Stora Journalisttramset


MAweigledblomI dag presenterades de nominerade till Stora Journalistpriset. I klassen årets avslöjande fanns givetvis Monica Antonsson som med sin bok Mia – Sanningen om Gömda avslöjade att boken som Liza Marklund byggt sin framgångsrika författarkarriär på och som dessutom fått långtgående politiska konsekvenser, är en enda stor bluff. Den ”sanna” historien är så fylld av lögner att inte mycket återstod när Monica Antonsson dissekerat dem.

Åh, vad jag önskar att ovanstående vore sant. Det är det inte. Monica är inte alls nominerad. Det är i stället Aftonbladets Kerstin Weigl och Kristina Edblom, två reportrar som är insyltade i hela härvan kring ”Mia Eriksson”. Kerstin Weigl har skrivit en av böckerna i den oändliga serien om stackars Mia, nämligen Mias systrar. Kristina Edblom är reportern som skickades till Amerika för att låta Mia gråta ut i Aftonbladet och påstå att lögnerna inte alls var lögner utan sanningar. Sedan (som för att visa att även om Mias historia var fejk från början till slut så spelar det ingen roll för det kunde ha varit sant) så gjorde de en artikelserie som kallades ”153 kvinnor” och handlade om det sedan minst tjugofem år tillbaka EXTREMT GENOMLYSTA OCH VÄLBEVAKADE fenomenet kvinnomisshandel. För detta nomineras de i kategorin ”Årets avslöjande”. Men hallå! Är ni både döva och blinda i juryn?

Om Weigl och Edblom i stället avslöjat det bara ett antal bloggare vet – att partnervåld drabbar lika många män som kvinnor – då tycker jag de hade varit värda både nominering och pris. Tänk om de hade berättat att siffror från BRÅ visar att antalet dödade kvinnor minskat med 20-30 procent sedan 1970-talet, att 80 procent av mördarna är psykiskt sjuka och att det faktiskt är konstigt att inte fler män än kvinnor slår sin partner med tanke på att män faktiskt är åtta gånger mer våldsamma än kvinnor, generellt sett. Men förresten, varför skulle de det? Bättre att hålla sig till den politiska korrekta fåran – då får man klappar på kinden och priser att hänga på väggen. Om man som Monica Antonsson avslöjar att den främsta ”hjältinnan” bland de misshandlade kvinnorna ljugit ihop hela sin historia, på bekostnad av sina barn och deras pappor, då får man utstå spott och spe.

När 153-serien gick i Aftonbladet skrev den kloke läkaren och genusbloggaren Pelle Billing denna debattartikel på Newsmill. Jag instämmer i vartenda ord.billing

Över huvud taget tycker jag att ni ska lägga till Pelle Billings blogg på era listor. Han har skrivit ett fantastiskt kompendium som han kallar Från feminism till jämställdhet vilket han tänker lägga ut på bloggen inom kort. Helt briljant! Där finns så mycket intressanta fakta att man slås av tanken att alla som läser detta måste förstå hur tokig feminismen är och varför vi genast måste kasta ut genusvetenskapen från universiteten och genuspedagogiken från förskolorna. Sedan minns man vem som nominerats till Stora Journalistpriset och inser att det är långt kvar att vandra.

15 svar till “Stora Journalisttramset

 1. Mycket bra skrivet!

  Tror det skulle vara negativt för Stora Journalistpriset om denna artikelserie vann i klassen årets avslöjande.

  Ingenting i artikelserien innehåller ju några avslöjanden eller nya uppgifter, utan uppgifterna kan sedan tidigare återfinnas i flertalet artiklar, rapporter och studier som gjorts tidigare i ämnet, bland annat av Brottsförebyggande rådet.
  Att nomineras till Stora Journalistpriset för årets avslöjande, utan att man egentligen har avslöjat något – känns mcket märkligt.

 2. Ja, jisses vilken underlig värld vi lever i. I vår egen lilla ankdamm sweden så ter sig saker underligare och underligare.

  Det stora journalistpriset är inte längre något stort pris.

