dig om att kristendomen har genomgått en upplysning…och att så inte är fallet med Islam. Det märkliga med Islam dock.. är att det är 2012 nu alla har tillgång till mer information än världen någonsin har skådat. Men tar dom någonsin något till sig..nej nej och åter nej…dessa muslimer är ena riktiga bakåtsträvare trots vår upplysta värld. Och det förvånar mig mer än något annat..jag tycker faktiskt att det är riktigt besvärande för Islam . Jag tycker faktiskt att man måste ifrågasätta muslimers intelligens..på allvar alltså..!

  Penumbra jag håller med om att avkristnandet av Sverige och västvärlden är de facto av ondo vi skulle alla må mycket bättre av att hålla oss kvar vid de kristna värderingarna som har format vårt land och hela västvärlden. Men jag är också en naturvetare i grunden 🙂 jag inser att vetenskapen har gett oss så mycket…och att den ibland går stick i stäv med kristendom . Jag vidhåller dock att kristendomen har så fina etisk/moraliska värden att jag är böjd att se att det finns behov av dessa värden när världen blir allt hårdare runt omkring oss och jag finner tröst i möjligheten av en gud som vill oss alla väl och att både han och människosonen älskar oss mer än vi kan förstå.

  Ingrid kan bara hålla med dig om att det som lät så bra med ”demokratisering” av arabländerna verkar gå mot det muslimska brödraskapet och i förlängningen Sharia…den här delen av världen är för tokig..och det måste vara fler än en som på riktigt har en skruv lös..om dom försitter chansen att få riktiga demokratier och ett sansat ledarskap..verkligen underligt och skrämmande på samma gång.

  Jag har många gånger frågat mig vad som gör att dessa folk dessa arabmuslimer är så korkade och griniga och arga…och jag förstår nu varför.. dessa människor är uppvuxna i en öken sand värme och svett är deras liv deras verklighet. Men det som gör dom så oresonliga är att dom tvingas leva med sand i kalsongerna/trosorna…och det vet vi ju alla att har man sand i kalsongerna kan man ju inte vara glad och förnöjsam…då måste man skrika högst kasta mest sten..och spränga folk i luften. Så mycket sten som palestinierna har kastat under 64 år av oroligheter har inte kastats under hela mänsklighetens historia.
  Dagens mening är alltså…….”SAND I KALSONGERNA GÖR INGEN ARAB GLAD”

  Jag är heligt trött på deras offerkoftementalitet ”palestiniernas alltså” och snyfthistorier det är ju araberna som inte vill ha fred…det är dom som spränger, anfaller, skickar raketer och gud vet vad mer mot Israel, judarna har aldrig anfallit sina grannar..”i varje fall inte i början av konflikten” det är ju dom som har blivit anfallna och blir det ständigt. Folk glömmer faan så fort ..speciellt vänstermänniskor som på något konstigt sätt kopplar Islamister med att vara sanna revolutionärer…men dom har fel..det har inget med revolution att göra det är sekten Islam som är anledningen till det här tokvåldet utan slut..!

  //GandalfGrå

 70. Nils Jungenäs

  Jag delar er uppfattning om islam.
  Jag delar inte er uppfattning om kristendomen.

  Jag anser inte att kristna värderingar är nödvändiga för ett trevligt och väl fungerande samhälle… det jag antar att en kristen skulle kalla ”moraliskt”.
  Vi har lagar som sammanfaller med vissa uppmaningar från gud och Jesus idéer. Samtidigt har vi många lagar som förbjuder det bibeln uppmanar till och tvärt om. Vad gäller guds lagar (de drygt 200 budorden varav de 10 första är mest kända) så är ju alla försök att hävda att de öht är ”moraliska” naturligtvis begängt. Jag ser således med tillförsikt på det faktum att många kristna helt eller delvis tar avstånd ifrån gamla testamentet.
  …men varför då öht fortsätta hävda guds och bibelns moral? Vi väljer ju tydligen själva som fritt tänkande individer att dömma ut mycket av guds ord som omoraliskt och stiftar egna lagar tvärt emot.

 71. Test varför måste jag fylla i e-mailet och namn det har varit automatiskt förut..?

 72. @Nils Jungenäs

  Hehe det är enkelt att förklara att människor dömer ut en del av guds lagar, det beror ju på att vi är just människor..gud har gett oss friheten att göra precis som vi vill..han har också gett oss valet att t.o.m gå emot honom…om det går ostraffat..mnjaa… ;)..! Moralen är ju i kristendomen helt exeptionellt väl genomtänkt och är ett freds och kärleksbudskap som är svårt att konkurrera med…skulle hela mänskligheten leva efter endast de tio budorden då skulle vi inte ha krig och tjuverier inte heller otrohetsaffärer som slutar på tragiska sätt för att så mycket känslor är involverade.

