Hjälp kidnappade Vid – mejla Carl Bildt!


Lina Lundin har skrivit en bra artikel om kidnappade Vid på Saknade Barns hemsida. Jag fick låna den och hoppas verkligen att ni alla engagerar er i Vids öde. Här finns faktiskt något konkret som vi alla kan göra – mejla utrikesminister Carl Bildt eller lämna kommentarer på hans blogg. Nedan finns ett förslag som man kan lägga in dag efter dag. Undrar hur många dagar det går innan Carl Bildt börjar undra vem den där Vid är och hur han kan hjälpa till?!

Vid Frank Radosh kidnappades av sin pappa för två år sedan. Hans mamma Anna har upprepade gånger varit i Bosnien för att vara med vid rättegångar och försöka få hem sin son. Det är hon som har vårdnaden och det är en ren skandal att Bosnien vägrar lämna ut pojken. Hjälp Vid!

Här är Linas artikel:

Vid Frank Radosh (Radoš på bosniska), 13 år, kidnappades för snart två år sedan av sin pappa som vid tillfället behandlades för akut ångest och depression. Han förde Vid olovligen ur landet och ordnade illegala pass till både sig och pojken i Bosnien, ett land som de inte har någon anknytning till, men som var så pass korrupt att han kunde få ut passen(trots att pappan inte ens hade vårdnad om Vid) och gömma sig i staden Trebinje. Tack vare deras ”nyvunna medborgarskap” så slapp pappan utvisas till Sverige, såsom den internationella arresteringsordern gjorde gällande. Bosnien utvisar inte sina egna medborgare! Däremot är han tvungen att stanna i Bosnien för att inte gripas och där har han nu i strid med internationella lagar kvarhållt Vid sedan 2008. Men kampen är inte över och hoppet att få hem Vid lyser fortfarande lika starkt!

Bosnien är ett land som har skrivit under Haagkonventionen, men den är inte värd vatten i de lokala domstolarna. Om det beror på okunskap, nationalism, korruption eller ren dumhet kan man bara spekulera i, men domstolen i Trebinje ansåg att ansökan från den svenska UD att återföra Vid var ”grundlös” och lät därför pappan fortsätta kvarhålla honom i Bosnien, fortfarande utan att ens ha vårdnaden om pojken. Sanslöst är ett ord som beskriver hela cirkusen ganska bra!

Pappan själv är ett praktexempel där man kan hitta alla personliga störningar och problem som ofta kännetecknar en barnkidnappare. Han skadar Vid något otroligt i den här pågående striden och inser inte själv att en dag kommer Vid att bli så stor och stark att han kommer att vända sig emot sin far och den dagen har den mannen för alltid förlorat sin son. Så sker det otroligt ofta med de barn som en gång kidnappats av en förälder. Men det är fruktansvärt att Vid ska behöva förlora så många år av sin barndom på köpet.

Ann-Mari Maukonen har skrivit ett jättefint inlägg på sin blogg för några dagar sedan som heter ”Vids rätt till frihet” som ni kan hitta här:

http://maukonen.wordpress.com/2010/04/11/vids-ratt-till-frihet/

Ingrid Carlqvist föreslog då att man varje dag skulle kontakta Carl Bildt och be honom använda sig av alla sina Balkankontakter för att rädda Vid hem igen! Det skulle räcka med ett telefonsamtal, så skulle Bosnien plocka fram Vid på mindre än en kvart!

Ann-Mari Maukonen spann vidare på idén och skrev följande på sin blogg:

http://maukonen.wordpress.com/2010/04/12/liten-kampanj-for-vid-frank-radosh/

Här nedan är texten som ni kan kopiera och maila, eller kommentera med på utrikesministerns egna blogg som ni hittar här.

För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

HJÄLP OSS ATT SPRIDA KAMPANJEN!

Låt Vid komma hem igen nu!

Här kan ni följa mamma Annas blogg om sin försvunne son: http://vidfrankradosh.wordpress.com/

Annas vädjan om hjälp: http://vidfrankradosh.wordpress.com/en-vadjan-om-hjalp/

Information om Vid och hans pappa: http://vidfrankradosh.wordpress.com/about/

Namninsamling för Vid: http://namninsamling.se/index.php?nid=3186

Namninsamling för alla kidnappade barn: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4309

Allt som SBN bloggat om Vid: http://www.saknadebarn.org/category/barnarenden/vid-frank-radosh/

Vids egen SBN sida: http://www.saknadebarn.org/bortforda-barn/aktuella-fall/vid-frank-radosh/

Och glöm inte Carl Bildts blogg: http://carlbildt.wordpress.com/

20 svar till “Hjälp kidnappade Vid – mejla Carl Bildt!

 1. Det finns, som jag sagt tidigare, inga trevliga krig. Det förstör inte bara byggnader utan också människor. I det här fallet verkar det som att pappan drabbats av kriget och är vilsen i sin roll som människa och pappa.

