När sanningen inte ska fram …


I morgon, 4 maj, ska jag och Pelle Billing prata om det ojämställda föräldraskapet på Arbetets Museum i Norrköping. Vi är inbjudna av stadens Pappa-barn-grupp och här kan man läsa mer om arrangemanget. Redan tidigt på morgonen, närmare bestämt halv åtta, blir vi intervjuade av Lars Anrell på Radio Östergötland. Går säkert att höra på webben!

En av de saker jag ska ta upp i mitt föredrag är otillbörlig föräldrapåverkan. De flesta kallar det PAS, men denna bokstavskombination har blivit så förtalad och väcker sådana svallande känslor, att jag gärna använder ett annat uttryck. Vill man gå rakt på sak kan man kalla det hjärntvätt. Men just nu verkar det som om tillståndet kan komma in i DSM-V under beteckningen PAD, Parental Alienation Disorder. Här är kriterierna för ett barn som drabbats av PAD:

A. Barnet – vanligen ett vars föräldrar är involverade i en fientlig skilsmässa – allierar sig starkt med en förälder och avvisar en relation med den andra, alienerade föräldern utan befogad grund för detta avvisande.


B. Barnet uttrycker följande beteende:
(1) ett ihållande avvisande, eller svartmålning, av en förälder som når upp till kampanjnivå
(2) svaga, bagatellartade, och absurda rationaliseringar för barnets ihållande kritik av den avvisade föräldern

C. Barnet uppvisar två av följande sex attityder och beteenden:
(1) avsaknad av ambivalens
(2) oberoende-tänkar-fenomenet
(3) reflexmässigt stöd till ena föräldern mot den andra
(4) frånvaro av skuld över exploateringen av den avvisade föräldern
(5) närvaro av lånade scenarier
(6) spridning av fientligheten till den avvisade förälderns utvidgade familj

D. Störningen har minst två månaders varaktighet.


E. Störningen orsakar kliniskt signifikant sorg eller skada i sociala, akademiska (yrkesmässiga), eller andra viktiga funktionsområden.


F. Barnets vägran att ha umgänge med den avvisade föräldern har ingen rimlig grund. Det betyder att diagnosen parental alienation disorder inte kan ges om den avvisade föräldern har behandlat barnet illa.

De som är rädda för att sanningen ska ta ifrån mammor privilegiet att göra vad de vill med sina barn, gör nu allt de kan för att förhindra att svenska folket får information om PAD. I morgon ska jag berätta om hur stora, hyllade organisationer försökt stoppa både mig och andra som vill sprida kunskap om vilka skador barn kan få av otillbörlig föräldrapåverkan …

Bland alla fula tricks finns påståendet att PAS/PAD är en påhittad diagnos för att förhindra barns berättelser om sexuella övergrepp. Att vi som talar om de fruktansvärda konsekvenserna för PAD-drabbade barn, egentligen är ute efter att hindra barn från att berätta om incestövergrepp. Det är verkligen sjuka påståenden som har sin grund i att vissa kvinnogrupper gör vad som helst för att förhindra att sanningen kommer fram. Sanningen om att även mödrar gör sina barn illa …

Sanningen om PAD är att den inte har ett dugg med sexuella övergrepp att göra. Det behöver inte finnas en enda vettig anledning till att en förälder plötsligt hamnar i ”frysboxen”. Däremot inträffar det i princip alltid i samband med skilsmässor, när en förälder anser sig ha all rätt till barnen och vill skära bort den andre föräldern ur barnens liv. Att hjärntvätta sina barn mot den andra föräldern är ingen särskilt kvinnlig egenskap, den avgörande faktorn är en snedvriden uppfattning om att man själv är den enda viktiga personen i barnens liv och den andre helt umbärlig. Kruxet är att mammorna för det mesta får samhällets hjälp i denna strävan och därför har lättare för att manipulera sina barn så mycket att de till sist drabbas av PAD.

De flesta människor vet att barn älskar båda sina föräldrar. Barn älskar sina föräldrar så villkorslöst som man önskade att alla föräldrar älskade sina barn. Barn förlåter föräldrar för nästan allt – för att de super, knarkar, slåss och trycker ner deras självkänsla. När man vet det måste man ifrågasätta barn som helt plötsligt avskyr en mamma eller pappa som inte gjort någonting alls.