  Det bästa Jesus säger är att ”Den som är utan skuld kastar den första stenen” Jesus vet att vi alla kvinna och man alla vi gör fel…ingen kan leva efter guds lagar..inte till punkt och pricka. Men om vi försökte leva så gott vi förmår efter buden så är vi på mycket god väg att få ett bättre liv tillsammans med alla andra och färre konflikter skulle naturligtvis uppstå.

  För att veta vad vi diskuterar så har vi här tio guds bud håll till godo 🙂 och återigen moralen i kristendomen är inte av ondo den är av godo..den skulle hjälpa oss människor på så många plan att det inte går att förneka..förstår vi det är vi på god väg.!

  Tio guds bud…..

  1.Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
  2.Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
  3.Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
  4.Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
  5.Du skall inte dräpa.
  6.Du skall inte begå äktenskapsbrott.
  7.Du skall inte stjäla.
  8.Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
  9.Du skall inte ha begär till din nästas hus.
  10.Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom

  //GandalfGrå

 73. Ingen aning, Gandalf.

 74. Hej å hå jag kan tydligen inte posta kommentarer längre det försvinner i etern..eller så ligger några hackare bakom… 😦

  //GandalfGrå

 75. Wow nu är jag tillbaka nice…!

 76. @Nils Jungenäs

  Hehe det är enkelt att förklara att människor dömer ut en del av guds lagar, det beror ju på att vi är just människor..gud har gett oss friheten att göra precis som vi vill..han har också gett oss valet att t.o.m gå emot honom…om det går ostraffat..mnjaa… ;)..! Moralen är ju i kristendomen helt exeptionellt väl genomtänkt och är ett freds och kärleksbudskap som är svårt att konkurrera med…skulle hela mänskligheten leva efter endast de tio budorden då skulle vi inte ha krig och tjuverier inte heller otrohetsaffärer som slutar på tragiska sätt för att så mycket känslor är involverade.

  Det bästa Jesus säger är att ”Den som är utan skuld kastar den första stenen” Jesus vet att vi alla kvinna och man alla vi gör fel…ingen kan leva efter guds lagar..inte till punkt och pricka. Men om vi försökte leva så gott vi förmår efter buden så är vi på mycket god väg att få ett bättre liv tillsammans med alla andra och färre konflikter skulle naturligtvis uppstå.

  För att veta vad vi diskuterar så har vi här tio guds bud håll till godo 🙂 och återigen moralen i kristendomen är inte av ondo den är av godo..den skulle hjälpa oss människor på så många plan att det inte går att förneka..förstår vi det är vi på god väg.!

  Tio guds bud…..

  1.Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
  2.Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
  3.Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
  4.Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
  5.Du skall inte dräpa.
  6.Du skall inte begå äktenskapsbrott.
  7.Du skall inte stjäla.
  8.Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
  9.Du skall inte ha begär till din nästas hus.
  10.Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom
  Jag skulle inte kunna säga det bättre själv 😉

  //GandalfGrå

 77. @Nils Jungenäs

  Hehe det är enkelt att förklara att människor dömer ut en del av guds lagar, det beror ju på att vi är just människor..gud har gett oss friheten att göra precis som vi vill..han har också gett oss valet att t.o.m gå emot honom…om det går ostraffat..mnjaa… ;)..! Moralen är ju i kristendomen helt exeptionellt väl genomtänkt och är ett freds och kärleksbudskap som är svårt att konkurrera med…skulle hela mänskligheten leva efter endast de tio budorden då skulle vi inte ha krig och tjuverier inte heller otrohetsaffärer som slutar på tragiska sätt för att så mycket känslor är involverade.

  Det bästa Jesus säger är att ”Den som är utan skuld kastar den första stenen” Jesus vet att vi alla kvinna och man alla vi gör fel…ingen kan leva efter guds lagar..inte till punkt och pricka. Men om vi försökte leva så gott vi förmår efter buden så är vi på mycket god väg att få ett bättre liv tillsammans med alla andra och färre konflikter skulle naturligtvis uppstå.

  För att veta vad vi diskuterar så har vi här tio guds bud håll till godo 🙂 och återigen moralen i kristendomen är inte av ondo den är av godo..den skulle hjälpa oss människor på så många plan att det inte går att förneka..förstår vi det är vi på god väg.!