  Hoppas att han kommer till insikt om detta och lämnar tillbaka sonen till ett tryggt liv och samtidigt får hjälp för att själv bli någorlunda hel igen.

  Carl Bildt kör med ”dödstyst” diplomati det vet alla som följt kampen för att frige Davit Isaak och den funkar ingen vidare…

 2. Adam Weisshaupt

  Stackars barn och stackars mor som måste gå igenom dessa hemskheter, tyvärr så är det osannolikt att de lyckas hämta hem honom oavsett vad Bildt lyckas med. Har själv varit i Bosnien nyligen och vet hur det fungerar med lag och ordning samt svågerpolitik, de har enklaver i olika byar och det räcker med att du accepteras av en sådan så är du per automatik skyddad juridiskt och polisiärt då dessa samhällen fungerar som våra egna gamla samhällen med landslagslagar. Det finns en dokumentär om en liknande situation där en brittisk mor letade efter sin dotter i Bosnien, hon anlitade privatdetektiver som i sin tur fick hjälp av några poliser från Sarajevo. Det gick inget vidare även om de lyckades lokalisera byn där flickan bodde och man talade även med skolans lärare, alla hävdade att de inte sett flickan. Bildt och politiker i övrigt är livrädda för att vara ansvar för att något ska ”blossa” upp. Det är så att man är tvungen att ta hjälp av några inom landet och om dessa tillhör ”fel” grupp så är man rädd för att vi ska få nya problem på balkan.
  Trots allt i ovan så menar jag inte att man inte ska försöka ta kontakt med Bildt eller söka hjälp av t ex FN, men det är ett riktigt långskott om man så säger. Återigen, stackars barn och mor!

 3. fyfan va hemskt alltså =(

  Förresten, jag hade för mig att du bara engagerade dig i fall där mamman var förövaren. Men uppenbarligen hade jag fel och hade nog lite fördomar om dig.

  Men är människa nog att erkänna att jag hade fel.

  Bra och viktigt inlägg!

 4. carstoned, du har nog blivit lurad av människor som medvetet vantolkar mitt engagemang. Sanningen är förstås att jag står på barnens sida – jag slåss för deras rätt till båda sina föräldrar och deras rätt att slippa bli kidnappade, oavsett om kidnapparen är mamma eller pappa.

  För att barnen ska få rätt till båda sina föräldrar måste den diskriminering av pappor som nu pågår i hela samhället stoppas. Det är därför jag skriver oftare om pappor som råkat illa ut, därför att det inte är enstaka fall utan något som är satt i system och till syvende och sist drabbar barnen. Forskning visar att barn som växer upp utan biologiska pappan närvarande är överrepresenterade i skolk, missbruk, kriminalitet etc.

  Men de som kämpat för den absoluta mammarätten känner sig hotade av det jag skriver. Det är därför de med alla medel försöker skada mig och mitt rykte. Jag kan säga att det inte är ett enda dugg roligt att läsa alla vidrigheter som sprids om mig på diverse bloggar.

  Deras syfte är att tysta mig. Jag är tuff och tål rätt mycket, men när människor som står mig nära dras in i härvan av lögner gör det riktigt, riktigt ont. Hur stoppar man det? Kan man stoppa det? Deras ondska känner tydligen inga gränser och det gör mig ibland rädd.

 5. Vi har förhoppningen att UD/Bildt gör något ”under bordet”, så även om det ser ut som ”dödstyst diplomati” för oss och för media, så kanske det sker något ändå, som hjälper Vid hem?

  Sedan, om de har haft ett finger med i spelet eller inte, det kanske vi aldrig ens får veta?

  Det viktiga nu är att inte ge upp och att FÖRSÖKA med alla påtrycksmedel som står till buds.

  Bildt kan med visshet få hem Vid om han ville engagera sig! Hoppas verkligen han gör det!

  I Bosnien handlar allt om rätt kontakter, eftersom laglydigheten inte verkar vara så utbredd. Bildt har säkerligen de allra bästa kontakter i just denna oroshärd på jorden!

 6. Tack vare ditt inlägg på Facebook så kommer Vidkampanjen nu ut i media! Tack Ingrid!!!

 7. Jag hoppas så att barnen hittas och kommer självklart hjälpa till på det sätt jag kan.

  Ju fler det är som uppmärksammar denna kidnappning och för ut det till så många det bara går destå större chans att Carl Bildt gör något.

  Utan er SBN, Ingrid och Maukonen hade jag inte haft en aning om detta.

  Tack för ert engagemang.

 8. Förresten, snygg blogg Ingrid 🙂

 9. Carstoned

  De flesta som arbetar hårt för pappors och barns rätt till varandra anser att barnen behöver båda sina föräldrar.
  Att vi skriver om pappors kamp för sina barn är som Ingrid skriver för att det behöver belysas mycket mer än det görs idag.