  Om än något pris alls att tala om när man mer och mer förstår spelet bakom kulisserna.

  Det verkar vara en smula knepigt att som en hederlig journalist få ut sin story.
  Och om man får ut den, oftast utan gammelmedia, så kostar det på.

  Monica verkligen, verkligen förtjänade priset, om det nu hade varit något pris att ha;)!

  Jätteroligt och nödvändigt att du är tillbaka.

 3. Tillhörde en av dom som nominerade Monica A.
  För sannt grävande och obundenhet. Utan annan agenda att lyfta fram att barn och andra hamnat i kläm.

  Jag har tänkt på just detta som du skriver, tänk om det vore så att dom av denna inblandning och skrivandet och hatet mot våldsverkare lyckats skifta focus ännu en gång från det verkliga ljuset. just det osmakliga att de skiftade focus och sen driver agendan vidare i media och dessutom tjänar pengar på det hela vid sidan av vore mycket osmakligt och märkligt.

  Men inte konstigt om man ser att rubrik eller lösnummer är viktigare för egen vinnings skull.

  Media hade kunnat låta andra sköta detta för då hade det säkert uppfattats neutralt.

  Inte som nu. Det visar sig hur illa det kan gå till.

  Leroy

 4. Ping: Stora Journalistpriset – vilket skämtpris! « Ord av Jerry

 5. Att inte Antonsson ens nominerats är en praktskandal. Det verkar som om mediaeliten i Sverige fullständigt saknar all skam. Jag trodde alla människor åtminstone hade förmåga att skämmas. Det tycks emellertid inte förhålla sig på det sättet.

  Om Weigl & Co vinner detta pris så borde det ju för alltid påminna dom om hur uselt och omoraliskt dom agerat i Gömda skandalen, men det förutsätter ju som sagt att dom har åtminstone en gnutta förmåga att känna just skam.

  Weigl och Edblom är patetiska. Dom har utformat denna artikelserie som ett enda långt snyftreportage. Men när det gäller de som drabbats av deras lögnaktiga journalistik har dom ingen som helst medkänsla.
  Det kan ni läsa om här: http://daddys.blogg.se/2009/march/kerstin-weigl-min-ratt-som-pappa-gnaller.html

  och här: http://daddys.blogg.se/2009/september/draft-sept-22-2009.html
  (en bit ner i inlägget.)

  Aftonbladet är den tidning som överlägset leder ligan vad gäller fällningar av pressombudsmannen med över 250 stycken. Då skall man ha klart för sig att de flesta av deras övertramp och lögner aldrig varken anmäls och än mindre fälls.

  Men att dela ut stora journalistpriset till denna artikelserie som istället borde utökat deras dystra PO statistik är väl ändå väl magstarkt.

  Kan denna skandal möjligen ha att göra med att ordföranden i juryn heter Bonnier i efternamn?

  Min blogg är nu uppdaterad med länk till denna.

 6. Monica Antonsson

  Tack Ingrid. Jag snodde din rubrik och länkade hit. Jag är glad över dina och kommentatorernas vänliga ord. Det räcker gott åt mig.
  Kram

 7. KimhZa Bremer

  Hej Ingrid, kul att se din nya blogg!

  Helt rätt, självklart borde Monica Antonsson nomineras! Men det är ju, som många har förstått vid det här laget, det politiskt korrekta som lyfts fram.

  Och det politiskt korrekta nu är en smet av vanföreställningar, sprungen ur en radikalfeministisk ideologi. Varje man är och förblir ”ett djur”, en förövare, oavsett gärning, oavsett individ.

  Jag måste berätta att igår gick jag ner till Akademibokhandeln på Drottninggatan i Stockholm. Jag frågade efter din bok. De två unga kvinnorna bakom disken, som först log och sa hej, tittade faktiskt lite fientligt på mig, sedan på varandra. Därefter fnös den ena och sa till den andra att ”den står längst bak där ute, du vet…” Det hela var ganska lustigt, de blev plötsligt väldigt nonchalanta och nedlåtande.