  Tio guds bud…..

  Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
  Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
  Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
  Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
  Du skall inte dräpa.
  Du skall inte begå äktenskapsbrott.
  Du skall inte stjäla.
  Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
  Du skall inte ha begär till din nästas hus.
  Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom…..!

  Jag skulle inte kunnat sagt det bättre själv…! 😉

  //GandalfGrå

 78. Gandalf,

  Jag är själv naturvetare och akademiker men ser ingen konflikt mellan det och min kristna tro. Kristenheten är inte alls så vetenskapsfientlig som ateisterna vill framställa den. Bibeln har aldrig varit en lärobok i naturvetenskap, men har uppfattats så av människorna förr i tiden därför att det var den enda boken de flesta hade tillgång till – de som kunde läsa. Det ansågs också som en god ton att referera till Gud och Bibel när man studerade och beskrev naturen.

  Vi har egentligen bara en stor konflikt och det är livets uppkomst och människans utveckling. Sedan är vi kristna motståndare till stamcellsforskning med aborterade foster, men det är inte forskningen i sig utan just det faktum att man använder sig av stamceller från aborterade foster.

  Vi är också motståndare till kloning av människor, vilket för övrigt är förbjudet i den kristna världen, men inte för att man respekterar den kristna moralen utan för att man har en del fragment av kristen etik och moral kvar i sig, hur länge det nu varar. Konstigt nog är den muslimska världen inte motståndare till människokloning.

  Faktum är att med forskningens framsteg inom fysik och astronomi så har mystiken kring vår existens ökat igen, sedan 1800-talet då man såg på världen ur ett newtonskt perspektiv utan kännedom om materians beskaffenhet på mikronivå, universums uppkomst och öde, den mystiska ”mörka” massan och energin, relativistiska fenomen, tiden som en dimension av fyra, alltets teorier med strängar och åtta eller elva dimensioner, etc.

  Jag kan hålla på ett tag, men jag tror att budskapet har gått fram. Jag hävdar bestämt att konflikten mellan kristen tro och vetenskap eldas på av den ateistiska vänstern och de minst lika ateistiska liberalerna, och att det främst handlar om makten över människornas själar samt reformeringen av samhället, snarare än kärlek till vetenskapen.

  Vi vet alla, vid det här laget, att samma ateistiska krafter styr vetenskapen inom ett antal områden för att ge stöd åt sina samhällsreformer, t ex den s.k. genusforskningen. Det, min vän, är betydligt negativare för samhället än vad kristendomen någonsin har ställt till med inom vår kultursfär.

 79. Nils Jungenäs

  GandalfGrå

  ”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.”

  Istället har vi religionsfrihet.

  ”Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.”

  Vi har även yttrandefrihet.

  ”Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.”

  Och jobbar på lördagar gör vi ju också.

  ”Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.”

  Det är väl generellt bra att göra som mamma och pappa säger, men att göra det till en av tio lagar som styr vårat samliv är ju helt absurt.

  ”Du skall inte dräpa.”

  Den här regeln har ju alla kända samhällen i mänsklighetens historia haft. Den kan således inte härledas till kristendomen. Tvärt om. Dessutom skulle man ju kunna vänta sig att en allsmäktig och allvetande gud begrep att problematisera lite runt begreppet ”dräpa”. Är det ok att döda i krig? Är det ok att döda i självförsvar? Är det ok med dödsstraff? Och så vidare.

  ”Du skall inte begå äktenskapsbrott.”

  Om två vuxna människor har en överenskommelse sinsemellan så är det väl en sak mellan dom och inget för gud eller samhället att lägga sig i. Det känns ju betydligt mer relevant att använda det här lagboks/mediautrymmet för att förbjuda något som ska förbjudas.

  ”Du skall inte stjäla.”

  Återigen. Inget jättekontroversiellt, men gud hade gärna fått utveckla lite.
  …vilket gud givetvis hade gjort om han verkligen var så klok och allvetande.

  ”Du skall inte vittna falskt mot din nästa.”

  Lite absurt faktiskt att försöka förbjuda lögner. Om du bodde i nazityskland på 30- 40-talet och gömde en familj judar på vinden. Skulle du verkligen tycka att det vore omoraliskt att ljuga när Gestapo ringer på dörren och frågar?

  ”Du skall inte ha begär till din nästas hus.”

  Seriöst. Varför inte då? Hela vårt kapitalistiska samhälle bygger ju på att man ska ”sträva”.

  ”Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom…..!”