Lena Hellblom Sjögren, som är Sveriges främste expert på PAD, föreläste tillsammans med mig i Kristianstad förra veckan och berättade då om en mamma som inte fått träffa sin son sedan 2006. Socialen fick tidigt ett horn i sidan till henne och har på alla sätt stöttat pappan vars enda syfte varit att bli av med mamman. Sonens enda argument för att inte vilja träffa mamman är: ”Hon är tjatig. Hon kom till en fotbollsmatch som jag spelade.”

Detta är ett typiskt fall av PAD. Precis som alla de barn vars mammor påstår att barnen varit utsatta för sexövergrepp av pappan trots att barnet inget minns. Och trots att inga bevis finns för att övergrepp skett, så HATAR barnen sin pappa. Helt utan anledning. Det är det som är PAD – att hata en förälder utan anledning. De barn som blivit utsatta för en grym behandling av en förälder kan aldrig vara drabbade av PAD, de har skäl att inte vilja träffa mamma eller pappa. Men oftast känner dessa barn en viss ambivalens, någonstans älskar de fortfarande föräldern som gjorde dem illa …

Jag tycker det är beklagligt och inte så lite skrämmande, att så många i Sverige år 2010 vill förhindra sanningar från att komma fram. Trots det är jag övertygad om att sanningen alltid segrar. Ibland tar det väldigt lång tid och ibland är motståndet kompakt, men till sist vinner alltid sanningen.

41 svar till “När sanningen inte ska fram …

 1. Lycka till imorgon, det är bra, det är rätt, och det är VIKTIGT att ni fortsätter att informera om det här!

  Fast egentligen vill jag att du slutar jobba så mycket och bloggar lite mer! 😉

 2. Haha, Tessa! Kul att du saknar mina inlägg, men jag måste verkligen jobba med annat just nu. Jag ska lämna manus till ytterligare tre böcker i år, vilket ju är helt galet men bara mitt eget fel!

  Om bara någon av dem blir en bästsäljare så kan jag ta det lite lugnare och blogga mera! 😉

 3. En bloggläsare

  Du är helt klart inne på rätt spår. Jag förstår precis vilken process du går igenom – vilken sorts motarbetning som sker. De försöker få dig tyst på alla sätt de kan – men det är bara att kämpa på (många kommer att tacka dig för det i slutänden). Ditt ”problem” är att du ligger lite före majoriteten, och det är det som irriterar dem som så gärna vill indoktrinera sina politiska (icke-objektiva) dogmer. De ser dig som en farlig sanningskatalysator.

  “Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.”

 4. Ping: Ingrid & Pelle i Radio Östergötland « Ann-Mari's Blogg

 5. Ping: Intervju i P4 Östergötland

 6. Lycka till!

 7. BRA inlägg Ingrid!
  Och lycka till i dag. Jag är så glad att just ni jobbar på som ett tåg (modell snygg, snabb och trygg) och inte backar.
  Ni är värda jämlikhetspris ur barnsperpektiv, finns det något sådant nominerar jag er omedelbums.

 8. Jaaaa, radion!! Skall lyssna 🙂

 9. Känner en kvinna vars barn blev sexuellt utnyttjat av fadern. Han skyllde på PAS och därför är istället hon under utredning nu. Hur ser du på problematiken med att riktiga förövare kan ”komma undan” med vad de har gjort för att de kan skylla på PAS?

 10. Fy för sjutton vad bra ni är 🙂
  Madde dansar en glägjedans framför datorn.
  Ni är så bra!!

 11. KS. Om vi förutsätter att det verkligen är sant att pappan utnyttjat barnen sexuellt, är det förstås inte bra. Det jag säger om och om igen är att vi måste lära oss skilja på sanna och falska anklagelser.

  Om utredarna på socialen och polisen klarar detta, kan ingen mamma vinna genom falska anklagelser och skyldig pappa vinna genom att falskanklaga mamman för att ha PASat barnet.

  Men vi kommer ingenstans genom att förneka att falska anklagelser finns och att barn far väldigt illa av att skiljas från en av sina föräldrar. För att inte tala om hur alla oskyldiga pappor mår som inget gjort men ändå berövas rätten att umgås med och fostra sina egna barn.

