Olika inför lagen, olika i pressen


Detta är bilden av en mörderska. Hon heter Ane Repp och är en norsk tecknare som i juli 2008 drogade 63-årige Per-Olov Thernström med förgiftade negerbullar och sedan slog ihjäl honom med en släggyxa. Efteråt väntade hon i flera minuter och slog sedan ytterligare ett slag för att vara säker på att han var död innan hon täckte över honom med ett lakan och ett överkast, stal hans plånbok, tog hans bil som hon körde till Karlstad, tömde hans bankkonto, gick hem och skrev ett trevligt mejl till Per-Olovs sambo som i det läget inte hade en aning om att hon just blivit änka. Två dagar senare tog Reppe emot sambon (som var hennes gode man) i sin lägenhet och visade upp sina nya kläder och smycken. Både sambon och Per-Olov hade hjälpt norskan att få ordning på sitt liv och sin ekonomi. Sambon sa i det läget inget om att Per-Olov var försvunnen men hon tyckte det var konstigt att hennes skyddsling helt plötsligt fått så gott om pengar att hon kunde shoppa.

Känner ni inte igen fallet? Nej, det kan ju bero på att kvällstidningarna som vanligtvis frossar i ond bråd död inte har skrivit mer än några pliktskyldiga artiklar om mordet på Per-Olov Thernström – trots det fullständigt sensationella faktum att Ane Reppe friades (!) av Värmlands tingsrätt.

Först vid tredje polisförhöret erkände hon och då påstod hon att Thernström hade försökt våldta henne och att hon därför satt honom ur spel genom att trycka in smulor av sina sömntabletter i negerbullarna hon hade tagit med sig till sommarstugan. För att hålla honom lugn följde hon med honom in i sovrummet, klädde av sig naken och la sig ”stel som en pinne”. Men när han försökte få henne att utföra oralsex drog hon sig till minnes att hon sett en släggyxa och en hammare på golvet bredvid sängen (!) och lyckades få tag på yxan. Hon slog med en ”vevande rörelse men hennes avsikt var inte att skada honom utan hon ville bara få honom att inse att hon menade allvar med att hon inte ville ha någon typ av sexuell aktivitet.”

Därefter fortsatte hon slå eftersom Per-Olov Thernström verkade vara mycket arg och försökte ta yxan ifrån henne. Hon slog och slog, han blödde och blödde och utstötte någon typ av ljud som hon tyckte påminde om gurglingar eller ett kräkningsljud. Per-Olov Thernström tog tag i sin skjorta och stoppade denna till viss del i sin mun, segnade ner mot sängen och landade med huvudet delvis mot väggen. Hon slog inga ytterligare slag efter det att han blivit liggande i sängen. (Motsägs av obduktionen som visar att det gick flera minuter mellan det näst sista och sista slaget.)

När Ane Reppe insåg att Thernström var död fick hon panik. Ändå lyckades hon dra bort det nedblodade lakanet och stoppa detta i en plastpåse där hon även la släggyxan, fast hon vet inte varför. I detta förvirrade tillstånd kom hon också ihåg att ta med sig de förgiftade negerbullarna, sin väska, Per-Olov Thernströms nycklar och hans plånbok. Fast det sistnämnda minns hon inte. Inte heller att hon tagit ut hans pengar med hjälp av hans bankomatkort. Hon tog hans bil och åkte hem och sov. När hon vaknade tog hon sin cykel och åkte till återvinningsstationen där hon slängde släggyxan. Lakanet slängde hon i en soptunna och nycklarna till sommarstugan kastade hon ut i Molkomsjön.

Därefter blir hennes minnesbilder suddiga. Hon åkte till Norge och det tog mer än en vecka innan liket efter Thernström hittades. När polisen kom och förhörde Ane Reppe sa hon inget om att Thernström försökt våldta henne för ”hon hade tidigare läst en artikel som poängterade att våldtagna kvinnor kan ha svårigheter med att bli trodda då de kommer i kontakt med rättssystemet. Denna farhåga om att inte bli trodd bidrog till att hon kände sig obekväm att berätta om det inträffade för polisen. En annan anledning till att hon inte berättade om händelsen var att hon ville vinna lite tid för att komma underfund med hur hon skulle hantera den uppkomna situationen.”

Citaten är från domen och beskriver hennes egen berättelse. Obduktionen visade däremot att ”kraften i det våld som utövats mot Per-Olov Thernströms huvud måste ha varit kraftigt då frakturerna var omfattande. Benbitar var intryckta i skallhålan och det gick spricklinjer ner till skallbasen. Skallbasen är det som hjärnan vilar på. Då fraktur uppkommer på skallen tyder detta på att kraftigt våld använts då detta är ett hårt ben som det krävs mycket våld för att åsamka frakturer på.”

Värmlands tingsrätt (t h) köpte dock hela den osannolika historien om våldtäktsförsöket och F-R-I-A-D-E Ane Reppe! Hon gick alltså ut från tingsrätten som en fri kvinna trots att hon på ett bestialiskt sätt tagit livet av sin egen gode mans sambo. Tingsrätten tyckte inte att hennes historia var motbevisad och menade att hon haft rätt att skydda sig med våld mot en befarad våldtäkt.
Tack och lov ändrade Hovrätten över västra Sverige (t v) domen i tisdags och dömde Ane Reppe, inte för mord men för dråp, till sex års fängelse. Och det är väl okej, om åklagaren inte kunde bevisa att Ane Reppes negerbullar var förgiftade innan hon la upp dem på kakfatet i Per-Olov Thernströms sommarstuga så kan hon inte bevisa att dådet var planerat. Det ovanliga med hovrättens dom är att i princip alla domstolens ledamöter är skiljaktiga. De två juristerna (!) ville fria henne och de två nämndemännen ville ge henne ett strängare straff, åtta i stället för sex år.

Men det allra mest intressanta med den här domen tycker jag är att nästan ingen skriver om den. DN hade det här och Expressen det här. Avsaknaden av artiklar beror sannerligen inte på brist på dramatik. Här finns en uppsjö av intrikata detaljer och framförallt är det udda, trots allt är det fortfarande ovanligare att kvinnor mördar män än tvärtom.

Så varför skriver inte tidningarna? Varför kastar de sig inte över det här spännande målet och intervjuar Per-Olov Thernströms stackars sambo som alltså var god man för mörderskan? Varför får inte hon gråta ut i tidningarna och berätta om sorgen efter Per-Olov?

Svar: För att offret var man och gärningsmannen är en kvinna. Och då gäller inte längre alla normala journalistiska regler om att ju ovanligare en händelse är desto större nyhetsvärde har den. Ni har väl hört det gamla journalisttalesättet om vad som är en nyhet:

Hund bet man – ingen nyhet.
Man bet hund – stor nyhet!

Ett svar till “Olika inför lagen, olika i pressen

  1. Fler borde läsa det och inse att det är toppen av ett isberg i vårt samhälles snedvridna skyddande av fel individer av rädsla att betraktas som inkorrekta (politiskt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s