  Återigen.., Varför i hela friden då. Tankeförbud känns ju inte så moraliskt. Om det första budordet innebär en inskränkning i yttrandefriheten så är ju det här sju resor värre. Förbud att råka tycka och tänka…

  ”Jag skulle inte kunnat sagt det bättre själv…! ”

  Jo GandalfGrå, det är jag övertygad om att du skulle kunna. Du verkar nämligen vara en vänlig och normalbegåvad människa. Dessa lagar är inte ”moraliska”. Många är djupt omoraliska medans några är antingen klantigt formulerade, onödiga eller självklara, samtidigt som många aspekter av tillvaron lämnas helt oberörda. En gud som anser detta vara det viktigaste att ha i åtanke är inte en moralisk gud.

  Säg mig. När du/ni börjar sick-sacka och svammla om att ”men det där är ju gamla testamentet” eller ”läs vad jesus säger, DET är bra grejer”…
  …vilken moral är det du använder dig av när du sätter dig till doms över det som står i bibeln. Du håller med om att det är omoraliskt med slaveri trotts att det faktiskt till och med är ett påbud i bibeln. Du tycker antagligen att det är omoraliskt att döda och tortera sina egna barn osv. Däremot står det i bibeln att man inte får sy ett plagg bestående av både linne och ull eftersom ullen krymper i tvätten. Ursäkta mig men jag ser inte storheten i bibeln.

 80. Men om jag bara bränner några häxor då?

  Problemet ligger i det grundläggande fundamentala axiomet som hela den moderna Vetenskapen, från de tidiga joniska filosoferna, via Galileo Galilei och Francis Bacon till idag, vilar på.

  Nämligen, Metodologisk Naturalism.

  Som säger att inom vetenskapen, så accepterar vi bara ”naturliga” förklaringar och observerbara principer, och aldrig några ”övernaturliga” modeller.

  Alla teorier som blandar in övernaturliga förklaringar, (som ligger bortom naturen), med påståenden som till sin art innebär att de aldrig kan verifieras, falsifieras eller observeras, har därmed ingenting med vetenskapen att göra.

  Det ligger istället under begrepp som religion och vidskepelse m.m. som till exempel i form av astrologi, osv.

  Att säga att man är kristen och vetenskapsman, är kanske lite som att säga att man är förvisso läkare, men inte alltid tror på och följer Hippokrates ed, och ibland istället för att hjälpa människor, dödar och skadar dem, (men bara lite, och ibland).

  Det finns därmed en inneboende, fundamental, och alltid närvarande konflikt, mellan all form av religiös tro, och att bedriva vetenskaplig forskning.

  Olika regioner (eller inriktningar inom en enskild övertygelse) är nog mera dogmatiska och inskränkande än andra, och det finns vetenskapsmän som kan ”stänga av” sina religiösa övertygelser när de kliver in i labben, men de hör nog till undantagen.

  Med all respekt.

 81. Nils Jungenäs

  Gandalf

  Min poäng är att kristendomen och bibeln INTE är en förutsättning för ett moraliskt samhälle. Det blir väldigt uppenbart när till och med de kristna själva börjar använda sig av NÅGON ANNAN mystisk kännsla för moral för att förkasta uppenbart galna grejer och samtidigt understryka vissa andra grejer som de DÄREMOT håller med om. Det är så uppenbart korkat att människor försöker förneka att deras egen moral faktiskt är bättre än deras påstådda guds moral och att de borde inse det själva och kasta av sig sin gudatro.

  För övrigt – vad gäller alla missuppfattningar och halmgubbar om vad ateism är:
  Ateism är inget annat än att INTE tro på något som vi inte vet är sant. Det är ingen tro i sig själv. Det är inte en tro på att det INTE finns en gud. Det är att anse: ”-Såvitt vi vet just nu, så finns det ingen gud”. Skulle det visa sig att det finns en gud så är det ju så. Däremot har vi ännu så länge inte någon anledning att anse att så är fallet.

 82. Nils, det du beskriver är väl snarast agnostisism? Här några rader från Wikipedia:

  Ateism innebär avsaknad av eller avståndstagande från tro på någon gud, gudar och högre makter.[1] Begreppet spänner från avsaknad av tro på någon eller några gudar eller högre makter till aktivt avståndstagande från sådana. Ett par välkända engelskspråkiga uppslagsverk anger båda definitionerna samt preciseringar som ligger mellan dessa[2], medan den svenska Nationalencyklopedin beskriver ateism som ”åsikten att det inte finns någon gud”. [3].