 12. K.S, tror du att det är så lätt att skylla på pas.
  Det förstår du väl att det inte är så att det bara är att säga pas och så är saken biff och barnen ljuger.
  Självklart är det en stor utredning som ligger till grund och hans uttalande om pas spelar ingen roll. Det är utredarna som skall ha det yttersta ansvaret.
  Om det är så att hon är under utredning skulle det ju kunna ligga något i att barnen är utsatta för pas , eller så vill de säkerhetsställa att så inte är fallet.

 13. Ingrid, du beskrev det bättre än jag.

 14. Hoppas att det går bra!

 15. Du är guld värd Ingrid!

  Hoppas verkligen att du och andra som kämpar för dessa frågorna orkar fortsätta!
  Är själv en av dessa utfrysta PAS:ade pappor.

  Det är en så grym psykisk misshandel att bli fråntagen all kontakt med sina barn och missa hela deras tonårstid, deras utveckling och chansen att själv få vara närvarande och stötta dem i deras utveckling!
  Och inte bara bli lurad på all kontakt utan även bli utsatt för aggressiva sjukt märkliga hatkampanjer från sina barn inkluderande avancerade utpressningsförsök m.m.
  Är bara så tufft att höra ens egna barn uttrycka sådana saker om en samt så aggressivt gå till attack…
  Och nej, detta är ingen vanlig tonårsprotest där allt är fel med föräldrarna, under PAS tar det sig helt andra uttrycksformer som inte går att beskriva så någon ej drabbad förstår. Det är så konstigt och overkligt…
  Känns så hårt när mina egna barn blir hjärntvättade till falska hemska minnen om mig, att de tror jag gjort hemska saker som inte har något med verkligheten att göra.
  Och jag som hade så bra kontakt och engagemang i mina härliga barn när de var små… Men är kanske delvis pga det som min barn blivit PAS:ade…

  Jag hoppas jag själv orkar bli aktiv inom detta så småningom, men först får orken gå till att hålla vardagen flytande och bygga upp en egen rimlig livskvalitet.

  Men du har mitt fulla stöd i din kamp, Ingrid!

 16. Bara genom att du beskriver det du är utsatt för gör du något 🙂
  Kram till dig.

 17. Det är faktiskt enklare än vad du kanske tror Madde att säga PAS och sätta mamman under utredning oavsett om det finns grund eller inte. Hon är skräckslagen nu då hon överhuvudtaget inte sysslat med PAS men som tur var har hon starka bevis för att barnen blivit utsatt så det ska nog gå bra så likväl som mammor kan ljuga om sexuella övergrepp kan pappor ljuga om PAS. Det finns ALLTID två sidor.
  Tror att soc och polisen har en lång väg kvar innan de blir så duktiga som de behöver vara. Bara hur fel de oftast gör vid förhör med barn är en katastrof! Som tur är finns det nu en utbildning för poliser som är den nya barnförhörsutbildningen.
  Jag vill också påpeka att jag inte förnekat någonting.

 18. Jag tror inte att det generelt är enklare att bara säga PAS och sedan är det så. Motståndet är stort när det gäller den biten.
  Det gör mig ledsen att höra om din vän 😦
  En stor missuppfattning är att det finns de som tror att PAS är riktat mot enbart mammor, inget kan vara mer fel.
  Det är det argument som främst används från kvinnojourer. PAS handlar om föräldrar som utnyttjar barn för att tex hämnas. När barnen blir så hjärntvättade och tror på att det som matas in i deras hjärna.
  Barn kommer att gå genom livet och kanske må mycket dåligt i sin äkta tro att de har blivit unyttjade på något sätt. Det handlar om barnen och inte de vuxna.
  Jag kan absolut förstå den förtvivlan mamman går genom och i hennes fall finns det bevis.
  Men det kan ju aldrig väga upp vetskapen av vad barnen har fått gå genom.

 19. Du behöver inte publicera denna kommentar. Ville bara tipsa om läsning.

  http://www.skanskan.se/article/20100504/LUND/705049941/1057/*/barnen-i-lund-forlorar-sina-pappor

 20. Hmm, jag la ut den för jag vill också att folk ska läsa artikeln i Skånskan! Det är minpappa.nu som är färdiga med sin granskning av de skånska tingsrätterna. Lund sticker ut på ett hemskt sätt genom att INGA pappor någonsin får ensam vårdnad om sina barn. Där är mammor ALLTID bättre …?