  Jag tolkade det iallafall som att din bok både är välkänd och betydelsefull, Ingrid, även för arroganta kulturradikalister med feministiska förtecken…

  På kvittot stod det att författaren hette Inger Carlqvist. Kanske någon ville försöka dribbla bort korten ytterligare?

  Hursomhelst. Jag sträckläste boken och kan bara säga att det är det viktigaste och mest angelägna jag läst på länge. Du är faktiskt helt fantastisk som både vågar och orkar ge dig in i denna verklighet, dessa tokstollerier, detta getingnäste – och vågar berätta om det! För det får du en hjältestatus för mig. Dina ord, din tidigare blogg – och nu din bok, är så oerhört viktiga i det som måste kunna bli en mer balanserad debatt. För allas vår skull!

  Till George Pesor vill jag säga:

  Du är fantastisk! Att du aldrig gav upp, att du orkade kämpa vidare, mot dåliga odds – för dina pojkars skull. Ditt mod ger nu förhoppningar till så många andra pappor, som kanske annars hade givit upp. När allting verkar obegripligt och varken myndigheter eller polis verkar kunna (eller vilja) hjälpa. Att fortsätta. Att orka. Också för alla svenska pappor som kölhalas genom sjuka och orättfärdiga processer. Många har efter 2006 års lagändring mer eller mindre kraschat in i maskineriet.

  Och på Kobra jublar man, (utom i George’s fall). Det som IC avslöjar om Sällberg är graverande. Herregud, denna människa sitter som nämndeman. Och det finns andra exempel. Inte så konstigt då, kanske, att så många barn far illa.

 8. Visst vore Monica värd nominering.
  Men jag undrar om det faller på statuter angående Stora Journalistpriset.

  Hon är journalist, men har de facto utgivit en debattbok.

  Räknas sådant enligt statuterna? Det är ju från början ej presenterat i tidningar.

  Att det i efterhand blivit tidningsartiklar, baseras ju helt på hennes bok.

 9. Örjan!

  Såvitt jag begriper har inte själva mediet något betydelse. Så här står det på prisets hemsida:

  Priset kan tilldelas en enskild person eller en definierad arbetsgrupp (redaktion, produktionsgrupp, reportageteam etc). Ett prisvärt journalistiskt arbete av aktualitetskaraktär måste innefatta inte bara form- och innehållsmässiga kvalifikationer utan också en hållbar faktakontroll, så att de förhållanden det speglar kan betraktas som objektivt belagda.

  http://www.storajournalistpriset.se/om-priset/bestammelser/

 10. Varför kommer inte bilden på mig upp trots att jag lagt in den??? Morr! Jag vill inte vara en gul figur.

 11. Skulle vara kul att detaljgranska den där artikelserien och se hur många lögner och faktafel man hittar.

  Jag minns att jag undvek att läsa den för att inte deppa ihop ännu mer, men jag råkade en dag få se en glimt och det första mordoffretr jag ser mördades ju faktiskt av en annan kvinna vill jag minnas, men det nämndes aldrig i artikeln.

  Det vore kul att dra ner brallorna på dom där pösmagade rödstrumporna

 12. Själv är jag visst grön =)

 13. Tack info.

  Enligt statuterna borde ju Monica vara med.

 14. Ja tänk så fel alt kan bli.

  De har verkligen satt fel potatis.

  De har missat vesäntlighet. Gått egna vägar och följt egna agendor och valt att fullfölja tveksamma agendor.

  Jag nominerade Monica utifrån objektivitet och opartiskhet. Hur ser de nominerades agenda och partiskhet ut.?
  Vart tog alls nomineringar vägen och hur såg det ut? Hur kan man påstå att dessa nominerats?

  Hur många röstade och hur många röster var det som låg till grund för detta?

  Det verkar som fler vill att sanningen offentliggörs.

  Leroy

 15. ALterantivet är GULDLANSEN.
  Folkets ärliga pris till den som valt att belysa helheter i stället för at lyfta halv sanning.

  Leroy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s