  Det finns många betydelser av ordet agnosticism. Populärt menar man oftast att man inte är säker på om det finns en gud eller inte, eller att man inte har tagit ställning. Andra menar att man inte tror på gud men att man inte är säker. Andra avser ett förhållningssätt som ligger nära positivismen, i det att man inte antar något som inte kan bevisas. Ett alternativt agnostiskt förhållningssätt ligger nära skepticismen, att tvivla på allt utom det absolut säkra, om man ens tror att någonting är säkert – ”Det enda jag med säkerhet vet är att jag ingenting med säkerhet vet”.

 83. Nils Jungenäs

  Ingrid

  Ateism kontra Teism vittnar om VAD man tror.
  Gnostisism kontra Agnostisism vittnar styrkan i övertygelsen. I motsatts till vad många tror så säger ordet ”agnostiker” ingenting om VAD man tro. Det man vanligtvis menar med det lite slarviga utrrycket ”agnostiker” är en ”agnostisk ateist”. Man kan även vara ”agnostisk teist” eller ”gnostisk” ateist resp. teist.

  Här kan du läsa mer om begreppet ateism.
  http://wiki.ironchariots.org/index.php?title=Atheism

  …för precis som du själv skriver, finns inget som heter ”med absolut säkerhet”. Det är alltså inte det man normalt menar med ”ateism” (agnostisk ateism).
  En person som hävdar med absolut säkerhet att det inte finns en gud skulle isåfall vara ”gnostisk ateist”. Det är dock inte det man normalt menar med ”ateism” (agnostisk ateism).

 84. Den kristna kyrkan är byggd på benen av den största tvivlaren…den som Jesus kallade för klippan alltså ansåg Jesus att det är naturligt för oss människor att tvivla på guds existens, kanske ligger det i själva saken, det är valet man har att tro utan bevis eller förkasta utan att kunna säga bergsäkert att gud INTE existerar. Det kan vara så att gud vill ha det så för att skilja agnarna från vetet, om jag får använda en biblisk term 🙂 .

  Hursom det nu ligger till vet faktiskt inte jag och jag tror inte någon kan svara på hur det ligger till detta är Teodicéproblemet i en liten ask.

  Jag vill åter påminna om kvinnan med högst uppmätt IQ på frågan om vad det smartaste valet skulle vara att tro eller inte tro..där hon svarade att det det är smartare att tro än att inte tro..!

  Det är ju också så inom den kristna tron att vi är skapade som an avbild av gud…kanske inte på det fysiska planet..men..kan det vara så att även gud är en tvivlare…kan gud göra fel…precis som vi kan göra fel..kan gud vara ond..precis som människor kan vara onda…finns det en annan kraft i universum som är dumheten, egoismen och ondskan personifierad. Vi vet inte om det pågår en kosmisk fotbollsmatch om våra själar…har vi själar?…har vi inte själar? Vi kanske är bara ett enda stort vetenskapligt experiment..hursom det nu än är fallet…jag vill räkna in mig bland dom som försökte göra mitt bästa för att bekämpa ondska och dumhet…och slapphet mot onda krafter som försöker slå i folk att det inte finns ondska..att vi bara är människor att vi inte har ett val att med bästa förstånd försöka se skillnaden mellan gott och ont och när vi ser skillnaden då när vi verkligen förstår skillnaden…att vi då gör val som leder till något gott något bra för oss själva och för andra människor.

  Att vi då inte är tysta eller låter oss tystas när vi ser fel i ideologier, religioner eller hos makten.

  Om jag sedan tror på Gud och Jesus blir liksom för mig bara en bonus jag vill SÅ gärna att det ska finnas ett liv efter detta minsta chans att det finns ett paradis är en bonus..och som Jesus själv säger är enda vägen dit att tro på honom och fadern. Jag tar nog chansen jag har bestämt mig för att tro…ju mer jag tänker på detta ju självklarare blir mitt val!!

  Jag har dock syndat så mycket i mitt liv att jag inte är säker på att jag har/får en nyckel..jag har varit dum och oförståndig…och är det ibland fortfarande men som sagt sent ska syndaren vakna och jag hoppas att det inte är försent för mig..! 😉

  //GandalfGrå

 85. @Ingrid
  @Nils Jungenäs

  Michael Shermer (tror jag) det var som skrev att han intellektuellt i teorin är agnostiker, (vi kan lika lite vetenskapligt bevisa att det finns en gud, som att det inte finns en gud), men, i den dagliga praktiska verkligheten så levde han som ateist.