  Hoppas fler tidningar hakar på!

 21. Hej Ingrid,
  Du har väl inte missat hur Uppsala Kvinnojour väljer att definera PAS i ett mejlutskick? Finns att läsa hos Daddy, men jag kopierar in det här:
  ”Pas – parental alienation syndrome är en påhittad diagnos som inte blivit godkänd av det amerikanska psykologförbundet och inte heller av den svenska socialstyrelsen. PAS innebär att en förälder får ett barn att tro att det utsatts för sexuella övergrepp, fysiskt våld eller andra övergrepp trots att det det inte finns någon sanning alls i anklagelserna. Pappa-barn rörelsen använder sig av PAS för att bortförklara de anklagelser om våld eller sexuella övergrepp som kommer från barnen. Personen som grundade PAS är Richard Gardner som var en stark förespråkare för pedofili och incest. Han ansåg att barn mår bar av sexuella kontakter med vuxna.”

 22. I väntan på att min kommentar granskas kan jag väl passa på att påpeka att din blogg fortfarande går på vintertid. 🙂

 23. Jag har skrivit ett inlägg om denna artikel och om Minpappa.nu undersökningen.
  Här hittar du den.Segregeringen i Lund

 24. Jag följde din länk till DSM-V men hittade ingenting där om vare sig PAS eller PAD.
  Vid sökning på siten fick jag inget napp heller.
  Skulle du kunna tänka dig att lägga in en länk som visar att man överväger att ta med PAD i nästa DSM.

 25. Pappa Robinsson

  Kanonbra skrivet Ingrid. Vi måste bort från allt hysch-hysch om otillbörlig barnpåverkan… det är i sanning ett vidrigt vapen att ta till. Den förälder som gör det har verkligen tagit ett långt steg från att tänka på barns bästa. Den som tillämpar PAS/PAD borde ha förverkat sin rätt att var vårdnadshavare.

 26. IP. Jag hittar ingen länk som visar att man överväger att ta in PAD. Men enligt Lena Hellblom Sjögren är det så. Vi får väl se framöver. Kan nämna att det tog 40 år att få in Aspergers syndrom i DSM …

  När det gäller Uppsala kvinnojours uttalanden om PAS och Gardner kan man väl bara säga att det är uppenbart att vissa inte vill att sanningen ska komma fram. I deras värld är varje antydan om att det finns mammor som INTE vill sina barns bästa, en styggelse. Alla mammor är per definition goda och om en mamma påstår att en pappa begått övergrepp ska man tro henne. Punkt slut.

  Richard Gardner var sannerligen ingen förespråkare för pedofili och incest, det är en svartmålningskampanj som pågår för att lura människor. Jag träffade Gardner och intervjuade honom och vet att det är lögn.

 27. KimhZa Bremer

  Väldigt bra och viktigt inlägg, Ingrid!

  Förnuftet kommer att segra – när tillräckligt många fått upp ögonen.

  Du gör ett fantastiskt jobb!

 28. Ingrid, du har helt rätt. Man ska inte automatiskt tro på kvinnor bara för att de kvinnor.
  Jag tror t ex inte på dig.

 29. Mr Galahad

  Jag har skrivit om PAS/PAD tidigare och kan bidra med en hel del matnyttigt om hur ”godkänt” denna diagnos är av APA (American Psychology Assosiation – som för övrigt också bestämmer vad som kommer in i DSM eller ej)

  http://mrgalahad.wordpress.com/2009/08/10/pas-parental-alienation-syndrome-myt-eller-fakta-mr-g/

  http://mrgalahad.wordpress.com/2010/01/25/pas-skaparen-garder-sanning-och-myt/

  Läs särskilt artikeln skriven av Dr. Andre som bla används i utbildningar av APA certifierade ”Certified Relationship Specialists”.