  Barnen behöver båda sina föräldrar inte bara en mamma eller bara en pappa utan båda.

  Det är som Ingrid också skriver att många blir livrädda för att pappor ska få samma rättigheter gällande barnen som mammorna har idag.
  Därför allt skitsnack om att vi bara kämpar för pappornas rättigheter mm.
  Läser man och då menar jag verkligen läser de bloggar som skriver om pappors kamp för sina barn, så hittar inte jag någon som anser att pappan är viktigast för barnen, men de kämpar för lika rättigheter.
  Det som kvinnor kämpat för i alla tider när det gäller lika lön mm.
  När pappor kämpar och anser sig orättvist behandlade ses det som gnäll och är inte viktigt.

  Att göra som Ingrid och stå upp med sitt namn är inte lätt och jag beundrar henne för det : )
  Jag är inte journalist utan en vanlig person som av olika anledningar inte vill skriva under eget namn.
  Kanske gör det en dag också, vem vet : )

 10. Lilla My: Okej förstår hur du menar=)

 11. Carstoned!

  Att vara för jämställdhet är att beakta båda könen. Man måste kunna sätta fokus på såväl kvinnor som mäns situation eftersom problemen ofta ser olika ut beroende på vilket kön det är. När det gäller kidnappade barn så upplever dock alla föräldrar det på samma sätt. Men media uppmärksammar i stort sett bara barnarov om den drabbade föräldern är en mamma. Detta är obegripligt eftersom man då gör skillnad på barns lidande beroende på om de förlorat en far eller mor. Därför behövs bloggar som IC som inte gör någon skillnad på barnen. Att det i detta fall är en mamma är alltså ointressant.

  Att mäns lidande är ointressant är jag väl bekant med. Och det i ett ämne som få tänker på. Den senaste tiden har jag sysslat med att studera våld mot funktionshindrade män. Tro det eller ej, men detta ämne betraktas som ett icke-ämne av dem som forskar om människor med funktionshinder och även av statliga organ och myndigheter. Det förekommer i stort sett inte en enda studie om våld mot funktionshindrade män. Detta trots att våld mot funktionshindrade män förekommer lika ofta som funktionshindrade kvinnor. Allt krut bränns av på kvinnornas situation. Under tidigt 2000-tal bedrevs ett enormt stort projekt, finansierat med statligt bidrag, om våld mot kvinnliga funktionshindrade. Projektets ordförande var … Margareta Wienberg. Say No More! Kommunerna och stadsdelarna i landet fick för några år sedan en fråga om hur de hanterar frågan om våld mot funktionshindrade. Jo vi intresserar oss här för kvinnornas situation sa de.

  Vi kan konstatera att mäns lidande ignoreras på alla plan i samhället. Håller för närvarande på att slipa på en artikel med namnet ”Från student till monster”, som handlar om hur det kommer sig att unga och goda människor med humanistiska ideal förvandlas till just monster som inte drar sig för att ödelägga andra människors liv genom myndighetsmissbruk.

  Hur som helst. När det gäller det senaste fallet i denna blogg så tycker jag att vi alla sluter upp kring detta, oavsett vilken inriktning vi har. I pappa-barn rörelserna och i bloggar som Pelle Billings, Pär Ströms etc. finns det många entusiastiska kvinnor trots att fokus är på mäns situation. Kvinnor i regel bryr sig om män. Och män bryr sig också om kvinnor. Vi bör alla, oavsett kön, stödja Anna i sin kamp för att hennes son ska få komma hem.

 12. Pär.B : I agree with you, we must remember that if we are divided we are weak, let´s not argue about the sex of a parent, but lets stand together men and woman for every father or mother and the right to be a parent, to be able to love and care for our children, and to give them the best of ourselfs.
  Abducting a child, regardless of sex, is not acting in the best interests of the child, it is a form of child abuse that we should not tolerate.

 13. Wynjones, huvudet på spiken! Bra! Vi är väldigt glada för allas stöd i kampen för Vid!

 14. Pär B. : Det låter jättebra! =)

 15. En snygg liten rökridå.

 16. Rökridå??
  Vad menar du?

 17. Adam Weisshaupt

  Vill poängtera just det som Lina sa ovan; vi får aldrig ge upp! Mitt inlägg kanske kan ses som ytterst pessimistiskt men om vi förenar våra krafter så kommer vi lättare att nå målet. Om det finns något jag kan göra som skulle kunna bidra till att detta barn får komma hem till sin mor så finns jag här, även det lilla räknas då många bäckar små….

 18. Om nu inte Vids eget inlägg är fejkat i Bildts blogg så bör väl detta stämma till eftertanke. Är det självklart att Vids egen åsikt ska ignoreras? Det är lätt att gripas av känslor och delta i kampanj och spammande. Vi som påpekat detta på Bildt blogg har blivit kallade omänskliga men det har aldrig handlat om det

 19. Ping: Ingen frihet för Vid – än. « Ann-Mari's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s