  Kanske kan vara en bra kombination, och praktiskt hantering av verkligheten och den striktare vetenskapliga intellektuella frågeställningen.

  Han är ju också en uttalad skeptiker av stora mått.

  @Nils Jungenäs

  ”Min poäng är att kristendomen och bibeln INTE är en förutsättning för ett moraliskt samhälle.”

  Jag tror du har helt rätt på den punkten, och att vetenskapen nu bygger ett allt starkare stöd för att det snarare är tvärt om, att våra inbyggda evolutionärt selekterade biologiska handlingsmönster, är de som legat till grund för den moral och de kulturella mönster som religionerna sedan utvecklat.

  MEN, med en viktigt tillägg, och det är alla de principer som är inlagda ovanpå dessa i många religioner, (kanske framförallt de ambrahamitiska), som har mera att göra med dess praktiska tillämpning, som central maktutövning och kontroll och styrning av människor.

 86. Nils Jungenäs

  GandalfGrå:

  ”…det är valet man har att tro utan bevis eller förkasta utan att kunna säga bergsäkert att gud INTE existerar.”

  Varför tror du inte på de gamla grekiska gudarna?
  Varför tror du inte på Allah och koranen?
  Varför är du inte budhist?
  Varför är du ateist i förhållande till ALLA ANDRA gudar, men inte i förhållande till den kristna guden?
  Det är ju inte för att någon lyckats motbevisa de andra gudarna, utan för att du ”ännu inte” fått vid handen något hållbart bevis FÖR dessa gudaidéer och skapelseberättelser. På samma sätt förhåller sig vi som är ateister i förhållande till din kristna gud, till just din gud. Skillnaden är alltså att vi också förkastar en massa gudar… vi förkastar bara ytterligare en gud.

  1. Släpp det där med ”bergsäkert”. Det är inte det det handlar om. Det är en halmgubbe.

  2. Naturligtvis kan man inte tro på något bara för att ingen bevisat motsatsen. Du gör inte så i någon annan aspekt av livet. Varför gör du så när det kommer till det du anser är det allra viktigaste – din tro på gud?

  Jag tror inte att det finns en gud.
  Det betyder inte: ”Jag vet att det inte finns en gud”.
  Det betyder. ”Såvitt vi vet, finns ingen gud.”

 87. @GandalfGrå

  ”Jag vill åter påminna om kvinnan med högst uppmätt IQ på frågan om vad det smartaste valet skulle vara att tro eller inte tro..där hon svarade att det det är smartare att tro än att inte tro..!”

  Detta är nog en variant på det som populärt kallas för ‘Pascals vad’, från den franska matematikern, fysikern och upptäckaren, Blaise Pascal, 1623-1662.

  Pascal’s Wager (also known as Pascal’s Gambit) is a suggestion posed by the French philosopher, mathematician, and physicist Blaise Pascal that since the existence of God cannot be proved (or disproved) through reason, but since in his view there was much to be gained from wagering that God exists (and little to be gained from wagering that God doesn’t exist), a rational person should simply wager that God exists (and live accordingly).

 88. Det verkar nästan som Vi befinner oss o Kyrkan.

 89. @Nils Jungenäs

  Jag är en enkel person och gör enkla val..jag är född i Sverige..Sverige har ett gult kors på flaggan..jag är döpt i den svenska kyrkan för en herrans massa år sedan. Jag har kristna akademikerföräldrar…som inte är överdrivet kristna men har kristendomen på ett ganska fint sätt ändå inbakade i sig vilket kan ses på hur dom har levt sina liv..liv som jag själv är ganska avundsjuk på eftersom jag inte har lyckats lika bra på min egen färd genom livet. Jag ser upp till mina föräldrar för hur dom har tagit sig igenom sina liv och det med den äran..jag älskar dom högt trots att jag inte alltid har ärat dom, på den tiden var jag av den uppfattningen att det inte spelar någon roll hur jag lever mitt liv, jag kan röja och leva ut..vilket jag också gjorde men det ledde också till ett liv som var som en berg och dalbana.

  Det stämmer bra att jag skulle lika gärna kunnat valt att vara buddist eller något annat…men nu är jag inte det och har aldrig funderat i dom banorna.
  Jag väljer bort andra gudar ja ”Jag kan inte vela hur länge som helst, jag måste ju bestämma mig någon gång” men jag respekterar andras trosinriktningar..med undantaget Islam..det är inte en religion det är en ideologi och en sekteristisk rörelse. Det är Islam som är fienden till alla andra religioner och som med våld försöker få alla andra trosinriktningar på knä hoppas att de flesta tänkande människor kan se det.