  Bra skrivet Ingrid 🙂

 30. IP, kul kommentar! Det står dig givetvis helt fritt att tro eller inte tro på mig, men jag tycker du ska betänka en sak. Jag brukar hänvisa till forskning och vetenskap i mina artiklar, till skillnad från dem jag antar att du gillar bättre, Kjell-Åke & Co.

  Här är förresten länken som visar att DSM överväger att ta in PAS.

  http://www.dsm5.org/ProposedRevisions/Pages/ConditionsProposedbyOutsideSources.aspx

 31. Tack för länken Ingrid. Det var en brokig samling tillstånd man utreder och funderar på att göra till sjukdomar! Sorg och melankoli var väl de mest uppseendeväckande och som säkert kommer att få oanade konsekvenser för sjukvården! Alla människor upplever sorg någon gång i sitt liv och med lite piller så kommer läkemedelsbranschen att blomstra än mer.
  Undrar om man har läkemedel mot sorg och melankoli. Och PAD för den delen.

  Jag är medveten om vem denne Kjell-Åke som du nämner är, men jag brukar inte läsa hans blogg. Inte din heller egentligen, det sker bara i undantagsfall.

  Beträffande forskning och vetenskap så har jag tillgång till detta själv. Jag har även tillgång till forskning och vetskap som du inte hänvisar till, vilket medför att jag får en bredare bas.
  Det är också en del av skälet till att jag inte imponeras av dina slutsatser.

 32. IP, fram med din forskning då så att vi andra får ta del av allt du vet …

 33. IP, jag håller med Ingrid fram med den så vi andra får ta del av den.
  Vad är det för forskning?
  Vem har beställt den?
  Vilket syfte har den?

  Jag väntar med spänning .

 34. Mr Galahad

  @IP tror nog att det är liiiiiite mer komplicerat än så du. Utan att öht läst på om ämnena så kan vi nog med tanke på hur mycket som krävdes för att exempelvis få in PostTraumatic Stress Disorder (PTSD) i DSM, sluta oss till att det som nu undersöks för inträde i DSM, inte är vanlig sorg och melankoli.

  Som Ingrid säger, fram med den andra forskningen då.

  //Mr G

 35. Ja vi väntar ju IP.

 36. KimhZa Bremer

  Det blir som alltid både fånigt och patetiskt när anonyma nicks smyger in och hänvisar till en massa forskning ”minsann”…, sen är de borta.

  Vi vet ju att radikalfeminismens soldater sällan eller aldrig har någon seriös vetenskaplighet att komma med – däremot en väldigt massa ”tyckande” och subjektiva åsikter – och gärna lite luddiga hänvisningar till någon slags ”forskning” (inte sällan andra radikaler som ”tycker”).

  Ingrid är seriös, skarp och trovärdig. Men ack vad hennes research och kunnande sticker i ögonen på dem som är blinda.

 37. Det jag bara älskar med Ingrid (förrutom att hon är en fantastisk människa i botten) är att jag litar på det hon skriver, hon drivs av sådan rättspatos. Det är mycket tryggt att läsa och veta att det jag läser inte har förvrängts eller ”hittepå”.

 38. Jag skulle egentligen vilja tala om hur det är som barn att bli utsatt för PAS. Eller hur man nu ska säga.

  Då mina föräldrar skildes o pappa gick till ny kvinna, talade min mamma hela tiden om för mig, att när jag skrev till pappa så skulle jag säga att jag inte ville hälsa på så länge hon var där. Att jag skulle kalla henne häxa osv. Att min pappa var en dålig människa behövde hon inte tala om, för det visste vi syskon redan (alkoholism, misshandel av fru och barn osv), men ju längre bort vi kom från honom, desto mer såg vi honom som pappa. Bara vi kunde ”njuta” honom i små doser, så var han helt ok som pappa.
  Därför kändes det lite taskigt att skriva så till honom och det gjorde mig, då som 7-åring, mycket ledsen. Jag tyckte ju om hans nya kvinna!

  Jag tvivlar inte ett sekund på att det finns fler därute som delar min historia om bitter mamma eller pappa. Frågan är bara varför de inte träder fram och verifierar PAS/PAD??