  Det är nog därför som de som säger sig vara ateister vurmar för Islam..religion är opium för folket och jada,jada…men inte religionen som försöker omvända alla folken med svärdet i hand..den ställer sig dom sig ofta på samma sida som..är inte det märkligt så säg..!?!

  Jag har nosat lite på asatron..och visst det finns mycken visdom även i den gamla religionen…det vill säga det fanns mycket visa personer även här uppe i kalla norden. Det finns ett aber med asatron och det är att deras paradis är att sitta i Valhall käka gris och supa sig stupfull på mjöd varje dag..Valhall kommer man bara till om man dött som en riktig krigare utan fruktan för döden…detta tilltalade mig som ung men inte nu när jag är äldre. Jag kanske kommer till ett paradis i den form jag själv önskar och det är så jag väljer att se på det. I den kristna tron verkar paradiskombinationerna vara oändliga och det tilltalar mig.

  Såvitt vi vet finns det INTE inte en gud….och där sprack hela ditt resonemang på samma sätt som du försöker spräcka mitt ställningstagande.

  Jag skulle däremot inte kunna välja att bli muslim av den enkla anledningen att grundaren av Islam var en pedofil, en ledare för en krigshär, en mördare och ett manifest ”skrivet” av en man med sådana belastningar på sin livsgärning kan jag inte dela uppfattningar med..lika lite som jag kan dela ett manifest skrivet av Valerie Solanas eller Anders Breivik.

  Jag tror inte på återfödelse..även om också det är en vacker tanke!!

  Jag blev en gång i tiden undervisad i konsten att döda andra människor i min millitärtjänst…men enligt övertygelse kan jag inte döda folk för vad dom tror på eller för vilka åsikter dom har..går deras åsikter däremot till handling är saken en annan. Du kanske hävdar att jag som soldat tvingas att döda en annan man som kanske inte delar regimens åsikter som har sänt ut honom i krig och visst det är ett problem som vi/jag som människa får leva med men jag kan nog inte i en sådan situation gå fram och fråga om han delar deras uppfattning innan jag dödar honom.. 🙂 . Jag får helt enkelt leva med det och sedan fråga Sankte Per hur det ska falla ut….hittills har jag levt mitt liv utan att ha varit tvungen att döda andra människor och jag hoppas innerligt att jag slipper ett sådant övervägande.

  //GandalfGrå

 90. Nils Jungenäs

  GandalfGrå

  ”Jag får helt enkelt leva med det och sedan fråga Sankte Per hur det ska falla ut….”

  Precis. Gör det. Jag ägnar mig istället åt att få ut så mycket som möjligt av det enda liv vi VET att vi någonsin kommer få, utan att låta det livet begränsas av en tro på ett liv som vi faktiskt inte har någon som helst anledning att tro på ska komma.

 91. Nils Jungenäs

  ”Tron kan försätta berg. Tvivel ställer det tillrätta igen.”

 92. @Nils Jungenäs

  Problemet med dig är att du bryr dig om att jag eller andra tror…jag lägger ingen vikt vid att du inte tror..!
  Vad jag däremot vet är att det är ytterst få som på sin dödsbädd håller fast vid sin ateistiska ståndpunkt. Detta för att man då är så nära att få veta…tänk om du p.g.a ditt ställningstagande i livet riskerar att hamna i ditt eget helvete..om det nu finns egna helveten..tänk om du skulle hamna tillsammans med en massa människor som är tvärsäkra på sin tro ”och dom dessutom har rätt det fanns en gud och det fanns en djävul” och du inte hade en enda likasinnad att tala med under resten av evigheten…skulle inte det vara otroligt jobbigt.. 😉

  Jag gillar dig ändå och jag respekterar din ståndpunkt..klart att du ska stå för vad du anser vara rimmligt i dessa så fantastiskt svåra frågor..jag själv har varit väldigt lik dig i dessa frågor men jag är äldre nu och har kommit fram till genom att inne i huvudet föra en dialog för och emot ..jag har slutligen kommit fram till att det finns fler plus än minus på kontot för Jesus och Gud även jag skulle naturligtvis vilja ha klara papper på allt..för sådan är jag och har alltid varit. Men nu när jag inte kan få det känns det ändå så skönt att kasta sig ovetandes rakt ut i det okända och se vad som händer allt behöver inte bevisas..ibland räcker det med lite tro..!

  //GandalfGrå

 93. Nils Jungenäs

  GandalfGrå

  ”-Problemet med dig är att du bryr dig om att jag eller andra tror…”

  Jag visste inte att jag innebar ett problem. Tråkigt.

  Anledningen att vi kom in på ämnet religion var ju att du hävdade att vi har bibeln att tacka för vår samhällsmoral, vilket jag nu försökt förklara att vi inte har.

  Jag har inte problem med att människor tror. Jag har inte ens problem med att människor tror på något utan att bry sig om att ta reda på om det de tror på är sant. Jag dömmer inte de människor som för 2000 år sedan skrev en instruktionsbok utifrån sitt eget bronzåldersperspektiv. Det jag däremot har problem med är om dessa personer genom sina folkvalda representanter påverkar de lagar och regler som styr MITT liv.

  Därför bryr jag mig.

  Om du inte upplevt mig som ett problem skulle jag gärna pratat mer med dig om varför du tror på det du tror.

  Ha det bra.

 94. Oj oj oj…nu var det någon som blev lite tyken…inga namn…

  @Nils Jungenäs

  ”Det jag däremot har problem med är om dessa personer genom sina folkvalda representanter påverkar de lagar och regler som styr MITT liv.”

  Det du talar om kallas för demokrati…och i en demokrati får man ju som bekant finna sig i att det är människor som man inte håller med som bestämmer och påverkar ens liv…!

  ”Anledningen att vi kom in på ämnet religion var ju att du hävdade att vi har bibeln att tacka för vår samhällsmoral, vilket jag nu försökt förklara att vi inte har.”

  Så då kan väl du beskriva den moral som fanns innan kristendomen kom till norden..hur var det med lagar och sådant ?
  Jag trodde att det faktiskt var så att genom införandet av kristendomen i Sverige…föddes tanken på ett land byggt på lagar och inte anarki.

  ”Under Birgers regering skapades en stark central regeringsmakt i Sverige på bekostnad av de olika landskapens intressen. Birger utförde ett storartat lagstiftningsarbete; särskilt kända är de så kallade fridslagarna (hemfrid, kyrkofrid, tingsfrid och kvinnofrid). Dessa lagar utgjorde de första svenska rikslagarna. Birger hade kyrkans stöd sedan han förhandlat med påvens sändebud vid kyrkomötet i Skänninge 1248. Han företog ett korståg till Finland, där han anlade fästet Tavastehus.”

  Etik och moral som vi idag har i Sverige är genomsyrat av århundraden av kristendom, hela samhällsbygget allt är byggt på kristen etik och moral..det är p.g.a den kristna moralen och etiken som vi har tagit oss dit vi är idag…tro inte att utan kristendomen att det skulle finnas ett land med lag och ordning på samma sätt som det finns idag..!

  Hur i helvete kan du vara så historielös….?

  //GandalfGrå

 95. Svenska Memorials blogg.
  De tycks ha problem i Ryssland med tryckfriheten också “inte bara i Sverige.”

 96. Ingrid, jag ställde en fråga till dig tidigare i tråden som du har missat. Hur går det med översättningen av Jalvings föredrag? Fortfarande intresserad.

 97. Gunnar! Det hade jag helt glömt. Ska kolla upp vad som har hänt!

 98. Var kommer vissa underliga kommentarer ifrån? Typ : ”Tryckfrihetssällskapet är bara en fånig liten sekt av paranoida stackare som gillar incest”. Naiva provokatörer?

 99. Anders Senior

  Uppfriskande läsning!
  Stå på dig Ingrid, du behövs som motpol till vansinnet!

 100. Galne Gunnar! Här finns en sammanfattning på svenska av vad som sades på danska:

  http://aktualia.wordpress.com/2012/03/03/tryckfrihetssallskapet-grundat-i-sverige/

  Och här är Julia Caesars nya krönika för denna helg:

  http://snaphanen.dk/2012/03/10/sondagskronika-skapelselaboratoriet/

 101. @ Ingrid Carlqvist:

  Jag gillar inte att Roland Poirier Martinsson och Pär Ström kastade dig under bussen genom att kalla Tryckfrihetssällskapet för främlingsfientligt. Det var j-vligt ojuste!

  Vi är många som uppskattar dig och det du gör. Glöm inte det!

 102. Ingrid, för mig kommer du alltid vara en ängel och en stöttepelare. Du fanns där för familjen. Du stöttade och frågade, var till och med under omständigheter då du absolut inte behövde! Tack! Fler som du behövs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s