 39. Ping: 25 april är Parental Alienation Awareness Day « Ann-Mari's Blogg

 40. Är en mamma som råkat ut för PAS..tre underbara barn som inte vill veta av mig…
  Vid skilsmässan visade pappan stor äganderätt till barnen, speciellt mellanbarnet ett flicka, den äldre sonen användes för att ‘”undersöka” och misstänkliggöra mig på alla sätt. Yngsta barnet sonen lämnades utanför.
  Tyvärr trodde jag människor om gott, även vid skilsmässan och det har resulterat i ett fullt avståndstagande av mig. Deras uppväxt är helt förvrängd, minnen om våra aktiviteter är omgjorda, vrängda. Småsaker är uppblåsta till enorma propotioner, elakheterna/anklagelser haglar, de uppträder som en sammansvetsad mobbinggrupp.
  Jag sökte hjälp av kuratorer i kommun och skola från start, men barnen var stora nog att bestämma själva och jag skulle nöja mig med att vara deras andliga förälder! Pas hade jag inte hört talas om förrän förra året och nu är det definitivt försent.
  Mina barn är myndiga nu men mår dåligt, det hemlighålls av dem själva så långt som möjligt. Pappan säger sig inte veta någonting. Kommer de någonsin att bi hela männsikor? Kommer de en dag upptäcka vad som hänt?
  Jag hoppas verkligen att som förälder göra något sådant här, ska straffa sig!!
  Jag sörjer mig fördärvad och det har gått 10 år. Omgivingen kan inte tro det är sant och förstår inte av vilken anledning barnen reagerat så starkt. Jag hoppas verkligen att detta förs fram i alla medier …att det finns..och är en svår misshandel av barn!

 41. Tack Lisbeth, för ditt inlägg som verkligen skär i hjärtat. Är det inte skandalöst att Rädda Barnen gör allt för att förhindra att information om detta kriminella beteende kommer fram?

  Rädda Barnens chefspsykolog Åsa Landberg har de senaste åren fått flera utmärkelser. 2009 fick hon Brottsoffermyndighetens årliga utmärkelse för ”sitt arbete med att uppmärksamma unga brottsoffer” och 2010 utsågs hon till Årets psykolog. Denna fina människa som alltså säger sig ha barnets bästa för ögonen försökte hindra mig från att föreläsa om PAS/PAD för Pappa-Barn-gruppen i Norrköping förra året.

  Gruppen hade blivit lovad ett ekonomiskt bidrag för att kunna betala mig och Pelle Billing en slant för att vi kom och pratade på ett seminarium, men när Åsa Landberg fick veta detta satte hon stopp för bidraget. Nu åkte vi ju dit i alla fall och pratade, men jag hoppas att fler än jag ser att något är helt snett i deras inställning.

  Rädda Barnen har bestämt att föräldrar inte kan hjärntvätta sina barn så därför får man inte prata om PAD/PAD och inte hjälpa de barn och föräldrar som drabbas av det. Varför gör de så? Vet inte alla som någon gång varit barn eller varit i närheten av barn att det är relativt enkelt att påverka dem? Och hur svårt är det att föreställa sig att ett barn som helt avskiljs från den ene föräldern inte vågar annat än liera sig med den kvarvarande föräldern? Annars är ju risken att barnet blir av med både mamma och pappa!

  Rädda Barnen har gått på mytbildningen om psykiatern Richard A. Gardner, mannen som upptäckte fenomenet och satte ett namn på det. Han lade märke till att barn i svåra skilsmässor ofta började hata den ena föräldern, helt utan synbar anledning och forskade vidare i det hela.

  Kvinnogrupper som just upptäckt vilket dödligt vapen en incestanklagelse är i vårdnadstvister, hade definitivt ingen lust att bli påkomna med att hjärntvätta sina barn. De satte i stället igång en exempellös förföljelse av Gardner och kallade honom pedofil – allt för att hans upptäckter inte skulle tas på allvar.

  Detta är mycket, mycket dåligt för alla de barn som växer upp med ett oresonligt hat mot sina ena förälder och kanske i vuxen ålder drabbas av stark ångest för vad de gjort mot mamma eller pappa. Det är också fasansfullt för de stackars mammor och pappor som berövas sina barn och all möjlighet att vara en viktig del av deras liv och uppväxt.

  Rädda Barnen är på grund av detta och en del annat en riktig skitorganisation som jag hoppas ni aldrig skänker en krona till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s